W listopadzie spróbowałem 141 nowych alkoholi. Okazji nie było zbyt wiele, kilka degustacji, ostatnie butelki oceniane w konkursie Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca została whisky single malt Glenglassaugh 50YO Serpentine Coastal Cask Collection Pedro Ximenez Cask #3810 z notą 98/100. Inne wybitne alkohole z notami 95+ to: Tomatin New Make, Float Pigwa na Bazie Ginu, Decadent Drams 32YO, The Shokaku Awamori, Señor Sotol i Planteray TDL 25YO 2000 Single Cask (56,4%). W strefie medalowej było 81 alkoholi, tj. ponad połowa próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
| miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
| I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
| II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
| III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
| IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
| V | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 7 | 9 | 36 | 86 | 37 |
| VI | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 12 | 24 | 34 | 110 | 74 |
| VII | 6 | 2 | 2 | 2 | 13 | 17 | 22 | 35 | 63 | 47 |
| VIII | 1 | 0 | 6 | 6 | 7 | 6 | 17 | 48 | 99 | 55 |
| IX | 3 | 2 | 4 | 4 | 5 | 12 | 24 | 42 | 93 | 75 |
| X | 2 | 3 | 6 | 5 | 6 | 9 | 16 | 56 | 133 | 70 |
| XI | 0 | 0 | 3 | 4 | 1 | 4 | 16 | 33 | 42 | 39 |
| razem | 25 | 24 | 39 | 35 | 57 | 99 | 210 | 371 | 909 | 602 |

Alkohol listopada 2025
Glenglassaugh 50YO Serpentine Coastal Cask Collection Pedro Ximenez Cask #3810 (42,4%)
Beczka, która w całości trafiła do Brown-Forman Polska, pięćdziesięcioletnia whisky finiszowana w beczce po sherry pedro ximenez. Z beczki wyszło 98 butelek z mocą 42,4%. Piękny intensywny aromat pralinek czekoladowych, dobrej wytrawnej czekolady, mokki, delikatnie wiórków kokosowych, dojrzałego ananasa, zielonych śliwek, ume, suszonych owoców – rodzynek, daktyli, suszonych moreli, liofilizowanego banana, balsamico, likierowego wina, suszonych orzechów, nuta herbaciana i koniakowa, imbir, żeń-szeń, egzotyczne drewno. W smaku wytrawna skóra, herbata, wiśnie, śliwki, pigwowiec, wędzone śliwki, ume, skóra, słona lukrecja, goryczka, nuty piwniczne i balsamico z winogron pedro ximenez. Finisz bardzo długi, ściągający, kwaskowe jabłka, słoność, dużo skóry, tanin, tytoniu. Drewnieje język od tanin. Ale jest też świeża słodka i soczysta figa, rodzynki, delikatna korzenność.
W ofercie: Brown-Forman Polska
29/29/30/10=98

Wódka czysta listopada 2025
RTS Widzew 1910 Vodka Premium (40%)
Orkiszowa wódka zestawiona przez AWW dla klubu RTS Widzew. Aromat otwiera się przyjemną słodyczą zboża i świeżo wypieczonego chleba, z miękką, kremową głębią. W tle pojawia się lekko cierpki akcent oraz subtelna pikantność przypraw, która dodaje charakteru. W ustach wyjątkowo gładka i aksamitna – alkohol jest praktycznie niewyczuwalny. Smak przywodzi na myśl delikatne, drożdżowe ciasto o umiarkowanej słodyczy, z nutką rodzynek w tle. Towarzyszy temu łagodna owocowa cierpkość: jabłko, śliwka, odrobina kawowej gorzkości i miodowej słodkości, a całość spina posmak razowego pieczywa. Finisz naturalnie kontynuuje te wrażenia – miękki, kremowy, długi, z przyjemnym owocowo-cytrusowym twistem, który utrzymuje świeżość. Wódka o bardzo wysokiej kulturze smaku – elegancka, dopracowana, wysoce wyrafinowana.
W ofercie:RTS Widzew
28/28,5/29/9=94,5

Wódka smakowa listopada 2025
Dębowa Polska Sowa (40%)
Przyjemny, słodki aromat miodu, kwiatów, delikatne nuty owocowe, jak leśnej jagody, żurawiny, także igliwia oraz mineralność. W ustach owoce i miód – słodkie morele, soczyste brzoskwinie, śliwki, pyłek pszczeli, propolis, rumianek oraz chleb na miodzie z kminkiem. Przyjemny, słodki, długi miodowy finisz. Słodka, a jednocześnie wyrazista wódka.
W ofercie: Dębowa Polska
26,5/26,5/27/7,5=87,5

Wódka starzona listopada 2025
Uzvar (50%)
Ukraińska wódka: 60% żyto, 20% torfowe żyto, 20% słód jęczmienny torfowy. Destylacja 40% kolumny, 60% alembik. Leżakowanie 3,5 roku w beczkach po syrah i pół roku w beczkach po porto. Edycja liczy tylko 250 butelek. W aromacie: miód, zioła, śliwki, wędzone śliwki, gruszki, kompot z suszu, ziarno. W smaku bardzo mocno uwędzona śliwka, nuty medyczne, jodyna. Posmak lekko metaliczny, medyczny, wędzona śliwka, wędzona wiśnia, liście wiśni, wędzona ryba, mięta, mentol, eukaliptus.
Brak w Polsce
26,5/26/26,5/7=86

Gin listopada 2025
Float Cheerful Gin (38%)
Gin infuzjowany owocami wiśni. Barwa fioletowa. W aromacie dużo jałowca, pieprzu cubeba, soku z wiśni, rabarbar, suszony pigwowiec, morela, pestka moreli, pestka wiśni. W smaku wiśniowa kwasowość, dużo ostrego jałowca, igliwie, zielone szyszki, cierpki hibiskus, nuty herbaciane i pieprz. Finisz długi, cierpki, owocowy, bardzo dużo soczystych wisi, hibiskus, czarna porzeczka ,aronia, pigwowiec, jałowiec, igliwie i cytryna. Bardzo ciekawy gin.
W ofercie: Krakowska Destylarnia Alkoholi
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Genever listopada 2025
Krakow Tradycyjny Genever 2025 (40%)
Polska jałowcówka w stylu genever, leżakowana w beczkach. Aromat słodu, wanilii, beczki, whisky i jałowca. W ustach ostry jałowiec, delikatna nutka skórki cytryny, nuta herbaciana. W finiszu wanilia, nuta piwa kozicowego, jałowiec, jabłka, gruszki, słód, pieprz.
W ofercie: Mundivie
27/27,5/27,5/7,5=89,5

Akwawit listopada 2025
Faer Isles North Atlantic Akvavit Batch 8 (39,8%)
Oprócz tradycyjnych dla akwawitów składników mamy tu korzeń dzięgla i oceaniczne wodorosty. W aromacie sporo liścia laurowego, cytrusy, kardamon oraz nuty morskie, rybne. W ustach lekki, słodkie, jagodowe, kwaśna malina, kaffir. Finisz różany, liczi, pieprz, zioła, skórki limonki, skórki pomelo, zielony melon.
Brak w Polsce
25/26/26,5/7,5=85

Young spirit/new make listopada 2025
Tomatin New Make (68,8%)
W aromacie dużo wypieczonego czarnego chleba, chleb z rodzynkami, piwo stout, słód, rześkie jabłka, morele, gruszki i drożdże. W ustach oleiste, dużo drożdży, słoność, słona skórka chleba, chleb sodowy, suszone morele, suszone śliwki, figi, stout, kwas chlebowy. Długi finisz, pełen czarnego chleba z rodzynkami, czarnymi oliwkami, orzechami, sól i drożdże. Świetny new make.
Brak w Polsce
28,5/29/29/8,5=95

Okowita listopada 2025
Dyssov Okowita Żytnia Barrel Aged OZ/2 (46%)
Destylowane w listopadzie 2023 roku żyto z regionu lubelszczyzny. Dwa lata starzenia, najpierw w beczce z dębu francuskiego, średnio wypalonej, potem finiszowane w beczce po sherry pedro ximenez. W aromacie dużo mlecznej deserowej czekolady, czekolada z rodzynkami, z truskawkami, suszone morele, kandyzowane kumkwaty, szaron, daktyle, biszkopty, duński wafelek w czekoladzie. W smaku delicje z pomarańczowym nadzieniem, keks z suszonymi skórkami pomarańczy, pomarańcze z goździkami, taniczność zmielonego kakao. W finiszu przyprawy korzenne – pieprz, goździki, ziele angielskie i czekolada, teraz bardziej gorzka niż deserowa. Bardzo udane.
W ofercie: Dyssov Mill Distillery
27,5/28,5/28,5/8,5=93

Kalwados listopada 2025
Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 2000 (42%)
Aromat bardzo świeży i słodki – dużo słodkich jabłek i gruszek, pieczone jabłka, jabłka z cynamonem, szarlotka. W smaku znacznie bardziej wytrawnie niż w aromacie – kwaskowe i gorzkie jabłka, nuta tytoniu, jest też nuta wanilii. Jabłka i gruszki w finiszu, wanilia, trochę goryczki, trochę nut balsamicznych, cierpkich.
W ofercie: M&P
24/25/24,5/7=80,5

Grappa/marc listopada 2025
Lucano Barocca Grappa Barrique (40%)
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Aromat słodki, pestki słonecznika w karmelu, rumianek, miód. W ustach też dużo słodyczy, rumianku, miód, ale też tanina, nuty herbaciane i suszone śliwki, figi. W finiszu dużo miodu, nuta czekoladowa, suszone śliwki
Brak w Polsce
24,5/25,5/26/7,5=83,5

Brandy listopada 2025
Shustov 35YO Zolotiy Diuk (40%)
Leżakowana 35 lat w limuzynowym dębie. Aromat skóry, owocowego tytoniu, sporo wanilii, pistacja, utlenienie, suszone orzechy włoskie, lukrecja, anyż, kawa, kakao. W smaku bardzo delikatna – suszone morele, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki, anyż, lekki pieprz. Finisz lekki, kakao, toffi, suszone morele, suszone śliwki, wanilia, pistacja, tytoń i skóra.
Brak w Polsce
28,5/28/28/8,5=93

Koniak listopada 2025
Navarre Vieille Réserve Grande Champagne (45%)
Butelkowany z mocą beczki kupaż koniaków w wieku 45-50 lat, zabutelkowany praktycznie prosto z beczki, bez filtracji na zimno, bez barwienia karmelem. Mieszanka składa się w około 10% z beczek z 1965 roku, w 40% z lat 1970-1975 i w 50% z lat 1978-1979. W aromacie znajdziemy: morele, rodzynki, gruszki, mandarynki, renklody, mirabelki, jest lekka goryczka i nuta lukrecji. W smaku: skóra, tytoń, lukrecja, anyż, głóg, piołun, gorzkie jabłka, jarzębina. Finisz jest gorzki – głóg, karczoch, gorzka morela, gorzka gruszka, śliwka, suszona śliwka.
Brak w Polsce
27,5/28,5/28,5/8,5=93

Armaniak listopada 2025
Baron Gaston Legrand 1968 Armagnac (40%)
Aromaty wytrawne, taniczne: skóry, lukrecji, dojrzałych śliwek, owocowego tytoniu, anyżu. W smak słona lukrecja, suszone śliwki, skóra. W finiszu tytoń, taniny, lukrecja, śliwki, także lekka słoność.
W ofercie: M&P
28/26/26,5/7=87,5

Rum listopada 2025
Planteray TDL 25YO 2000 Single Cask (56,4%)
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po bourbonie na Trynidadzie, następnie trafił do piwnic Maison Ferrand, gdzie dojrzewał przez kolejne dziewięć lat w beczce po koniaku. Bardzo przyjemny aromat pełen skóry, lekkiego tytoniu, egzotycznego drewna, kadzidła, przypraw korzennych i ziół, owoców tropikalnych – bardzo dojrzałych, mleczka kokosowego oraz miodu melasowego. W ustach bardzo harmonijny – lekka cierpkość, lekka goryczka, delikatna słoność, taniczność. Jest tytoń, są cytrusy, kory egzotycznych drzew, bardzo dojrzałe banany, melasa, korzenność – imbir, cynamon i tytoń, ale delikatny. Bardzo długi, pięknie ułożony finisz, a w nim dużo słonej lukrecji, lubczyku, umami, ale też miód gryczany, spadź iglasta, w ogóle nuty iglaste, zielone szyszki, jest też zielony chmiel. Fantastyczny, złożony, ciekawy i niesamowicie pijalny rum.
Brak w Polsce
29/29,5/29,5/9,5=97,5

Whisky blended listopada 2025
Scallywag Noir (52,8%)
Blended malt whisky ze Speyside, finiszowana w beczkach po sherry pedro ximenez. Aromat śliwek, pieczonych śliwek, moreli, mąki z rodzynkami, czereśnie. Smak taniczny, gorzka herbata, hibiskus, śliwki, wiśnie, czereśnie, daktyle, lekka słoność. W finiszu tytoń, skóra, lukrecja, słód, ciężki porter, figi, daktyle.
W ofercie: M&P
27/27,5/27,5/7,5=90,5

Whisky single grain listopada 2025
Black Fox Single Grain Canadian Whisky Triticosecale Cask #0218 (48,2%)
Whisky destylowana z pszenżyta z własnej farmy. W aromacie dużo czarnej czekolady, wiśnie w czekoladzie, wanilię, ciastka maślane, delikatną ziołowość, nuty marcepanu, galaretki wiśniowej, słodkie gruszki, karmel. W smaku słodkie gruszki williams, kandyzowane cytryny, marmolada pomarańczowa, morela, tytoń, skóra, nuta pieprzu. W finiszu słodki tytoń, lukrecja, słodka gruszka, słodkie jabłka, ale też nuty rozgrzewające – cynamon, goździki i lekka słoność, słona skóra. Niezwykle bogata single grain.
Brak w Polsce
28/28,5/29/9=94,5

Whiskey rye listopada 2025
Wild Turkey Rare Breed Rye (56,1%)
Żytnia wersja Wild Turkey z mocą beczki, bez podania wieku, według nieoficjalnych informacji jest to kupaż z beczek w wieku: 4, 6 i 8 lat. Przyjemny aromat – kakao, czekolada ze śliwkami, z wiórkami koksowymi, zioła, prażone ziarno i nuta kukurydziana. W smaku dużo wiśni, czereśnie, morele, słodkie gruszki, zioła, imbir, pieprz, kardamon. W finiszu dużo ziół, imbir, pieprz, pikantne, rozgrzewające. Poza tym: pierniki, nuta głogu, mirabelki, gruszki. Ciekawa whisky.
Brak w Polsce
27/27,5/27,5/8,5=90,5

Whiskey irlandzka listopada 2025
Ardara 2025 Edition (46%)
Beczki po bourbonie i virgin oak, edycja liczy 8000 butelek, Aromat torfu, wędzonych słodkich śliwek, jabłek i wiśni, nuty medyczne, ziołowe i azbest. W ustach oleista, mocno torfowa, ale też słodka – wanilia, czekolada z wędzoną śliwką, wędzone jabłka, wędzone gruszki, kwaśne ume, kwaśne gruszki, tytoń, popiół. Oleisty finisz, bogata tekstura – czarne wędzone oliwki, marynowane limonki, wędzone śliwki, dużo kwaśnych jabłek, rajskie jabłuszka, torf, płyn lugola, słoność, wodorosty. Zaskakująca, ciekawa whisky.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited
25,5/26,5/27/7,5=86,5

Whiskey amerykańska listopada 2025
Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof Travel Exclusive Barrel 24-01817 (50%)
Aromat ostry, intensywny, mocno ziołowy i kukurydziany, popcorn, czekolada, rodzynki, nutka pomarańczy i kokos. W smaku zioła, nutka orzecha laskowego, wanilia, czekolada, nuty herbaciane. W finiszu czekolada, cynamon, cytrusy, kwaskowe jabłka, zioła, rozmaryn i pieprz. Bardzo ostra edycja.
Brak w Polsce
25,5/26,5/26,5/7,5=85,5

Bourbon listopada 2025
Kentucky Gentlemen (G.B. Carpano – Torino) (43%)
Edycja butelkowana na włoski rynek. Aromat intensywny – suszone śliwki, suszone morele, suszone wiśnie, gruszka, nuta herbaciana, melasa, wytrawna czekolada, kokos, orzechy włoskie, nuty octanowe, kukurydza. W smaku tytoń, skóra, dużo nut ściągających, śliwki, kwaśne mirabelki. W finiszu słód piwny, kwas chlebowy, porter, wędzone suszone śliwki, słód, morele, ziołowość.
W ofercie: Brown-Forman
28/28/28,5/8=92,5

Tequila listopada 2025
Libelula Tequila Joven (40%)
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. W ustach – śliwki, renklody, kwaskowe morele, miód, daktyle, mango, muskatowe winogrona. Miodowość w finiszu, kwiatowość i cynamon. Bardzo lekka tequila.
W ofercie: VEIS
26/26,5/26/6,5=85

Mezcal listopada 2025
Koch Mezcal Elemental Espadin Joven (40%)
Kwaskowy aromat – limonki, śliwki, tytoń, dym, nuta wędzona, wędzone owoce. W smaku miodowa słodycz, nuta wanilii, ale też zielonego orzecha włoskiego i dużo słoności oraz wędzenia. W finiszu dużo cierpkości – kwaśne śliwki, limonki, porzeczki, do tego dymność, wędzenie i ostry tytoń.
W ofercie: United Beverages i VEIS
[stars=4,5]
28/27/27/8=90

Destylat z agawy listopada 2025
Señor Sotol (43%)
Trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Aromat dymu z liści czarnej porzeczki, gotowana dynia i ognisko, uwędzona śliwka. W smaku miód, słodkie śliwki, brzoskwinie i dym, wędzone śliwki, porzeczki, agrest. W finiszu gotowana dynia, czarna porzeczka, pleśniowy ser, boczek, miód, dym, wędzona śliwka.
W ofercie: Chopin
29/29/29,5/9=96,5

Shōchū listopada 2025
The Shokaku (53%)
Awamori z destylarni Zuisen, jednego z najstarszych i najbardziej tradycyjnych producentów na Okinawie. Do fermentacji wykorzystano lokalny długoziarnisty ryż. Proces jednokrotnej destylacji jest przerywany na wczesnym etapie, przy mocy 53% i z taką mocą trafia do butelek. Aromat mąki, śliwki, koji, gotowanego ryżu, soi, słodu, ciemnego ciężkiego porterowego piwa. W smaku bardzo dużo umami: sos sojowy, nuty grzybowe, słód i pleśń. W finiszu słodowa słodycz i słoność sosu sojowego, sos śliwkowy, rokitnik, kwaskowe jabłka, karmel, kakao.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96

Absynt listopada 2025
Krakow Polski Absynt 2025 (68%)
Piękny aromat lukrecji, piołunu, anyżu, tataraku, delikatna nuta miodu. W smaku bardzo dużo piołunu, śliwki, nuty umami. W finiszu piołun, słona lukrecja, mięta, nuta miodowa i owocowa.
W ofercie: Mundivie
27,5/28/28/8=91,5

Likier listopada 2025
Float Pigwa na Bazie Ginu (20%)
W aromacie pigwa, igliwie, dużo jałowca, zielona szyszka, chmiel, śliwka, czereśnia, pieprz cubeba, kardamon, cynamonowiec. W ustach piękna kwasowość – kwaśna pigwa, cytryna, limonka, grejpfrut, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, jałowiec, igliwie, delikatny pieprz. W finiszu słodko i kwaśnie, ziołowo i pieprznie, dużo jałowca i dużo soku z bardzo dobrej pigwy, sok z limonki, nuty taniczne, herbaciane i hibiskus.
W ofercie: Krakowska Destylarnia Alkoholi
28,5/29/29/9=95,5

Odkrycie listopada 2025
Black Fox
Destylarnia Black Fox powstała w 2015 roku w Saskatchewan. Założyli ją John Cote i Barb Stefanyshyn-Cote, obydwoje rolnicy od pięciu pokoleń. Prowadzili gospodarstwo rolne o ogromnej powierzchni 25 tys. ha. Sprzedali je i obecnie mają 100 ha, co w zupełności wystarcza na potrzeby destylarni, robią alkohole od zboża do butelki. Mielą i zacierają zboże. Do fermentacji używają różnych kultur drożdży, do każdego zboża innych, a robią whisky ze słodowanego jęczmienia, niesłodowanego żyta i pszenżyta, poza tym blended oraz gin. Fermentacja trwa ok. 72 godziny, w zależności od pory roku dłużej lub krócej. Destylują w aparacie Kothe – pot still ma pojemność 1000 l, do tego dwie kolumny po jedenaście półek, które dają możliwość produkowania własnego spirytusu. Amplitudy temperatur w Saskatchewan są ekstremalne – zimą ponad minus 40 stopni, latem plus 40 stopni. Wszystkie ich whisky dojrzewają w beczkach na zewnątrz, narażone na bardzo trudne warunki atmosferyczne, zimą leżą pod warstwą śniegu, latem rozsychają się na słońcu. Napełniają 200 beczek rocznie. Destylarnia i farma są atrakcją turystyczną, przyjmują 20 tys. odwiedzających rocznie. Większość ich whisky leżakuje w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu, a do edycji typu cask finish beczek po winach czy rumie Caroni. Oferta ginów to osiem różnych pozycji, w tym tak ciekawe jak gin musztardowy, gin z dodatkiem jagód haskap (wiciokrzew siny) z własnego ogrodu, gin ogórkowy, gin szałwiowy czy leżakowany w beczkach.
Brak w Polsce

Lektura listopada 2025
Patryk Kowalski „Alchemia barowa. Przewodnik po świecie coctaili”
Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX wieku po wyrafinowane kreacje współczesnych barmańskich mistrzów – cocktail wciąż pozostaje symbolem spotkań, celebracji i sztuki kulinarnej – pisze Patryk Kowalski w książce, która jest podsumowaniem jego wieloletnich doświadczeń – jako barmana, szefa i współwłaściciela baru oraz ambasadora prestiżowych marek alkoholi w Bacardi-Martini. Książka napisana z pasją, przez autora, który potrafi dzielić się swoją wiedzą i zarażać entuzjazmem.
W ofercie: M Publishing
Alkohol listopada 2025: Glenglassaugh 50YO Serpentine Coastal Cask Collection Pedro Ximenez Cask #3810 (Szkocja)
Wódka czysta listopada 2025: RTS Widzew 1910 Vodka Premium (Polska)
Wódka smakowa listopada 2025: Persha Gildiya – Dębowa Polska Sowa (Polska)
Wódka starzona listopada 2025: Uzvar (Ukraina)
Gin listopada 2025: Float Cheerful Gin (Polska)
Genever listopada 2025: Krakow Tradycyjny Genever 2025 (Polska)
Akwawit listopada 2025: Faer Isles North Atlantic Akvavit Batch 8 (Wyspy Owcze)
Young spirit/new make listopada 2025: Tomatin New Make (Szkocja)
Okowita listopada 2025: Dyssov Okowita Żytnia Barrel Aged OZ/2 (Polska)
Kalwados listopada 2025: Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 2000 (Francja)
Grappa/marc listopada 2025: Sibona Grappa Riserva Invecchiata in Botti de Sherry (Włochy)
Brandy listopada 2025: Shustov 35YO Zolotiy Diuk (Ukraina)
Koniak listopada 2025: Navarre Vieille Réserve Grande Champagne (Francja)
Armaniak listopada 2025: Baron Gaston Legrand 1968 Armagnac (Francja)
Rum listopada 2025: Planteray TDL 25YO 2000 Single Cask (Trynidad)
Whisky blended listopada 2025: Scallywag Noir (Szkocja)
Whisky single grain listopada 2025: Black Fox Single Grain Canadian Whisky Triticosecale Cask #0218 (Kanada)
Whiskey rye listopada 2025: Wild Turkey Rare Breed Rye (USA)
Whiskey irlandzka listopada 2025: Ardara 2025 Edition (Irlandia)
Whiskey amerykańska listopada 2025: Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof Travel Exclusive Barrel 24-01817 (USA)
Bourbon listopada 2025: Kentucky Gentlemen (USA)
Tequila listopada 2025: Libelula Tequila Joven (Meksyk)
Mezcal listopada 2025: Koch Mezcal Elemental Espadin Joven (Meksyk)
Destylat z agawy listopada 2025: Señor Sotol (Meksyk)
Shōchū listopada 2023: The Shokaku (Japonia)
Absynt listopada 2025: Krakow Polski Absynt 2025 (Polska)
Likier listopada 2025: Float Pigwa na Bazie Ginu (Polska)
Odkrycie listopada 2025: Black Fox (Kanada)
Lektura listopada: Patryk Kowalski „Alchemia barowa. Przewodnik po świecie coctaili” (M Publishing)








