Aberfeldy

średniej wielkości destylarnia słodowych whisky z regionu Highlands, należąca do  John Dewar & Sons (czyli grupa Bacardi). Malowniczo położona u podnóża wzgórz Perthshire, w regionie rozsławionym przez narodowego szkockiego poetę Roberta Burnsa. Powstała w 1896 roku w mieście Aberfeldy w Szkocji, przy źródle wody Pitilie Burn, pierwszy spirytus popłynął z alembików dwa lata później. Nie miała burzliwej historii, nie zmieniała właścicieli, nie miała też zbyt wielu własnych wypustów – przez lata jej produkcja służyła głównie do zestawiania blendowanej whisky Dewar’s i tak jest do dziś. Jedyne okresy przestojów to lata I i II wojen światowych. W 1972 roku zakład rozbudowano, obecnie działają tu dwie pary średniej wielkości alembików – wash stills mają pojemność 16 tys. l, spirit stills – 15 tys. l, rocznie produkowanych jest ok. 3,5 mln spirytusu. Whisky dojrzewa głównie w beczkach po bourbonie oraz w nowych beczkach z amerykańskiego dębu. Własne butelkowane wypusty to: Aberfeldy 12YO, Aberfeldy 18YO i Aberfeldy 21YO. Rzadko dostępna w ofercie niezależnych firm butelkujących, m.in. Gordon & MacPhail wypuścił Aberfeldy 18YO 1989/2007 w serii Connoisseurs Choice czy Cadenhead’s Aberfeldy 17YO 1978/1995 w wersji cask strength. Przy destylarni działa duże centrum dla zwiedzających – Dewar’s World of Whisky – dedykowane głównie należącemu do firmy blendowi. Ciekawostką jest, że w historii regionu działała jeszcze jedna destylarnia o nazwie Aberfeldy, nie mająca nic wspólnego z obecną, operowała przez krótki czas w połowie XIX wieku, a jej właścicielami byli Peter McIntosh i John McDonald.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.