destylarnia Basque Moonshiners z Kraju Basków. Whisky robiona ze słodów pilzneńskiego i monachijskiego. Leżakowana cztery lata, w beczkach po: bourbonie, białym winie rioja alavesa i sherry pedro ximenez. Nazwa wzięła się od Cagotów, grupy, która zamieszkiwała Pireneje, pogranicze Hiszpanii i Francji. Aromat drożdży, rodzynek, śliwek, wędzonych śliwek, powideł morelowych, gruszek, mirabelek, hibiskusa, ciasto drożdżowe, bardzo słodko, likierowo, ale też takie nuty jak: olej lniany, grzyby, sadza. W ustach słodki placek ze śliwkami, crème brûlée, nuta dymna, rodzynki, tytoń, wiśnie suszone, lukrecja, sól, anyż. Finisz bakaliowy i herbaciany, masa rodzynek, lekko tytoń, cynamon, imbir kandyzowany i drożdże. Butelkowana z mocą 46%. Dystrybutorem w Polsce jest M&P.
