W kwietniu spróbowałem 97 nowych alkoholi. Podobnie jak w marcu, tak i w kwietniu najwyżej oceniłem koniak, tym razem wyjątkową beczkę z piwnic Jean Grosperrin. Kwiecień nie obfitował w wydarzenia degustacyjne, stąd i liczba próbek mniejsza, ale przed nami maj, a zatem będzie lepiej. 61 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. blisko 2/3 całości. Oceny 95+/100 otrzymały tylko 3 próbki, z czego dwie od Jean Grosperrin, trzecia to wiekowy rum Dictador.
Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 2 | 3 | 1 | 4 | 16 | 25 | 77 | 34 |
II | 0 | 0 | 0 | 2 | 7 | 8 | 29 | 25 | 75 | 50 |
III | 1 | 0 | 1 | 2 | 1 | 7 | 13 | 35 | 109 | 83 |
IV | 0 | 1 | 0 | 1 | 2 | 3 | 10 | 19 | 36 | 25 |
razem | 1 | 1 | 3 | 8 | 11 | 22 | 68 | 104 | 297 | 192 |
Alkohol kwietnia 2024
Jean Grosperrin Héritage Lot N° 64 Borderies (53,3%)
Stary koniak, który pochodzi z rodzinnych zasobów, był przechowywany w piwnicy w centrum wioski Burie, położonej w sercu Borderies. Odkupiony przez rodzinę Grosperrin. Zapach śliwek – kwaśnych, słodkich i gorzkich, ziół, egzotycznych korzeni, marynowanych gruszek z cynamonem, suszonych skórek jabłek, suszonych moreli. W smaku taniczny, ściągający, bardzo dużo skóry, słona lukrecja, mocna zielona herbata, tytoń owocowy, suszone wiśnie, liście czarnej porzeczki. Finisz potężny, ściągający – tytoń, kwaskowość wiśni i renklody, ume, kwaśne i gorzkie jabłka, gorzkie migdały i słone migdały, jest też nuta mdła, woskowa.
W ofercie: Krest.pl
29/29/29/9=96
Wódka czysta kwietnia 2024
Wawel Vodka (40%)
Zapach słodki, pełen wanilii i nutka ziołowa oraz prażonego ziarna. W ustach są orzechy, makowiec z rodzynkami, kajmak, smacznie i ciekawie. W finiszu do maku dochodzi nutka suszonej papryki, cierpkość zielonych włoskich orzechów. Bardzo oryginalna wódka.
W ofercie: Trend Spirits
26,5/27,5/28/8=90
Wódka smakowa kwietnia 2024
Bon Ton Tuńczyk (38%)
Pierwsza na świecie wódka o smaku tuńczyka, w dodatku w puszce, z dodatkiem cytryny i przedestylowanej próżniowo soli morskiej. Zapach tuńczyka z cytryną, sałatki tuńczykowej, w ogóle nie czuć alkoholu, jest za to w tle delikatna słodka nuta mokki. W smaku dużo cytryny, dominanta cytryny, skórki cytryny i tuńczyk oraz przyjemna słoność. Nie czuć mocy alkoholu, w posmaku pozostaje głównie tuńczyk.
W ofercie: Aqua Vitae
28/28/28/8,5=92,5
Young spirit kwietnia 2024
Młody Ziemniak 2023 (40%)
W zapachu tłusty, dużo nut skrobiowych, ogórek i nuty świeżo wyłupanej pestki słonecznika. Wypełnia usta słodyczą – wanilia, skrobia, gotowane ziemniaki, pieczone ziemniaki i słonecznik. W finiszu poza nutami skrobiowymi jest słoność, jest pieprzność, jest też kremowość i będąca chyba znakiem rozpoznawczym tego rocznika nuta ziaren słonecznika.
W ofercie: Polmos Siedlce
27,5/27,5/27/8=90
Okowita kwietnia 2024
Polowaca Okowita 7YO Góralska (40%)
Destylat z kukurydzy i pszenicy został zlany do beczek w 2016 roku z mocą 46%. W zapachu nuta śliwki, suszonej śliwki, ale też słodkiej mąki, rodzynek, fig. W smaku pumpernikiel z rodzynkami, gruszka, kwaśno-gorzkie winogrona, grappa, anyż. W finiszu – koper włoski, anyż, śliwki, czereśnie, nutka migdałów.
W ofercie: Mundivie
25/25/25,5/7=82,5
Gin kwietnia 2024
BeGin Espresso & Orange (40%)
Bardzo przyjemny wytrawny zapach dobrej kawy, z świetnie pasującą pomarańczą i jałowcem w tle. W smaku gin bardzo wytrawny – kawa, ale też herbata sencha, dzięgiel, jałowiec, kolendra, może werbena. W finiszu jest kawa i wrażenie słodyczy, słodkie jagody jałowca.
Brak w Polsce
29/28/28/9=94
Grappa/marc kwietnia 2024
Castagner Grappa Riserva Invecchciata in Barrique di Ciliegio (37,5%)
Grappa z nebbiolo, ok. pięć miesięcy fermentacji malolaktycznej, leżakowana 18 miesięcy w beczkach z drewna wiśni. Zapach bardzo intensywny, słodki – słodkie orzechy, czereśnie, poziomki, mniszek, kakao. W smaku bardzo delikatna – słodkie siano, suszone czereśnie, suszona żurawina, leszczyna. Finisz wyrazisty, słodko-taniczny, wiśnie, żurawiny, rokitnik, kwaskowa pigwa.
Brak w Polsce
25,5/25,5/25,5/7=83,5
Armaniak kwietnia 2024
Tariquet Bas-Armagnac 1995 (45,8%)
W zapachu słodkie ciasto piernikowe, nuta imbiru, kwaskowe jabłka, do tego skóra i tytoń oraz lukrecja. Smak cierpki, słonawy, sporo słonej lukrecji, orzechy włoskie, ale też rodzynki, figi, daktyle, suszone śliwki. Finisz potężny i bardzo długi – słony, cierpki, garbnikowy. Dużo włoskich orzechów, marynowane cytryny, słoność, lukrecja, śliwki, renklody, ostry cygarowy tytoń.
W ofercie: Cerville Investments
27,5/27,5/28,5/8,5=92
Kalwados kwietnia 2024
Lecompte Révélation Pays d’Auge Calvados (40%)
Blend wypuszczony z okazji stulecia marki, zestawiony przez Sylviana Pluchard. Zapach najpierw słodkich jabłek, jabłek z wanilią, ale po chwili pojawiają się w nosie też jabłka bardziej kwaskowe, taniczne. Aromat jest bardzo czysty, jabłkowy. W smaku jabłka kwaśne i gorzkie, kwaskowe gruszki, zielony orzech włoski. Finisz bardzo taniczny – tytoń, kwaśne i gorzkie jabłka, beczka, nutka pieprzu, orzechów makadamia.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Rum kwietnia 2024
Dictador Jerarquia 39YO 1981 Fino ex-SH-1238 (42%)
W zapachu egzotyczne przyprawy i bardzo słodkie tropikalne owoce – papaja, mango, banany. Do tego czekolada i lekko nuta mokka. Jest też nuta słonej skóry. W ustach rum bardzo delikatny, słodko-wytrawny – suszone śliwki, suszone morele, suszony agrest i cierpki tytoń, skóra, jest też nuta słonej lukrecji. W finiszu dobra wytrawna czekolada, pralinki czekoladowe z wiśnią, odrobina kokosu.
W ofercie: Stock Polska
29/29/28,5/8,5=95
Whisky single malt kwietnia 2024
Benriach 22YO 2000 Chapter #16 Jarek Buss & Sons (61,5%)
Zapach bardzo głęboki, pełen bakalii i nut starej madery, mocno utlenionego wina. Jest też w nosie nutka słoności, owocowego tytoniu, skóry, lukrecji, wiśniowej nalewki. Można tu mówić o rancio jak w starym koniaku. W ustach także czuć wiek – jest słoność, skóra, bardzo wycofana owocowość, dość ostry tytoń, nawet lakier. Finisz potężny, rozgrzewa moc alkoholu i utrzymuje długo nuty bakaliowe, które ewoluują w kierunku włoskich orzechów, pojawiają się suszone śliwki, są suszone jabłka, suszone morele – teraz dopiero w pełni czujemy, że to Benriach, jest też wciąż obecna słoność i słona lukrecja, pojawiają się prażone migdały, oczywiście skóra, tytoń. Bardzo dobra whisky, najlepsza w historii serii Chapter Jarek Buss & Sons.
W ofercie: Tudor House
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Whiskey irlandzka kwietnia 2024
Bushmills 14YO Malaga Cask Finish (40%)
Whisky dojrzewała trzynaście lat w beczkach po bourbonie, a potem dwanaście miesięcy w beczkach, w których ok. pięć lat była leżakowana w Hiszpanii malaga. W zapachu przede wszystkim dużo słodkich gruszek, brzoskwinie, morele, słodkie śliwki, pomarańcze i banany oraz przyprawy korzenne. W smaku gorzkie pomarańcze, renklody, rodzynki, nuty miodowe i soczyste gruszki. Finisz przyjemny, jest w nim sporo orzechów włoskich, rodzynki, figi, utlenione wino, cierpka tarnina i gorzka pomarańcza. Bardzo smaczna.
W ofercie: United Beverages
26,5/27/27/7,5=88
Whiskey rye kwietnia 2024
Dixon’s Trickle Down Rye (40%)
Kanadyjska żytnia whisky z oferty Dixon’s Distilled. Zapach intensywny pełen ziarna, jak ze śrutownika – suche, łuskane ziarno, jest też nuta kwasu chlebowego. W smaku jest mączna słodycz, jest ziołowość i cały czas dużo niełuskanego, prażonego ziarna. Finisz jest słodko-pieprzny, mąka i pieprz, chleb żytni na zakwasie, świetnie oddany charakter żyta w młodej whisky.
W ofercie: Trend Spirits
27/26/26/7,5=86,5
Tequila kwietnia 2024
Lala Tequila Reposado (40%)
Leżakowana cztery miesiące w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach miodu, ziemistość, cytrusowość, orzechy makadamia, pieczone kasztany. W smaku masło orzechowe, limonka, ziemistość. W finiszu jest słoność, dużo limonki, miodowe wino, słodkie śliwki, ziemistość.
W ofercie: Gin Dom
26,5/25,5/26,5/7=85,5
Mezcal kwietnia 2024
Ojo de Tigre Reposado Espadin/Tobala (37%)
W zapachu nuty ziemiste, kiszone, dymione – szparagi, ogórki, skórki czarnej porzeczki. W smaku pomieszanie nut wędzonych i słodkich – żeberka bbq w miodzie z dodatkiem marynowanych szparagów. W finiszu słoność, warzywność, ziemistość, miodowość – kiszone, wędzone bataty i marchew.
W ofercie: The Last Port
27/25/25,5/7=84,5
Likier kwietnia 2024
Miodula Sweet Lemon (28%)
Likier przygotowany ze skórek cytryn macerowanych w alkoholu zbożowym. Minimum 1,5 kg całych cytryn użyto do produkcji 1 l likieru. Dojrzewał w dębowych beczkach po Mioduli Prezydenckiej. Intensywny, czysty zapach owoców i skórek cytryny. W smaku gorzkie i kwaskowe cytryny, tarta cytrynowa, lekka nutka orzechów włoskich pewnie z beczki, wszystko to smaczne i ładnie ułożone. W finiszu skórki cytrynowe, lekka goryczka albedo i syrop cytrynowy. Świetna alternatywa dla limoncello.
W ofercie: Mundivie
28/28/28/8=92
Odkrycie kwietnia 2024
BeGin (Dania)
Marka powstała w 2019 roku w Kopenhadze, jej twórcami są Jesper Fenger-Mieritz i Kennet M. Nielsen. Obecnie ich oferta to sześć różnych receptur ginów. Wszystko robią ręcznie, eksperymentują z destylacją na malutkim aparacie iStill o pojemności 10 l , botaniki mają certyfikat organic. Robią m.in. giny z dodatkiem: lawendy, hibiskusa, pieprzu i liścia laurowego czy espresso i pomarańczy.
Brak w Polsce