30 maja o godzinie 19.30 odbędzie się 201. spotkanie Akademii Wina. USA, Kanada, Chile, Argentyna, RPA, Australia i Nowa Zelandia w pigułce. Opowiemy o regionach winiarskich. Do spróbowania będą trzy wina: Don Aparo Torrontes 2024, Kleine Zalze Chenin Blanc 2024, Babich Black Label Pinot Noir 2022 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 28 maja. Koszt wysyłki 10 zł.
Don Aparo Torrontes 2024
Torrontes to charakterystyczna dla Argentyny biała odmiana winogron. Po fermentacji w obniżonej temperaturze, wino krótko dojrzewało w kadziach ze stali nierdzewnej, aby zachować jak najwięcej świeżości i owocowego charakteru. Jasnosłomkowa barwa z zielonymi refleksami. W aromacie delikatne, z nutami cytrusów i róży. W smaku orzeźwiające i harmonijne. Znakomite do ryb, owoców morza, sushi a także dań kuchni azjatyckiej.
Kleine Zalze Chenin Blanc 2024
Winogrona zebrane zostały z wychodzących na południe działek regionu Helderberg obsadzonych krzewami dającymi małą ilość owoców oraz z winnic na terenach wybrzeża również zorientowanych na południe. Obecne tu czerwone gleby charakteryzują się wspaniałą retencją wody i zapewniają optymalne warunki dojrzewania owoców w okresie letnim. Grona zebrane z winnic w okolicach wybrzeża odznaczały się niższą dojrzałością i przyczyniły się do wyrazistej owocowości i świeżości tego wina. Aromaty liczi, owoców cytrusowych, guawy, a w ustach ananas i brzoskwinia. Finisz długi, czysty i orzeźwiający. To świeże i owocowe chenin blanc ma duży potencjał leżakowania.
Babich Black Label Pinot Noir 2022
Pinot noir z kolekcji Black Label powstaje z wyselekcjonowanych krzewów rosnących w Waihopai oraz Wairau Valley. Fermentacja w otwartych kadziach, a następnie 6 miesięcy dojrzewania w beczkach dębowych, z czego 25% stanowią nowe beczki. Wino o ciemnorubinowej barwie, które w bukiecie wyraża nuty owoców jagodowych, ciemnej wiśni, malin, konfitury truskawkowej i świeżych ziół z akcentami kawy i słodkich przypraw gałki muszkatołowej i drzewa cedrowego. Na podniebieniu jedwabiste i bogate, o posmaku czereśni, malin i szałwii z pikantnymi nutami skóry i ściółki. Miękkie taniny dodają złożoności teksturze, a finisz jest lekko pikantny i trwały. Idealnie pasuje do pieczonej przepiórki lub innego dzikiego ptactwa, do konfitowanej kaczki, polędwiczek w sosie z leśnych grzybów, z kotletami jagnięcymi, do wędzonego łososia i do długo dojrzewających serów jak cheddar.