Alkohole maja 2018

W maju próbowałem 148 nowych alkoholi. Światowy Dzień Whisky był okazją by w gronie przyjaciół popróbować kilku znakomitych butelek szkockiej, miałem też kilka wizyt w destylarniach, wieńczonych przekrojowymi degustacjami oferty, m.in. w Polmosie Bielsko-Biała czy w Czechach w destylarniach R. Jelinek, Metelka i kilku mniejszych. Maj był też okresem kilku krajowych premier, niektórych zupełnie udanych. Łącznie 66 trunków dostało noty w medalowym przedziale 80-100. Ale tych najgorszych, w przedziale 0-20 punktów w maju było więcej niż zwykle.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-V – styczeń-maj):

miesiąc 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 60-70 70-80 80-90 90-100
I 0 0 4 2 3 15 11 12 13 8
II 3 3 3 4 4 5 16 14 22 7
III 0 1 6 10 16 22 19 27 68 67
IV 2 3 2 9 20 24 24 32 94 76
V 5 5 3 7 10 16 15 21 41 25
razem 10 12 18 32 53 82 85 106 238 183

Alkoholem miesiąca jest Carpatia 1997 (40%) z notą 96,5 punkta. Szlachetna wódka, długo leżakowana, pochodząca jeszcze z dawnego Polmosu Kraków, ale zestawiana i butelkowana w Polmosie Bielsko-Biała. W aromacie: rodzynki, orzechy włoskie, tytoń, odrobina cynamonu, rum Jamajka. W ustach: słodka marchew, suszone pomidory, orzech. Finisz to herbata, goździki, cygaro. Wspaniała.
Wódka maja to litewski Stumbras Classic (40%), nota 90 punktów. Niedroga, ale jakże przyjemna wódka, dostępna zresztą na rynku już od długiego czasu. W aromacie słodkie owoce – delikatnie maliny, truskawki, czereśnie, skórki jabłek i gruszek. Bardzo przyjemny. W ustach także delikatny i owocowy, do wcześniejszych dochodzą poziomki. Finisz lekko pikantny, z nutą kardamonu, rozgrzewający.
Wódka smakowa miesiąca to Cîroc French Vanilla (37,5%) z notą 87. Bardzo słodki, waniliowy, cukierniczy aromat. Rurki z kremem. W ustach – lody waniliowe. Finisz jest czekoladowy, dobra czekolada z alkoholem.
W kategorii young spirit wygrywa Prichard’s Lincoln County Lightning (45%) z notą 91. W 100% kukurydza. W nosie rześkie zielone zboże, smak ziarna, mleczka zbożowego, finisz to siano i ziarno. Przyjemna prostota.
Okowitą miesiąca jest droga i unikatowa śliwowica Jelinek Vizovicka Slivovice 2010 Čačanska lepotica (50%) z notą 93,5, z pojedynczych zbiorów jednego rodzaju śliwki. Aromat słodki, kwiatowo-śliwkowy. W ustach bardzo słodka, nuty mirabelki, ale też mineralne, lekki posmak liści. Finisz długi, trochę cierpki, z posmakiem pestek, ale bardzo śliwkowy.
W kategorii gin/jałowcówka miesiąca wygrywa Nivnice Borovička Průtahová (37,5%) z notą 86. Czarne i czerwone jagody jałowca najpierw długo macerowano, potem przedestylowano je jak w London dry gin. W nosie: żywica, igliwie, jałowiec, zielone szyszki, pędy świerku. Smak delikatny, słodkawy – jagody i igliwie.
Rumem maja jest klasyka stylu agricole, La Mauny Rhum Agricole (50%) z notą 92. W aromacie eksplozja bananów, do tego mango. W smaku nuta tytoniowa i gruszki. Finisz bardzo przyjemny – gruszki, śliwki, stare drewno, tabaka.
W kategorii single malt wygrała Glen Grant 35YO 1975 (49,4%) z notą 92,5. Wypuszczona jako „ostatnia kropla” – The Final Drops Aficionado, z archiwalnych zapasów destylarni (nie beczek, ale butelek). W aromacie mamy: wiśnie, czereśnie, ciasto drożdżowe i słodkie winogrona. Smak to pralinki, czekoladki z wiśnią. Finisz nieco apteczny, orzeszki coli, śliwki i renklody.
W kategorii single grain wygrywa North British 28YO 1988 Murray McDavid (46%) z nota 87,5. Beczka po bourbonie i finisz w beczkach po rye whiskey Koval. Niesamowicie bananowe, do tego mango plus lakier. W smaku – kukurydza, rozmaryn. Finisz słodki i kukurydziany.
Blanded whisky miesiąca to Old Perth 21YO 1996 (55,2%) z notą 89,5. Prawdopodobnie blend dwóch whisky single malt – Macallan i Glen Grant, beczki po sherry. Wypuszczono zaledwie 330 butelek. W aromacie: wiśnie w czekoladzie, kakao, tytoń, zioła (rozmaryn), skórki pomarańczy. W smaku wędzone śliwki, a może przypalona grzanka z marmoladą śliwkową. Finisz to: morele, jabłka, śliwki oraz pieprz.
Bourbon maja to Old Weller Antique 107 (53,5%) z notą 86. W nosie: gruszki, jabłka, kukurydza, wanilia i delikatnie ocet. W ustach zioła prowansalskie, zwłaszcza tymianek, pestki jabłek, dużo kukurydzy i jabłka. Finisz ostry – pieprz czerwony, taniny amerykańskiego dębu.
Na rye whiskey miesiąca wybrałem Bower Hill Reserve Rye (43%) z notą 91,5. Delikatny aromat moreli, liści wiśni i owoców wiśni. Smak prawie jak kirsch – wiśnie, liście wiśni, cierpko. Finisz cierpko-gorzki, poza wiśnią są tu pestki jabłek.
Mezcal miesiąca to Bruxo No. 4 Espadin Barril Cuishe (46%) z notą 86. Za destylację odpowiadał maestro Cesareo Rodriguez z Las Salina. Delikatny, ziemisto-miodowy aromat z nutą selera i pietruszki. Smak to grzanka z miodem, pieczony ziemniak, warzywa z grilla. W finiszu pędy bambusa, trochę leśnego miodu, bardzo kwaśne winogrona.
I likier miesiąca – St. Ambrosius Medový likér smrkový (36%) z notą 96. Miód leśny i trochę lipowy – 250 g miodu na litr, do tego pędy świerku. Bardzo przyjemny aromat świerku, jagody, las. W smaku syrop na kaszel, gęste, żywiczne, igliwie, trochę goryczy kory. Finisz bardzo długi, rozgrzewający, leśny – igliwie, szyszki, żywica, mech.

Alkohol maja 2018: Carpatia 1997 (Polska)

Wódka maja 2018: Stumbras Classic (Litwa)

Wódka smakowa maja 2018: Cîroc French Vanilla (Francja)

Young spirit maja 2018: Prichard’s Lincoln County Lightning (USA)

Okowita maja 2018: Jelinek Vizovicka Slivovice 2010 Čačanska lepotica (Czechy)

Gin/jałowcówka maja 2018: Nivnice Borovička Průtahová (Czechy)

 

Rum maja 2018: La Mauny Rhum Agricole 50% (Martynika)

Whisky single malt maja 2018: Glen Grant 35YO 1975 (Szkocja)

Whisky single grain maja 2018: North British 28YO 1988 Murray McDavid (Szkocja)

Whisky blendowana maja 2018: Old Perth 21YO 1996 (Szkocja)

Bourbon maja 2018: Old Weller Antique 107 (USA)

Rye whiskey maja 2018: Bower Hill Reserve Rye (USA)

Mezcal maja 2018: Bruxo No. 4 Espadin Barril Cuishe (Meksyk)

Likier maja 2018: St Ambrosius Smrkový (Czechy)

 

1 komentarz do “Alkohole maja 2018”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.