18 lipca o godzinie 19.30 odbędzie się 206. spotkanie Akademii Wina. Włoskie wakacje. Marche i Umbria. Do spróbowania będą trzy wina: Il Conte Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Chiorri Titus Grechetto 2024, Chiorri Lacava Sangiovese 2023 i odpowiednio dobrane przystawki. Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Zestaw degustacyjny online: próbki 3 x 70 ml, które należy zamówić do 16 lipca. Koszt wysyłki 10 zł.
Il Conte Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Do stworzenia tego wina posłużyły najlepsze, ręcznie zbierane grona szczepu Verdicchio, które zostały następnie poddane krótkiej maceracji oraz fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dzięki czemu zachowało elegancję i świeżość. Jasna oraz nasycona, słomkowożółta barwa. Aromaty migdałów, mango z kwiatowymi nutami wiciokrzewu oraz akcentem goździków. W ustach owocowa świeżość łączy się z żywą kwasowością i elegancką nutą mineralną, pozostawiając krągły i trwały posmak. Idealnie komponuje się z niemal wszystkimi potrawami z ryb. Serwować w temperaturze 8-10°C.
Chiorri Titus Grechetto 2024
Wino stworzone w 100% z gron szczepu Grechetto, poddane fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej. W barwie słomkowożółte, z ciepłymi złotymi odcieniami. W nosie intensywny i elegancki bukiet, z dojrzałymi tropikalnymi owocami oraz żółtymi kwiatami. W ustach delikatne, harmonijne, przyjemnie mineralne wino, zrównoważone ze świeżością i wytrawnością. Idealnie do dań na bazie ryb, dojrzałych serów i gotowanego mięsa.
Chiorri Lacava Sangiovese 2023
Wino skomponowane w 100% z gron Sangiovese, poddane fermentacji w stalowych kadziach oraz konwersji malolaktycznej. Swój charakter zawdzięcza dojrzewaniu w cementowych kadziach. Intensywne, pełne, o rubinowoczerwonej barwie. Aromaty kwiatów (czerwona róża, fiołek) oraz owoców wiśni. Idealne do dań z sosami mięsnymi, średnio dojrzałych serów, pieczonej wołowiny oraz drobiu.