Akademia Wina. Wakacje w Urugwaju

1 sierpnia o godzinie 19.30 odbędzie się 208. spotkanie Akademii Wina. Wakacje w Urugwaju. Do spróbowania będą trzy wina: musujące Viña Salort Extra Brut, Traversa Single Vineyard El Molino Albariño 2024, Traversa Single Vineyard El Molino Gran Reserva Tannat 2023 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 30 lipca. Koszt wysyłki 10 zł.

Viña Salort Extra Brut
Ze względu na swoje geograficzne położenie Urugwaj ma optymalne warunki do produkcji win musujących, zwłaszcza w południowym regionie blisko morza. Wino to jest rzadko spotykaną kompozycją odmian Chardonnay, Viognier i Sauvignon Blanc. Winogrona są zbierane wcześniej aniżeli do produkcji win spokojnych, gdy posiadają wysoką naturalną kwasowość. Każda odmiana jest winifikowana osobno w kadziach stalowych, a następnie tworzony jest kupaż, który jest poddawany wtórnej fermentacji metodą Charmat. Połyskliwa, słomkowa barwa, o aromatach owoców tropikalnych z nutami jabłek, gruszek, brzoskwiń z akcentami kwiatowo- ziołowymi. Na podniebieniu świeże i urzekające, o kremowym musowaniu. Posmak dojrzałych cytrusów, brzoskwiń, moreli i słodkich kwiatów. Finisz jest kwaskowo orzeźwiający z posmakiem owoców sadu. Polecamy na aperitif, do owoców morza, w szczególności przegrzebków na puree kalafiorowym, do pad thai, krokietów bakłażanowych z kozim serem, miękkich serów typu brie i do szarlotki albo kruchego ciasta z rabarbarem.

Traversa Single Vineyard El Molino Albariño 2024
Wino o zielonkawożółtej barwie stworzone z ręcznie zbieranych gron odmiany Albariño. Moszcz poddawany jest fermentacji na wyselekcjonowanych drożdżach w tankach ze stali nierdzewnej. W bukiecie aromaty owoców tropikalnych, kwiatów pomarańczy oraz jaśminu. W ustach trwałe, z wyczuwalną umiarkowaną kwasowością. Idealne do owoców morza takich jak ostrygi, małże, grillowane krewetki, sałatek cytrusowych oraz sushi. Dla bardziej odważnych połączenie z kremowymi serami lub daniami kuchni azjatyckiej.

Traversa Single Vineyard El Molino Gran Reserva Tannat 2023

Wino to powstało z wyselekcjonowanych winogron odmiany Tannat, która jest znakiem firmowym tutejszego winiarstwa. Po zakończonej fermentacji wino dojrzewało 6 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu, aby dodać złożoności i głębi. Posiada intensywną rubinową barwę z fioletowymi refleksami i charakteryzuje się aromatami ciemnych śliwek, dżemu jeżynowego z akcentami ciemnej czekolady z kardamonem i lukrecji. W smaku wyraziste i harmonijne, a dojrzewanie w beczkach nadało krągłości i łagodności. Szczególnie polecane do wszelkich steków, żeberek, dań bbq i tłustych dań oraz twardych serów jak parmezan.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.