Adrien Camut

Rodzinna firma z Normandii, producent kalwadosów z apelacją Pays d’Auge. Ich posiadłość Domaine de Semainville mieści się w La Lande-Saint-Léger. Rodzina Camut zaczęła destylować jabłka już w XIX wieku. Mają 110 akrów sadów z ok. 25 gatunkami jabłek. Ich fermentacja odbywa się powoli, a przefermentowany cydr przez miesiąc leży w dębowych beczkach zanim zostanie przedestylowany. Destylacja jest dwukrotna, w zmodyfikowanych alembikach typu szarentejskiego – ich kształt został opatentowany przez Adriena Camut. Do starzenia w początkowym okresie wykorzystywane są stare, wielokrotnie napełniane beczki, które mają ponad 50 lat. Po dwóch latach alkohol jest przelewany do wielkich dębowych kuf, które są tylko w 2/3 pełne, żeby trunek miał większy dostęp do powietrza. Ta oksydacja daje łagodniejszy smak, ale działka aniołów jest tu bardzo wysoka jak na Normandię – rocznie odparowuje ok. 5% trunku. Przed rozlaniem do butelek kalwados nie jest filtrowany, nie jest też barwiony i nie dodaje się cukru.

Dostępne wersje to: Adrien Camut Pays d’Auge 6 Year Old Calvados, Adrien Camut Pays d’Auge 12 Year Old Calvados, Adrien Camut Pays d’Auge Privilège (mieszanka 15-18 letnich eau-de-vie), a także prawdziwe rarytasy: Calvados Pays d’Auge Réserve de Semainville (25-30 letnie), Calvados Pays d’Auge Réserve d’Adrien (30-40 letnie), Calvados Pays d’Auge Prestige Camut (40-50 letnie) czy Calvados Pays d’Auge Rareté (50-100 letnie – butelka 0,7 l w cenie 510 euro).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.