Alkohole listopada 2024

W listopadzie spróbowałem 161 nowych alkoholi. Sporo z nich niedostępnych w Polsce, próbowanych podczas wizyt w barach Francji i Hiszpanii, dokąd wyjeżdżałem. W listopadzie 86 próbek oceniłem w przedziale medalowym 80-100, tj. tylko nieco ponad połowę. Najwyżej oceniłem rum z Dominikany SBS Origin Consuelo, natomiast ani jeden alkohol nie dostał noty powyżej 95/100. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I00231416257734
II00027829257550
III101217133510983
IV01012310193625
V00116820249454
VI13523620518748
VII02001510267736
VIII1033
721399938
IX33286917429974
X00214223319668
XI02161819386917
razem61117293267198355918527

Alkohol listopada 2024

SBS Origin Consuelo Dominicana (57%)

Destylarnia Alcoholes Finos Dominicanos robi rumy z soku z trzciny destylowane w alembiku, znacznie cięższe niż typowy styl rumów Dominikany. Zapach dość ostry, kwaskowy – truskawka, śliwka, mango, papaja, melon. W smaku banany, dużo ananasa, kwaskowa śliwka, ume i mineralność. W finiszu dużo taniczności, kwaskowości, nuta industrialna, też octowa, słona. Bardzo dobry i bardzo nietypowy dla Dominikany rum.
W ofercie: The Last Port

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta listopada 2024

Kaszëbskô Gbùrka (40%)

Private label dla PHU Kortals z Władysławowa, dostępna powszechnie nad Bałtykiem. Aromat przyjemnie mineralny, mączny i lekko cytrusowy, bardzo delikatny. W ustach lekka, z nutą kwaskową, cierpką, cytrynową, delikatnie gorzkawą. W finiszu delikatna i smaczna, jest kwaskowo-gorzki grejpfrut, cierpkość i mineralność. Nie pali, ale pozostaje długo w ustach.
W ofercie: PHU Kortals

4.5/5

26/27/27/7,5=87,5

Wódka smakowa listopada 2024

Roberto Cavalli Vodka & Coconut (40%)

Słodki zapach kokosanki, mlecznej czekolady z posypką kokosową. W ustach gorzkawy, wytrawny kokos, pozytywnym zaskoczeniem jest brak cukru. W finiszu nuty zbożowe – wafelek z nadzieniem kokosowym, wciąż bardziej gorzko niż słodko. Ciekawie zrobiona deserowa wódka.
W ofercie: Crimston

4/5

23,5/25,5/26/7=82

Gin listopada 2024

Wenneker Rosemary & Fig Dry Gin (42%)

Wśród botaników są m.in.: jałowiec, korzeń irysa, kolendra, dzięgiel, kardamon, skórki cytryny, rozmaryn i figi, Zapach delikatny i bardzo elegancki, przyjemne połączenie nut leśnych, ziołowych i słodkich, owocowych. Kolendra dała w aromacie dużo cytrusowości, irys pudrowość. W ustach na pierwszym miejscu słodycz fig, ale zaraz też kwiatowość i nuty bardziej cierpkie, leśne – jagody jałowca, jest też wyraźnie rozmaryn i jakby geranium. Finisz delikatny, cytrusowy, dużo kolendry i rozmarynu.
W ofercie: M&P

4.5/5

27/27,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Cognac listopada 2024

Pasquet Trésors de Famille Le Cognac de Jean-Michel L.95 Grande Champagne (53,5%)

Koniak z serii „rodzinnych skarbów” rodziny Pasquet, zestawiony z jednej beczki i z mocą beczki, wypuszczono 395 butelek. Nie podano dokładnego wieku trunku, na pewno jest to ponad 20 lat. Winogrona ugni blanc i folle blanche z własnych winnic w Eraville, leżących na granicy Grande i Petitite Champagne. Zapach intensywny, pełen jabłek, moreli, renklody i skóry, tytoniu, nutka lukrecji w tle. W ustach trunek bardzo wytrawny, ściągający, pieprzny, czuć wysoką moc alkoholu. Dopiero po chwili pojawia się też owocowość – gruszki i morele. Potem anyż, gorzka herbata i dużo gorzkiego tytoniu. W finiszu mięta, anyż, lukrecja, pieprz, ciężki tytoń, słona skóra, cierpkie jabłka, dużo tanin. I dużo soli na koniec.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28,5/28,5/9=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Calvados listopada 2024

Delaitre Hors d’Age 10 Ans Calvados Pays d’Auge (40%)

Delaître to duża massmarketowa marka francuskich alkoholi, należąca do Stock Spirits. Nie wiadomo jaka destylarnia kalwadosu stoi za tą edycją. W aromacie dość ostry zapach jabłek i gruszek, cynamonu, kręcąca w nosie nuta pieprzu. W ustach jednak jest delikatny – cierpko-gorzkie jabłka, tytoń, nutka anyżu. W finiszu są kwaśne jabłka, gorzkie jabłka, słoność, skórzastość, imbir.
Brak w Polsce

4/5

25,5/26/27/7,5=86

Marc listopada 2024

Abbe Rous Marc de Banyuls (40%)

Destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji wzmocnionego wina Abbe Rous z winogron: grenache, grenache gris i carignan. Aromat jabłek, jeżyn, porzeczki, tytoniu i róży. W smaku bardzo dziwny – jakby dzika róża i arabskie przyprawy, czubryca, anyż i ostry owocowy tytoń. Finisz też bardzo przyprawowy, pikantny i kwaskowy – dużo jabłek, pieprz, imbir, cynamon, gorzki tytoń, nutka umami, grzybów.
Brak w Polsce

4.5/5

28,5/28/28/9=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Pisco listopada 2024

Brujas de Salmanca Reservado (40%)

Pisco z winogron z Doliny Choapa, dojrzewające 5 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Piękny aromat pomarańczy, mandarynek, dużo słodyczy muskatu, miód. W ustach cierpkość, taniczność, sporo tytoniu, ale też pomelo, grejpfrut, kwaśne jabłka. Taniczny finisz – skóra i tytoń oraz bardzo dużo różanych nut, liczi, słodki muskat.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/27/8=91Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single malt listopada 2024

Macallan Time: Space Mastery (43,6%)

Skomponowana z 14 beczek, bez podania wieku. W aromacie uderza kokos, nie znany z klasycznych edycji starszych Macallanów. Dalej jest swojsko: rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, suszone wiśnie, czereśnie, poziomki lekka nuta cynamonu i lukrecji, dużo egzotycznych przypraw korzennych jak z arabskiego bazaru. W ustach bardzo delikatna, skórki pomarańczy, suszone morele, figi, daktyle, lekka nuta wanilii, gorzka czekolada z orzechami włoskimi i rodzynkami, ale też piołun, szałwia. W finiszu słoność, lukrecja, suszone śliwki, jest nutka kokosowa, suszone morele, lekka pieprzność i goryczka.
W ofercie: United Beverages

4.5/5

28,5/28,5/28/8,5=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Whisky blended listopada 2024

Royal Salute 21YO Harris Reed (40%)

Blend stworzony we współpracy z Harrisem Reedem, artystą i projektantem Harris Reed dołączył do master blender Sandy Hyslop, by wspólnie stworzyć profil tej edycji. W porównaniu z klastyczną Royal Salute 21YO mamy tu większy udział leżakującej w beczkach po sherry whisky z destylarni Braeval, a także dojrzewającej w amerykańskim dębie whisky Glenburgie. Aromat jest dziwny, mniej poukładany niż w klasycznej mieszance Royal Salute – jest ziemistość, soda, pestki jabłek, orzech laskowy, ale też dużo owoców typowych dla marki: morele, słodkie czerwone jabłka, mirabelki. W ustach oleista i słodka – toffi, ale też nuty gorzkich pomarańczy, gorzkich wiśni, do tego ziemistość, taniczność, zielony orzech włoski. Finisz wyrazisty, kwaskowo-taniczny, kumkwat, kwaśna śliwka, tytoń, skóra, ale też rodzynki, wanilia, lekka nutka korzenna, cynamonowa.
W ofercie: Wyborowa Pernod Ricard

4.5/5

28/28/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Whiskey irlandzka listopada 2024

Grace O’Malley Irish Whiskey Dark Char Cask (43%)

Podobna mieszanka jak w przypadku Rum Cask. Whiskey leżakowała najpierw w beczkach: po bourbonie, z dziewiczego amerykańskiego dębu i z francuskiego dębu, a potem była finiszowana przez ok. pół roku w mocno wypalonych beczkach. Intensywny, bardzo przyjemny zapach słodkich gruszek, a w tle… gorzkie rajskie jabłuszka i nuty pieczonych jabłek, zioła i kawa. W smaku jest nuta imbiru, wypieczenia, ale też ananasa, bananów i gruszek, czekolada. Finisz lekko taniczny, nieco słony, nuty tytoniu, kawy, wciąż dużo soczystej gruszki.
W ofercie: Spirit Depot

4/5

25,5/26/26/7=84,5

Bourbon listopada 2024

Casey Jones 5YO Original Four Grain Bourbon (47,5%)

Mashbill z dużym udziałem pszenicy – zacier to: 26,5% kukurydzy odmiany bloody butcher (biała kukurydza z czerwonymi refleksami ziarna), 26,5% kukurydzy odmiany yellow dent (klasyczna, wysokoskrobiowa żółta kukurydza), 35% pszenicy i 12% słodowanego jęczmienia. Zapach słodki, rześki, lekko ziołowy, owocowy – morele, gruszki, ananas. W smaku dużo ziół – rozmaryn, goryczka, ale też gruszki, syrop gruszkowy i nuta imbiru, a nawet pieprzu. Cierpki finisz – tytoń, skóra, imbir, zioła, dużo rozmarynu, gencjana, chinina. Ciekawy, elegancko zestawiony bourbon.
Brak w Polsce

4.5/5

26,5/27/27/7,5=88

Mezcal listopada 2024

400 Conejos Joven Espadin (38%)

Mezcal produkowany przez maestro mezcalero Don Tacho w Santiago Matatlan. Agawy odmiany espadin w wieku 8-10 lat. Tradycyjnie robiony przy użyciu kamiennego pieca horno, tahony ciągnionej przez konie i destylacji w miedzianym alembiku. Zapach dymu, smoły, rozgrzanej papy. W ustach przyjemna owocowa słodycz i cierpkość – porzeczki, agrest, jabłka, a potem dużo dymu, wędzenia i pikantność. W finiszu gorzkie rajskie jabłuszka, pieprzność i wędzenie.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28/28/8,5=92Aqua Vitae rekomenduje

Likier listopada 2024

Casa Mariol Vermouth Blanc (15%)

Kataloński wermut z wykorzystaniem lokalnych botaników. Bardzo przyjemny aromat ziół, tymianku, rozmarynu, piołunu, akacji, cytrusów, oliwek. Smak delikatny, lekko słodki, lekko kwaskowy, cytrusowy i sporo ziół. Finisz długi, rześki, gorzko-kwaskowy, dużo cytrusów.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie listopada 2024

Humo Licor d Chile Chipotle

Nasiona chili jalapeño pochodzące z Meksyku zostały posadzone w organicznym ogrodzie w Segowii w Hiszpanii. Każda papryczka dojrzewa przez osiem miesięcy. Autorski przepis meksykańskiego szefa kuchni Roberto Ruiza obejmuje: wędzenie, suszenie i peklowanie przez sześć miesięcy chili w celu przekształcenia papryczki jalapeño w chipotle. Następnie chipotle jest macerowane w alkoholu z dodatkiem pięciu botaników: skórki cytrusów, cynamonu, kakao, ziela angielskiego, tymianku. Na koniec trunek dojrzewa w beczkach po pedro ximénez. Aromat pikantny, wędzone papryczki, wędzone śliwki, susz wigilijny. Smak kwaskowo-słodki i dużo bardzo ostrej papryki. W finiszu dużo słodkiej śliwki i bardzo ostra, paląca papryka.

Brak w Polsce

Lektura listopada 2024

Eric Zandona „The Tequila Dictionary”

Dobra książka, autor niczego nie upiększa, pisze o tym jakie są regulacje i praktyki w meksykańskim świecie alkoholi z agawy (i nie tylko, także z dasylirionu – sotol). Tequila może być dosładzana, może być barwiona karmelem, może mieć dodatek ekstraktów dębu lub wiórków dębowych i – oczywiście – nie musi być w 100% z agawy, może mieć 51% cukrów innego pochodzenia, zazwyczaj melasowego. Ale ma też swoje regulacje, które chronią jej lokalny charakter – dotyczy to zarówno tequili, jak i mezcalu, sotolu czy bacanory, czyli meksykańskich alkoholi, które mają swoje świadectwa pochodzenia (Denomination of Origin) i są chronione przez prawo meksykańskie (normy zwane w skrócie NOM) i międzynarodowe. 

W ofercie: Amazon

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.