12 września o godzinie 19.30 odbędzie się 212. spotkanie Akademii Wina. Somontano. Aragonia. Do spróbowania będą trzy wina: Bestué Chardonnay 2024, Bestué Garnacha 2024, Bestué El Mielero 2024 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 10 września. Koszt wysyłki 10 zł.
Bestué Chardonnay 2024
100% gron winorośli Chardonnay, rosnących na żwirowo kamienistej glebie w dolinie Enate. Grona poddane zostały maceracji na zimno w temperaturze 8°C, a następnie fermentacji w tankach ze stali nierdzewnej. Wino o słomkowożółtej barwie z zielonkawymi odcieniami. W nosie aromaty świeżych owoców tropikalnych – ananas, banan mango. W ustach rześkie, gładkie z wyczuwalną kwasowością. w 2023 roku podczas dorocznego, już trzydziestego, odbywającego się w Burgundii konkursu na najlepsze chardonnay na świecie, zostało uznane najlepszym hiszpańskim winem z tej odmiany.
Bestué Garnacha 2024
Wino stworzone w 100% z gron Garnacha, macerowanych na zimno przez 6 dni. Następnie poddane konwersji malolaktycznej w beczkach, w których dojrzewało przez kolejne 4 miesiące. W barwie czerwone z fioletowymi niuansami. W nosie intensywne aromaty dojrzałych owoców oraz nuty balsamiczne. W ustach lekkie, świeże oraz gładkie.
Bestué El Mielero 2024
Rześkie, idealnie zbalansowane między słodyczą a kwasowością wino skomponowane w 70% z lokalnej odmiany Garnacha Blanca z dodatkiem 20% Rieslinga i 10% Gewürztraminera. Dziesięcio godzinna maceracja na zimno podkreśliła owocowo – kwiatowy profil. Fermentacja została przerwana w połowie dla zachowania naturalnej słodyczy – pozostały cukier resztkowy to 40g/litr. W bukiecie aromaty dojrzałej gruszki, owoców koktajlowych oraz subtelne nuty kwiatowe. Idealne solo oraz do lekkich przekąsek.