1 sierpnia o godzinie 19.30 odbędzie się 208. spotkanie Akademii Wina. Wakacje w Urugwaju. Do spróbowania będą trzy wina: musujące Viña Salort Extra Brut, Traversa Single Vineyard El Molino Albariño 2024, Traversa Single Vineyard El Molino Gran Reserva Tannat 2023 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 30 lipca. Koszt wysyłki 10 zł.
Viña Salort Extra Brut
Ze względu na swoje geograficzne położenie Urugwaj ma optymalne warunki do produkcji win musujących, zwłaszcza w południowym regionie blisko morza. Wino to jest rzadko spotykaną kompozycją odmian Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc. Winogrona są zbierane wcześniej aniżeli do produkcji win spokojnych, gdy posiadają wysoką naturalną kwasowość. Każda odmiana jest winifikowana osobno w kadziach stalowych, a następnie tworzony jest kupaż, który jest poddawany wtórnej fermentacji metodą Charmat. Połyskliwa, słomkowa barwa, o aromatach owoców tropikalnych z nutami jabłek, gruszek, brzoskwiń z akcentami kwiatowo- ziołowymi. Na podniebieniu świeże i urzekające, o kremowym musowaniu. Posmak dojrzałych cytrusów, brzoskwiń, moreli i słodkich kwiatów. Finisz jest kwaskowo orzeźwiający z posmakiem owoców sadu. Polecamy na aperitif, do owoców morza, w szczególności przegrzebków na puree kalafiorowym, do pad thai, krokietów bakłażanowych z kozim serem, miękkich serów typu brie i do szarlotki albo kruchego ciasta z rabarbarem.
Traversa Single Vineyard El Molino Albariño 2024
Wino o zielonkawożółtej barwie stworzone z ręcznie zbieranych gron odmiany Albariño. Moszcz poddawany jest fermentacji na wyselekcjonowanych drożdżach w tankach ze stali nierdzewnej. W bukiecie aromaty owoców tropikalnych, kwiatów pomarańczy oraz jaśminu. W ustach trwałe, z wyczuwalną umiarkowaną kwasowością. Idealne do owoców morza takich jak ostrygi, małże, grillowane krewetki, sałatek cytrusowych oraz sushi. Dla bardziej odważnych połączenie z kremowymi serami lub daniami kuchni azjatyckiej.
Traversa Single Vineyard El Molino Gran Reserva Tannat 2023
Wino to powstało z wyselekcjonowanych winogron odmiany Tannat, która jest znakiem firmowym tutejszego winiarstwa. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewało 6 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu, aby dodać złożoności i głębi. Posiada intensywną rubinową barwę z fioletowymi refleksami i charakteryzuje się aromatami ciemnych śliwek, dżemu jeżynowego z akcentami ciemnej czekolady z kardamonem i lukrecji. W smaku wyraziste i harmonijne, a dojrzewanie w beczkach nadało krągłości i łagodności. Szczególnie polecane do wszelkich steków, żeberek, dań bbq i tłustych dań oraz twardych serów jak parmezan.