producent koniaków z Jarnac, firma istnieje od 1858 roku, założył ją Amédée Eduard Dor. Od 1981 roku jest własnością Jacquesa Riviere. Jest to tylko 20 ha upraw w Petite Champagne oraz nieduża piwnica, dysponuje jednak niebywale bogatą kolekcją trunków, z których niektóre liczą sobie ponad 200 lat – zostały wydestylowane na początku XIX wieku. A.E. Dor skupuje eau-de-vie z różnych regionów, stąd znajdziemy w jego ofercie zarówno koniaki oparte na uprawach z Fins Bois jak i z Grande Champagne. Niezwykła jest kolekcja Vieille Reserve numerowana od 6 do 11, a w niej np. koniak składający się z blendów, które liczą sobie minimum 70 lat! Ale ceny też są odpowiednie… dla przykładu A.E. Dor No. 11 kosztuje 1450 euro za butelkę 0,7 l. Mało który producent koniaków dysponuje takim skarbem, to też niepowtarzalna okazja by spróbować destylatów z dawnych szczepów winogron, uprawianych w regionie przed plagą filoksery. Najstarszym w kolekcji jest Soleil d’Austerlitz – koniak z 1805 roku o mocy 30% (nie ma go w oficjalnej sprzedaży, jedna z butelek została sprzedana na aukcji Sotheby’s za blisko 3000 funtów). Są też takie perełki jak: Roi de Rome z 1811 (można go kupić za 2500 funtów), Prince Albert z 1834, Louis-Philippe z 1848 roku – a więc starsze niż same piwnice A.E. Dor. Przetrwał też do dziś koniak z 1858 roku, w którym założono firmę, jest nim Napoleon III Empereur o mocy 37%. Zbiór XIX wiecznych trunków uzupełniają roczniki: 1875, 1889, 1893. Dla zwykłych śmiertelników oferowana jest mniej wiekowa seria, w niej m.in.: VSOP, XO, Legend czy Gold.