Wild Turkey Online

Dom Whisky zaprasza 26 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Rafał Nawrot, Campari Group Brand Ambassador. Do spróbowania będą: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Breed 58,4%, Wild Turkey Longbranch, Wild Turkey Master’s Keep Decades i Russell’s Reserve 6YO Rye. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 246 zł/osoba, a w cenie butelki: Wild Turkey Rare Breed 58,4% i Wild Turkey 101 oraz 5 sampli degustacyjnych wymienionych powyżej, o poj. 20 ml.

Wieczór z marsalą

27 listopada o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina wzmacniane marsala z piwnic Intorcia. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Paul John Christmas Edition 2020

torfowa wersja whisky z Goa, leżakowana przez nieokreślony czas (ok. 6-8 lat) w beczkach: first fill ex-bourbon, first fill american virgin oak i first fill sherry oloroso cask. Pierwszy zapach to: miód, torf i daktyle. Słodko, placek z wiśnią, tarta jabłkowa, lukier, choć jest i imbir. W ustach bardzo rozgrzewające – imbir marynowany, mięta pieprzowa, eukaliptus, pieczona jabłka, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie. W finiszu wchodzi słodycz fig i rodzynek, wyraźnie nuty sherry, drożdże, ale i trochę fermentujący ananas. Moc – 46%. W ofercie M&P.

Woodford Reserve Double Oaked

kolejna edycja Woodford Reserve Double Oaked, jest trochę mniej alkoholu (43,2%, poprzednia miała 45,2%), jest delikatniejsza. W bourbonach Woodford Reserve Double Oaked zastsowano leżakowanie w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o różnym stopniu wypalenia i wytostowania. Aromaty octanów i tytoniu, herbaty, wanilii, gruszek, orzechów włoskich. W smaku dużo orzechów laskowych i włoskich, wanilia, mleczna czekolada, śliwki w czekoladzie, słodki tytoń. Finisz najpierw cierpki, kwaśne winogrona, cynamon, lukier i orzechy laskowe, zioła, rozmaryn.

Rewitalizacja gorzelni w Kochcicach

Gmina Kochanowice rozstrzygnęła przetarg na rewitalizację gorzelni w Kochcicach. Wykonawcą będzie Zakład Usługowo-Remontowy Idziaszek Sp. z o.o. z Nowego Miasta nad Wartą. Od 2014 roku planowane jest stworzenie w starej gorzelni Muzeum Gorzelnictwa, które znajdzie się na Szlaku Zabytków Techniki. Koszt tej inwestycji to ok. 11 mln zł. Gmina Kochanowice pozyskała na ten cel finansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Przebudowa ma się zakończyć w 2022 roku.

Czytaj więcej

Tajemnice dębów

16 listopada odbyła się degustacja online nowych whisky z kolekcji destylarni GlenAllachie. Trzy nowe dwunastoletnie whisky, każda przez 15 miesięcy finiszowana w dziewiczym dębie: hiszpańskim, francuskim oraz amerykańskim, ale nie tym typowym białym Quercus Alba, lecz z odmiany Quercus Muehlenbergii, lepiej znanej jako chinquapin. Każda z tych whisky najpierw leżakowała w beczkach z białego amerykańskiego dębu po bourbonie.

Czytaj więcej

The Glenlivet 12YO Illict Still

limitowana edycja. „nielegalny” Glenlivet odwołuje się do czasów przed 1824 rokiem, kiedy George Smith, twórca marki, zalegalizował swoja działalność. Nie filtrowana na zimno, butelkowana z wyższą mocą, 48%.
Kokos, wiórki kokosowe, czuć dużo alkoholu, balsamico. W smaku tłusta, maślana, kremowa, czarna herbata, wanilia, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. W finiszu suszone wiśnie, rodzynki, orzechy, śliwki, figi, daktyle, czarne oliwki, sadza.

Kilchoman Club Release 2020

Co roku Kilchoman wypuszcza specjalną edycję dla członków Kilchoman Club, oferowaną w destylarni i przez stronę internetową dla miłośników ich whisky. Każda edycja jest inna, każda pochodzi z rzadkich beczek. Tegoroczna dziewiąta edycja to mariaż czterech beczek sherry hogsheads, wydestylowanych w 2012 roku. Jęczmień pochodzi w 100% z Islay i był słodowany w destylarni, ale co ciekawe – nie był poddany działaniu torfu! Jest to zatem zupełnie inne oblicze destylarni Kilchoman. Zabutelkowany z mocą beczki 56,2%, dostępny w liczbie 1200 butelek. Cena – 83 funty.

Święto Młodego Wina w Sandomierzu

Święto Młodego Wina 2020, to już VIII edycja tego wydarzenia. Od ośmiu lat, w trzeci weekend listopada, lokalni winiarze, należący do Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy, otwierają swoje piwnice i wychodzą z prezentacją młodego wina do gości na pełne jesiennego uroku, sandomierskie uliczki Starego Miasta. Sandomierz staje się w tym okresie stolicą winiarstwa, do której bezsprzecznie, właśnie z tej okazji ściągają tłumy enoturystów. Wyciszone po wysokim, wakacyjnym sezonie miasto, zaczyna tętnić życiem w środku jesieni na nowo! Święto Młodego Wina wytycza idealny czas na podróż do Sandomierza.

Czytaj więcej

Glenmorangie A Midwinter Night’s Dram 2015

edycja limitowana, beczki po bourbonie i sherry oloroso (w 2017 roku wypuszczono kolejną wersję, słodszą, tym razem beczki po bourbonie i sherry oloroso oraz pedro ximenez). Butelkowana z mocą 43%. Zgodnie z tradycja Glenmorangie, co roku przed świętami Bożego Narodzenia pracownicy dostają beczkę słodkiej whisky z beczek po sherry. W aromacie nuta bardzo egzotyczna – ananas, kokos i banan. Smak nieco zbyt przytłoczony wanilinami, maślany, z nutą dymu, grzanki, ogniska. Finisz rozgrzewający, łączy słodycz likierowego wina i przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir.

Słodki Eger

13 listopada na platformie Zoom odbyła się degustacja win z Egeru – 29 spotkanie Akademii Wina online. Do spróbowania były dwa wina z Egeru, z winnic Egri Korona Borház. Półsłodkie białe wino Leanyka, o niezwykle przyjemnym aromacie: gruszki williams, melona, nektarynki, brzoskwini, a także… pomidorów (!). W smaku: miód, pigwa, pomarańcze i poziomki. Finisz słodki, pigwowy, z lekko orzechową nutą. Czerwone słodkie wino Turan to aromaty: kakao, śliwek, wiśni i fiołków. Taniczne i słodkie, w ustach śliwki w czekoladzie i figi. Kolejna Akademia Wina online 20 listopada o godz. 20.00, a bohaterami będą wina z Urugwaju.

Wyprzedaż majątku firmy Kozuba i Synowie

2 listopada ogłoszony został przetarg na majątek upadłej spółki Z. Kozuba i Synowie Sp. z o.o. Pierwszy polski producent kraftowych wódek i whisky rozpoczął postępowanie upadłościowe w lipcu 2019 roku, prowadził je Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIX Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych. Wystawiony na licytacje majątek spółki to lokal przy ul. Jana III Sobieskiego 1 w Warszawie oraz nieruchomości gruntowe zabudowane budynkiem drewnianym, pełniącym funkcję wytwórni napojów spirytusowych, stanowiącej działkę ewid. nr 45/10 z obrębu 0007 Jabłonka, o pow. 1992 mkw. Wcześniej w Jabłonce była wytwórnia alkoholu, wyposażona w alembiki firmy Holstein, a także rozlewnia, nalewkarnia i leżakownia. Obecnie firma Kozuba kontynuuje działalność w zakresie produkcji kraftowych alkoholi jako Kozuba & Sons na Florydzie, nad Zatoką Tampa, dokąd przewieziono wyposażenie destylarni z Jabłonki. W ofercie mają: whisky, bourbon, wódki i likiery.

Dzień Beaujolais nouveau

W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, dzisiaj na całym świecie do sklepów trafiają pierwsze butelki młodego wina z Burgundii. Najsłynniejsze młode wino, choć nie zawsze najlepsze. Niestety, Beaujolais nouveau często jest ofiarą własnej popularności, masowe tanie etykiety massmarketowe potrafią zniechęcić do polubienia tego wina, są płaskie, kwaśne. Dobre Beaujolais nouveau potrafi jednak zachwycać owocowością i soczystością, wcale nie jest kwaśne, nie jest też taniczne, jest jednym z najbardziej radosnych czerwonych win. Od dzisiaj cieszymy się zatem młodym winem rocznik 2020!

Rekord Mazurskiej Manufaktury

Mazurska Manufaktura S.A., producent mocnych alkoholi kraftowych oraz środków dezynfekujących, zakończyła 13 listopada – po kilku godzinach od startu – II etap emisji akcji serii E realizowanej na platformie Crowdconnect.pl. W dwóch etapach emisji w spółkę zainwestowało łącznie 326 akcjonariuszy, którzy nabyli akcje o wartości 4 375 000 zł, co jest rekordową kwotą w historii polskiego crowdfundingu.

Destylaty Suntory

Dom Whisky zaprasza 20 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Mateusz Szuchnik, Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory. Do spróbowania będą: The Chita Single Grain Whisky, Suntory Toki Blended Whisky, Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony i Suntory Roku Gin. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 376 zł/osoba, a w cenie: butelka Hibiki Suntory Whisky Japanese Harmony + 4 sample degustacyjne wymienione powyżej o poj. 20ml + kieliszek degustacyjny Dom Whisky

Magia okowity

9 listopada odbyła się niecodzienna degustacja, która zgromadziła liczne grono ekspertów i miłośników staropolskich alkoholi. Michał Szymański, archeolog i alchemik, opowiadał o dziejach destylacji w Polsce, a także – na oczach wszystkich – przeprowadzał destylację wina na prymitywnym glinianym alembiku opalanym ogniem, uszczelnionym ciastem i chłodzonym wilgotna szmatką (!). Równolegle degustowano okowity z gorzelni Podole Wielkie, o których opowiadał ich twórca, Michał Paszota. Do spróbowania było pięć trunków osadzonych w tradycji polskiej wsi. Okowita ziemniaczana o słodkich, waniliowych nutach. Okowita jęczmienna o zapachu ziarna i piwa, żytnia o zapachu piwa, rozgrzewająca, lekko korzenna, delikatna okowita z pszenicy, o nutach kwiatowych i również delikatna, choć bardziej aromatyczna, okowita z owsa, o zapachu piwa, siana. Organizatorem spotkania była redakcja „Aqua Vitae”.