3 października o godzinie 19.30 odbędzie się 214. spotkanie Akademii Wina. Urugwaj – co w beczce piszczy? Do spróbowania będą trzy urugwajskie wina: Traversa Single Vineyard Albarino El Molino 2024, Traversa Tannat Roble Reserva 2022 i Vina Salort Gran Reserva Tannat 2021, i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 1 października. Koszt wysyłki 10 zł.
Traversa Single Vineyard Albarino El Molino 2024
Wino o zielonkawożółtej barwie stworzone z ręcznie zbieranych gron odmiany Albarino. Moszcz poddawany jest fermentacji na wyselekcjonowanych drożdżach w tankach ze stali nierdzewnej. W bukiecie aromaty owoców tropikalnych, kwiatów pomarańczy oraz jaśminu. W ustach trwałe, z wyczuwalną umiarkowaną kwasowością. Idealne do owoców morza takich jak ostrygi, małże, grillowane krewetki, sałatek cytrusowych oraz sushi. Dla bardziej odważnych połączenie z kremowymi serami lub daniami kuchni azjatyckiej
Traversa Tannat Roble Reserva 2022
Wino z odmiany Tannat, które dojrzewa przez 4 miesiące w używanych beczkach z amerykańskiego dębu. Posiada intensywną rubinową barwę z granatowymi odcieniami. W zapachu intensywnie owocowe, z wyczuwalnymi ciemnymi owocami i nutami słodkich przypraw. Harmonijne na podniebieniu z wyraźną głębią, którą można znaleźć w winach z tej odmiany. W końcówce można znaleźć śliwkę w czekoladzie, dymne akcenty z pełnym wdzięku finiszem. Idealnie komponuje się z półmiskami wędlin, pieczeniami, burrito, aromatycznymi serami i daniami z grilla. Temperatura serwowania: 16-18°C.
Vina Salort Gran Reserva Tannat 2021
100% Tannat wyprodukowany z najlepszych winogron tej odmiany z winnicy w regionie Paso Cuello w Canelones w południowym Urugwaju. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewa przez rok w beczkach z francuskiego dębu typu barrique. Ciemnopurpurowe w barwie z rubinowymi refleksami. W zapachu intensywne, o aromatach konfitury truskawkowej, śliwek w gorzkiej czekoladzie, dojrzałych wiśni oraz jeżyn z nutami tytoniu i akcentami przypraw pochodzących z leżakowania w beczkach. Na podniebieniu jest bogate i harmonijne, zachwyca krągłymi taninami i świeżością. Posmak dojrzałych czerwonych owoców, ciemnych owoców, oliwek Kalamata z akcentami przypraw korzennych. Zakończenie jest trwałe i subtelnie przydymione. Idealny kompan do dziczyzny, wszelkich steków, klasycznego asado, pieczonej jagnięciny lub gęsi oraz do długo dojrzewających twardych serów.