W czerwcu spróbowałem aż 266 nowych alkoholi. Okazji do degustacji były bardzo dużo. Miesiąc zaczął się festiwalem Whisky & Friends, potem był Rum Love Festival – na obu imprezach masa nowości. Wyjeżdżałem do Wiednia, tu była okazja do penetracji barów. Cały czas przychodzą nowe butelki na konkurs Warsaw Spirits Competition, za nami już cztery panele degustacyjne WSC 2025. Alkoholem miesiąca został rum Clarendon 1995 29YO Jamaica Edition No. 16 The Colours of Rum z notą 97/100. Aż 16 z próbowanych w czerwcu trunków było wybitnych z notami 95+, poza wspomnianym rumem są to: Absinthe des Alpes Montania (55%), rumy: Savanna 4YO 2019 Finished 1 Year in Pineau des Charentais Cask (63%), Caroni Heavy Rum 6th Edition 1996 (66,2%), Appleton Estate Joy (45%), Uitvlugt 32YO Rom de Luxe (45,2%), Indonesia 2015 8YO #IND15-16/V508 (56,5%), Enmore 28YO 1994 Versailles Greenheart REY (50,2%) i Hampden 2020 HLCF Whisky Live Paris (63,5%), whisky single malt Bowmore 23YO 2001 Port Pipe Murray McDavid (50,3%) i Talisker 45YO Ice Fractured Cask (49,8%), tequila Porfidio The Extra Añejo 2007 (40%), koniak Frapin Cuvée Plume (40%), likier Samai PX Rum Liqueur (38%), okowita Rochelt Williamsbirne 2015 (50%) i shochu Porfidio The Suave Anejo 2010 (25%). W strefie medalowej było aż 185 próbek, tj. prawie 70% próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
V | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 7 | 9 | 36 | 86 | 37 |
VI | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 12 | 24 | 34 | 110 | 74 |
razem | 13 | 17 | 18 | 14 | 25 | 51 | 115 | 157 | 479 | 316 |

Alkohol czerwca 2025
Clarendon 1995 29YO Jamaica Edition No. 16 The Colours of Rum (61,5%)
Edycja liczy 148 butelek. Rum leżakował w amerykańskim dębie przez 29 lat, z czego 23 lata w tropikalnym klimacie Jamajki. Intensywny aromat skóry, gorzka herbata, tytoń, nuta lakieru, suszona śliwka sechlońska. anyż, stare drewno, lekka słoność, lubczyk. Smak bardzo cierpki – herbata, hibiskus, kwaśne winogrona, ale też jabłka, lubczyk, kostka rosołowa, opieńki, a nawet duszone kurki, piołun, werbena, nuta apteczna. W finiszu – wosk, żywica, propolis, leśny miód i miód rzepakowy, gorzkawe jabłka, anyż i lukrecja, imbir i cynamon, słoność, taniczne i cierpkie. Rewelacyjny rum.
W ofercie: Wealth Solutions
29/29,5/29/9,5=97

Wódka czysta czerwca 2025
Nørderd Single Malt Vodka (40%)
Austriacka wódka ze słodowanego jęczmienia z certyfikatem bio. W aromacie dużo słodkiego słodu, mąki, kwasu chlebowego, nuty owocowe – jabłka, gruszki, gotowane śliwki. W ustach słodka, ale też mineralna, niemal metaliczna z lekką nutą pieprzu, kardamonu, imbiru. Wyrazisty ziołowy finisz – kolendra, pieprz, kardamon, imbir i słód oraz chleb z kminem, czarna gorzka oliwka. Wyrazista wódka. Produkowane są też wersje Nørderd Pure Potato Vodka i Pure Apple Vodka.
Brak w Polsce
27/27,5/27/8=89,5

Wódka smakowa czerwca 2025
Gorzałka Dąbrowicka Hyćka (40%)
Bardzo przyjemny, słodko-kwaskowy, kwiatowy aromat czarnego bzu. W ustach kwaskowość, nawet lekka pieprzność i nuty owocowe, czarna porzeczka. Finisz długi, taniczny, wytrawna bardzo dobra wódka.
W ofercie: Fundacja Boni Mores.
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Wódka starzona czerwca 2025
Chopin Vintage 2017 (45,3%)
Mieszane ziemniaki późnego zbioru, te same z których powstaje wódka Chopin, leżakowanie 3,5 roku.W aromacie nuty kiszone, skrobiowe, warzywne, pietruszka, seler, lekka nuta dymna. W smaku jest słodycz, kwaskowość i lekka goryczka, ziemistość, chrzan i lekka nuta wanilii. Finisz długi, elegancki, ziemisty, goryczka, delikatna wanilia.
W ofercie: Polmos Siedlce
28,5/27,5/28/9=91

Gin czerwca 2025
Bosque Nativo 2024 (42%)
Gin z Argentyny, do jego zestawienia wykorzystano tylko botaniki z Patagonii. Jego sercem jest dziki jałowiec, zbierany ręcznie przez małych producentów ze społeczności wioski El Bolsón i okolic jeziora Lago Puelo w Chubut. Pozostałe botaniki to: kolendra, skórka pomarańczy, skórka cytryny, ciprés de la Cordillera (lokalny cyprys patagoński, który nadaje aromat żywiczny i leśny), calafate (Berberis microphylla, lokalny owoc przypominający jagody, charakterystyczny dla Patagonii), matico (Buddleja globosa, zioło z Ameryki Południowej, o właściwościach aromatycznych i leczniczych) oraz poleo (Lippia turbinata, zioło o aromacie mięty, dziko rosnące w Argentynie). Gin ma piękny zapach jałowca, dzikich ziół, tymianku, kolendry, kardamony, lekka nuta skórki limonki. Bardzo bogaty aromat. W ustach dzięgiel, jałowiec, igliwie, pieprz. W finiszu dużo pieprzu, kardamonu, przyprawy korzenne, ostry jałowiec, igliwie, sosna, sporo kolendry na końcu i trawa cytrynowa.
W ofercie: Spirit Depot
28,5/28/28/9=93,5

Akwawit czerwca 2025
Porsbrännvin (40%)
Bardzo delikatny starzony szwedzki akwawit, z nutami ziół i polnych kwiatów – rumianek, tymianek, hyzop, mięta, kmin, słodka nuta skórek pomarańczy, delikatnie anyż. W ustach zioła mocniejsze – mięta i kmin, dużo słodyczy z beczki jakby po słodkim owocowy winie, malina moroszka, do tego woskowość. Finisz jest delikatny, ale przyjemny, jest w nim i słodycz i lekka cierpkość, moroszki, pomarańcze, rodzynki, skórka słodkiego chleba z kminkiem, lekko miód, zioła, anyż. Świetnie wyważony akwawit, szkoda, że już nie produkowany w tej wersji.
Brak w Polsce
27,5/28/28/8=91,5

Young spirit/new make czerwca 2025
Millside New Make Peated Edition Diablo Barley (63%)
Poziom natorfienia słodu – 104 ppm. Aromat oscypka, wędzonego sera, wędzonych śliwek, wędzonych liści porzeczki. W smaku dużo czarnej porzeczki, dym, śliwki, wędzone śliwki. Długi, głęboki finisz, nuty słodkiej śliwki, dym, torf, czarna porzeczka, nuty mezcalu.
W ofercie: Millside Distillery
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Okowita czerwca 2025
Rochelt Williamsbirne 2015 (50%)
Aromat zaskakująco rześki, kwaskowy, czysty gruszkowy. W ustach słodkie, kwaśne, gorzkie gruszki, kwiatowość, mineralność, soczystość. W finiszu kolejne zaskoczenie, gruszkowa słodycz zwieńczona ukłuciem pieprzu. To moc alkoholu daje o sobie znać. Bardzo rzadko gruszka williams butelkowana jest z tak wysoką mocą, ale w tym trunku wszystko do siebie pasuje. Rochelt zrobił williams wytrawny. Bardzo ciekawe.
Brak w Polsce
29,5/29/28,5/9=96

Grappa/marc czerwca 2025
Giori Adagio Grappa Invecchiata 15 Anni (48%)
Grappa z Trydentu, z wytłoczyn winogron Cabernet, Merlot i Pinot Nero. Leżakowała czternaście lat w beczkach dębowych i rok w beczkach z kasztanowca. Aromaty wytrawnej czekolady, kawy, orzechów, kokosa, rodzynek, suszonych moreli. W smaku suszone włoskie orzechy, rodzynki, nuty umami, grzybów, a także herbaciane. W finiszu suszone jabłka, suszone morele, kakao, wytrawna czekolada, rodzynki, figi.Aromaty wytrawnej czekolady, kawy, orzechów, kokosa, rodzynek, suszonych moreli. W smaku suszone włoskie orzechy, rodzynki, nuty umami, grzybów, a także herbaciane. W finiszu suszone jabłka, suszone morele, kakao, wytrawna czekolada, rodzynki, figi.
Brak w Polsce
28,5/28/28,5/8,5=93,5

Pisco czerwca 2025
Prófugo Reservado (40%)
Pisco z winogron z własnej winnicy, założonej w Dolinie Huasco w 2017 roku. W aromacie: zielone winogrona, zielone jabłka, zielone gruszki. W smaku zielone gruszki, zielone jabłka, spora kwaskowość, taniczność. Długi, cierpki owocowy finisz, zaskakująco wytrawne pisco jak na styl Chile.
Brak w Polsce
26,5/27/26,5/7,5=87,5

Brandy czerwca 2025
Orleans Borbón Brandy de Jerez (40%)
Brandy z piwnic z Sanlúcar de Barrameda. Leżakowana przez ok. 20 lat w solerze z amerykańskiego dębu. Aromat kawy, kakao, ciemnej czekolady z rodzynkami oraz starego drewna. W ustach gorzka kawa i wytrawna czekolada, rodzynki, lekka nuta kokosa. Stary dąb, łupinki orzecha włoskiego, kokos i czekolada w dość długim finiszu.
Brak w Polsce
25,5/25,5/25/7=83

Koniak czerwca 2025
Frapin Cuvée Plume (40%)
Edycja liczy tylko 500 karafek. Zestawiony z eau-de-vie w wieku ok. 60 lat, tylko z ugni blanc, z własnych winnic. Aromat skóry, suszonych moreli, suszonych skórek pomarańczy, śliwek, rodzynek, słodkiego tytoniu. W ustach: skóra, suszone śliwki, suszone morele, nuta anyżu i lukrecji, kwaskowe, gorzkie i słodkie jabłka, gruszki. Finisz długi, cierpki, taniczny, ściągający, dużo tytoniu i skóry, kwaskowe owoce, głównie gruszki, anyż, lukrecja.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited
28,5/29/29/9=95,5

Armaniak czerwca 2025
Baron Gaston Legrand 1995 Armagnac (40%)
Butelkowanie 2024. Aromat zielonych orzechów włoskich, lukrecji, moreli, śliwek, renklody. W ustach dużo tanin, cierpkie – tytoń, suszone wiśnie, rodzynki, lukrecja. Finisz przyjemny, orzechy, śliwki, morele, brzoskwinie, wanilia, lukrecja.
W ofercie: M&P
25/25,5/25,5/7,5=83,5

Cachaça czerwca 2025
Cachaça Engenho Cask 2023-221 (42%)
Beczka po Monbazillac. W aromacie: W aromacie: jabłka, gruszki, brzoskwinie, papaja, mango, melon, ananas, gotowana kukurydza. W ustach cierpkość i słodycz, dużo bardzo dojrzałego ananasa i corn pie. Finisz intensywny – skóra, banany, ananas, dojrzałe jabłko i nuty brandy, winogron, rodzynek. Bardzo ciekawa cachaça.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Whisky blended czerwca 2025
Fiddichside Oloroso + PX / Pauillac 35YO 1989 Murray McDavid (46,7%)
Glenfiddich z bardzo niewielką domieszką Balvenie. Butelkowanie 2024, 732 butelki. Whisky początkowo leżakowała w beczkach po bourbonie, potem część trafiła do beczki pierwszego napełnienia po sherry oloroso, część do beczki po słodkim sherry pedro ximenez i część po czerwonym winie pauillac. W aromacie: miód, ziemistość, wędzone śliwki, słoność. W smaku jest nuta skóry, tytoń, śliwki, morele, gorzkie pomarańcze, zioła, wermut. W finiszu jest nuta siarki, słoność, kwaśne i gorzkie jabłka, gorzkie zioła, delikatna słoność, skóra.
W ofercie: M&P
28/28,5/28,5/9=94

Whisky single malt czerwca 2025
Talisker 45YO Ice Fractured Cask (49,8%)
Edycja z 2023 roku. Talisker zabrał 12 mocno zwęglonych beczek z amerykańskiego dębu na arktyczne tereny Kanady, gdzie specjalista bednarz usunął końce beczek. Następnie wystawiono je na działanie temperatur poniżej zera i arktycznych wiatrów przez 96 godzin, co spowodowało wiele mikropęknięć w drewnie. Dało to potem głębszy kontakt whisky z drewnem. Aromat pierników, śliwek, pomarańczy, nektarynek, delikatna słoność. W ustach delikatność – lekki tytoń, herbata, nuta imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, delikatna słoność. W finiszu wosk, lekki torf, wędzone śliwki, delikatny pieprz.
W ofercie: Diageo
28,5/29/29/9=95,5

Whisky single grain czerwca 2025
North British 15YO 2009 Islay/Tokaji/Oloroso Murray McDavid (49,5%)
Butelkowanie 2024, 963 butelki. Po okresie leżakowania w beczkach po bourbonie trafiła do beczek po tokaju i sherry oloroso oraz po dymnej whisky z Islay. W aromacie przyjemne słodkie nuty tokaju – rodzynki, brzoskwinie, nektarynki, do tego lekki dym, torf. W ustach nuty umami, grzyby, wodorosty, dym, ser wędzony. Finisz niezbyt długi, ale przyjemny – cierpkość, tanina, kwaskowe jabłka i wędzony ser.
W ofercie: M&P
27/27/26,5/7,5=88

Whiskey rye czerwca 2025
Old Potrero Straight Rye Whiskey (48,5%)
Sześcioletnia żytnia whiskey, produkowana w Anchor Distilling z San Francisco. Aromat słodko-pieprzny, słodki tytoń, kardamon, wanilia. W smaku dużo wanilii, wypieczona skórka chleba, prażony popcorn, czekolada z popcornem i pieprzem, rozmaryn, nuta miodu. W finiszu figi, daktyle, suszone orzechy włoskie, suszone morele, rodzynki, nuta anyżu, pieprz, skóra, tytoń, lekko anyż.
Brak w Polsce
26/26,5/27,5/7,5=87,5

Whiskey irlandzka czerwca 2025
Irish Single Malt 10YO Enigma Cadenhead (44,3%)
Osiemnastoletnia Cooley, osiem lat leżakowana w Szkocji, więc nie może mieć pełnego oznaczenia wieku. Aromat limonki, cytryny, zielonego jabłka, zielonej gruszki, bardzo mineralna, lekko medyczna. W ustach tłusta, kremowa, słodowa, morele, wanilia. Finisz długi – dojrzałe gruszki, brzoskwinie. Bardzo dobra irlandzka whiskey.
W ofercie: M&P
27/27/27/8=89

Whiskey amerykańska czerwca 2025
Bull Run 15YO Barrel Strength Batch 014 (62,23%)
Eksperymentalna edycja. Whiskey kukurydziana z minimalnym (1%) dodatkiem słodu jęczmiennego, finiszowana kilka miesięcy w beczce po pinot noir z Oregonu. W aromacie nuta ziołowa i kukurydziana, wędzona śliwka, karmel, toffi i nuty octanowe. W smaku czekolada, czekolada z suszoną śliwką, suszoną wiśnią, z rodzynkami i zioła, kawa. Słodki finisz – czekolada, rum, rodzynki, śliwki w rumie, toffi, nuta tytoniu.
Brak w Polsce
24,5/25/25,5/7=82

Bourbon czerwca 2025
Woodford Reserve Master’s Collection Maple Wood Finish (47,2%)
Edycja z 2010 roku, dzisiaj już trudno dostępna. To była piąta whiskey w serii
Master’s Collection po: Four Grain, Sonoma-Cutrer Finish, Sweet Mash i Seasoned Oak. Aromat ziół, miodu wrzosowego, syropu klonowego, igliwia, jałowca, delikatnie pieprzu i wyraźnie kukurydzy. W ustach słodka kukurydza, wanilia, wafelek waniliowo-kakaowy. W finiszu jest kukurydza, ziarno, śliwki, morele, orzechy laskowe, fistaszki.
Brak w Polsce
29/28/28,5/8,5=94

Tequila czerwca 2025
Porfidio The Original Extra Añejo 2007 (40%)
5 lat leżakoania w beczkach 110 l z amerykańskiego dębu. W aromacie wosk, miód, kakao, masło orzechowe, toffi, grzyby, wanilia, pieczone jabłka, wiśnia, delicje pomarańczowe. W ustach niezwykle delikatna, w smaku słodycz winogron, dojrzałych jabłek, tytoń, cygaro i delikatna waniliowa słodycz. W finiszu kakao, wytrawna gorzka czekolada, Mon Cheri.
Brak w Polsce
28/29/29/9=95

Mezcal czerwca 2025
Topanito Mezcal Tepeztete (49%)
Seria Topanito Mezcal Artesanal Wild Agave zadebiutowała w 2022 roku. Tu mamy dziką agawę tepeztate (Agave marmorata), która dojrzewa 20-35 lat na stromych zboczach na wysokościach 1400–2000 m n.p.m. Zbierana ręcznie w regionie Oaxaca. Ze względu na niską zawartość cukrów, jest wyjątkowo droga i trudna w produkcji. Agawy pieczone są przez 5-8 dni w ziemnych dołach z drewnem (encino, sosna, mezquite). Następnie miażdżone za pomocą tahony ciągniętej przez osła. Fermentacja trwa ok. 5 dni w drewnianych kadziach z udziałem dzikich drożdży. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach o pojemności ok. 300 l, za którą odpowiada maestro Manuel Isidro Cruz w destylarni Amantes de lo Ajeno w Oaxaca. Aromat tropikalnych owoców, agrestu, czarnej porzeczki i końskiej stajni i słodkiego delikatnego dymu. W smaku ziemisty, mineralny, aroniowy, jarzębina, bardzo ciekawe i smaczne. Finisz długi – dużo nut jarzębinowych, kalina, rokitnik, agrest, aronia i wędzony lekki ser.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
[stars=4,5]
28/28,5/28,5/9=94

Destylat z agawy czerwca 2025
La Venenosa Raicilla Costa de Jalisco Rhodacantha (45,5%)
Tequila w 100% z agawy rhodacantha, która w regionie Oaxaca jest znana jako espadin i jest tam powszechnie używana do produkcji mezcalu. Ta agawa rośnie jednak w regionie Jalisco, znanym z tequili. Agawa jest pieczona w ceglanym piecu adobe opalanym drewnem. Jest destylowana dwukrotnie w filipińskim alembiku wykonanym z miedzi i wydrążonego pnia drzewa. W aromacie: wosk, kit pszczeli, intensywnie dym, wędzone liście porzeczki, słoność. W smaku bardzo przyjemnie owocowa – dużo owoców porzeczki, agrest, wędzona śliwka, susz wigilijny i słoność. W finiszu taniczne, cierpkie, tytoniowe, mocne cygaro, dużo dymu, sól, wosk, lekka goryczka, ziemistość, chrzan, galanga, tatarak. Mocny, złożony trunek, znakomicie pokazuje jak wielka jest różnica pomiędzy tequilą, a innymi alkoholami z agawy, nawet jeśli rosną obok siebie.
W ofercie: VEIS
27/27/27,5/8=89,5

Shōchū czerwca 2025
Porfidio The Suave Añejo 2010 (25%)
Agave Shochu, pierwsze shochu zrobione z agawy, w dodatku w Meksyku, leżakowane w białym amerykańskim dębie. Jednokrotna destylacja. Dwa lata w beczce 110 l, drewno z Pensylwanii, ale beczka skonstruowana w Australii. Krótka fermentacja syropu z agawy, drożdże komercyjne. 8 g cukru w finalnym produkcie. Bardzo aromatyczne. Aromat słodki, miodowy i sporo wanilin dębiny, nuta trawy, jabłka, gruszki, agrest, owocowa słodycz, powidła gruszkowe. W ustach bardzo delikatne, owocowe, miodowe, słodkie śliwki, bardzo słodkie jabłka. Długi finisz pełen bardzo słodkich, bardzo dojrzałych jabłek, gruszek. Wybitny produkt.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96

Baijou czerwca 2025
Kweichow Mautai Prince (53%)
Trochę lżejsza wersja niż klasyczne Mautai Kweichow. Aromat długo dojrzewającego sera, parmezanu, soji, koji, duża słoność. W ustach przefermentowana soja, natto, słoność, wędzony słony ser owczy. Finisz bardzo długi, słony, sojowy, serowy, wędzenie, ziemistość.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Absynt czerwca 2025
Absinthe des Alpes Montania (55%)
Marka należy do firmy Routin. Aromat elegancki, delikatny, gorzki, ziołowy, dużo piołunu. W ustach dużo goryczki, gorzka herbata, gorzkie piołuny. W finiszu delikatny anyż, lukrecja, trochę cukru, ale dużo goryczy, dużo piołunu.
Brak w Polsce
28,5/29/28,5/9=95

Likier czerwca 2025
Samai PX Rum Liqueur (38%)
Na bazie rumu z Kambodży. Świetny zapach dobrego rumu i nuty rodzynek, śliwek, jagód leśnych. Smak najpierw ściągający, taniczny, skórzasty, potem masa wiśni, śliwek, borówek, czereśni, wiśni. W ustach czarna porzeczka, taniczność, wiśnie, czereśnie, śliwki, suszone śliwki i dobry wytrawny rum.
W ofercie: Spirit Depot
28,5/29/29,5/9=96

Odkrycie czerwca 2025
Rochelt (Austria)
Producent z Tyrolu. Pierwszą prostą destylarnię założył w latach 70. w swoim garażu Günter Rochelt. Dzisiaj jego dzieci robią jedne z najlepszych austriackich okowit owocowych. Owoce są lokalne, często stare odmiany gruszek, jabłek, wiśnie, destylują też winogrona. Fermentacja odbywa się w 1000-litrowych stalowych zbiornikach z udziałem wyłącznie dzikich drożdży. Destylacja jest podwójna w alembikach, średnio z 80 kg owoców uzyskują 1 l destylatu. Potem na długi czas destylaty trafiają do szklanych gąsiorów zanim zostaną rozlane do eleganckich zielonych flasz.
Brak w Polsce

Lektura czerwca 2025
Patryk Le Nart „Miksologia: Amerykańska whiskey”
Świetnie napisana książka, oddaje pasję i wiedzę jednego z najbardziej cenionych polskich miksologów, a przede wszystkim nauczyciela miksologii, Patryka Le Narta. Tu trzeba podać definicję miksologii według Patryka, która wykracza poza czysto techniczne aspekty konstruowania koktajli. „Miksologia, jest to umiejętność komponowania składowych w spójną całość, biorąc pod uwagę aspekty psychologiczne”. I rzeczywiście, autor prowadzi czytelnika nie tylko w świat receptur, lecz także poznawania natury koktajlu i dopasowania go do konsumenta. Znajdziemy tu klasyczne koktajle, modyfikacje i autorskie wariacje Patryka. Główną bohaterką jest amerykańska whiskey – bourbon i rye, ulubiony składnik koktajli autora książki.
W ofercie: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Alkohol czerwca 2025: Clarendon 1995 29YO Jamaica Edition No. 16 The Colours of Rum (Jamajka)
Wódka czysta czerwca 2025: Norderd Single Malt Vodka (Austria)
Wódka smakowa czerwca 2025: Gorzałka Dąbrowicka Hyćka (Polska)
Wódka starzona czerwca 2025: Chopin Vintage 2017 (Polska)
Gin czerwca 2025: Bosque Nativo 2024 (Argentyna)
Akwawit czerwca 2025: Porsbrännvin (Szwecja)
Young spirit/new make czerwca 2025: Millside New Make Peated Edition Diablo Barley (Polska)
Okowita czerwca 2025: Rochelt Williamsbirne 2015 (Austria)
Grappa/marc czerwca 2025: Giori Adagio Grappa Invecchiata 15 Anni (Włochy)
Pisco czerwca 2025: Prófugo Reservado (Chile)
Brandy czerwca 2025: Orleans Borbon Brandy de Jerez (Hiszpania)
Koniak czerwca 2025: Frapin Cuvée Plume (Francja)
Armaniak czerwca 2025: Baron Gaston Legrand 1995 Armagnac (Francja)
Cachaça czerwca 2025: Cachaça Engenho Cask 2023-221 (Brazylia)
Whisky blended czerwca 2025: Fiddichside Oloroso + PX / Pauillac 35YO 1989 Murray McDavid (Szkocja)
Whisky single malt czerwca 2025: Talisker 45YO Ice Fractured Cask (Szkocja)
Whisky single grain czerwca 2025: North British 15YO 2009 Islay/Tokaji/Oloroso Murray McDavid (Szkocja)
Whiskey rye czerwca 2025: Old Potrero Straight Rye Whiskey (USA)
Whiskey irlandzka czerwca 2025: Irish Single Malt 10YO Enigma Cadenhead (46%) (Irlandia)
Whiskey amerykańska czerwca 2025: Bull Run 15YO Barrel Strength Batch 014 (USA)
Bourbon czerwca 2025: Woodford Masters Collection Maple Wood Finish (USA)
Tequila czerwca 2025: Porfidio The Extra Añejo 2007 (Meksyk)
Mezcal czerwca 2025: Topanito Mezcal Tepeztete (Meksyk)
Destylat z agawy czerwca 2025: La Venenosa Raicilla Costa de Jalisco Rhodacantha (Meksyk)
Shōchū czerwca 2025: Porfidio The Suave Añejo 2010 (Meksyk)
Baijou czerwca 2025: Kweichow Mautai Prince (Chiny)
Absynt czerwca 2023: Absinthe des Alpes Montania (Francja)
Likier czerwca 2025: Samai PX Rhum Liqueur (Kambodża)
Odkrycie czerwca 2025: Rochelt (Austria)
Lektura czerwca: Patryk Le Nart „Miksologia: Amerykańska whiskey” (Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów)
