To już czwarta edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port. Ale akurat kalendarza nie ma w polskiej ofercie, można go natomiast zamówić on-line przez stronę https://www.alkohol.cz/alcohol-pl (cena wysyłki jest atrakcyjna, cena kalendarza – 81,54 euro). W salonach sieci M&P można natomiast wciąż dostać kalendarz z 2017 roku w cenie 459 zł.
W kartonowym pudełku są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W tym roku pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Podobnie jak w roku ubiegłym każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Dominują rumy starzone, ale reprezentowany jest niemal każdy styl rumu, łącznie z agricole czy botavia arack (brakuje cairin z Haiti i cachaça, choć rum brazylijski w zestawie jest).
Oto moje wrażenia z degustacji tegorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata.
Klasyka z Barbadosu. Aromat wanilii, czekolady, wiórków kokosowych. W smaku dużo kokosa, kakao, tytoń, ciasto drożdżowe. Finisz słodko-cierpki, winogrona, gorzka czekolada, zostawia posmak politury.
26,5/26/25/7,5=85
2. Millonario 10 Aniversario Reserva (40%)
Peru. Aromat bardzo lekki, egzotyczne drewno, suszone kwiaty, wiśnie, sporo alkoholu. W smaku mleczna czekolada z wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi. Finisz to wanilia, toffie i czekolada deserowa.
25,5/24,5/24/7,5=81,5
3. Pusser’s Gunpowder Proof (54,5%)
Gujana Brytyjska, dawniej znany jako Pusser’s Blue Label. W aromacie: czekolada, mocno alkohol, nafta, mineralność, wilgotne drewno, septyczność. W smaku gencjana, głóg, wyjałowione bandaże. Finisz dla odmiany słodki – czekolada, cynamon, banany, poza tym nuty zaskakujące – igliwie, jałowiec, żywica.
27,5/27/27/8=89,5
4. Chamarel Single Estate (41%)
Mauritius. W aromacie: chlor, septyczność, landrynki, kajmak. W smaku masa rodzynek, orzechy, suszone morele. Finisz bardzo świąteczny, bakaliowy, makowiec z rodzynkami.
26/27/28,5/8=89,5
Rum z Brazylii. Aromat bananów, pieczonych bananów, pieczonych gruszek, gruszek w czekoladzie. Smak bardzo słodki, likierowy, banany w syropie, brzoskwinie w syropie. W finiszu słodkie brzoskwinie, morele i cynamon.
27,5/27/26/7,5=88
Meksyk. Aromat septyczny – zadrukowany papier, woda w basenie, a poza tym nafta i… wanilia, mleczna czekolada. Smak też bardzo septyczny, orzechy arachidowe, tonic water i cukier. Finisz słodko-gorzko-ziołowy, chinina, rozmaryn i cukier.
27/27,5/26,5/7,5=88,5
7. Botavia Arack ZBC By The Dutch 8YO (48%)
Klasyk z Indonezji, ta edycja była już w kalendarzu w 2017 roku. Aromat marmolady z liczi, banany i marakuja. W smaku smażone banany, nafta. Finisz bardzo długi, banany smażone w głębokim tłuszczu, mango, melon.
26,5/27,5/27,5/8=89,5
Fidżi. Aromat benzyny i smażonych bananów. Smak septyczny, gencjana, rodzynki, chipsy bananowe. W finiszu – nafta, głóg, suszone wiśnie.
27,5/27,5/27/8=90
9. William Hinton Rum 3YO (40%)
Portugalia. Aromat wanilii i bananów, mleczna czekolada. W smaku: banany, toffi, wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe. W finiszu: mak, mleczna czekolada, rodzynki, banany.
23,5/24/23/7=77,5
10. Ginebra Añejo Dark Rum 5YO (40%)
Filipiny. Aromat czekolady z orzechami laskowymi i wanilii, lukier. W smaku właściwie tylko wanilia. Finisz to wanilia i orzechy laskowe, bardzo płytki, wafelkowy.
17/9/10/3=39
Gujana Francuska. Aromat septyczny – glikol, gencjana, poza tym holenderskie ciastka cynamonowe z orzechem laskowym. W smaku septyczność, wyjałowione bandaże, orzechy laskowe, migdały. Banany, mango, marakuja w finiszu.
17/20/24,5/7=68,5
Kolumbia. Aromat kauczukowy, banany, wiśnie, śliwki i morele, lekko gruszki, czekolada z posypką kokosową, anyż. Smak wytrawny, sporo cierpkich zielonych bananów, biały grejpfrut. W finiszu biała czekolada z kokosem, banan, sok z czerwonego grejpfruta.
23/25,5/27/7=82,5
13. Chairman’s Reserve The Forgotten Casks (40%)
Saint Lucia. Aromat to masa orzechowej czekolady, deserowe i apetyczne. W smaku dochodzi ciekawa cierpkość i gorycz – liście wiśni, głóg, tytoń. Finisz za słodki – wanilia, mleczna czekolada, orzechy laskowe.
26/27/25,5/7,5=86
14. Tokamaka St. Andre 8YO (40%)
Seszele. W aromacie lakier i maliny, likierowe klimaty. W smaku maliny i banany, mango. Finisz lekki, tropikalny, mango, melon i banan.
21/23/25/7=76
15. XM Royal 10YO (40%)
Trynidad. Aromat lekko naftowy, dużo egzotycznego drewna, cynamon, orzech laskowy. W smaku lody waniliowo-orzechowe. W finiszu wanilia i pistacje, cierpkość tytoniu, liście wiśni.
25/22/23,5/7=76,5
16. Clément Select Barrel (40%)
Martynika. Aromat mokrego egzotycznego drewna, orzechów włoskich, wiśni, śliwek, moreli. W smaku dużo orzechów, drożdży, przefermentowanej trzciny, bananów. W finiszu banany i imbir, ziemistość, orzeszki ziemne.
28/27,5/28/8,5=92
17. Borgoe Reserve Collection 12YO (40%)
Surinam. Aromat herbaty, rum z herbatą, liście. Smak wytrawny, herbaciany, liściasty. Finisz koherentny, ale krótki, liście zielonej herbaty, lekko anyż, lukrecja.
24,5/24/23,5/7=85
18. Ron Aldea Maestro Vintage 10YO (40%)
Hiszpania, a konkretnie z La Palma, Kannary. Aromat traw, liści wiśni, zielonych orzechów i migdałów. Smak żołędzi, liści wilgotnych, lekko wanilii, tytoniu. Finisz to orzech laskowy i imbir, pieprz ziołowy.
26/25,5/24,5/7,5=83,5
Nepal. Aromat nafty, landrynek, śliwek, wiśni, wanilii, przypraw korzennych, zwłaszcza gałki muszkatołowej. Smak gumy cynamonowej, masa cynamonu w finiszu i malina, guma do żucia malinowo-cynamonowa.
26,5/24/23/6,5=80
Dominikana. Aromat ziemisty, cynamon, gałka muszkatołowa, wiśnie, rodzynki. Smak słodki, dużo rodzynek, suszone wiśnie, popiół. Finisz z nutą popiołu, papryki, anyżu, śliwki i czereśni.
26/26,5/27/7,5=87
Wenezuela. Aromat czekolady, kakao, czekolady mlecznej z orzechem laskowym. Smak bardzo orzechowy, poza orzechami tylko kakao. Płytki finisz, wafel kakaowo-orzechowy.
21,5/21,5/21/6=70
22. Canuto Highland Rum 7YO (40%)
Ekwador. W aromacie orzechy laskowe i czekolada. Smak taniej czekolady orzechowej, maliny, truskawki. Płytki orzechowy finisz.
23/17,5/15,5/5,5=61,5
Salwador. W aromacie czekolada z orzechami laskowymi plus orzechy włoskie. Koherentnie w smaku czekolada z orzechem laskowym, nuta popiołu, pieczarek. Finisz słodki, czekoladki z wiśnią.
25/24,5/24,5/7=81
24. Abuelo XV Cognac Cask Finish (40%)
Piętnastoletni rum z Panamy, finiszowany w beczkach po koniaku. Przyjemny aromat winogron, dużo brandy, kwiatowość, smażone banany. Bardzo bananowy w ustach, lekka nuta industrialna, czekolada. W finiszu: rodzynki, wędzone śliwki, cynamon, mango, chipsy bananowe.
26,5/27/26,5/8=88
Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 10 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, jest to absolutnie najlepsza edycja w historii projektu. Średnia przyznana nota to aż 80,5 punktu!, podczas gdy rok temu średnia przyznana nota wyniosła 62 punkty, a dwa lata temu tylko 58 punktów. Dodajmy, że bardziej atrakcyjna jest też strona wizualna produktu. Noty rozkładają się w sposób następujący:
Nota |
0,5 |
1,0 |
1,5 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
3,5 |
4,0 |
4,5 |
2019 |
0 |
0 |
1 |
0 |
1 |
2 |
3 |
8 |
9 |
2018 |
0 |
0 |
0 |
1 |
11 |
4 |
3 |
4 |
1 |
2017 |
1 |
3 |
3 |
3 |
3 |
5 |
2 |
3 |
1 |