Akademia Wina. Wina pomarańczowe

9 lutego o godzinie 19.30 odbędzie się 155. spotkanie Akademii Wina – Wina pomarańczowe. Spróbujemy win Paul Mas Rosorange i Orestiadi Orange Inzolio Bio. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Paul Mas Rosorange

RosOrange to unikalne połączenie wina pomarańczowego i różowego. Kompozycja pięciu szczepów: cinsault, grenache noir i grenache gris, będących bazą wina różowego oraz macabeo i vermentino winifikowanych jako wino pomarańczowe. Wino, dla zachowania świeżości, wynifikowane wyłącznie w kadziach stalowych. Barwa jasna, łososiowa. Aromat finezyjny i intensywny, z nutami kandyzowanych owoców cytrusowych, skórki pomarańczy i pigwy. W smaku akcenty czerwonych owoców, gładka struktura i subtelna, choć zauważalna tanina. Długi, elegancki finisz. Idealne jako aperitif, do sałatek, ryb lub z pikantnymi potrawami indyjskimi lub azjatyckimi.

Orestiadi Orange Inzolio Bio

To bardzo przyjazne wino pomarańczowe powstało na bazie starannie wyselekcjonowanych winogron inzolia poddanych spontanicznej fermentacji. Intensywniejszy, bladopomarańczowy kolor tego wina jest efektem procesu 5-dniowej maceracji, podczas której moszcz pozostawał w kontakcie ze skórkami. Orange od Tenute Orestiadi charakteryzuje się aromatami dzikich kwiatów, ziół, migdałów i skórki pomarańczowej. Na podniebieniu miękkie i pikantne z przyjemną kwasowością, nutami owoców cytrusowych, suszonych moreli, białych brzoskwiń i słodkich przypraw w finiszu. Znakomite jako niekonwencjonalny aperitif do dań z ryb i średnio dojrzałych serów.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.