Chińska whisky od Pernod Ricard

Pisaliśmy niedawno o tym, że Diageo buduje destylarnie whisky w Chinach, w ślad za liderem rynku alkoholowego idzie wicelider. Pernod Ricard buduje Chuan Malt Whisky Distillery w prowincji Emeishan, a wartość inwestycji to 150 mln dolarów. Master distiller, Yang Tao, odbył stosowne praktyki w Szkocji. Destylarnia ma być ekologiczna i korzystać z lokalnych surowców.

Black Bush

Marka wprowadzona przez destylarnię Old Bushmills już w 1934 roku, ale początkowo jako Old Bushmills Special Old. Sprzedawana bez podania wieku na butelce, jej okres leżakowania to ok. 8-9 lat, głównie w beczkach po sherry oloroso, zawartość butelki stanowią: 80% single malt, 20% grain. Właśnie sherry zawdzięcza swój pełny, a jednocześnie łagodny, słodkawy smak. W aromacie: bakalie, daktyle, brzoskwinie, jabłka. W smaku słodycz bardzo dojrzałych owoców – ananas, morela, brzoskwinia, w finiszu mleczna czekolada z rodzynkami.

Atlas wina: Polska

Wzorem dla tej skromnej publikacji jest sławny „Atlas świata wina” Hugh Johnsona i Jancis Robinson, którego ósma edycja właśnie ukazuje się po polsku nakładem wydawnictwa Explanator After Hours. Typografia, koncepcja graficzna są spójne z „Atlasem świata wina” i… tak naprawdę książka ta powinna stanowić dodatkowy rozdział, uzupełnienie polskiej edycji. Jako samodzielna publikacja pozostawia niedosyt, chciałoby się więcej informacji o samych winnicach, winiarzach, informacji praktycznych, tak by atlas ten mógł pełnić rolę przewodnika po polskich winnicach. Część poświęcona historii winiarskich regionów to liczne powtórzenia, które odnoszą się do sytuacji ogólnej w Rzeczpospolitej, od problemów politycznych, wojen, po uwarunkowania klimatyczne. Atutem są zebrane w ramkach ciekawostki z regionów.

Czytaj więcej

San Lino

Pojawiła się nowa marka tanich kubańskich rumów, selekcjonowanych przez Francuzów i pewnie dzięki temu zupełnie innych niż lekkie dosładzane rumy z Kuby w stylu hiszpańskim. Te są dość cierpkie, wytrawne. Niewątpliwym atutem jest cena, nie ma co ukrywać, że będą to rumy koktajlowe, choć sugerowałbym oba na zimowe wieczory z herbatą – będą świetnie pasować. San Lino Carta Blanca Superior (40%) to zapach wody miodowej, śliwek, nawet słodkiej śliwowicy. Smak dość ostry, owocowy – śliwki, jabłka, kwaskowe gruszki, cytrusy. Zaskakująco wytrawny, jak na rum kubański. Finisz kwaskowy, nuty śliwek, herbaty, tytoniu, lekko cynamon, imbir. San Lino Carta Oro Extra Añejo (40%) to rum melasowy leżakowany cztery lata w beczkach z amerykańskiego dębu, barwiony melasą. Zapach słodki, ale nie przesadnie, jak słodka herbata czy słodki tytoń, nuta propolisowa. W smaku cierpko-słodki, przyjemnie owocowy, dużo jabłek, szorstkość jak w młodym calvadosie, nuty śliwki. W dość długim finiszu wyraźnie posmak jabłek – cierpkich i gorzkich, tytoń, wanilia, cynamon, anyż. Rozgrzewający. Polskim dystrybutorem jest Ice-Full.

59% Polaków rozważa zakup alkoholu z czarnego rynku

W czwartek Sejm zagłosuje za przyjęciem lub odrzuceniem nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Projekt Ministerstwa Finansów podnosi akcyzę na alkohol w 2022 roku o 10%, a następnie przewiduje tzw. kroczące podwyżki – przez kolejne 6 lat (2023-2027) rok po roku o 5%. Rząd argumentuje, że planowane zmiany mają charakter wyłącznie zdrowotny, jednak najnowsze badania pokazują, że ich efekt może być odwrotny od zamierzonego.

Czytaj więcej

Randal The Brawler

Irlandzka whiskey słodowa, trzykrotnie destylowana, zestawiana dla AWW z Kalisza. Bardzo przyjemny, lekki owocowy aromat pełen jabłek, w tle słód, mąka i ciasto ze śliwkami. W smaku dobrze zbudowana, mocno ziarnista, delikatnie słona. Słony, chlebowy finisz, do tego rodzynki, suszone morele, suszone jabłka. Moc – 40%.

Chińskie single malt od Diageo

W Chinach ma powstać warta 75 mln dolarów destylarfnia whisky single malt, finansowana przez Diageo. Eryuan Malt Whisky Distillery będzie ulokowana w Eryuan, prowincji Yunnan. Na wzór Szkocji przy destylarni powstanie Visitors Center. Pierwsze whisky będę butelkowane ok. 2030 roku. To będzie druga destylarnia whisky w Chinach, która należy do Diageo. Wcześniej firma przejęła w tym celu zakład Jiangsu Yanghe Distillery, gdzie powstawało baijiou.

Gamay i Beaujolais

3 grudnia o godzinie 20.00 odbędzie się 76. spotkanie Akademii Wina online, zawitamy do winnic Alberta Bichota w Beaujolais i spróbujemy win ze szczepu gamay. Organizatorzy opowiedzą o winnicy, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Jest też możliwość degustacji na miejscu w Salonie M&P przy ul. Strzeleckiej 27/29.

Czytaj więcej

H by Hine VSOP

Kupaż eau-de-vie z Grande Champagne i Petite Champagne, tylko dwudziestu wyselekcjonowanych beczek, starzonych ponad cztery lata w limuzynowym dębie. W zapach gruszki, nuta popiołu, śliwki, marcepan, placek ze śliwkami. Smak lekki, owocowy, sporo jabłek, gruszki, morele. Nuta delikatnie dymna i cierpka, tytoniowa, ale nie jest to ciężki cygaro, raczej słodka cygaretka. W finiszu gruszki, jabłka i pestki jabłek, nieco goryczki, lekka taniczność, jak w cierpkich winogronach. Moc 40%. W Polsce w ofercie Vininova.

Hine Rare VSOP

Kupaż eau-de-vie z Grande Champagne (60%) i Petite Champagne (40%), starzonych 6-12 lat w limuzynowym dębie. Zapach słodki, bakaliowy, dużo rodzynek, gruszki williams, słodkie jabłka, gruszki, śliwki, morele. Syrop owocowy. W smaku także słodko, owocowo, choć jest również nutka taniczna, tytoniowa i herbaciana, do tego imbir, trochę pomarańczy. W finiszu więcej przypraw korzennych, zwłaszcza imbiru, skóra i tytoń, słodycz niemal całkowicie ustępuje taniczności, choć morele i gruszki pozostają na języku. Jest też mineralność. Ładnie ułożony koniak. Moc 40%. W Polsce w ofercie Vininova.

Hine Homage XO

Kupaż ponad dwudziestoletnich eau-de-vie, pochodzących wyłącznie z Grande Champagne, które został wzbogacone czterema rocznikami „Early Landed” (eau-de-vie leżakowane na terenie Wielkiej Brytanii w Bristolu), wszystkie składniki leżakowały minimum 10 lat. Zapach bardzo słodki – banany, mango, wanilia, rodzynki, figi, daktyle, śliwki, zielone jabłuszko. Smak słodko-cierpki, daktyle, powidła śliwkowe, wanilia, mleczna czekolada. W finiszu czekolada z rodzynkami, suszone skórki jabłek, syrop gruszkowy, nuty likierowego wina, słodycz botrytyzowanych gron. Bardzo deserowy koniak. Moc – 40%. W ofercie Vininova,

Rumy z torfem

22 listopada Krzysztof Piaseczny, animator serwisu Rum Explorer, zorganizował degustacje torfowych rumów z serii Schotman. Prowadził ją twórca tego projektu, Eric Koster. Trunki powstają poprzez zmieszanie rumów z Karaibów z własnymi rumami torfowymi. Proces torfowania zachodzi przed fermentacją. Wykorzystują dwa rodzaje torfów: niemieckiego o ziemistym, mineralnym charakterze oraz irlandzkiego o charakterze słonawym. Fermentacja własnego rumu trwa ok. miesiąc. Destylacja odbywa się w Distilleerderij de Bronckhorst na aparatach Holstein. Odbierają z alkohol z mocą 75-80%. Rumy z Karaibów mają średnio osiem lat, pochodzą z magazynów E&A Scheer, największego światowego blendera z Holandii. Mieszają karaibski blend ze swoim torfowym rumem w różnych proporcjach, a potem zlewają gotową mieszankę do beczek na rok.

Czytaj więcej

O akcyzie w Senacie

24 listopada na Sali Plenarnej w Senacie odbyła się dyskusja na temat planowanej podwyżki akcyzy na alkohol i wyroby tytoniowe – w związku z procedowaniem rządowego projektu nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Opozycja wnioskuje o odrzucenie projektu w całości. Co ciekawe, mimo że to projekt rządowy, Zjednoczona Prawica jest w sprawie podzielona. Senator Jan Maria Jackowski (PiS) powiedział, że zagłosuje przeciwko ustawie.

Czytaj więcej

Veles Wódka Torfem Wędzona

Zapach charakterystyczny dla żytnich whisky Michała Płucisza – bardzo duża owocowość, wyraźny aromat ziarna, śrutownika. Nuta wędzenia delikatna i owocowa, jak liście czarnej porzeczki. W ogóle jest też w tej wódce porzeczkowa owocowość. W smaku wędzenie bardzo wyraźne – wędzone śliwki, wędzone liście, wędzone wilgotne ziarno, odymienie. Ładnie to połączone z owocowością. W finiszu sporo słodyczy – ziarno i wanilia, wędzenie już schowane, nie tak intensywne jak w smaku. Posmak owocowej wódki, delikatny jak w alzackiej eau-de-vie mirabelle. Choć jest też na samym końcu ukłucie pieprzu, typowe dla żyta i nieco soli. Moc – 41%.

Mniejsza akcyza dla małych producentów

Jak podał PAP, Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra finansów. Projekt dostosowuje polskie przepisy do unijnych dyrektyw dotyczących podatku akcyzowego. Wprowadzone zostaną m.in. preferencje podatkowe dla małych, niezależnych producentów napojów alkoholowych.

Czytaj więcej