13. edycja Kilchoman 100% Islay

Najnowsza edycja Single Farm Single Malt Kilchoman 100% Islay jest już zabutelkowana i gotowa do wprowadzenia na rynki na całym świecie. Trzynasta edycja została wydestylowana ze zbiorów jęczmienia w latach 2012, 2013 i 2014, a następnie dojrzewała przez co najmniej 8 lat w 44 beczkach po bourbonie.

– 13. edycja to pierwsze wydanie od 2019 roku, w którym zdecydowałem się wyłącznie na beczki po bourbonie. 44 beczki po bourbonie, które wybrałem, to głównie świeże beczki, co nadaje whisky piękne warstwy maślanego aromatu wanilii i karmelu, które komponują się z cytrusową słodyczą naszego trunku – opowiada Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.
Whisky powstała z własnego jęczmienia, słodowanego w destylarni przy użyciu tradycyjnych technik słodowania podłogowego. Najpierw ziarno kiełkuje, a następnie wędzi się jęczmień przy użyciu lokalnego torfu z Islay, aby nadać whisky lekko dymny charakter. Poziom natorfienia to 20 ppm. Wokół destylarni Kilchoman ma 200 akrów dobrej jakości gleby obsadzonej jęczmieniem.
Wypuszczono 13 tys. butelek z mocą 50%. Polskim dystrybutorem jest M&P.

na mapie widać uprawy jęczmienia przy destylarni Kilchoman

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.