Akademia Wina. Urugwaj – co w beczce piszczy?

3 października o godzinie 19.30 odbędzie się 214. spotkanie Akademii Wina. Urugwaj – co w beczce piszczy? Do spróbowania będą trzy urugwajskie wina: Traversa Single Vineyard Albarino El Molino 2024, Traversa Tannat Roble Reserva 2022 i Vina Salort Gran Reserva Tannat 2021, i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 1 października. Koszt wysyłki 10 zł.

Traversa Single Vineyard Albarino El Molino 2024

Wino o zielonkawożółtej barwie stworzone z ręcznie zbieranych gron odmiany Albarino. Moszcz poddawany jest fermentacji na wyselekcjonowanych drożdżach w tankach ze stali nierdzewnej. W bukiecie aromaty owoców tropikalnych, kwiatów pomarańczy oraz jaśminu. W ustach trwałe, z wyczuwalną umiarkowaną kwasowością. Idealne do owoców morza takich jak ostrygi, małże, grillowane krewetki, sałatek cytrusowych oraz sushi. Dla bardziej odważnych połączenie z kremowymi serami lub daniami kuchni azjatyckiej

Traversa Tannat Roble Reserva 2022

Wino z odmiany Tannat, które dojrzewa przez 4 miesiące w używanych beczkach z amerykańskiego dębu. Posiada intensywną rubinową barwę z granatowymi odcieniami. W zapachu intensywnie owocowe, z wyczuwalnymi ciemnymi owocami i nutami słodkich przypraw. Harmonijne na podniebieniu z wyraźną głębią, którą można znaleźć w winach z tej odmiany. W końcówce można znaleźć śliwkę w czekoladzie, dymne akcenty z pełnym wdzięku finiszem. Idealnie komponuje się z półmiskami wędlin, pieczeniami, burrito, aromatycznymi serami i daniami z grilla. Temperatura serwowania: 16-18°C.

Vina Salort Gran Reserva Tannat 2021

100% Tannat wyprodukowany z najlepszych winogron tej odmiany z winnicy w regionie Paso Cuello w Canelones w południowym Urugwaju. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewa przez rok w beczkach z francuskiego dębu typu barrique. Ciemnopurpurowe w barwie z rubinowymi refleksami. W zapachu intensywne, o aromatach konfitury truskawkowej, śliwek w gorzkiej czekoladzie, dojrzałych wiśni oraz jeżyn z nutami tytoniu i akcentami przypraw pochodzących z leżakowania w beczkach. Na podniebieniu jest bogate i harmonijne, zachwyca krągłymi taninami i świeżością. Posmak dojrzałych czerwonych owoców, ciemnych owoców, oliwek Kalamata z akcentami przypraw korzennych. Zakończenie jest trwałe i subtelnie przydymione. Idealny kompan do dziczyzny, wszelkich steków, klasycznego asado, pieczonej jagnięciny lub gęsi oraz do długo dojrzewających twardych serów.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.