W listopadzie próbowałem 148 nowych alkoholi. Trochę w tym było egzotyki, dużo destylatów z winogron i innych owoców – w listopadzie najpierw byłem w Gruzji, potem w Czechach. Odwiedziłem wielu producentów mocnych alkoholi, w tym kilku naprawdę wyjątkowych, a ich trunki znalazły się wśród wyróżnionych. Miałem też dużo szczęścia do dobrych barów, stąd łącznie w listopadzie ponad połowa trunków (77) dostała noty w medalowym przedziale 80-100, czyli niemal połowa próbowanych alkoholi to były rzeczy bardzo dobre.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-X – styczeń-listopad):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 0 0 4 2 3 15 11 12 13 8
II 3 3 3 4 4 5 16 14 22 7
III 0 1 6 10 16 22 19 27 68 67
IV 2 3 2 9 20 24 24 32 94 76
V 5 5 3 7 10 16 15 21 41 25
VI 0 1 3 1 5 10 19 16 55 36
VII 0 0 5 4 6 9 28 25 45 14
VIII 0 4 5 9 6 19 37 36 57 21
IX 4 2 1 6 9 21 26 28 22 15
X 2 1 0 8 13 17 20 37 64 32
XI 2 2 1 4 9 18 15 20 40 37
razem 18 22 33 64 103 176 230 268 521 338

Alkoholem miesiąca jest Sibona La Grappa di Moscato (42%) z notą 98,5. Klarowna, ale leżakowana w dębowych beczkach. W nosie ogród różany dominuje, do tego róże herbaciane, gdzieś w tle słonecznik, rudbekia, gruszki, leciutka nuta korzenna. W smaku: gruszka, jabłka, bergamotka, nagietek, pigwa, hibiskus, fiołki. Finisz to figa i różane konfitury, herbata hibiskusowa, żurawina.
Wódka listopada to Icelandic Mountain Vodka (40%) z notą 90,5. W aromacie słodka i ziołowa, fiołki, rozmaryn, naturalna wanilia, pistacje, jabłka, tuja. Smak bardzo pistacjowy, lody pistacjowe i trochę igliwia, jałowca. I finisz pistacjowy z lekką nutą mięty, długi.
Wódka smakowa listopada to Euphoria Cannabis Vodka (38%) z notą 85. Aromat ziołowy, mięta, lekka nuta anyżu, majeranek. Smak gorzko-słodki, trawiasty. Cukier bardzo delikatny. Posmak zdecydowanie konopi. I anyż.
Wódka starzona listopada to Stará Myslivecká Limited Edition 500 Years Single Barrel 8Y0 (40%) z notą 82. W aromacie drewno, lekko ziarno, wanilia. W smaku miód i drewno. Posmak waniliowy, słodkie pomarańcze.
W kategorii Young Spirit w listopadzie nagrodziłem Teeling Spirit of Dublin Irish Poitin (52,5%) z notą 81. Aromat mleczny i zbożowy. Smak przyjemnie zbożowy, mleczko zbożowe, trochę tłuszczu mięsnego. Przyjemnie zbożowy, tłusty finisz, słonina.
Okowitą listopada została Kleiner Warehouse 1 Silver Plum (62,52%) z notą 96,5. Destylat z długo fermentowanej śliwki kulatka, której zużyto ok. 10 kg na litr spirytusu. Słodki zapach śliwek. Słodki smak śliwek. Finisz długi i zaskakująco cierpki.
Brandy listopada to gruzińska Numisi Brandy 16YO (40%) z notą 90,5. Leżakowała we francuskim dębie, winogrona szczepów rkatsiteli i saperavi. W aromacie: wiśnie, czereśnie i miód. W smaku: herbata, zioła, orientalne drewna. Finisz długi, herbaciany.
Gin listopada to Trevethan Grapefruit & Lychee Cornish Gin (40%) z notą 91,5. W aromacie masa kwiatów i masa grejpfruta, ciut limonki. Bardzo rześki, nuta zielonej oliwki, nasturcji, ziół śródziemnomorskich. W smaku bardzo zielony – trawa, zielone winogrona, zielone banany, limony. Finisz przyjemnie grejpfrutowy, mech, zielone szyszki, ale też tarnina.
W kategorii single malt wygrała Knockando 25YO 2011 (43%) z notą 95,5. Barwa bardzo ciemna. Aromat słodki – orzechy w karmelu, gorzka czekolada z rodzynkami, pralinki, wiśnie w czekoladzie. W ustach przyjemnie słodka, miodowa, bardzo delikatna, nuty orzechów włoskich, rodzynki, daktyle, czarne jagody. Finisz bardzo długi, suszone owoce – wiśnie, morele, żurawina. I czekolada. Delikatnie skórka pomarańczy.
Bourbon listopada to Wild Turkey Diamond (45,5%) z notą 92,5. W aromacie: zacier, rumianek, rozmaryn, miód i wanilia. W ustach gorzkie zioła, jak piołun i głóg, stare drewno, przyprawy korzenne, imbir. Finisz średnio długi, egzotyczne drewno, heban, amburana, cynamon.
Rumem miesiąca jest Havana Club Maximo (40%) z notą 96. W aromacie słodka, mocna herbata, dużo lukrecji, toffi, karmel, zioła prowansalskie, ciemna czekolada, śliwki w czekoladzie, gorzkie kakao. W smaku dużo wędzonych śliwek kalifornijskich, tytoń, skóra, czekolada, orzechy, wiśnie w czekoladzie. W finiszu orzech laskowy, liczi, aloes, słodycz syropu i rodzynki, figi.
Cachaça listopada to Delicana Umburana 5YO (40%) z notą 88. W aromacie banan i lekko cynamon. W smaku dużo bananów. Finisz to egzotyczne drewno i banany.
W kategorii soju/baijiu w listopadzie trafił się trunek z Wietnamu, Làng Vân Hạ Thổ (52%) z notą 85. To destylowany przefermentowany ryż kleisty, a potem jeszcze macerowany jest prażony ryż i kleik ryżowy. Aromat słodki, słodowy, miód, do tego wyraźnie drożdże. Smak przedestylowanego ciemnego piwa, kukurydzy, lekko kakao. Finisz słodki i ziarnisty, zacieru zbożowego, areki.
Tequila listopada to Casamigos Añejo (40%) z notą 85,5. W aromacie: miód, cynamon, czekolada z orzechami, herbatka malinowa, wanilia, trochę egzotycznego drewna w rodzaju amburana. W smaku słodki tytoń, słodka herbata, wanilia. W finiszu egzotyczne drewno, miód, wiśnie w czekoladzie.
Mezcal listopada to być może także mezcal roku, Lixcho Ensamble Silvestre Madrecuixe Bicuixe Bicuixe (45%) z notą 95. W aromacie śliwki w occie, dynia w occie, marchew, pietruszka, chrzan, ćwikła, marynowany czosnek. Smak jest też bardzo kiszonkowy i solankowy – kimczi, marynowana rzodkiew, pędy bambusa. Finisz bardzo długi, słony i octowy, na koniec kapusta kiszona i czosnek oraz pietruszka.
Absynt listopada to Palírna U Zeleného Stromu Old Tradition Absinth (70%) z notą 88. Czeski produkt eksportowy. Macerowany piołun. Aromat delikatny, piołunowy i anyżowy. W ustach jeszcze dochodzi koper.
Likierem miesiąca został ziołowy Stomach (45%) z notą 90,5, od tego samego czeskiego producenta, co nagrodzony absynt. Zestawiono 24 zioła, zapach gorzki, żołądkowy, sporo piołunu, goryczki, karczoch, wędzona śliwka. W smaku żeń-szeń, trochę pomarańczy. W finiszu miód, kardamon.
Odkrycie listopada to Vazisubani Estete i ich wspaniała chacha, która przez dwa lata leżakowania, jest blendem winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane. Aromat delikatny, kwiaty i zielone winogrona. W smaku dużo winogron, słodkie suszone pomidory, śmietanka. W finiszu cierpkie i słodkie jabłka.
I lektura miesiąca, Jacopo Poli „Grappa – Spirito Italiano. Italian Spirit” (Rizzoli). Książka napisana przez mistrza grappy, kolekcjonera, badacza, wielką osobowość. Autor zgromadził tu 371 zdjęć starych butelek grappy, ze wszystkich regionów Włoch, ze 181 destylarni, z których większość już nie istnieje. Jacopo od lat zbiera grappę, ma największą na świecie kolekcję pełnych butelek – dużych i małych, a także starych książek, faktur, znaków akcyzowych, aparatów do destylacji i wszelkich urządzeń związanych ze sztuką destylacji. Ma trzy muzea – malutkie w Wenecji, większe w Bassano del Grappa i ogromne w Schiavon, gdzie mieści się też destylarnia, sama w sobie będąca żywym muzeum.

Alkohol listopada 2018: Sibona La Grappa di Moscato (Włochy)

Wódka listopada 2018: Icelandic Mountain Vodka (Islandia)

Wódka smakowa listopada 2018: Euphoria Cannabis Vodka (Czechy)

Wódka starzona listopada 2018: Stará Myslivecká Limited Edition 500 Years Single Barrel 8Y0 (Czechy)

Young spirit listopada 2018: Teeling Spirit of Dublin Irish Poitin (Irlandia)

Okowita listopada 2018: Kleiner Warehouse 1 Silver Plum (Czechy)

Brandy listopada 2018: Numisi Brandy 16YO (Gruzja)

Gin listopada 2018: Trevethan Grapefruit & Lychee Cornish Gin (Wielka Brytania)

Whisky single malt listopada 2018: Knockando 25YO 2011 (Szkocja)

Bourbon listopada 2018: Wild Turkey Diamond (USA)

Rum listopada 2018: Havana Club Maximo (Kuba)

Cachaça listopada 2018: Delicana Umburana 5YO (Brazylia)

Soju/baijiu listopada 2018: Làng Vân Hạ Thổ (Wietnam)

Tequila listopada 2018: Casamigos Añejo (Meksyk)

Mezcal listopada 2018: Lixcho Ensamble Silvestre Madrecuixe Bicuixe (Meksyk)

Absynt listopada 2018: Palírna U Zeleného Stromu Old Tradition Absinth (Czechy)

Likier listopada 2018: Stomach (Czechy)

Odkrycie listopada 2018: Vazisubani Estete (Gruzja)

 

Lektura listopada 2018: Jacopo Poli „Grappa – Spirito Italiano. Italian Spirit” (Rizzoli)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail