24 rumy z kalendarza

Pojawiła się szósta edycja kalendarza adwentowego z miniaturkami rumów, który powstaje pod okiem znanego kolekcjonera i promotora rumu, Joshui Singha. Joshua prowadzi firmę 1423, jest importerem i bottlerem, wiele z jego rumów oferowanych jest w Polsce przez The Last Port.

W kartonowym pudełku jak zawsze są 24 buteleczki. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku są też dwa kieliszki degustacyjne i dwie karty do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.
Każdy rum w zestawie jest z innego kraju. Oto moje wrażenia z degustacji tegorocznej edycji dwudziestu czterech rumów z całego świata.

Plantation Barbados 20 XO (40%)
Klasyk w serii Plantation. Mieszanka rumów w wieku 10-25 lat, z alembików i kolumn, pochodzących z West Indies Rum Distillery. Finiszowany we Francji w beczkach po koniakach Maison Ferrand. Stworzony z okazji dwudziestolecia pracy Alexandra Gabriela, twórcy serii Plantation, jako master blendera. W aromacie czuć słodki tytoń, mahoń, miód, rodzynki, słodkie winogrona. W ustach tytoń i herbata, kandyzowany ananas, wiórki kokosowe. W finiszu piernik, lukier, wanilia. Jak na Barbados jest wyjątkowo słodko.
4.5/5
25,5/26,5/26/8,5=86,5

Samai Gold (41%)
Rum z Kambodży, destylowany z melasy robionej z lokalnej trzciny cukrowej z prowincji Koh Kong, z dodatkiem niewielkiej ilości miodu z Preah Vihear. Destylacja w alembiku przez Samai Distilling Co. Leżakowany dwa lata. Aromat intensywnie melasowy i miodowy, z nutą ananasa i banana. Smak słodko-cierpki, dużo miodu, dużo nut fermentacyjnych. Finisz miodowo-korzenny, ostry jak tarty imbir. Rozgrzewający.
3.5/5
25/22,5/22,5/7=77

El Pasador de Oro XO (40%)
Rum melasowy z Gwatemali, blend rumów w wieku 5-15 lat z beczek z francuskiego dębu. Destylowany w kolumnie przez Les Bienheureux S.A.S. Zapach orzeszków ziemnych, masła orzechowego, czekolady z orzechami. W ustach lekki, słodko-owocowo-korzenny. Nuty słodkiej wiśni, czekoladki z wiśnią, ale też czekolady z czerwonym pieprzem. W finiszu solony karmel, kakao, ale są też nuty pieprzne i cynamonowe.
3/5
19,5/20,5/19/6=65

Inner Circle Overproof (57,2%)
Melasa z Fiji, destylarnia z Australii – Beenleigh Distillery. Destylacja w alembiku i kolumnie, pięć lat leżakowania. Aromat intensywny, estrowy, sporo nafty, banany, ananas, fiołki, śliwki, wanilia, cynamon. W smaku bardzo cierpki, fermentowane owoce – głównie ananasy, śliwki, tytoń. Finisz dość krótki, sporo tropikalnych owoców, nuta naftowa, słodycz gruszki, truskawki, lukru.
4.5/5
27,5/27,5/27/8=90

English Harbour 5YO (40%)
Pięcioletni rum Antigua Distillery Ltd., destylowany w aparacie własnej produkcji, będącej połączeniem kolumny i alembika. Jest na liście dziesięciu najlepiej rozpoznawalnych rumów magazynu „Forbes”. Zapach: orzechów laskowych, bakalii, wanilii, pomarańczy, czekolady. W smaku połączenie kakaowej słodyczy z nutami cierpkimi – liście tytoniu. W finiszu wytrawna czekolada, przyprawy korzenne.
3/5
20/20,5/23/6=69,5

Ron Carúpano 6YO (40%)
Rum melasowy z Wenezueli, destylowany w kolumnie, leżakowany ponad sześć lat w beczkach po bourbonie. Za jego zestawianie odpowiada pierwsza w Wenezueli kobieta master blender – Carmen López de Bastidas. Zapach tiramisu, nuta kawowa, śmietankowa, czekoladowa – bardzo słodko. Smak cukierniczy, masa słodyczy – tiramisu, makowiec, kremówka i tarta orzechowa. Finisz także cukierniczo słodki, choć nieco podkręcony ostrzejszą nutka korzenną, jak w piernikach.
2.5/5
18/17/17/5=57

Old Man No. 3 Dark Expression (40%)
Mieszanka różnych rumów z Karaibów i z Kolumbii. Destylacja kolumnowa, wiek 8-10 lat. Właścicielem marki jest niemiecka firma Old Man Spirits. Zapach czekolady z kawową posypką, gorzkiego kakao. Smak słodki i owocowy – wiśnie w czekoladzie, suszone śliwki w czekoladzie. Konsekwentnie to samo w finiszu, w którym dochodzi nuta cynamonu i goździków.
3/5
18,5/19,5/20/5,5=63,5

Cane Island Thailand 5YO (43%)
Kolejna odsłona serii Cane Island firmy Infinity Spirits. Tym razem rum pięcioletni z Tajlandii, kolumnowy. Zapach słodki, czekolada, ciastko bajaderka. W smaku sporo słodyczy (czekoladki z posypka kokosową, kokosanki), ale też taniczność, skórzastość. A w finiszu gorzka czekolada, skóra, cynamon, goździki, mocna czarna herbata.
3/5
19/19,5/19/5,5=63

Plantation Isle of Fiji (40%)
Rum z kolumn i alembików, pochodzący z destylarni Rum Co. Of Fiji. Leżakowany 3-4 lata, najpierw w beczkach po bourbonie, potem we Francji w beczkach po koniakach Maison Ferrand. Aromat tropikalnych owoców, lekko nafty, tytoniu, skóry, nic słodkiego. W smaku także wytrawny, cierpki, smażone banany, zioła, ale jest też słodycz: dżem morelowy, mandarynki w zalewie. W finiszu czekolada z orzechami laskowymi, herbata, wiśnie w czekoladzie, ale też tytoń, skóra, krzemowość, chinina.
4.5/5
28/27,5/27/9=91,5

Abuelo XII Años Two Oaks (40%)
Nowa odsłona znanej marki z Panamy. Dwunastoletni rum melasowy z kolumny, z destylarni Varela Hermanos S.A. Najpierw leżakował w beczkach po bourbonie, a potem był finiszowany w mocno wypalonych dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat cierpki, kwaśny – tytoń, wiśnie, wędzone śliwki i balsamico, odrobina słodyczy liczi. W ustach natomiast jest słodki – czereśnie, słodkie śliwki, morele i cynamon. Cierpkość tytoniu powraca w finiszu, do tego herbata, wilgotne drewno.
4/5
26/25/25,5/7,5=84

Rum Nation Peruano 8YO (42%)
Rum melasowy, destylowany w starych kolumnach, leżakowany osiem lat w różnych beczkach w systemie przypominającym solerę. Zapach lekki, przyprawowy, nuta słodka, czekoladowa, kokos. W smaku przyjemne połączenie słodyczy (czekolada z wędzona śliwką, kakao) i cierpkości (skóra, tytoń). Finisz z nutą cynamonu, kandyzowanego imbiru i sporo czekolady, kokosów.
3.5/5
20,5/24,5/24,5/7=76,5

Progresiva de Vigia 13 (41%)
Kubański rum melasowy, z kolumny. Aromat bardzo słodki, kwiatowy, różany, do tego nuty cynamonu, wiśni, lekko skóry. Smak słodko-cierpki, dużo czerwonych owoców – wiśnie, czereśnie, też mirabelki i skóra, herbata, tytoń. Finisz dość drożdżowy, pestki owoców, cynamon, tytoń, skóra. Ciekawe, bardziej wytrawne oblicze Kuby.
4/5
24,5/25/24,5/7=84

Pusser’s Blue Label (40%)
Blend rumów z Gujany, Trynidadu i Barbadosu, mieszany na brytyjskich Wyspach Dziewiczych. Głownie destylaty z alembików z melasy Demerara. Wiek to ok. 3 lata. Aromat słodki, melasowy, ale też nuty industrialne, smar, oliwa. W ustach oleisty, dużo drewna, ale też czekoladowej słodyczy. Finisz długi, a w nim banany, cynamon, goździki.
4/5
24,5/24,5/24/7=83

Arcane Extraroma (40%)
Rum z Mauritiusa, z lokalnej trzciny cukrowej, leżakowany przez 12 lat w solerze, w beczkach z francuskiego dębu. Zapach przyprawowo-kwiatowy – goździki, cynamon, czarny bez, do tego słodka nuta czekoladowa. W smaku nuty fermentacyjne, dużo egzotycznego drewna, jak amburana, przypomina starzoną cachaça. W finiszu wciąż egzotyczne drewno, goździki, gałka muszkatołowa, kakao.
4/5
25/26/26/7=84

Admiral Rodney HMS Royal Oak (40%)
HMS Royal Oak była okrętem wojenny walczącym przeciwko Francuzom w 1782 roku podczas bitwy przy wyspach Les Saintes. Rum z St. Lucia, złożony z destylatów w wieku 7-12 lat z beczek po bourbonie. Aromat skóry, tytoniu, cynamonu, ciasta z rodzynkami, maku. W smaku czekolada z rodzynkami, lekko drożdże, lekko skóra, nuta ziemista. Finisz lekki – przyprawy korzenne, liście wiśni, likierowe wino i ser pekorino.
4/5
22,5/25/25,5/7,5=80,5

Wild Tiger (40%)
Młody rum z Indii, mieszanka rumów z melasy i soku z trzciny cukrowej, destylowanego w kolumnach i alembikach, starzony w beczkach po bourbonie. Kolor ciemnorudy. Słodki zapach czekolady z nadzieniem truskawkowym, do tego wanilia i lody pistacjowe. Smak jest i słodki, i taniczny, i pikantny. Dużo truskawek, wanilii, ale też tytoń i pieprz. Finisz to biała czekolada.
3/5
20,5/20/20,5/6=66

Constellation’s Rum Polaris (48%)
Rum z Wysp Kanaryjskich, z La Palma Distillers. Zapach słodko-korzenny, nuta kakao, kawy, kokosa, melasy. Smak cierpki, nawet nieco gorzki, jak głóg, przypalona melasa, smażony banan, goździki i cynamon. Finisz w pierwszej chwili rozgrzewający – imbir, goździki, ale potem staje się słodszy – gorzka czekolada i herbaciany. Jest też delikatna nutka soli.
4.5/5
26/26,5/26,5/7,5=86,5

Worthy Park 109 (54,5%)
Nowy rum znanego producenta z Jamajki. Melasowy, destylowany w alembikach, mieszanka starzonych i nie starzonych rumów. Aromaty: karmelowe, waniliowe, herbaciane, bananowe, ale jest też znacznie więcej tropikalnych, bardzo dojrzałych, bardzo słodkich owoców – ananasy, mango, papaja, a do tego dużo miodu. Dodajmy jeszcze: figi, daktyle, rodzynki i suszone wiśnie. I nieco benzyny. Smak bardzo korzenny, mieszanka: imbiru, gałki muszkatołowej, wanilii, cynamonu. Jest też dużo miodu i dużo tytoniu. Jest też syrop melasowy, ale też nieco nafty. Finisz przyjemnie korzenny, słodki, dużo miodu i daktyli, wanilia i syrop. Nie czuć mocy.
4/5
25,5/25,5/24,5/7,5=83

Savanna 5YO (43%)
Rum z Reunion, z soku z trzciny cukrowej, destylowany w kolumnach, leżakowany pięć lat w beczkach z francuskiego dębu limuzynowego. Zapach ściółki leśnej, wilgotnego lasu, skóry, lekko kurkuma. Smak delikatny, nieco mdły, drożdżowy i słony. W finiszu sporo drewna, dużo soli, skóra – cierpki, wytrawny.
3.5/5
26/22,5/23,5/7=79

Botavia Arrack Naga (42,7%)
Trunek z Indonezji, a konkretnie z Wyspy Java. Destylat z melasy, fermentowany z udziałem drożdży pochodzących z czerwonego ryżu. Mieszanka destylatów z alembików i z kolumny rektyfikacyjnej. Dojrzewał w beczkach z lokalnej odmiany drzewa tekowego przez trzy lata, a potem jeszcze cztery lata w beczkach po bourbonie. Zapach bardzo wytrawny i dość słony, dużo skóry, wilgotnych liści, suszonych śliwek. W smaku cierpki, nuty herbaciane, tytoniowe, słone. Finisz długi, ściągający, sól i tabaka.
4.5/5
28/28/28/8,5=92,5

William Hinton 5YO (40%)
Rum z Madery, destylowany w kolumnie z soku z trzciny cukrowej, leżakowany pięć lat w różnych beczkach. Zapach wytrawny, słony, skórzasty, a do tego anyż gwiaździsty. Smak apteczny, dużo nut torfowych, wędzone śliwki, wędzone liście czarnej porzeczki. Torfowy,m wręcz „asfaltowy” finisz, w którym jest też dużo soli i lekko nuta bananowa. Ciekawa ekspresja.
4/5
26/24/26/7,5=83,5

Clement VSOP (40%)
Rum z Martyniki, z soku z trzciny cukrowej, destylowany w kolumnach, leżakowany ponad cztery lata w beczkach z francuskiego dębu i po bourbonie. Zapach lekki jaśminowej herbaty, nuty anyżowe, lukrecjowe. Smak bardzo typowy dla rumów z Martyniki – wytrawny, nuty fermentujących bananów, lekkiego tytoniu, egzotycznego drewna. Finisz nieco słony, bardzo dojrzałe banany, skóra, kurkuma.
4/5
25,5/25,5/26/7,5=84,5

Cihuatan Xaman XO (40%)
Rum z Salwadoru, Xaman był bogiem Majów. Najpierw leżakował 15 lat w beczkach po bourbonie, a potem jeszcze rok w beczkach ze świętego drzewa Majów ceiba. Zapach intrygujący – banany, papaja i jakieś trudne do nazwania słodkie owoce. Jest też trochę kokosa i wanilii. Smak wytrawny, cierpki, skórzasty, ale jednocześnie bardzo bananowy. W finiszu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, soczysta pomarańcza. Bardzo ciekawy rum.
4.5/5
28/28/28/9=93

Patridom Gran Reserva Overproof (57,5%)
Rum powstał w destylarni Alcoholes Finos Dominicano, to mieszanka destylatów z melasy i soku z trzciny cukrowej, destylacja kolumnowa. Leżakowany w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu w tropikalnym klimacie Dominikany przez 6-12 lat. Zapach tytoniowy, dość wytrawny, nuty korzenne, do tego kakao, wytrawna czekolada, kokos. Smak zrównoważony, słodko-cierpki, nawet gorzkawy, są tu: śliwki, winogrona, jest nieco soli, dużo garbników – tytoń, skóra. W finiszu dochodzi kawa, cukier, winogrona już nie cierpkie, a słodkie, deserowe, wciąż dużo skórzastości.
4/5
24,5/27/26,5/8=86

Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 12 spróbowałem po raz pierwszy. Podsumowując zawartość, tegoroczna edycja jest na wysokim poziomie, rumy zebrały wyższe oceny niż w poprzednim roku, natomiast najwyższe noty zebrała edycja z 2019 roku. Średnia przyznana nota to 79,5 punktu, podczas gdy rok temu średnia przyznana nota wyniosła 77,5, dwa lata temu 80,5 punktu, w 2018 roku 62 punkty, a w 2017 roku tylko 58 punktów. Noty rozkładają się w sposób następujący:

Nota

0,5

1

1,5

2

2,5

3

3,5

4

4,5

2021

0

0

0

0

1

5

3

9

6

2020

0

0

0

1

1

5

4

8

5

2019

0

0

1

0

1

2

3

8

9

2018

0

0

0

1

11

4

3

4

1

2017

1

3

3

3

3

5

2

3

1

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.