23 maja o godzinie 19.30 odbędzie się 200. spotkanie Akademii Wina. Hiszpania i Portugalia w pigułce. Opowiemy o regionach winiarskich. Do spróbowania będą trzy wina: Monte Alina Verdejo, Navajas Crianza, Moscatel do Douro i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 21 maja. Koszt wysyłki 10 zł.
Monte Alina Verdejo
100% verdejo. Grona do produkcji tego wina pochodzą z winnicy Los Almendros, założonej w 1987. Zbiór mechaniczny, przy zachowaniu skrupulatnej selekcji i zbierany w nocy, aby zachować kwasowość i owocową świeżość. Wino o barwie jasno słomkowej z zielonkawymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty limonki, grejpfruta, melona, gruszki i białej brzoskwini. W smaku bardzo świeże i owocowe. Dominują owoce tropikalne i cytrusy, a wszystko spina rześka kwasowość. Sprawdzi się w upalne lato do swobodnego popijania, na aperitif, delikatnych ryb słodkowodnych, jak sielawa czy okoń, do małży bądź ostryg, sałatki z bobem i sosem koperkowym oraz smażonego ryżu z warzywami.
Navajas Crianza
Wino powstałe na bazie tempranillo (95%) z odrobiną mazuelo, dojrzewało minimum 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, a następnie w butelkach. Barwa wiśniowa z akcentem fioletowym. Świetna równowaga aromatyczna pomiędzy żywym, owocowym charakterem, a dębiną. Wyraziste na podniebieniu z łagodnymi, ale dobrze skomponowanymi taninami. Bogaty, długotrwały smak. Doskonały i przyjemny finisz.
Moscatel do Douro
Wzmacniane wino, wytwarzane w dolinie rzeki Douro z gron szczepu Moscatel Galego. Fortyfikacja trunku następuje poprzez przerwanie fermentacji za pomocą dodatku destylatu z winogron. Następnie Moscatel dojrzewa 18 miesięcy w dębowych kadziach. W rezultacie powstaje znakomite, słodkie wino, pełne kuszących aromatów rodzynek, miodu, skórki pomarańczy i konfitur owocowych.