Bimber Apogee XII

Blended malt – whisky w wieku 12 lat ze Speyside i Highland, leżakowana w beczce po whisky z Bimber Distillery. Aromat soczysty, masa gruszek, słodkie malinowe jabłka, lekkie nie do końca dojrzałe morele z Wachau, nuta szampańska. Smak delikatny, słodki, gruszka williams, słodkie jabłko, brzoskwinia, delikatnie nuta słona. W finiszu wciąż słodko i owocowo, dużo jabłek i gruszek, syrop z gruszki. Moc – 46,3%.

Degustacja win musująch

Lokal KarmaMa Bistro i Zioło zaprasza 4 lutego o godzinie 18.00 na degustację win musujących z całej Europy, którą poprowadzi sommelierka Marzena Czarnota. Do spróbowania będzie 5 rodzajów win musujących: z Niemiec, z Polski, z Moraw, z Hiszpanii oraz z Włoch. W cenie zawierają się karnawałowe przekąski dopasowane do próbowanych win. Degustacja odbędzie się w Rudzie Śląskiej, w lokalu KarmaMa Bistro i Zioło na ulicy Ks. J. Szymały. Liczba miejsc mocno ograniczona. Cena wynosi 130 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Wieczór z The Macallan w Poznaniu

Squad Whisky zaprasza 3 lutego o godzinie 19.00 na degustację whisky The Macallan, którą poprowadzi Tomasz Włodarczyk – Prestige Brands Ambassador. Do spróbowania będą: The Macallan 12 YO Double Cask, The Macallan 15 YO Double Cask, The Macallan A Night on Earth, The Macallan The Harmony Rich Cacao oraz The Macallan Classic Cut 2021. W cenie zawiera się także butelka The Macallan 12YO Double Cask. Degustacja odbędzie się w Poznaniu, w lokalu Squad Whisky na ulicy Wojskowej. Liczba miejsc mocno ograniczona. Koszt wynosi 349 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Degustacja pionowa The Glenlivet

Lokal La Musica Club zaprasza 1 lutego o godzinie 18.00 na degustację pionową The Glenlivet. Do spróbowania będzie 8 alkoholi pochodzących z tej destylarni, w tym The Glenlivet Spectra (na miejscu do wyboru jedna z trzech odmian) oraz The Glenlivet XXV. Oprócz degustacji, cena zawiera dwa koktaile przygotowane na bazie The Glenlivet, prelekcja na temat historii marki oraz czarna kawa manufakturowa. Za dodatkową opłatą możliwy jest zakup dopasowanych do próbowanych alkoholi kubańskich cygar. Wydarzenie odbędzie się w Legnicy, w lokalu La Musica Club na ulicy Grodzkiej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 279 zł/os. w wersji standard lub 179 zł/os. w wersji gentle. Szczegóły można znaleźć pod tym linkiem.

Wstęp do świata win

SingleMalt.pl wraz z Fortem Whisky zapraszają 11 lutego o godzinie 19.00 na degustację win wraz ze szkoleniem, które poprowadzi znawca win – Marek Kusik. Do spróbowania będą 3 białe wina: Hensel Riesling, Val de Loire Sauvignon Blanc i Ironstone Chardonnay, a także 3 wina czerwone: Bourgogne Pinot Noir, William Cole Grand Reserve Cabernet Sauvignon i Leaping Horse Merlot. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbędzie się w Warszawie, w lokalu Fort Whisky shop na ulicy Ryżowej. Koszt degustacji wynosi 99 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Askov Vodka

brazylijska wódka czysta zbożowa, która nie spełnia europejskich wymogów dotyczących wódki (ma poniżej 37,5% ABV), ma zapach zmywacza do paznokci. Smak słodki, tłusty, lakierowy. Finisz intensywnie spirytusowy. Producentem jest firma Bebidas Asteca LTDA, na rynku od 1948 roku. Pod marką Askov sprzedawane są też w Brazylii likiery na bazie wódki (osiem smaków) oraz napoje RTD.

Polska wódka a świadomość konsumencka

Wódka jest ważnym dla Polski produktem eksportowym. Wartość jej eksportu w 2021 roku wyniosła prawie 482 mln zł (wstępne dane z bazy GUS), zaś udział wódek czystych w eksporcie polskich napojów spirytusowych to ok. 75,%. Nie jest więc zaskoczeniem, że według ankietowanych za granicą słyniemy właśnie z Polskiej Wódki, zaraz po Janie Pawle II (57,8%) i Robercie Lewandowskim (45,7%), a odwiedzając znajomych poza granicami Polski, jako prezent bierzemy butelkę tego trunku – tak deklaruje aż 43,1% ankietowanych. Podobnie, bo 43,8% poczęstuje zagranicznych gości tym alkoholem, serwując go w towarzystwie pierogów (45%) i kiełbasy (44,5%).

Czytaj więcej

Kolejny kraj walczy z mocnymi piwami

Holandia zdecydowała, że akcyza na piwo będzie liczona od zawartości czystego alkoholu, a nie jak do tej pory, od złożonego stopnia Plato, czyli tzw. brzeczki. W praktyce będzie to oznaczało, że piwa o wysokiej zawartości alkoholu zapłacą proporcjonalnie wyższy podatek, a słabsze niższy. Taki transparentny system obowiązuje w przypadku wyrobów spirytusowych. Zmianę pozytywnie opiniował holenderski Urząd Celny, który stwierdził, że badanie zawartości alkoholu w piwie jest prostsze, niż analiza stopnia Plato. Nowe przepisy weszły w życie stycznia 2022.

Czytaj więcej

Spotkanie z single grain whisky

Zapraszamy 7 lutego o 19.30 na degustację czterech whisky single grain i opowieść o tej mniej znanej kategorii whisky.
Line-up whisky na nasz wieczór:
Loch Lomond Spearhead (43%, Szkocja)
Kilbeggan (43%, Irlandia)
Girvan 2010 10YO Murray McDavid (46%, Szkocja)
North British 2010 13YO Murray McDavid (50%, Szkocja)
Liczba miejsc bardzo ograniczona, koszt udziału w degustacji (pięć sampli po 20 ml) – 50 zł (65 zł z wysyłką Pocztex). Degustacja odbywać się będzie online przez platformę Zoom oraz w Salonie M&P Strzelecka 27.

Wieczór z winami – wine pairing

Lokal Magazyn5 zaprasza 28 stycznia o 19.00 na degustację win połączoną z warsztatami wine pairing, które poprowadzi Tomasz Kolecki – sommelier i założyciel strony wineconsultant.pl. Do spróbowania będą: La Poda Albarino, Conterno Rosato, Soljans Gewurztraminer, Amalaya Malbec Gran Corte oraz Infantado Reserva Espacial. Wydarzenie odbędzie się w Michałowicach pod Warszawą, w lokalu Magazyn5 na ulicy Jesionowej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 50 zł/os.

Wina z Alto Adige

28 stycznia o godzinie 20.00 odbędzie się 80. spotkanie Akademii Wina online. W ramach naszych „winnych” podróży zawitamy do regionu Sudtirol-Alto Adige i odwiedzimy nie tyle winnicę co swoistą Spółdzielnię Winiarzy o nieco zagadkowej nazwie: Erste + Neue. Organizatorzy opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Jest też możliwość degustacji na miejscu w Salonie M&P przy ul. Strzeleckiej 27/29.

Czytaj więcej

Mazurska Manufaktura planuje debiut na NewConnect jeszcze w I kwartale

Mazurska Manufaktura S.A., producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa, złożyła wniosek o wprowadzenie akcji do obrotu na rynek NewConnect do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Spodziewany w I kwartale br. debiut zamyka okres udanych emisji crowdfundingowych. Wniosek dotyczy wprowadzenia do obrotu 1224008 akcji zwykłych na okaziciela serii A, C, D, E i F.

Czytaj więcej

Johnnie Walker na rok Tygrysa

1 lutego zadebiutuje nowa specjalna edycja whisky Johnnie Walker Blue Label na powitanie Nowego Roku Chińskiego to rok Tygrysa. W butelce są whisky z większości destylarni należących do Diageo, w tym pewne ilości whisky z zamkniętych destylarni. Projekt butelki i opakowania zaprojektował chiński artysta, Shan Jiang. Równolegle ukazują się też limitowane edycje whisky John Walker & Sons King George V i John Walker & Sons XR 21, również w butelkach zaprojektowanych przez Shan Jianga.

Auchentoshan 1992 25YO Signatory

Butelkowanie 2017, beczka po bourbonie, 184 butelki o mocy beczki 47,9%. Zapach bardzo rześki – gruszki, jabłka, morele – ciepły sad. W sutach mieszanka słodkich jabłek i słodkiej gruszki williams z gorzkimi jabłkami i cierpkimi gruszkami, nie mniej świetnie oddaje smak owoców sadu. Finisz oleisty, tłusty i konsekwentnie owocowy, rześki, jabłka, gruszki i nic więcej tej whisky nie potrzeba, by być doskonałą.

Wieczór z winem – degustacja i warsztaty

Strona Nie Moja Wina zaprasza 27 stycznia o godzinie 18.00 na degustację win różnych stylów połączoną z warsztatami. Do spróbowania będzie 6 win, dodatkowo podane zostaną przekąski. Wydarzenie odbędzie się we Wrocławiu, w lokalu Chwasty i Kontrasty na alei Armii Krajowej. Liczba miejsc ograniczona. Cena wynosi 150 zł/os. Szczegóły dotyczące zapisów można znaleźć pod tym linkiem.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich

Czwarta i ostatnia odsłona w serii, która od 2017 roku prezentowała zamknięte destylarnie. Wcześniejsze edycje to: Brora, Port Ellen i Glenury Royal. Destylarnia Pittyvaich działała w regionie Speyside zaledwie przez 18 lat, w latach 1974-1993. Kupaż uzupełniają whisky z destylarni: Port Dundas, Carsebridge, Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore, Strathmill i Royal Lochnagar. Moc – 43,8%. Zapach elegancki – słodkie śliwki, gruszki williams, morele, brzoskwinie, mirabelki, rodzynki, nuty sody, wanilia, budyń waniliowy, crème brûlée, wisienki koktajlowe. W smaku bardzo słodka – budyń waniliowy, mleczna czekolada z rodzynkami, soczyste nektarynki, lekko sól i dym. Finisz złożony – jest marcepan i migdały, są jabłka, dużo dymu, chleb sodowy, śliwki, kakao.

Ósme urodziny Whisky my Wife

21 stycznia w warszawskim Domu Wódki odbyły się ósme urodziny bloga Whisky my Wife. Impreza zgromadziła blisko 30 osób i tyleż znakomitych butelek, m.in.: dwudziestodwuletnie Ben Nevis i Clynelish, dwudziestopięcioletnia Auchentoshan, dwudziestosiedmioletnia Cameronbridge, trzydziestoczteroletnia Dailuaine, czy Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Pittyvaich. Twórcami Whisky my Wife są Grzegorz Nowicki i Daniel Lichota. Były toasty, przemowy i tort urodzinowy w kształcie butelki whisky Lagavulin 16.

Czytaj więcej