Ambra S.A. wprowadza na rynek Cydr Lubelski Lodowy. Będzie to pierwszy w Polsce powszechnie dostępny cydr lodowy – produkt premium. Cydry i wina lodowe są bowiem najwyżej cenionymi na świecie produktami winiarstwa. Cechuje je pracochłonny proces wytwarzania, który wymaga najlepszych surowców i wielu lat doświadczeń.


– Cydr Lubelski Lodowy to cydr o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Na jeden litr potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których niska temperatura wydobywa samą esencję smaku i aromatu – mówi Artur Dubaj, główny technolog Ambra S.A.
Gdy temperatura spada do –5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję.
– Esencję poddajemy powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr lodowy – dodaje Artur Dubaj.
Receptura stworzona dla Cydru Lubelskiego Lodowego zadebiutowała w największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships, zdobywając tam złoty medal: New World CiderChampion 2017.
– Cydr Lubelski Lodowy to produkt unikalny i wyjątkowy, ma potencjał, aby stać się tak rozpoznawalnym na świecie, jak np. węgierskie tokaje czy niemieckie wina lodowe. W pełni ukazuje aromat polskich jabłek, podobnie jak wina gronowe odzwierciedla charakter naszego klimatu, gleby, pracy sadowników i winiarni – mówi Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina, członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. – Cydr Lubelski Lodowy pokazuje, że Polaków stać na wspaniały produkt, zrobiony z polskich jabłek, które są przecież naszą narodową dumą.

Barometr polskiej gościnności
Na zlecenie Ambra S.A. agencja badawcza SW Research przeprowadziła badanie „Barometr polskiej gościnności” wśród 1000 Polaków. Okazuje się, że ponad 40% badanych uważa polską gościnność za naszą chlubną cechę narodową. Oto niektóre z wyników badań.
Barometr gościnności w liczbach:
• najlepiej w roli gospodarza podczas spotkań towarzyskich odnajdują się konsumenci wina i cydru. Niemalże 50% z nich lepiej się czuje w roli gospodarza niż gościa. Konsumenci innych alkoholi częściej widzieli się w roli gościa;
• konsumenci wina zdecydowanie preferują kameralne spotkania i niezobowiązujące imprezy z alkoholem (78%);
• kobiety (49%) chętniej eksperymentują ze smakami podczas spotkań towarzyskich niż mężczyźni (40%).
– Nowość zrobi wrażenie na gościach z zagranicy w formie prezentu z Polski. Będzie też fantastyczną propozycją na przyjęcia. Może stanowić punkt kulminacyjny wieczoru, zastąpić deser lub połączyć się z tradycyjną polską szarlotką. Doskonale sprawdzi się też jako aperitif, kiedy chcemy podać swoim gościom coś specjalnego – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina. – W celu najlepszego wydobycia aromatu, schłodzony Cydr Lubelski Lodowy warto podać w kieliszkach do białego wina o szerokiej podstawie u dołu i delikatnie zwężających się ku górze. Taki kształt wydobywa całe piękno zapachu owoców, lata, słodyczy i słońca.
Cydr Lubelski Lodowy dostępny jest w sieci sklepów Centrum Wina, które w weekend 8-10 września zapraszają na premierową degustację. Cydr Lubelski Lodowy pojawi się też na największej degustacji cydrów w Polsce podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru w sobotę 16 września w Lublinie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail