4 lipca o godzinie 19.30 odbędzie się 204. spotkanie Akademii Wina. Greckie wakacje. Opowiemy o regionach winiarskich Grecji. Do spróbowania będą trzy wina: Retsina Naming Dionysos, Moschofilero Dionysos Peloponnisos PGI, Nemea PDO Dionysos i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 2 lipca. Koszt wysyłki 10 zł.
Retsina Naming Dionysos
To tradycyjne wino greckie jest kompozycją gron rhoditis i savvatiano. Barwa złoto – żółta i błyszcząca. Aromat owocowy z charakterystyczną nutą żywicy. W smaku bogate, z akcentami pieprzu i oczywiście żywicy. Ładnie ułożona kwasowość. Świetne do dań kuchni greckiej.
Moschofilero Dionysos Peloponnisos PGI
100% odmiany moschofilero. Przejrzysta, błyszcząca, złota barwa z zielonymi refleksami. Bukiet niezwykle bogaty, pełen owoców i kwiatów, głównie róż i cytrusów. W smaku świeże, żywe, z ładnie ułożoną kwasowością i rześkim finiszem. Świetne do ryb, owoców morza, białych mięs i delikatnych serów.
Nemea PDO Dionysos
Wyjątkowe agiorgitiko z apelacji Nemea. Ciemna, rubinowa barwa oraz intensywny aromat pełen czerwonych owoców. W ustach mocne i pełne. Złożony smak i aksamitna gładkość. Dobra kwasowość i miękka tanina prowadzą do soczyście owocowego finiszu. Znakomite do grillowanych mięs, dziczyzny i intensywnych serów.