W lipcu spróbowałem 209 nowych alkoholi, w przeważającej większości były to nowe butelki zgłoszone na konkurs Warsaw Spirits Competition. Za nami już pięć paneli degustacyjnych WSC 2025. Alkoholem miesiąca został grecki likier Skinos Dark Mastiha & Coffee Bitter z notą 96/100. Jeszcze cztery z próbowanych w lipcu trunków było wybitnych z notami 95+, poza wspomnianym likierem są to: okowita Franz Digles Himbeerbrand, szkockie single malt Glen Ord 42YO The Singleton Notes of Caramelised Crème Brûlée oraz szkocka whisky single malt Glen Ord 42YO The Singleton Notes of Black Cherry Gâteau i likier Yagodanka Strawberrry Liqueur. W strefie medalowej było 110 próbek, tj. ponad połowa próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
V | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 7 | 9 | 36 | 86 | 37 |
VI | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 12 | 24 | 34 | 110 | 74 |
VII | 6 | 2 | 2 | 2 | 13 | 17 | 22 | 35 | 63 | 47 |
razem | 19 | 19 | 20 | 16 | 38 | 68 | 137 | 192 | 542 | 363 |

Alkohol lipca 2025
Skinos Dark Mastiha & Coffee Bitter (35%)
Aromat jałowca, żywicy, karotki i delikatnie dopełniająca nuta kawy. W smaku żywica i kawa, ale świetnie zbalansowane, lekko słodkie, lekko gorzkie, taniczne i oleiste, Finisz leśny, żywiczny, igliwie, lekka słodycz, lekko kawa. Wybitne.
W ofercie: VEIS
29/29/29/9=96

Wódka czysta lipca 2025
Splendor Orkisz Exclusive Edition (40%)
Nowa receptura wódki Splendor, filtracja z wkładem platynowym. Aromat słodki, zbożowy, chlebowy, a też kremowy, ale z cierpką i lekko pieprzną nutą. W ustach niebywale delikatna, kremowa, nie czuć alkoholu, jest jak smak babki drożdżowej – niezbyt słodkie ciasto, w tle delikatnie rodzynka, lekka cierpkość, jakby jabłka. Finisz jest przedłużeniem smaku, delikatny, aksamitny, kremowy z jabłkowo-cytrusową cierpkością. Wykwintna wódka.
W ofercie: AWW
28/28,5/29/9=94,5

Wódka smakowa lipca 2025
Majstersztyk Hugo Kwiat Czarnego Bzu (40%)
Bardzo przyjemny, naturalny, słodko-kwaskowy aromat kwiatów czarnego bzu, w tle nuty zbożowe, mączne. W smaku przyjemna cytrusowa cierpkość, jak grejpfrut, pomelo oraz dużo czarnego bzu, bardzo smaczne i rześkie, taniczne. W finiszu jest cytrusowa kwaskowość i zbożowa słodycz, jest posmak nektaru, lekkiego miodu. Smaczna, świetnie zestawiona, nietuzinkowa wódka.
W ofercie: Trend Spirits
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Wódka starzona lipca 2025
Gary1966 Barrel Porter Vodka (40%)
Wódka trzy lata leżakowała w beczce po sherry. Aromat słodu, karmelu, piwa, nuta śliwek, piernika. W ustach bardzo gorzkie, słodowe, jęczmienne, nuta gorzkiego włoskiego orzecha, słodowej whisky i rodzynki. W finiszu wanilia, goryczka, pumpernikiel, nuta czarnego chleba z kminem. Wykwintna.
Brak w sprzedaży
24/25/27/7,5=83,5

Gin lipca 2025
Gary1966 Gin#7 2025 (40%)
Aromat mocnego jałowca, dzięgla, korzenia irysu, igliwie, tuja. Smak przyjemny, delikatny – kardamon, pieprz, tuja, jałowiec, dzięgiel. W finiszu lekka nuta malin, jabłka, masa jałowca, tuja.
Brak w sprzedaży
28/28/28/8=92

Akwawit lipca 2025
Gary1966 Allasch 2024 (40%)
Aromat pełen kminu, kopru, anyż, pomarańcze, dużo słodyczy, pomarańczowy syrop. Smak słodki, pomarańcze, anyż, koper, dużo kminu. W finiszu gorzkie skórki pomarańczy, anyż, koper, kakao.
Brak w sprzedaży
29/28,5/28,5/8,5=94,5

Young spirit/new make lipca 2025
St. Patrick’s Poitin (53%)
Destylowany z ziemniaków. W aromacie nuta drożdżowa i gotowane ziemniaki, skrobia. W ustach kremowe, słodko-cierpkie, skrobiowe. Finisz cierpki, wyrazisty, kwaskowe jabłka, drożdże, delikatnie słone.
Brak w Polsce
25/25/25,5/7=82,5

Okowita lipca 2025
Franz Digles Himbeerbrand (42%)
Bardzo przyjemny, czysty aromat maliny, dużo słodyczy dojrzałego owocu. W smaku malina, słodycz, bardzo dojrzałe i bardzo słodkie maliny. Finisz gęsty, owocowy, malina, słodko i cierpko, wyraziście malinowo.
Brak w Polsce
28,5/29/29/9=95,5

Grappa/marc lipca 2025
Nadine Saxer Divin Pinot Noir (40%)
Szwajcarski destylat z wytłoczyn, pięć lat leżakowany w beczkach barrrique. Aromat słodko-cierpki, rumianek, śliwki, orzechy włoskie, renklody, nuta anyżu. Smak cierpki, pieprzny, orzechy włoskie, wosk, miód, suszone kwiaty. Finisz orzechowy, pieprzny, oleiste, wosk.
Brak w Polsce
27/27/27/7,5=87,5

Pisco lipca 2025
Tabernero Blend de Cepas Pisco Mosto Verde Acholado (44%)
Blend winogron quebranta, italia i torontes. W aromacie miód, rumianek, róże, liczi. W smaku taniczne, nuty tytoniu, liczi i mirabelki. Finisz kwaskowy i soczysty, ume, grejpfrut, granat, herbata, hibiskus.
Brak w Polsce
28/29/28,5/9=94,5

Brandy lipca 2025
Shustoff 30YO Ukraina (43%)
Aromat śliwek, moreli, gruszek, skóry, słodkiego tytoniu, rodzynek, czekolady z rodzynkami, nuta wędzonego sera, oscypka i delikatnie anyż. W smaku słodkie morele, syrop morelowy, ale też kwaskowe jabłka i taniczność – tytoń, nuta gorzka, gorzka kawa, nugat, suszone morele. W finiszu kwaśne i gorzkie jabłka, kawa, tytoń, śliwki, zaoctowane śliwki, lekki pieprz.
Brak w Polsce
28/28/28,5/8,5=93

Koniak lipca 2025
Frapin Extra Premier Cru du Cognac (40%)
Zawiera kombinację eau-de-vie w wieku do 40 i 50 lat, był starzony przez dziesięciolecia w suchej piwnicy. Jest to najstarszy koniak Frapin starzony w suchych piwnicach. W aromacie bardzo dużo tytoniu, skóry i lukrecji, ziół, przypraw korzennych. W smaku lekki – gorzkie migdały, gorzkie winogrona, daktyle, figi i ostry tytoń. W finiszu dużo tanin – skóra, tytoń, gorzkie winogrona, pektyny, nuta lukrecji.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited
28/28/28/8=92

Armaniak lipca 2025
Domaine d’Esperance Bas-Armagnac 2001 The Colours of Armagnac (49,7%)
Aromat rześki, bardzo owocowy, zielone winogrona, zielone jabłka, ale też dojrzałe słodkie jabłka, słodki tytoń, skóra, lukrecja, ciasto drożdżowe. W ustach słodkie jabłka, gorzkie jabłka, dojrzałe gruszki, brzoskwinie i tytoń. Finisz taniczny – hibiskus, herbata, wanilia, tytoń, imbir, lukrecja i słona skóra.
W ofercie: Wealth Solutions
27/27/27/7,5=88,5

Rum lipca 2025
Diamond 19YO 2005 Nobilis Guyana (61,2%)
Destylowany w 2005 roku w destylarni Diamond w Gujanie z użyciem metalowej kolumny, następnie leżakowany w Europie. Z jednej beczki wyszło 151 butelek. Bardzo przyjemny aromat śliwek, wiśni, czereśni, nuta kawy, pieczone jabłka, melasa. W smaku tytoń, śliwki, morele, wiśnie, goryczka. W finiszu ciężki melasowy rum, śliwki, wisienki koktajlowe, maliny.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27/7,5=90,5

Cachaça lipca 2025
7 Sete Engenhos Cachaça Prata (42%)
Produkowana w Engenho São Miguel w stanie Rio. Leżakowana w beczkach z egzotycznego drewna amendoim-bravo. Aromat bananów i przefermentowanego słodkiego świeżego soku z trzciny cukrowej, delikatna nuta korzenna. W ustach cierpkie i słodkie, słodki tytoń. W finiszu nuta imbiru, pieprzu, kwaskowe nuty fermentacyjne, kwaśne banany, lekka słoność.
W ofercie: VEIS
28,5/28/28/8=92,5

Whisky blended lipca 2025
Koshu Pure Malt (40%)
Mieszanka whisky słodowych z kilku destylarni, zestawiana w zakładzie Nirasaki. Lekki, przyjemny aromat owocowy – zielone jabłka, gruszki, morele, słód piwny. W ustach lekka, słodko-gorzka whisky, dużo karmelu, grejpfrut, gorzki piwny słód. Delikatny, słodowy finisz, nuty mąki, pszennego chleba i rodzynek.
W ofercie: M&P
26,5/25/24/6,5=82

Whisky single malt lipca 2025
Glen Ord 42YO The Singleton Notes of Black Cherry Gâteau (47,4%)
Dojrzewanie w beczkach ponownego napełnienia z amerykańskiego dębu, potem finiszowane w beczkach z europejskiego dębu po amarone. W aromacie dużo słodyczy – budyń owocowy, kandyzowane owoce, dojrzałe czerwone owoce – czereśnie, słodkie wiśnie, lekka nuta tytoniu i ziół. W ustach dużo gorzkiej, bardzo wytrawnej gorzkiej czekolady, intensywnie kakao, wiśnie w wytrawnej czekoladzie, gorzka wanilia, lekko nuta wiórków kokosowych. Cierpki, wytrawny finisz pełen dobrej gorzkiej czekolady z suszoną śliwką, suszoną wiśnią, daktylami.
W ofercie: Diageo
29/29/28,5/9=95,5

Whisky single grain lipca 2025
Cameronbridge 12YO 2010 1st fill PX Sherry Hogshead The Creators (48%)
Butelkowanie 2022, tylko 30 butelek, selekcja Grzegorza Nowickiego. W aromacie nuta kokosa, pigwy, wanilii, wędzonych śliwek, kakao. W smaku kwaskowe wiśnie, czereśnie, morele, renklody i kokos. Finisz kwaskowy, gorzka wanilia, kokos, kakao, cytrus, imbir, nuta rumowa.
W ofercie: Unique Spirits
24/25/24/7,5=80,5

Whiskey rye lipca 2025
Sagamore Rye Tequila Finish (49%)
Destylarnia Sagamorre powstała w 2013 roku w Baltimore w stanie Maryland, prrodukuuje rye whiskey z bardzo dużym (95%) udziałem żyta w zacierze. Znani są z eksperrymentowania z finiszowaniem swoich whiskey, m.in. w beczkach po kalwadosie, koniaku, sherry czy – jak w tym przypadku – po tequili. Whiskey ma słodki aromat wanilii, tofii, wanilii, miodu. W smaku toffi, śliwki w czekoladzie, miód. Czuć moc alkoholu, w finiszu wędzone śliwki, śliwka w czekoladzie, miód.
Brak w Polsce
26,5/26,5/26,5/7=86,5

Whiskey irlandzka lipca 2025
Bold’98 Irish Whiskey (40%)
Blendowana irlandzka whiskey, marka należy do Stafford Spirits. Lekki aromat pełen słodu, w tle gruszki, jabłka. W smaku słodka gruszka, słodkie jabłka, morele, śliwki. Finisz bardzo lekki, dużo gruszki, jabłka, śliwka, nuta tytoniu, słód, lekka dymność i lekko cynamon.
Brak w Polsce
24,5/25/25/6,5=81

Whiskey amerykańska lipca 2025
Santa Fe Spirits Mesquite Smoked Cask#0006 6YO (65%)
Destylarnia rodzinna z Santa Fe w Nowym Meksyku. Beczka została wypalona drewnem mesquite. Aromat śliwek, wędzonych śliwek, truskawki, wiśni. W ustach czuć moc alkoholu, imbir, ziele angielskie, wędzone śliwki, lekko wosk. Finisz długi, cierpki, śliwku, wiśnie, lekko anyż, zioła.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Bourbon lipca 2025
Woodford Reserve Szczyrba Alkohole 2024 (45,2%)
Limitowana edycja butelkowana dla Szczyrba Alkohole, 180 butelek. Aromat ziół, dużo rozmarynu, gotowana kukurydza, śliwki. W smaku cierpkie, wytrawne, kwaśne śliwki, gotowana kukurydza, wanilia. W finiszu nuty herbaciane, taniny, kwaskowe śliwki, rozmaryn.
W ofercie: Szczyrba Alkohole
27/27/26,5/7=87,5

Tequila lipca 2025
Ay Pa Todos Tequila Blanco (40%)
Biała tequila z ręcznie zbieranej agawy, destylowana na rodzinnej plantacji Hacienda Casa Macías. Fermentacja odbywa się z udziałem dzikich drożdży. Delikatna w aromacie, o nutach kwiatowych, miodowych, delikatnie korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa), delikatnie owocowych (ananas). W ustach jego tequila jest cierpka, Don Manolo nie dodaje cukru. Ma wyrazisty, ale delikatny smak zielonych włoskich orzechów oraz – w mniejszym stopniu – suchych włoskich orzechów. Podobnie finisz – cierpki, wytrawny, orzechowy, lekko też nuty czarnej oliwki. Nietuzinkowa tequila.
W ofercie: Spirit Depot
27,5/28/28/8=91,5

Mezcal lipca 2025
Burrito Fiestero Joven Ensamble (46%)
Maestro mezcalero Juan Conde, agawa z Durango – mieszanka odmian salimiana i durangensis. Intensywny aromat kiszonki, kambucha, jabłka, gruszki, czarna porzeczka, aronia, lekka dymność. W ustach bardzo elegancki, słodko-cierpki, kwaskowość cytrusów, grejpfrut, kwaśne jabłka, kwaśny ananas. Finisz bardzo przyjemny, lekki – kwaskowe winogrona, porzeczki, agrest, ume.
W ofercie: VEIS
[stars=4,5]
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Destylat z agawy lipca 2025
Sotol Onó (45%)
Destylowany w 100% z pustynnej rośliny Dasylirion Cedrosanum z Aldama, Chihuahua, w północnym Meksyku. Za produkcję odpowiada Gerardo Ruelas, maestro trzeciego pokolenia. Aromat bardzo dymny, pieczone agawy, ziemniak, nuta kapuściana, nuty kwaskowe, ostre fermentacyjne. W smaku lekka słodycz, lekka kwaskowość, ziemistość, octujące śliwki, dym. W finiszu wosk, nuty ściągające, kwaskowość gaszona popiołem.
W ofercie: VEIS
27/27/27/7,5=88,5

Baijou lipca 2025
Jiu Hai Bu Gan (42%)
Destylat ze słodowanego jęczmienia tybetańskiego, zacieranego i fermentowanego z użyciem wody z Himalajów. Fermentacja z udziałem rodzimych drożdży. Tradycyjna destylacja, a następnie dojrzewanie trunku przez co najmniej 3 lata w terakotowej amforze zwanej Jiu Hai. Produkowane w destylarni Huzhujinquan, która stworzyła w 2019 roku pierwszą tybetańską whisky single malt (Vintage 2006). Trunek jest klarowny, o aromacie fermentacyjnym, nuty lakieru, ale też kwaskowe śliwki i coś słonego, jak solona kiszona limonka. W ustach delikatne, kwaskowo-słodkie, mąka, ciasto z zakalcem, kiszona limonka, drożdże, pieprzność, lekka grzybowość. Destylat mimo dość niskiej mocy 42% rozgrzewa, pozostawia w ustach korzenne uczucie pieprzu i ziela angielskiego, słoność i kiszonkowość, ziemistość, a także egzotyczny posmak jakby glonów wakame. Ta dziwność, umami sprawia, że finisz jest intrygujący i w sumie smaczny.
W ofercie: VEIS
25,5/26/28/8=87,5

Absynt lipca 2025
Wolf & Oak Absinthe Niebieska Wróżka (55%)
Przyjemny aromat ziół – tymianek, dużo piołunu, anyż i lukrecja w tle oraz kwiaty – chabry. W ustach sporo anyżu i ziołowego, przyjemnego, nie gorzkiego piołunu, delikatnie mięta, kminek. Finisz przyjemny, nie mocny, przypomina akvavit, jest koper, anyż, lukrecja, kmin. To jest bardzo konsumpcyjna wersja absyntu, można go podawać solo do tłustej ryby.
W ofercie: Wol & Oak
28/28/28/8,5=92,5

Odkrycie lipca 2025
Lunin Distillery/Yagodanka (Ukraina)
Ukraiński producent alkoholi, m.in. ginu, brandy, wódki, likierów. Marka ma w Warszawie restaurację Yagodanka z autorską kuchnią przy Chmielnej 20, a także coctailbar, a w nim własne alkohole. Likiery i nalewki robione są właśnie pod marką Yagodanka: jagoda, żurawina, czarna porzeczka, truskawka czy wiśnia. Są też w ofercie własne okowity, wódki owocowe. Za projektem stoi Siergij Łunin.
W ofercie: Yagodanka

Lektura lipca 2025
Jean Kinney i Gwen Leaton „Zrozumieć alkohol”
Kompleksowy przewodnik po świecie alkoholu, jego wpływie na ciało i psychikę, problemach z nadużywaniem oraz możliwościach leczenia. Przeznaczona zarówno dla profesjonalistów (terapeutów, pracowników medycznych), jak i zainteresowanych osób. Obejmuje efekty alkoholowe fizyczne, psychologiczne i społeczne, omawia alkoholizm, profilaktykę, terapię, detoks, abstynencję, a także konsekwencje dla rodzin czy alkohol i problemy geriatryczne. Autorzy bardzo duży nacisk kładą na terapię grupową, grupy wsparcia, od czego współcześnie coraz częściej odchodzi się. Nie zmienia to jednak tego, że jest to lektura podstawowa dla osób, które chcą zrozumieć alkohol (tytuł znakomicie oddaje sens książki) i jego wpływ na życie człowieka – nie koniecznie uzależnionego, bo jako substancja chemiczna alkohol wpływa każdorazowo na ludzki organizm i zachowania. To solidne, rzeczowe źródło wiedzy o alkoholu i jego zagrożeniach – zarówno od strony biologicznej, jak i społeczno‑terapeutycznej.
W ofercie: PARPA
Alkohol lipca 2025: Skinos Dark Mastiha & Coffee Bitter (Grecja)
Wódka czysta lipca 2025: Splendor Orkisz Exclusive Edition (Polska)
Wódka smakowa lipca 2025: Majstersztyk Hugo Kwiat Czarnego Bzu (Polska)
Wódka starzona lipca 2025: Gary1966 Barrel Porter Vodka (Polska)
Gin lipca 2025: Gary1966 Gin#7 2025 (Polska)
Akwawit lipca 2025: Gary1966 Allasch 2024 (Polska)
Young spirit/new make lipca 2025: St. Patrick Poitin (Irlandia)
Okowita lipca 2025: Franz Digles Himbeerbrand (Austria)
Grappa/marc lipca 2025: Nadine Saxer Divin Pinot Noir (Szwajcaria)
Pisco lipca 2025: Tabernero Blend de Cepas Pisco Mosto Verde Acholado (Peru)
Brandy lipca 2025: Shustoff 30YO (Ukraina)
Koniak lipca 2025: Frapin Estra Premier Cru du Cognac (Francja)
Armaniak lipca 2025: Domaine d’Esperance Bas-Armagnac 2001 The Colours of Armagnac (Francja)
Rum lipca 2025: Diamond 19YO 2005 Nobilis no 45 (Gujana)
Cachaça lipca 2025: 7 Sete Engenhos Cachaça Prata (Brazylia)
Whisky blended lipca 2025: Koshu Pure Malt (Japonia)
Whisky single malt lipca 2025: Glen Ord 42YO The Singleton Notes of Black Cherry Gâteau (Szkocja)
Whisky single grain lipca 2025: Cameronbridge 12YO 2010 1st fill PX Sherry Hogshead The Creatures (Szkocja)
Whiskey rye lipca 2025: Sagamore Rye Tequila Finish (USA)
Whiskey irlandzka lipca 2025: Bold’98 Irish Whiskey (Irlandia)
Whiskey amerykańska lipca 2025: Santa Fe Spirits Mesquite Smoked Cask#0006 6YO (USA)
Bourbon lipca 2025: Woodford Reserve Szczyrba Alkohole 2024 (USA)
Tequila lipca 2025: Ay Pa Todos Tequila Blanco (Meksyk)
Mezcal lipca 2025: Burrito Fiestero Joven Ensamble (Meksyk)
Destylat z agawy lipca 2025: Sotol Onó (Meksyk)
Baijou lipca 2025: Jiu Hai Bu Gan (Chiny)
Absynt lipca 2023: Absinthe des Alpes Montania (Francja)
Odkrycie lipca 2025: Lunin Distillery/Yagodanka (Ukraina)
Lektura lipca: Jean Kinney i Gwen Leaton „Zrozumieć alkohol” (PARPA)
