Degustacje, Spirits
degustacje

Alkohole maja 2016

Alkohole maja 2016

Udostępnij:

W maju próbowałem 277 nowych alkoholi. Okazji do rekonesansu miałem sporo, przede wszystkim podczas wizyt w destylarniach: Czech, Słowacji, Węgier i Rumunii, a także podczas festiwalu – Budapesti Pálinkafesztivál oraz Whisky & Friends w Warszawie. Nie brakowało też ciekawych spotkań degustacyjnych. W rezultacie w maju aż trzynaście trunków otrzymało notę 5/5 i aż trzydzieści jeden notę 4.5/5 . Wśród najwyżej ocenianych alkoholi w maju dominowały okowity i tu miałem największe trudności z wybraniem faworytów. Czy wybierać rzeczy unikatowe, nowatorskie czy wybitne? Postawiłem na maestrię.

Alkoholem miesiąca została rumuńska okowita z truskawek Bran Palinca de Capsuni (40%), w ustach jest świetny smak truskawek, aromat też truskawkowy. Bardzo słodkie, ani jednej pesteczki. Niesłychanie długi i przyjemnie truskawkowy finisz. Na wysokie noty zasługują wszystkie okowity z destylarni Bran, to nieduża firma, gdzie wszystko robione jest z wielką starannością – perfekcyjnie. Może ktoś by to sprowadził do Polski?
Wódką miesiąca zostaje nowość z krajowego rynku – Żubrówka Czarna (40%) destylowana z pszenicy, filtrowana przez węgiel z dębów z Puszczy Białowieskiej. Aromat jest niezwykle delikatny, słodki, przyjemny jak w kremówce – czuć wanilię, a poza tym nuty traw i ziół, kwitnących jabłoni. W ustach równie delikatna i kremowa, niemal mleczna. Finisz jest jednak wyrazisty i elegancko nawiązuje do tradycyjnej Żubrówki Bison Grass – słodycz jabłek zmieszana z charakterystycznym posmakiem trawy żubrowej.
Gin maja to brytyjski Beefeater Burrough’s Reserve (43%), starzony w beczkach po wermutach Lillet. W nosie: bergamotka, trawa cytrynowa, mandarynka, kwiaty pomarańczy, skórki cytryny, dziki tymianek, oregano, rozmaryn, nuty mleczne, może miód. Zaskakująco delikatny jak na markę Beefeater. Konsekwentnie ziołowy, w finiszu pojawia się grejpfrut, albedo grejpfruta.
Ponieważ miałem w maju klęskę urodzaju wspaniałych okowit, więc jedna jest alkoholem miesiąca, druga zdobywa laury w swojej kategorii. To morelowica First Tear 33YO (40%) z destylarnia Jana Kleinera w Czechach. Wydestylowana w 1969 roku, 33 lata spędziła w dębie, a potem od 2002 roku do dziś w kamionce. Fermentacja razem z pestkami.Aromat słodki, delikatny, miodowo-kwiatowy, smak głęboki, są tu i morele, i śliwki, i rumianek, i trochę tytoniu, i czarnej herbaty, a także mieszanka ziół.
Koniakiem maja jest Meukow 90 (45%), kupaż prezentujący nowoczesne podejście do tej szlachetnej kategorii alkoholi. W nosie dużo rodzynek, suszone morele, bardzo słodki, nuty herbaciane.
Armaniak maja to Tenareze de Ladevèze 2002 Folle Blanche (57,9%), z gaskońskiego czarnego dębu, 13 lat w beczkach, tylko 103 butelki, aromat jest słodki, ale czuć też terpentynę, dużo jabłek i gruszek, głębiej – tytoń i rodzynki. W ustach słodycz, bardzo dużo gruszek w likierze, zaskakująco rześki, lekki. W finiszu pojawia się cierpkość, cynamon, trochę imbiru, ale bardzo przyjemnie zmieszana z tą owocowością, z miodem. Są tylko 3 ha upraw folle blanche w regionie AOC Armagnac, więc ten jest całkowicie unikatowy.
Grappą maja została Roner Weissburgunder Grappa Invecchiata (40%) o aromacie bardzo słodkim, kwiatowym – to rumianek i suszone polne kwiaty. Do produkcji użyto wytłoków wyłącznie szczepu Pinot Blanc, pochodzących z parceli położonej powyżej jeziora Caldaro. Dojrzewała przez dwanaście miesięcy, z czego najpierw przez osiem miesięcy w nowych, specjalnie wypalanych, dębowych beczkach, a następnie cztery miesiące w beczkach z drzewa wiśniowego.
Kalwados maja to Louis de Lauriston Domfrontais 40 ans (42%). Duży udział w nastawie miały gruszki. Aromat to pieczone jabłka z cynamonem. W ustach dużo tanin drewna, cierpka, pojawia się posmak orzechów i herbaty, politura.
Rum maja to Rum Nation 23YO 1990 z Jamajki, aromat – ciężki, industrialny. Smak słodki, dużo przefermentowanej trzciny, miód, orzechy, rodzynki, coś kwiatowego, może irysy.
Cachaça maja to luksusowa Germana Heritage (Brazylia) o cudownym, słodkim aromacie jak w odleżakowanym rumie. W ustach ziarna kawy i papaja.
Tytuł whisky single malt miesiąca otrzymuje Glenglassaugh 1975 40YO Massandra Madeira Puncheon (43,9%) – w aromacie zioła, w ustach miód spadziowy. Zaskakująco słodka i gładka, finiszowanie w beczce po maderze było strzałem w dziesiątkę.
I likier miesiąca, którym jest Panyolai Schrank Meggy-Lelke Likőr (25%) – receptura pochodzi z 1840 roku, rodzina zginęła w holokauście. W 2015 roku odtworzono jej recepturę, fabryka Schrank działała przed wojną w Estergom. Aromat bardzo śliwkowy. Świetnie zmieszane, bardzo dużo wiśni w smaku.
Odkrycie maja to Panyolai Eszencia Aszalt Meggy 2013 (38%), bardzo nowatorskie podejście do pálinki, jest to limitowana edycja, do destylatu wiśniowego dodano suszonych wiśni, a aromat jest niemal orzechowy. W ustach cierpka, wiśniowa, rewelacyjna.
Wydarzeniem miesiąca był festiwal Whisky & Friends w Warszawie, okazja nie tylko do spróbowania wielu rzadkich i bardzo drogich trunków, ale też do spotkania znajomych z całej Polski i wymiany wrażeń.
Jak wspomniałem, spróbowałem 277 nowych mocnych trunków. Nie wybrałem ani jednego bourbona i whisky blendowanej, te które próbowałem nie były dość dobre. To samo dotyczy takich kategorii jak tequila i mezcal. Nie ma też lektury maja, nie dlatego, że nie czytałem, ale pozycje, które wpadły mi w ręce niczym nie inspirowały. Oczywiście alkohole miesiąca, to nie są trunki, które w kwietniu 2016 roku pojawiły się na rynkach, ale moje subiektywne podsumowanie tego, co próbowałem i zrobiło na mnie największe wrażenie.

Alkohol maja 2016: Bran Palinca de Capsuni (Rumunia)

Bran Palinca de Capsuni
Wódka maja 2016: Żubrówka Czarna (Polska)

Żubrówka Czarna
Gin maja 2016: Beefeater Burrough’s Reserve (Wielka Brytania)

Beefeater Burrough’s Reserve
Okowita maja 2016: Kleiner First Tear 33YO (Czechy)

Kleiner First Tear 33 XO
Brandy maja 2016: Garvey Renacimiento Solera Gran Reserva (Hiszpania)

Garvey Renacimiento Solera Gran Reserva-001
Koniak maja 2016: Meukow 90 (Francja)

Meukow 90
Armaniak maja 2016: Tenareze de Ladeveze 2002 Folle Blanche (Francja)

Tenareze de Ladeveze 2002 Folle Blanche-001
Grappa maja 2016: Roner Weissburgunder Grappa Invecchiata (Włochy)

Roner Weissburgunder Grappa Invecchiata
Kalwados maja 2016: Louis de Lauriston Domfrontais 40 ans (Francja)

Louis de Lauriston Domfrontais 40 ans
Rum maja 2016: Rum Nation 23YO 1990 (Jamajka)

Rum Nation 1990
Cachaça maja 2016: Germana Heritage (Brazylia)

Germana Heritage
Single malt maja 2016: Glenglassaugh 1975 40YO Massandra Madeira Puncheon (Szkocja)

Glenglassaugh 1975 40y Massandra Madeira Puncheon
Likier maja 2016: Panyolai Schrank Meggy-Lelke Likőr (Węgry)

Panyolai Schrank Meggy-Lelke Likor
Odkrycie miesiąca: Panyolai Eszencia Aszalt Meggy 2013 (Węgry)

Panyolai Eszencia Aszalt Meggy 2013
Wydarzenie miesiąca: Festiwal Whisky & Friends

SONY DSC

 

 

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.