Alkohole listopada 2025

W listopadzie spróbowałem 141 nowych alkoholi. Okazji nie było zbyt wiele, kilka degustacji, ostatnie butelki oceniane w konkursie Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca została whisky single malt Glenglassaugh 50YO Serpentine Coastal Cask Collection Pedro Ximenez Cask #3810 z notą 98/100. Inne wybitne alkohole z notami 95+ to: Tomatin New Make, Float Pigwa na Bazie Ginu, Decadent Drams 32YO, The Shokaku Awamori, Señor Sotol i Planteray TDL 25YO 2000 Single Cask (56,4%). W strefie medalowej było 81 alkoholi, tj. ponad połowa próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I911747929285348
II020031113253923
III011255263911188
IV01445714298046
V0023479368637
VI4241112243411074
VII6222131722356347
VIII10667617489955
IX324451224429375
X236569165613370
XI00341416334239
razem252439355799210371909602

Alkohol listopada 2025

Glenglassaugh 50YO Serpentine Coastal Cask Collection Pedro Ximenez Cask #3810 (42,4%)

Beczka, która w całości trafiła do Brown-Forman Polska, pięćdziesięcioletnia whisky finiszowana w beczce po sherry pedro ximenez. Z beczki wyszło 98 butelek z mocą 42,4%. Piękny intensywny aromat pralinek czekoladowych, dobrej wytrawnej czekolady, mokki, delikatnie wiórków kokosowych, dojrzałego ananasa, zielonych śliwek, ume, suszonych owoców – rodzynek, daktyli, suszonych moreli, liofilizowanego banana, balsamico, likierowego wina, suszonych orzechów, nuta herbaciana i koniakowa, imbir, żeń-szeń, egzotyczne drewno. W smaku wytrawna skóra, herbata, wiśnie, śliwki, pigwowiec, wędzone śliwki, ume, skóra, słona lukrecja, goryczka, nuty piwniczne i balsamico z winogron pedro ximenez. Finisz bardzo długi, ściągający, kwaskowe jabłka, słoność, dużo skóry, tanin, tytoniu. Drewnieje język od tanin. Ale jest też świeża słodka i soczysta figa, rodzynki, delikatna korzenność. 
W ofercie: Brown-Forman Polska

5/5

29/29/30/10=98Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta listopada 2025

RTS Widzew 1910 Vodka Premium (40%)

Orkiszowa wódka zestawiona przez AWW dla klubu RTS Widzew. Aromat otwiera się przyjemną słodyczą zboża i świeżo wypieczonego chleba, z miękką, kremową głębią. W tle pojawia się lekko cierpki akcent oraz subtelna pikantność przypraw, która dodaje charakteru. W ustach wyjątkowo gładka i aksamitna – alkohol jest praktycznie niewyczuwalny. Smak przywodzi na myśl delikatne, drożdżowe ciasto o umiarkowanej słodyczy, z nutką rodzynek w tle. Towarzyszy temu łagodna owocowa cierpkość: jabłko, śliwka, odrobina kawowej gorzkości i miodowej słodkości, a całość spina posmak razowego pieczywa. Finisz naturalnie kontynuuje te wrażenia – miękki, kremowy, długi, z przyjemnym owocowo-cytrusowym twistem, który utrzymuje świeżość. Wódka o bardzo wysokiej kulturze smaku – elegancka, dopracowana, wysoce wyrafinowana.
W ofercie:RTS Widzew

4.5/5

28/28,5/29/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka smakowa listopada 2025

Dębowa Polska Sowa (40%)

Przyjemny, słodki aromat miodu, kwiatów, delikatne nuty owocowe, jak leśnej jagody, żurawiny, także igliwia oraz mineralność. W ustach owoce i miód – słodkie morele, soczyste brzoskwinie, śliwki, pyłek pszczeli, propolis, rumianek oraz chleb na miodzie z kminkiem. Przyjemny, słodki, długi miodowy finisz. Słodka, a jednocześnie wyrazista wódka.
W ofercie: Dębowa Polska

4.5/5

26,5/26,5/27/7,5=87,5

Wódka starzona listopada 2025

Uzvar (50%)

Ukraińska wódka: 60% żyto, 20% torfowe żyto, 20% słód jęczmienny torfowy. Destylacja 40% kolumny, 60% alembik. Leżakowanie 3,5 roku w beczkach po syrah i pół roku w beczkach po porto. Edycja liczy tylko 250 butelek. W aromacie: miód, zioła, śliwki, wędzone śliwki, gruszki, kompot z suszu, ziarno. W smaku bardzo mocno uwędzona śliwka, nuty medyczne, jodyna. Posmak lekko metaliczny, medyczny, wędzona śliwka, wędzona wiśnia, liście wiśni, wędzona ryba, mięta, mentol, eukaliptus.
Brak w Polsce

4/5

26,5/26/26,5/7=86

Gin listopada 2025

Float Cheerful Gin (38%)

Gin infuzjowany owocami wiśni. Barwa fioletowa. W aromacie dużo jałowca, pieprzu cubeba, soku z wiśni, rabarbar, suszony pigwowiec, morela, pestka moreli, pestka wiśni. W smaku wiśniowa kwasowość, dużo ostrego jałowca, igliwie, zielone szyszki, cierpki hibiskus, nuty herbaciane i pieprz. Finisz długi, cierpki, owocowy, bardzo dużo soczystych wisi, hibiskus, czarna porzeczka ,aronia, pigwowiec, jałowiec, igliwie i cytryna. Bardzo ciekawy gin.
W ofercie: Krakowska Destylarnia Alkoholi

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Genever listopada 2025

Krakow Tradycyjny Genever 2025 (40%)

Polska jałowcówka w stylu genever, leżakowana w beczkach. Aromat słodu, wanilii, beczki, whisky i jałowca. W ustach ostry jałowiec, delikatna nutka skórki cytryny, nuta herbaciana. W finiszu wanilia, nuta piwa kozicowego, jałowiec, jabłka, gruszki, słód, pieprz.
W ofercie: Mundivie

4.5/5

27/27,5/27,5/7,5=89,5

Akwawit listopada 2025

Faer Isles North Atlantic Akvavit Batch 8 (39,8%)

Oprócz tradycyjnych dla akwawitów składników mamy tu korzeń dzięgla i oceaniczne wodorosty. W aromacie sporo liścia laurowego, cytrusy, kardamon oraz nuty morskie, rybne. W ustach lekki, słodkie, jagodowe, kwaśna malina, kaffir. Finisz różany, liczi, pieprz, zioła, skórki limonki, skórki pomelo, zielony melon.
Brak w Polsce

4/5

25/26/26,5/7,5=85

Young spirit/new make listopada 2025

Tomatin New Make (68,8%)

W aromacie dużo wypieczonego czarnego chleba, chleb z rodzynkami, piwo stout, słód, rześkie jabłka, morele, gruszki i drożdże. W ustach oleiste, dużo drożdży, słoność, słona skórka chleba, chleb sodowy, suszone morele, suszone śliwki, figi, stout, kwas chlebowy. Długi finisz, pełen czarnego chleba z rodzynkami, czarnymi oliwkami, orzechami, sól i drożdże. Świetny new make.
Brak w Polsce

5/5

28,5/29/29/8,5=95

Okowita listopada 2025

Dyssov Okowita Żytnia Barrel Aged OZ/2 (46%)

Destylowane w listopadzie 2023 roku żyto z regionu lubelszczyzny. Dwa lata starzenia, najpierw w beczce z dębu francuskiego, średnio wypalonej, potem finiszowane w beczce po sherry pedro ximenez. W aromacie dużo mlecznej deserowej czekolady, czekolada z rodzynkami, z truskawkami, suszone morele, kandyzowane kumkwaty, szaron, daktyle, biszkopty, duński wafelek w czekoladzie. W smaku delicje z pomarańczowym nadzieniem, keks z suszonymi skórkami pomarańczy, pomarańcze z goździkami, taniczność zmielonego kakao. W finiszu przyprawy korzenne – pieprz, goździki, ziele angielskie i czekolada, teraz bardziej gorzka niż deserowa. Bardzo udane.
W ofercie: Dyssov Mill Distillery

4.5/5

27,5/28,5/28,5/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Kalwados listopada 2025

Louis de Lauriston Calvados Domfrontais 2000 (42%)

Aromat bardzo świeży i słodki – dużo słodkich jabłek i gruszek, pieczone jabłka, jabłka z cynamonem, szarlotka. W smaku znacznie bardziej wytrawnie niż w aromacie – kwaskowe i gorzkie jabłka, nuta tytoniu, jest też nuta wanilii. Jabłka i gruszki w finiszu, wanilia, trochę goryczki, trochę nut balsamicznych, cierpkich.
W ofercie: M&P

4/5

24/25/24,5/7=80,5

Grappa/marc listopada 2025

Lucano Barocca Grappa Barrique (40%)

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Aromat słodki, pestki słonecznika w karmelu, rumianek, miód. W ustach też dużo słodyczy, rumianku, miód, ale też tanina, nuty herbaciane i suszone śliwki, figi. W finiszu dużo miodu, nuta czekoladowa, suszone śliwki
Brak w Polsce

4/5

24,5/25,5/26/7,5=83,5

Brandy listopada 2025

Shustov 35YO Zolotiy Diuk (40%)

Leżakowana 35 lat w limuzynowym dębie. Aromat skóry, owocowego tytoniu, sporo wanilii, pistacja, utlenienie, suszone orzechy włoskie, lukrecja, anyż, kawa, kakao. W smaku bardzo delikatna – suszone morele, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki, anyż, lekki pieprz. Finisz lekki, kakao, toffi, suszone morele, suszone śliwki, wanilia, pistacja, tytoń i skóra.
Brak w Polsce

4.5/5

28,5/28/28/8,5=93

Koniak listopada 2025

Navarre Vieille Réserve Grande Champagne (45%)

Butelkowany z mocą beczki kupaż koniaków w wieku 45-50 lat, zabutelkowany praktycznie prosto z beczki, bez filtracji na zimno, bez barwienia karmelem. Mieszanka składa się w około 10% z beczek z 1965 roku, w 40% z lat 1970-1975 i w 50% z lat 1978-1979. W aromacie znajdziemy: morele, rodzynki, gruszki, mandarynki, renklody, mirabelki, jest lekka goryczka i nuta lukrecji. W smaku: skóra, tytoń, lukrecja, anyż, głóg, piołun, gorzkie jabłka, jarzębina. Finisz jest gorzki – głóg, karczoch, gorzka morela, gorzka gruszka, śliwka, suszona śliwka.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28,5/28,5/8,5=93

Armaniak listopada 2025

Baron Gaston Legrand 1968 Armagnac (40%)

Aromaty wytrawne, taniczne: skóry, lukrecji, dojrzałych śliwek, owocowego tytoniu, anyżu. W smak słona lukrecja, suszone śliwki, skóra. W finiszu tytoń, taniny, lukrecja, śliwki, także lekka słoność.
W ofercie: M&P

4.5/5

28/26/26,5/7=87,5Aqua Vitae rekomenduje

Rum listopada 2025

Planteray TDL 25YO 2000 Single Cask (56,4%)

Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po bourbonie na Trynidadzie, następnie trafił do piwnic Maison Ferrand, gdzie dojrzewał przez kolejne dziewięć lat w beczce po koniaku. Bardzo przyjemny aromat pełen skóry, lekkiego tytoniu, egzotycznego drewna, kadzidła, przypraw korzennych i ziół, owoców tropikalnych – bardzo dojrzałych, mleczka kokosowego oraz miodu melasowego. W ustach bardzo harmonijny – lekka cierpkość, lekka goryczka, delikatna słoność, taniczność. Jest tytoń, są cytrusy, kory egzotycznych drzew, bardzo dojrzałe banany, melasa, korzenność – imbir, cynamon i tytoń, ale delikatny. Bardzo długi, pięknie ułożony finisz, a w nim dużo słonej lukrecji, lubczyku, umami, ale też miód gryczany, spadź iglasta, w ogóle nuty iglaste, zielone szyszki, jest też zielony chmiel. Fantastyczny, złożony, ciekawy i niesamowicie pijalny rum.
Brak w Polsce

4.5/5

29/29,5/29,5/9,5=97,5Aqua Vitae rekomenduje

Whisky blended listopada 2025

Scallywag Noir (52,8%)

Blended malt whisky ze Speyside, finiszowana w beczkach po sherry pedro ximenez. Aromat śliwek, pieczonych śliwek, moreli, mąki z rodzynkami, czereśnie. Smak taniczny, gorzka herbata, hibiskus, śliwki, wiśnie, czereśnie, daktyle, lekka słoność. W finiszu tytoń, skóra, lukrecja, słód, ciężki porter, figi, daktyle.
W ofercie: M&P

4.5/5

27/27,5/27,5/7,5=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single grain listopada 2025

Black Fox Single Grain Canadian Whisky Triticosecale Cask #0218 (48,2%)

Whisky destylowana z pszenżyta z własnej farmy. W aromacie dużo czarnej czekolady, wiśnie w czekoladzie, wanilię, ciastka maślane, delikatną ziołowość, nuty marcepanu, galaretki wiśniowej, słodkie gruszki, karmel. W smaku słodkie gruszki williams, kandyzowane cytryny, marmolada pomarańczowa, morela, tytoń, skóra, nuta pieprzu. W finiszu słodki tytoń, lukrecja, słodka gruszka, słodkie jabłka, ale też nuty rozgrzewające – cynamon, goździki i lekka słoność, słona skóra. Niezwykle bogata single grain.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28,5/29/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Whiskey rye listopada 2025

Wild Turkey Rare Breed Rye (56,1%)

Żytnia wersja Wild Turkey z mocą beczki, bez podania wieku, według nieoficjalnych informacji jest to kupaż z beczek w wieku: 4, 6 i 8 lat. Przyjemny aromat – kakao, czekolada ze śliwkami, z wiórkami koksowymi, zioła, prażone ziarno i nuta kukurydziana. W smaku dużo wiśni, czereśnie, morele, słodkie gruszki, zioła, imbir, pieprz, kardamon. W finiszu dużo ziół, imbir, pieprz, pikantne, rozgrzewające. Poza tym: pierniki, nuta głogu, mirabelki, gruszki. Ciekawa whisky.
Brak w Polsce

4.5/5

27/27,5/27,5/8,5=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Whiskey irlandzka listopada 2025

Ardara 2025 Edition (46%)

Beczki po bourbonie i virgin oak, edycja liczy 8000 butelek, Aromat torfu, wędzonych słodkich śliwek, jabłek i wiśni, nuty medyczne, ziołowe i azbest. W ustach oleista, mocno torfowa, ale też słodka – wanilia, czekolada z wędzoną śliwką, wędzone jabłka, wędzone gruszki, kwaśne ume, kwaśne gruszki, tytoń, popiół. Oleisty finisz, bogata tekstura – czarne wędzone oliwki, marynowane limonki, wędzone śliwki, dużo kwaśnych jabłek, rajskie jabłuszka, torf, płyn lugola, słoność, wodorosty. Zaskakująca, ciekawa whisky.
W ofercie: Ambra/Distillers Limited

4.5/5

25,5/26,5/27/7,5=86,5

Whiskey amerykańska listopada 2025

Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof Travel Exclusive Barrel 24-01817 (50%)

Aromat ostry, intensywny, mocno ziołowy i kukurydziany, popcorn, czekolada, rodzynki, nutka pomarańczy i kokos. W smaku zioła, nutka orzecha laskowego, wanilia, czekolada, nuty herbaciane. W finiszu czekolada, cynamon, cytrusy, kwaskowe jabłka, zioła, rozmaryn i pieprz. Bardzo ostra edycja.
Brak w Polsce

4/5

25,5/26,5/26,5/7,5=85,5

Bourbon listopada 2025

Kentucky Gentlemen (G.B. Carpano – Torino) (43%)

Edycja butelkowana na włoski rynek. Aromat intensywny – suszone śliwki, suszone morele, suszone wiśnie, gruszka, nuta herbaciana, melasa, wytrawna czekolada, kokos, orzechy włoskie, nuty octanowe, kukurydza. W smaku tytoń, skóra, dużo nut ściągających, śliwki, kwaśne mirabelki. W finiszu słód piwny, kwas chlebowy, porter, wędzone suszone śliwki, słód, morele, ziołowość.
W ofercie: Brown-Forman

4.5/5

28/28/28,5/8=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Tequila listopada 2025

Libelula Tequila Joven (40%)

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. W ustach – śliwki, renklody, kwaskowe morele, miód, daktyle, mango, muskatowe winogrona. Miodowość w finiszu, kwiatowość i cynamon. Bardzo lekka tequila.
W ofercie: VEIS

4/5

26/26,5/26/6,5=85

Mezcal listopada 2025

Koch Mezcal Elemental Espadin Joven (40%)

Kwaskowy aromat – limonki, śliwki, tytoń, dym, nuta wędzona, wędzone owoce. W smaku miodowa słodycz, nuta wanilii, ale też zielonego orzecha włoskiego i dużo słoności oraz wędzenia. W finiszu dużo cierpkości – kwaśne śliwki, limonki, porzeczki, do tego dymność, wędzenie i ostry tytoń.
W ofercie: United Beverages i VEIS

[stars=4,5]

28/27/27/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Destylat z agawy listopada 2025

Señor Sotol (43%)

Trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Aromat dymu z liści czarnej porzeczki, gotowana dynia i ognisko, uwędzona śliwka. W smaku miód, słodkie śliwki, brzoskwinie i dym, wędzone śliwki, porzeczki, agrest. W finiszu gotowana dynia, czarna porzeczka, pleśniowy ser, boczek, miód, dym, wędzona śliwka.
W ofercie: Chopin

5/5

29/29/29,5/9=96,5Aqua Vitae rekomenduje

Shōchū listopada 2025

The Shokaku (53%)

Awamori z destylarni Zuisen, jednego z najstarszych i najbardziej tradycyjnych producentów na Okinawie. Do fermentacji wykorzystano lokalny długoziarnisty ryż. Proces jednokrotnej destylacji jest przerywany na wczesnym etapie, przy mocy 53% i z taką mocą trafia do butelek. Aromat mąki, śliwki, koji, gotowanego ryżu, soi, słodu, ciemnego ciężkiego porterowego piwa. W smaku bardzo dużo umami: sos sojowy, nuty grzybowe, słód i pleśń. W finiszu słodowa słodycz i słoność sosu sojowego, sos śliwkowy, rokitnik, kwaskowe jabłka, karmel, kakao.
Brak w Polsce

5/5

29/29/29/9=96Aqua Vitae rekomenduje

Absynt listopada 2025

Krakow Polski Absynt 2025 (68%)

Piękny aromat lukrecji, piołunu, anyżu, tataraku, delikatna nuta miodu. W smaku bardzo dużo piołunu, śliwki, nuty umami. W finiszu piołun, słona lukrecja, mięta, nuta miodowa i owocowa.
W ofercie: Mundivie

4.5/5

27,5/28/28/8=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Likier listopada 2025

Float Pigwa na Bazie Ginu (20%)

W aromacie pigwa, igliwie, dużo jałowca, zielona szyszka, chmiel, śliwka, czereśnia, pieprz cubeba, kardamon, cynamonowiec. W ustach piękna kwasowość – kwaśna pigwa, cytryna, limonka, grejpfrut, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, jałowiec, igliwie, delikatny pieprz. W finiszu słodko i kwaśnie, ziołowo i pieprznie, dużo jałowca i dużo soku z bardzo dobrej pigwy, sok z limonki, nuty taniczne, herbaciane i hibiskus.
W ofercie: Krakowska Destylarnia Alkoholi

5/5

28,5/29/29/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie listopada 2025

Black Fox

Destylarnia Black Fox powstała w 2015 roku w Saskatchewan. Założyli ją John Cote i Barb Stefanyshyn-Cote, obydwoje rolnicy od pięciu pokoleń. Prowadzili gospodarstwo rolne o ogromnej powierzchni 25 tys. ha. Sprzedali je i obecnie mają 100 ha, co w zupełności wystarcza na potrzeby destylarni, robią alkohole od zboża do butelki. Mielą i zacierają zboże. Do fermentacji używają różnych kultur drożdży, do każdego zboża innych, a robią whisky ze słodowanego jęczmienia, niesłodowanego żyta i pszenżyta, poza tym blended oraz gin. Fermentacja trwa ok. 72 godziny, w zależności od pory roku dłużej lub krócej. Destylują w aparacie Kothe – pot still ma pojemność 1000 l, do tego dwie kolumny po jedenaście półek, które dają możliwość produkowania własnego spirytusu. Amplitudy temperatur w Saskatchewan są ekstremalne – zimą ponad minus 40 stopni, latem plus 40 stopni. Wszystkie ich whisky dojrzewają w beczkach na zewnątrz, narażone na bardzo trudne warunki atmosferyczne, zimą leżą pod warstwą śniegu, latem rozsychają się na słońcu. Napełniają 200 beczek rocznie. Destylarnia i farma są atrakcją turystyczną, przyjmują 20 tys. odwiedzających rocznie. Większość ich whisky leżakuje w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu, a do edycji typu cask finish beczek po winach czy rumie Caroni. Oferta ginów to osiem różnych pozycji, w tym tak ciekawe jak gin musztardowy, gin z dodatkiem jagód haskap (wiciokrzew siny) z własnego ogrodu, gin ogórkowy, gin szałwiowy czy leżakowany w beczkach.
Brak w Polsce

Lektura listopada 2025

Patryk Kowalski „Alchemia barowa. Przewodnik po świecie coctaili”

Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX wieku po wyrafinowane kreacje współczesnych barmańskich mistrzów – cocktail wciąż pozostaje symbolem spotkań, celebracji i sztuki kulinarnej – pisze Patryk Kowalski w książce, która jest podsumowaniem jego wieloletnich doświadczeń – jako barmana, szefa i współwłaściciela baru oraz ambasadora prestiżowych marek alkoholi w Bacardi-Martini. Książka napisana z pasją, przez autora, który potrafi dzielić się swoją wiedzą i zarażać entuzjazmem.
W ofercie: M Publishing

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.