Akademia Wina. Nowy Świat w pigułce

30 maja o godzinie 19.30 odbędzie się 201. spotkanie Akademii Wina. USA, Kanada, Chile, Argentyna, RPA, Australia i Nowa Zelandia w pigułce. Opowiemy o regionach winiarskich. Do spróbowania będą trzy wina: Don Aparo Torrontes 2024, Kleine Zalze Chenin Blanc 2024, Babich Black Label Pinot Noir 2022 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 28 maja. Koszt wysyłki 10 zł.

Don Aparo Torrontes 2024

Torrontes to charakterystyczna dla Argentyny biała odmiana winogron. Po fermentacji w obniżonej temperaturze, wino krótko dojrzewało w kadziach ze stali nierdzewnej, aby zachować jak najwięcej świeżości i owocowego charakteru. Jasnosłomkowa barwa z zielonymi refleksami. W aromacie delikatne, z nutami cytrusów i róży. W smaku orzeźwiające i harmonijne. Znakomite do ryb, owoców morza, sushi a także dań kuchni azjatyckiej.

Kleine Zalze Chenin Blanc 2024

Winogrona zebrane zostały z wychodzących na południe działek regionu Helderberg obsadzonych krzewami dającymi małą ilość owoców oraz z winnic na terenach wybrzeża również zorientowanych na południe. Obecne tu czerwone gleby charakteryzują się wspaniałą retencją wody i zapewniają optymalne warunki dojrzewania owoców w okresie letnim. Grona zebrane z winnic w okolicach wybrzeża odznaczały się niższą dojrzałością i przyczyniły się do wyrazistej owocowości i świeżości tego wina. Aromaty liczi, owoców cytrusowych, guawy, a w ustach ananas i brzoskwinia. Finisz długi, czysty i orzeźwiający. To świeże i owocowe chenin blanc ma duży potencjał leżakowania.

Babich Black Label Pinot Noir 2022

Pinot noir z kolekcji Black Label powstaje z wyselekcjonowanych krzewów rosnących w Waihopai oraz Wairau Valley. Fermentacja w otwartych kadziach, a następnie 6 miesięcy dojrzewania w beczkach dębowych, z czego 25% stanowią nowe beczki. Wino o ciemnorubinowej barwie, które w bukiecie wyraża nuty owoców jagodowych, ciemnej wiśni, malin, konfitury truskawkowej i świeżych ziół z akcentami kawy i słodkich przypraw gałki muszkatołowej i drzewa cedrowego. Na podniebieniu jedwabiste i bogate, o posmaku czereśni, malin i szałwii z pikantnymi nutami skóry i ściółki. Miękkie taniny dodają złożoności teksturze, a finisz jest lekko pikantny i trwały. Idealnie pasuje do pieczonej przepiórki lub innego dzikiego ptactwa, do konfitowanej kaczki, polędwiczek w sosie z leśnych grzybów, z kotletami jagnięcymi, do wędzonego łososia i do długo dojrzewających serów jak cheddar.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.