W grudniu spróbowałem 251 nowych alkoholi, a w strefie medalowej były 163 próbki, czyli prawie 2/3. Wygrał wśród nich nowy węgierski likier Unicum Barista. Okazji do nowych odkryć miałem dużo, dwa grudniowe wyjazdy – Włochy i Węgry, poza tym liczne degustacje.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 2 | 3 | 2 | 0 | 1 | 2 | 8 | 21 | 46 | 19 |
II | 0 | 1 | 0 | 6 | 2 | 0 | 6 | 21 | 46 | 10 |
III | 2 | 0 | 3 | 2 | 10 | 17 | 29 | 35 | 103 | 45 |
IV | 2 | 0 | 2 | 7 | 9 | 13 | 32 | 62 | 87 | 37 |
V | 2 | 0 | 0 | 2 | 7 | 12 | 35 | 75 | 161 | 65 |
VI | 5 | 1 | 3 | 1 | 4 | 4 | 14 | 36 | 102 | 56 |
VII | 4 | 2 | 2 | 3 | 8 | 13 | 20 | 28 | 66 | 32 |
VIII | 1 | 1 | 0 | 1 | 5 | 7 | 24 | 38 | 88 | 61 |
IX | 1 | 3 | 2 | 3 | 6 | 7 | 24 | 43 | 95 | 59 |
X | 0 | 0 | 0 | 1 | 5 | 5 | 12 | 42 | 137 | 62 |
XI | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 5 | 13 | 21 | 65 | 27 |
XII | 3 | 2 | 0 | 5 | 5 | 11 | 18 | 44 | 102 | 61 |
razem | 22 | 13 | 16 | 33 | 64 | 106 | 235 | 466 | 1098 | 534 |
Alkohol grudnia 2023
Unicum Barista (34,5%)
Charakterystyczny zapach ziół, piołunu, mięty i lekka, harmonijnie połączona nuta kawy. W ustach gorycz, piołun, werbena, jest też odrobina cukru i kawa, jako uzupełnienie nie dominanta. I czekoladki mon cheri. Finisz długi, wypełniający usta, zioła, kawa, cukier, orzechy włoskie, suszone kwiaty, nuta cynamonu i pralinki czekoladowe. Przepyszny likier.
29/29/28,5/8,5=96
Wódka czysta grudnia 2023
Belvedere 10 (40%)
Belvedere 10 to luksusowa wódka, zrobiona z jednego zbioru ekologicznego żyta odmiany Dankowskie Diamond, uprawianego na jednym polu w północno-wschodniej Polsce. Żyto zostało zasiane w sierpniu na jednym polu w majątku Bartężek, położonym na Pojezierzu Mazurskim, przedestylowane w ulokowanej tam gorzelni rolniczej. Spirytus podlega 10-etapowemu procesowi tworzenia. Wytworzony w małych partiach, leżakowany przez 10 miesięcy. Niezwykła jest butelka, zbudowana jakby z 10 poziomów, z fasetkami, które nadają „diamentowy blask” w hołdzie dla użycia odmiany żyta. Zapach słodki, wanilia, biała czekolada, kokos, orzechy włoskie. Smak słodko-cierpki, zielone orzechy i czekolada, winogrona, bardzo kremowa. W finiszu kremowość, waniliowość, lody pistacjowe, lody kakaowe, goryczka. Klasyczna moc 40%.
28/29/28,5/9=94,5
Wódka smakowa grudnia 2023
Ciroc Passion Fruit (37,5%)
Słodki zapach marakuji, winogron, malin. Smak delikatny, słodki – marakuja, słodkie muszkatowe winogrona. Bardzo naturalna w smaku, finisz słodki, lekki, owocowy. Wydaje się jakby miała 25%, jest tak lekka w ustach.
27/27,5/27,5/8=90
Young Spirit grudnia 2023
Isle of Fiona New Make Peated (48%)
Zapach waniliowy, dymny. W smaku dym, industrialność, powidła morelowe. W finiszu kakao, morele i torf, dym, smolistość.
26/27/27,5/8=88,5
Gin grudnia
Gin Breton O Zalg! (38,5%)
Gin z dodatkiem lokalnych wodorostów. Zapach imbiru, ostrego jałowca, cytrusów, kardamonu, aromatycznego pieprzu. W smaku kilka odmian pieprzu – ziołowe, ostre i orzeźwiające, kardamon. W finiszu jest lekka nuta mięty, szałwia, kolendra, skórki cytryny, może anyż i pieprz.
29/29/28/8,5=94,5
Okowita grudnia 2023
Zimek Feketeribizli Palinka 2022 (40%)
Wspaniały, intensywny zapach owoców i liści czarnej porzeczki, soczyste, nie czuć alkoholu, sam owoc. Smak to kwaskowość, soczystość, jest trochę nut „zielonych”, jakby pokrzywy, ale to nie przeszkadza. W finiszu poza porzeczką pojawia się dziwna nuta palonej kawy. Finisz jest dość krótki. Całość jednak jest bardzo smaczna i soczysta.
29,5/29/28/8,5=95
Grappa grudnia 2023
Monte Sabotino 2012 (43%)
Wytłoczyny winogron: merlot, cabernet sauvignon, pinot grigio, corvina. Zapach słodki, miodowość, morele, brzoskwinie, śliwki, orzechy w miodzie. W smaku słodkie poziomki i różowy pieprz, igliwie, śliwki, morele, słodkie gruszki williams, wspaniały balans między słodyczą a cierpką nutą leśną. Finisz to słodki tytoń, śliwka, morela, igliwie.
28,5/29/29/9=95,5
Brandy grudnia 2023
Zanin Brandy Gran Riserva 34 Anni (40%)
Zapach śliwek, renklody, mirabelki, lekko tytoniu, powideł wiśniowych, czereśni, moreli, migdałów, anyżu. W smaku cierpkość, nuty grzybowe, wiśnie, śliwki, dojrzałe jabłka, pieczone jabłka. W finiszu lukrecja, anyż, pieprzność, ale też gotowane śliwki.
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Koniak grudnia 2023
Park Chai no. 8 21 Years Barrel 118 (43%)
Eau-de-vie w 100% z regionu Petite Champagne, winogrona ugni blanc. Po 12 miesiącach w beczkach z nowego dębu lekko wytostowanych, trafia do beczek starszych. Piękny zapach gruszek, dojrzałych jabłek, dalej lukrecja, tytoń, imbir. W ustach cierpkość i słodycz, kwaskowe i słodkie jabłka, gruszki, orzechy włoskie, hibiskus, nuta herbaciana i pomarańczowa, albo nawet mandarynkowa. W finiszu są nuty słonej lukrecji, orzechy włoskie, anyż, śliwki, suszone morele, figi i tytoń. Bardzo elegancki koniak, z bardzo długim finiszem.
28/28/28,5/9=93,5
Armaniak grudnia 2023
Château de Gaube 1972 Version Française Antipodes (44%)
Od niezależanego bottlera Baron de Lustrac z Magnan. Zapach zielonych orzechów włoskich, octanów, orzechowego vinegar, cygar, moreli, migdałów, lukrecji. W smaku cierpkie – kwaśna herbata, hibiskus, tytoń, kwaśne śliwki. Finisz średnio długi, sporo anyżu, śliwki, gruszki, tytoń.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Rum grudnia 2023
Clarendon 1995 EMB Fine Drams Aficionado RX16024 (68,3%)
Zapach wiśni, sandałowca, kadzidła, przejrzałych owoców tropikalnych – ananasów, papaji, marakuji, a także wiśni. W ustach ekstremalnie taniczny, nafta, sól, mocna czarna herbata, balsamico śliwkowe i melasa. W finiszu: sól, siarka, nafta, pieczarki, grzyby shitake, sos sojowy, tofu. Finisz gorzki, piołunowy, taniczny, bardzo herbaciany, ostry tytoń, pieprz, goździki, imbir, anyż, dużo słonej siarki.
29/29/28,5/9=95,5
Cachaça grudnia 2023
Lundu Prata (40%)
Zapach melona, banana, ziół, miodu, słodkich śliwek, migdałów. Smak lekki, mineralny, ziemisty, orzeszki ziemne, śliwki, melon. Finisz lekki, ziemisty, banany, papaja, melon, woda miodowa.
25,5/25/25/7=82,5
Whisky single malt grudnia 2023
Jura The Paps 19YO (45,6%)
Whisky z serii Jura Sherry Cask Collection, która zadebiutowała w kwietniu 2018 roku na rynek Travel Retail, a nazwy whisky w tej serii nawiązują do charakterystycznych dla wyspy Jura miejsc. Paps of Jura to symbol wyspy – trzy stożkowate wzgórza. Jura the Paps leżakowała 19 lat w beczkach po bourbonie, a potem była finiszowana w starych beczkach po pedro ximénez. W zapachu słodkie śliwki, rodzynki, przyprawy korzenne, wanilia, cynamon, kompot śliwkowy z cynamonem, egzotyczne drewno. W smaku lekko słona, dużo śliwek, sporo cynamonu, gałka muszkatołowa, wanilia, słodkie jabłka, lekka nuta anyż, delikatnie skórzastość. W finiszu jest cynamon, pralinki z wiśnią, renklody, kwaśno-słodkie jabłka, anyż, nawet nieco mięty, skóra, słodki owocowy tytoń. Jedna z najlepszych edycji whisky Jura.
28/28/28,5/8,5=93
Whisky single grain grudnia 2023
Grain Barn 30YO Claxton’s (48%)
Single grain, leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach śliwek, dojrzałych jabłek, gruszek, pralinek, niesłodowanego jęczmienia. W smaku pralinki, gorzka czekolada, kokos, wiśnie, suszone śliwki, lekko koper. Słodki finisz – czekolada z orzechami laskowymi, z rodzynkami, posypką kokosową, różowym pieprzem. Nuty rumowe. Bogata, bardzo dobra grain whisky.
28,5/27/27,5/8=93
Whisky blended grudnia 2023
Campbeltown Loch (46%)
Blended malt whisky produkowanych przez rodzinę Mitchellów w Springbank (wszystkich trzech rodzajów: Hazelburn, Springbank, Longrow) i w Glengyle (Kilkerran), a także jest tu Glen Scotia. Mamy zatem mieszankę pięciu single malts z trzech destylarni z Campbeltown. Whisky znacznie ciemniejsza, prawdopodobnie zestawiona ze starszych destylatów i ze sporym udziałem beczek po sherry. Zapach prażonego ziarna, karmelizowanego słodu, lekko torf, lekko nuta medyczna, tytoń. W smaku cierpkie, suszone śliwki, dymność, wypieczona skórka chleba, kwas chlebowy. Finisz jest bardzo chlebowy, goryczkowy, chmielowy, słodowy. Ciężkie piwo stout, kawa zbożowa, śliwki wędzone, tytoń, anyż, koper.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Amerykańska whiskey grudnia 2023
Jack Daniel’s Bonded (50%)
Edycja wcześniej znana na rynku travel retail, obecnie szeroko dostepna. Whiskey leżakowała ponad cztery lata, zabutelkowano ją z wyższą niż typowy Jack mocą – 50%. Zapach ziół, słodkiej kukurydzy, czekolady, śliwek, placka ze śliwkami. W smaku lekko goryczka, gorzkie migdały, śliwki, melon. W finiszu słodycz i vinegar orzechowe, śliwki, morele, wanilia, kakao, rozmaryn i… mak.
26,5/26,5/26/7,5=87,5
Bourbon grudnia 2023
Crypt Keeper 12YO Finished in Oloroso Casks (50%)
Finiszowany w beczkach po oloroso. Bardzo ciemny kolor. Piękny zapach ziół i winogron, chininy, piołunu, skojarzenie z wermutem, w tle czekolada z orzechami laskowymi i popcorn. W smaku gorzko – korzeń gencjany, piołun, ale też słodycz kukurydzy, czekolada z wiśnią i orzechy włoskie. Finisz jak bitters. Bardzo gorzka czekolada, piołun, werbena, gencjana, ziemistość, syrop piniowy i orzechy laskowe, prażona kukurydza, kakao, nuta cykorii, magi.
27,5/28/28/8=91,5
Tequila grudnia 2023
Patrón El Cielo (40%)
Super premium tequila czterokrotnie destylowana. W zapachu egzotyczne drewno, kakao, lody kakaowe, orzeszki-kamyczki w czekoladzie, śliwki w czekoladzie. W smaku przyjemna cierpkość, mineralność, są nuty hibiskusowe i zielone banany, lekko słoność. Jest w tym wszystkim dużo elegancji, smak jest przyjemny, jest też oleistość w ustach. W finiszu ziemistość, słoność, gorzkie migdały, gorzkie kakao, tłuste, oleiste awokado.
27,5/28/28/8,5=92
Mezcal grudnia 2023
Rey Campero Joven Espadin (48,6%)
W zapachu lakier i nafta, nuta spalona, nieco mdła, orzechowa. Smak słodko-cierpki, ziemisty, nuta porzeczki, czerwonego agrestu. W finiszu lekko słoność, dym, sadza, nafta i toffi, pieczone bataty.
24,5/25/25,5/7=82
Destylat z agawy grudnia 2023
Maya Pistola Añejo (40%)
Ponad 14 miesięcy leżakowania w dziewiczym dębie amerykańskim. Świeży, owocowy zapach, dużo czarnej porzeczki, agrest, renklody. W ustach gładka, przyjemnie owocowa, dużo porzeczek i agrestu, nutka zielonego orzecha włoskiego, trochę miodu i wanilii. W finiszu delikatna słoność, ziemistość, cierpkość, tytoń i porzeczki. Smaczny, unikatowy trunek, któremu bliżej do mezcalu niż tequili.
28/28/28/8,5=92,5
Soju grudnia 2023
Chu Yeh Ching (35%)
Koreańskie soju z liśćmi bambusa. Zapach ziołowy, ziemisty, nuta bananów. W smaku ziemiste, seler, pietruszka, żeń-szeń, czosnek. W finiszu ćwikła i czosnek, mocno czosnkowy barszcz. Bardzo smaczne.
27,5/28/28,5/8,5=92,5
Odkrycie grudnia 2023
Huólì qiáng huólì yǒng `huólì jiāo huólì 活力強活力勇「活力嬌活力 (16%)
Zapach czarnego suszonego, marynowanego czosnku, octowość, soja. Smak kwaskowy, umami, słodycz. Jest tu soja, czosnek, zakwas żurkowy. Finisz to jakby maggi, soja, czosnek i żurek, kiszonki, ćwikła, kiszone buraki. Egzotyczne, a jednocześnie swojskie i bardzo smaczne.
29/28,5/28,5/8,5=94,5
Lektura grudnia 2023
Eddie Ludlow „Whisky. A Tasting Course”
Ludlow skupia się na degustowaniu, na doświadczaniu whisky. Przygotował masę gotowych propozycji degustacyjnych z sugestiami, czym ewentualnie można zastąpić whisky, jeśli zdobycie jej sprawia trudność. Są tu cenne wskazówki jak degustować, jak interpretować smaki, aromaty, jak prowadzić notatki, jak mówić o whisky w sposób profesjonalny, jak czerpać nie tylko przyjemność, ale też wiedzę z każdej opróżnianej butelki itp. Są informacje historyczne, geograficzne, legislacyjne, dotyczące produkcji, surowców, wody, czyli bogaty background przy rozmowie o zawartości kieliszka. Bardzo dobre opracowanie graficzne na pewno jest dużym atutem.