To już czwarta edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port. Ale akurat kalendarza nie ma w polskiej ofercie, można go natomiast zamówić on-line przez stronę https://www.alkohol.cz/alcohol-pl (cena wysyłki jest atrakcyjna, cena kalendarza – 81,54 euro). W salonach sieci M&P można natomiast wciąż dostać kalendarz z 2017 roku w cenie 459 zł.

W kartonowym pudełku są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W tym roku pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Podobnie jak w roku ubiegłym każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Dominują rumy starzone, ale reprezentowany jest niemal każdy styl rumu, łącznie z agricole czy botavia arack (brakuje cairin z Haiti i cachaça, choć rum brazylijski w zestawie jest).
Oto moje wrażenia z degustacji tegorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata.

1. Mount Gay Reserve (43%)

Klasyka z Barbadosu. Aromat wanilii, czekolady, wiórków kokosowych. W smaku dużo kokosa, kakao, tytoń, ciasto drożdżowe. Finisz słodko-cierpki, winogrona, gorzka czekolada, zostawia posmak politury.

4

26,5/26/25/7,5=85

2. Millonario 10 Aniversario Reserva (40%)

Peru. Aromat bardzo lekki, egzotyczne drewno, suszone kwiaty, wiśnie, sporo alkoholu. W smaku mleczna czekolada z wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi. Finisz to wanilia, toffie i czekolada deserowa.

4

25,5/24,5/24/7,5=81,5

3. Pusser’s Gunpowder Proof (54,5%)

Gujana Brytyjska, dawniej znany jako Pusser’s Blue Label. W aromacie: czekolada, mocno alkohol, nafta, mineralność, wilgotne drewno, septyczność. W smaku gencjana, głóg, wyjałowione bandaże. Finisz dla odmiany słodki – czekolada, cynamon, banany, poza tym nuty zaskakujące – igliwie, jałowiec, żywica.

4.5

27,5/27/27/8=89,5

4. Chamarel Single Estate (41%)

Mauritius. W aromacie: chlor, septyczność, landrynki, kajmak. W smaku masa rodzynek, orzechy, suszone morele. Finisz bardzo świąteczny, bakaliowy, makowiec z rodzynkami.

4.5

26/27/28,5/8=89,5

5. Santos Dumont XO (40%)

Rum z Brazylii. Aromat bananów, pieczonych bananów, pieczonych gruszek, gruszek w czekoladzie. Smak bardzo słodki, likierowy, banany w syropie, brzoskwinie w syropie. W finiszu słodkie brzoskwinie, morele i cynamon.

4.5

27,5/27/26/7,5=88

6. Pixan 8 Anos (40%)

Meksyk. Aromat septyczny – zadrukowany papier, woda w basenie, a poza tym nafta i… wanilia, mleczna czekolada. Smak też bardzo septyczny, orzechy arachidowe, tonic water i cukier. Finisz słodko-gorzko-ziołowy, chinina, rozmaryn i cukier.

4.5

27/27,5/26,5/7,5=88,5

7. Botavia Arack ZBC By The Dutch 8YO (48%)

Klasyk z Indonezji, ta edycja była już w kalendarzu w 2017 roku. Aromat marmolady z liczi, banany i marakuja. W smaku smażone banany, nafta. Finisz bardzo długi, banany smażone w głębokim tłuszczu, mango, melon.

4.5

26,5/27,5/27,5/8=89,5

8. Ratu Dark Rum (40%)

Fidżi. Aromat benzyny i smażonych bananów. Smak septyczny, gencjana, rodzynki, chipsy bananowe. W finiszu – nafta, głóg, suszone wiśnie.

4.5

27,5/27,5/27/8=90

9. William Hinton Rum 3YO (40%)

Portugalia. Aromat wanilii i bananów, mleczna czekolada. W smaku: banany, toffi, wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe. W finiszu: mak, mleczna czekolada, rodzynki, banany.

3.5
23,5/24/23/7=77,5

10. Ginebra Añejo Dark Rum 5YO (40%)

Filipiny. Aromat czekolady z orzechami laskowymi i wanilii, lukier. W smaku właściwie tylko wanilia. Finisz to wanilia i orzechy laskowe, bardzo płytki, wafelkowy.

1.5

17/9/10/3=39

11. Toucan No 4 (40%)

Gujana Francuska. Aromat septyczny – glikol, gencjana, poza tym holenderskie ciastka cynamonowe z orzechem laskowym. W smaku septyczność, wyjałowione bandaże, orzechy laskowe, migdały. Banany, mango, marakuja w finiszu.

3

17/20/24,5/7=68,5

12. Coloma 8YO (40%)

Kolumbia. Aromat kauczukowy, banany, wiśnie, śliwki i morele, lekko gruszki, czekolada z posypką kokosową, anyż. Smak wytrawny, sporo cierpkich zielonych bananów, biały grejpfrut. W finiszu biała czekolada z kokosem, banan, sok z czerwonego grejpfruta.

4

23/25,5/27/7=82,5

13. Chairman’s Reserve The Forgotten Casks (40%)

Saint Lucia. Aromat to masa orzechowej czekolady, deserowe i apetyczne. W smaku dochodzi ciekawa cierpkość i gorycz – liście wiśni, głóg, tytoń. Finisz za słodki – wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe.

4

26/27/25,5/7,5=86

14. Tokamaka St. Andre 8YO (40%)

Seszele. W aromacie lakier i maliny, likierowe klimaty. W smaku maliny i banany, mango. Finisz lekki, tropikalny, mango, melon i banan.

3.5

21/23/25/7=76

15. XM Royal 10YO (40%)

Trynidad. Aromat lekko naftowy, dużo egzotycznego drewna, cynamon, orzech laskowy. W smaku lody waniliowo-orzechowe. W finiszu wanilia i pistacje, cierpkość tytoniu, liście wiśni.

3.5

25/22/23,5/7=76,5

16. Clément Select Barrel (40%)

Martynika. Aromat mokrego egzotycznego drewna, orzechów włoskich, wiśni, śliwek, moreli. W smaku dużo orzechów, drożdży, przefermentowanej trzciny, bananów. W finiszu banany i imbir, ziemistość, orzeszki ziemne.

4.5

28/27,5/28/8,5=92

17. Borgoe Reserve Collection 12YO (40%)

Surinam. Aromat herbaty, rum z herbatą, liście. Smak wytrawny, herbaciany, liściasty. Finisz koherentny, ale krótki, liście zielonej herbaty, lekko anyż, lukrecja.

4

24,5/24/23,5/7=85

18. Ron Aldea Maestro Vintage 10YO (40%)

Hiszpania, a konkretnie z La Palma, Kannary. Aromat traw, liści wiśni, zielonych orzechów i migdałów. Smak żołędzi, liści wilgotnych, lekko wanilii, tytoniu. Finisz to orzech laskowy i imbir, pieprz ziołowy.

4

26/25,5/24,5/7,5=83,5

19. Khukri XXX Rum (42,8%)

Nepal. Aromat nafty, landrynek, śliwek, wiśni, wanilii, przypraw korzennych, zwłaszcza gałki muszkatołowej. Smak gumy cynamonowej, masa cynamonu w finiszu i malina, guma do żucia malinowo-cynamonowa.

4

26,5/24/23/6,5=80

20. Ron Cristóbal Niña (40%)

Dominikana. Aromat ziemisty, cynamon, gałka muszkatołowa, wiśnie, rodzynki. Smak słodki, dużo rodzynek, suszone wiśnie, popiół. Finisz z nutą popiołu, papryki, anyżu, śliwki i czereśni.

4.5

26/26,5/27/7,5=87

21. Roble Extra Añejo (40%)

Wenezuela. Aromat czekolady, kakao, czekolady mlecznej z orzechem laskowym. Smak bardzo orzechowy, poza orzechami tylko kakao. Płytki finisz, wafel kakaowo-orzechowy.

3

21,5/21,5/21/6=70

22. Canuto Highland Rum 7YO (40%)

Ekwador. W aromacie orzechy laskowe i czekolada. Smak taniej czekolady orzechowej, maliny, truskawki. Płytki orzechowy finisz.

2.5

23/17,5/15,5/5,5=61,5

 

23. Cihuatan 12YO (40%)

Salwador. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi plus orzechy włoskie. Koherentnie w smaku czekolada z orzechem laskowym, nuta popiołu, pieczarek. Finisz słodki, czekoladki z wiśnią.

4

25/24,5/24,5/7=81

24. Abuelo XV Cognac Cask Finish (40%)

Piętnastoletni rum z Panamy, finiszowany w beczkach po koniaku. Przyjemny aromat winogron, dużo brandy, kwiatowość, smażone banany. Bardzo bananowy w ustach, lekka nuta industrialna, czekolada. W finiszu: rodzynki, wędzone śliwki, cynamon, mango, chipsy bananowe.

4.5

26,5/27/26,5/8=88

Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 10 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, jest to absolutnie najlepsza edycja w historii projektu. Średnia przyznana nota to aż 80,5 punktu!, podczas gdy rok temu średnia przyznana nota wyniosła 62 punkty, a dwa lata temu tylko 58 punktów. Dodajmy, że bardziej atrakcyjna jest też strona wizualna produktu. Noty rozkładają się w sposób następujący:

Nota

0,5

1,0

1,5

2,0

2,5

3,0

3,5

4,0

4,5

2019

0

0

1

0

1

2

3

8

9

2018

0

0

0

1

11

4

3

4

1

2017

1

3

3

3

3

5

2

3

1

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail