Alkohole maja 2025

W maju spróbowałem 184 nowych alkoholi. Okazją był Whisky Day Krakov, podróż na Słowację i wizyty tam w czterech destylarniach, a także liczne butelki spływające na konkurs Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca został koniak Frapin Cuvée Rabelais z kosmiczną notą 99/100. Wyżej oceniłem w życiu tylko dwa alkohole – także koniak, François Voyer Ancestral No 7 i brandy Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins, które dostały noty po 99,5/100. Spisanych not mam blisko 30 tys. Trzy spośród próbowanych w maju trunków było wybitnych z notami 95+, poza wspomnianym koniakiem są to: irlandzka whiskey Teeling Rising Reserve 21YO Ruby Port i gin Ginnery Cherry & Chocolate. W strefie medalowej były aż 123 próbki, tj. 2/3 próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I911747929285348
II020031113253923
III011255263911188
IV01445714298046
V0023479368637
razem9151413243991157369242

Alkohol maja 2025

Frapin Cuvée Rabelais (40%)

Tu są winogrona sprzed filoksery, najstarsze kupażowane eau-de-vie są z 1870, a najmłodsze mają ok. 90 lat. W aromacie: skóra, suszone owoce, zwłaszcza suszone morele i śliwki, suszone skórki pomarańczy, grejpfruta, figi, lukrecja, tytoń fajkowy, delikatnie leszczyna. W ustach – cierpki, tytoniowy, wosk, suszona śliwka, gorzkie nalewy – piołun, nuty korzenne, delikatnie pieprzne, delikatna stara skóra, nuty herbaciane. Finisz bardzo delikatny – zioła, korzenność, koper włoski, szałwia, herbata, nuty grzybowe, a i delikatnie słone, lukrecjowe i również bardzo delikatna pieprzność, do tego suszona pigwa, suszona morela i wosk. Można jeszcze długo się rozwodzić. Genialny koniak.
W ofercie: Ambra

5/5

29,5/30/29,5/10=99Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta maja 2025

Axelvär Vodka (40%)

Szwedzka pięciokrotnie destylowana wódka czysta robiona z ozimej pszenicy. Aromat słodkich owoców – borówka, słodka mąka, ale też zioła, lekki pieprz, nutka orzechów włoskich, ale też masła orzechowego. W ustach jest tłusta, oleista, orzechowa, rozgrzewająca z nutką pieprzu, ale też słodkiej mąki, delikatna ziołowość, delikatna cierpkość. Długi, cierpki finisz – kwaskowe jabłka, kwaskowe winogrona, onuty ziemiste, mineralne, nawet omułkowe, delikatny pieprz.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/27,5/27,5/7,5=90Aqua Vitae rekomenduje

Wódka smakowa maja 2025

On Spirit Zajazdówka Focus (38%)
Zajazdówka macerowana z morszczynem. Wódka z miodem i dodatkiem macerowanego morszczynu. W aromacie czuć zarówno słodycz miodu, jak i specyficzną, morską, nieco rybną nutę, dużo wodorostów, delikatna słoność, ziemistość. W ustach zaskakujące – ryba flambirowana w miodzie, słoność i słodycz, umami. W bardzo długim finiszu lekka pieprzność, delikatnie mączność, ryby, masa wodorostów, miód, ziemistość. Smak Bałtyku.
W ofercie: On Spirit

4.5/5

28/28/28,5/8=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka starzona maja 2025

Paweł Wójcik Starka Klasyczna 2015 10YO (57%)
Zrobiona według technologii z XIX wieku, 100% żyto słodowane, użyto trzech mało szlachetnych szczepów drożdży, destylowana w miedzianym alembiku niezbyt starannie. Leżakowana przez dziesięć lat w beczkach z polskiego dębu – 50% szypułkowego i 50% bezszypułkowego, kiepsko sezonowane drewno, pojemność ok 30 l, opalana tylko tak by założyć skrajne obręcze. Bardzo elegancki aromat, nuty kawy, miodu, śliwek, pieczonych śliwek, nuty rumowe, kokos. W ustach jest zaskakująca słoność, lukrecja, skóra, nuta herbaciana i ziołowa – piołun, szałwia, do tego śliwki, suszone śliwki, figi, daktyle, suszone morele. W finiszu i sól, i pieprz, skóra, gorzka herbata, zioła, nuta apteczna, śliwki, suszone śliwki, suszone jabłka, solony karmel, kawa. Bardzo udana edycja.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28/28/8=92Aqua Vitae rekomenduje

Gin maja 2025

Ginnery Cherry & Chocolate Gin (40%)

Zachwycający, intensywny aromat czekolady z wiśnią, ale też ze śliwką nałęczowską, ale też z miętą – After Eight. Lekka leśna nutka jałowca, wszystko tu gra. W ustach dość ostry jałowiec, igliwie, zielone szyszki, terpeny, ale znakomicie połączone z gorzko-słodką nutą dobrego kakao i suszona wiśnia, leciutka słoność. W finiszu na pierwszym planie jest kakao, potem dość ostry jałowiec, igliwie, pieprz i wiśnie, pięknie dopełniające całość. Jest też delikatna nuta miętowej czekolady, wszystko tu gra. Wyjątkowy gin.
W ofercie: Ginnery

5/5

29/28/29/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Genever/Jałowcówka maja 2025

Bird Valley Distillery BVD Borovička 2023 Limited Edition (40%)

To pierwsza słowacka borovička wydestylowana z jagód jałowca, a nie robiona jako macerat jałowcowy lub redestylat. To podobna technologia, jak w przypadku słoweńskich jałowcowych trunków brinjevec. Jagody jałowca są zbierane ręcznie późną jesienią, gdy owoce przetrwały pierwsze przymrozki i osiągnęły maksymalną dojrzałość. Pochodzą z podnóża gór Słowackiego Krasu i Parku Narodowego Słowacki Raj, na granicy Gemeru i Spiszu, który historycznie jest regionem borovički. Zgodnie ze słowackim prawem do produkcji borovički konieczne jest użycie alkoholu pochodzenia rolniczego, spirytusu zbożowego lub destylatu zbożowego. Dlatego destylat jałowcowy został z mieszany z niewielką ilością destylatu żytniego. W aromacie: oleisty jałowiec, nuty leśne: jagody, igliwie i woskowe. W ustach mocny, gorzki jałowiec, wosk. Finisz długi: igliwie, żywica, pieprzny jałowiec i kwaskowe jabłka.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/27,5/28/8,5=91,5Aqua Vitae rekomenduje

Akwawit maja 2025

Skanör Extra Prima Aquavit (38%)

Produkowany w Szwecji, w średniowieczu Skanör było jednym z najważniejszych targowisk Europy i przez wiele lat pełniło funkcję ważnego portu połowowego śledzi. Aromat kminu, anyżu, kopru, ziół. Smak lekki, koper, zioła, anyż, nuta wosku. W smaku kmin, chleb z kminem, koper, słodki chleb. Finisz długi, ziołowy, dużo kminu i kopru.
Brak w Polsce

4/5

25,5/25,5/25,5/7,5=84

Ouzo/raki/arak maja 2025

Haddad Arak Crystal (50%)

Mocny arak z Jordanii, trzykrotnie destylowany w miedzianych alembikach, produkowany przez Eagle Distilleries Company. Destylat z lokalnych winogron i lokalny zielony anyż. Intensywny, przyjemny aromat anyżu, kopru, winogron. W ustach ostry anyż, koper, nuta woskowa. Finisz to anyż, koper, wosk.
Brak w Polsce

4/5

25,5/25,5/24/7=82

Young spirit/new make maja 2025

Millside New Make Peated Laurete Barley (63%)

50 ppm. Aromat dymny, torfowy, śliwki, wędzone śliwki i słodkie pomarańcze, słodka wędzona mąka. W smaku chleb, kwas chlebowy, czarny chleb z rodzynkami, dym, wędzone śliwki. Finisz długi, kwaskowy, chlebowy, dymny, śliwki, wędzone śliwki, dym, sadza, nafta, asfalt.
W ofercie: Millside Distillery

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Okowita maja 2025

Spišská Pálenica Marhulovica Reserva S01-05-1.01 (43%)

Morele z własnych sadów z okolic Stará Ľubovňa. Destylacja w miedzianym aparacie Holstein o pojemności 2000 l, potem destylat oczyszczany jest przez siedem półek. Po destylacji 12 miesięcy leżakuje we francuskim dębie. Słodki zapach moreli, bardzo czysty. W ustach słodycz i lekka taniczność. Słodki przyjemny finisz, jak powidła morelowe. Może konkurować z najlepszymi węgierskimi barack pálinka, albo austriackimi destylatami morelowymi z Wachau.
W ofercie: Gurlex Group PL

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Grappa/marc maja 2025

Marchesi di Gresy Grappa di Moscato La Serra (40%)

Zrobiona z wytłoczyn po produkcji Moscato d’Asti, destylacja w Distilleria del Barbaresco. Bardzo przyjemny słodki, kwiatowy różany aromat moscato. W ustach dużo polnych kwiatów, słodko, ale i delikatna cierpkość, kwaskowe jabłko. W finiszu rumianek, nuta goryczki, kwaśne i gorzkie jabłka.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28/27,5/8=91Aqua Vitae rekomenduje

Armaniak maja 2025

Bigor 1963 Version Française (46,4%)

Domaine de Bigor ulokowane jest w Courrensan, regionie Bas Armagnac i należy do Maison Veuve Goudoulin. Armaniaki z tej posiadłości są rzadkością. Destylowane były winogrona baco i ugni blanc. W aromacie dużo kawy, kawa z mlekiem, rodzynki, suche włoskie orzechy, suszone śliwki. W ustach dużo goryczy, gorzkie włoskie orzechy, gorzkie migdały, duża cierpkość, kwaśny agrest, skóra, mocny tytoń. W finiszu lukrecja, słoność, tytoń, skóra, skórki kwaśnych jabłek, rodzynki, suszone morele, gorzka herbata. Wydaje się, że ten armaniak miał swój dobry moment co najmniej dekadę temu. Dzisiaj to ciekawostka historyczna, na pewno warta uwagi.
Brak w Polsce

4/5

25/24,5/25,5/7,5=82,5

Kalwados maja 2025

Jérôme Forget Calvados Domfrotais 1999 (53,2%)

Jérôme Forget prowadzi farmę Yonnière w Orne, w Normandii. Na prawie 15 ha ma sad pełen gruszy i w mniejszym stopniu jabłek. Owoce zbierane są ręcznie, ma stare odmiany, takie jak plant de blanc, niektóre drzewa mają ponad 200 lat. Od 1995 roku robi swój cydr i perry, likier apéritif de poire Pyrus, a także w niewielkich ilościach calvados, korzystając z przewoźnego alembika. W jego kalwadosie gruszki stanowią aż 80% nastawu. Ta edycja została zabutelkowana w 2024 roku, w wieku 25 lat. Aromat jabłek, pieczonych jabłek, słodkich gruszek, lukrecji, tytoniu, wanilii. W ustach bardzo cierpko, gorzkie śliwki, mirabelki, ananas, ostry tytoń, lukrecja, marcepan. Ostry finisz – cierpki tytoń, kwaśne i gorzkie jabłka, ananasowe jabłka, nuta suszonej papryki, lukrecja.
Brak w Polsce

4.5/5

26/27/27/7,5=87,5

Rum maja 2025

Dictador 2008 17YO Bottled for Al. Capone (42%)

438 butelek, 4 lata z beczek po bourbonie i 10 lat z beczek po szkockiej whisky i trzy lata po szampanie. Aromat głęboki – skóra, tytoń, lukrecja, lekka słoność, wosk, wędzona śliwka. W smaku dużo wędzonej śliwki, zaskakuje słonością, dymem, wędzona śliwka, wędzona czarna porzeczka. W finiszu jest lekka słoność, agrest.
W ofercie: Al. Capone

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Cachaça maja 2025

Rio do Engenho Ouro 2021 (38%)

Aromat lekko ziemisty, bardzo dużo bananów, lekko nuta ananasa, słodki sok trzcinowy, miodowość, śliwka. W ustach dużo miodu gryczanego, woskowość, marakuja, banany. Finisz bardzo lekki, słodko-gorzki, dużo bananów, gałka muszkatołowa.
Brak w Polsce

4/5

26/26/25,5/7=84,5

Whisky blended maja 2025

Nestville 15YO 2009 Master Blender (45%)

Butelkowanie 2024, mieszanka destylatów z kukurydzy i słodu jęczmiennego, amerykańska beczka. W aromacie stara piwnica, stare wilgotne drewno, orzech włoski, delikatna nuta lukrecji. Smak bardzo lekki, wilgotny, orzech włoski, wilgotna kukurydza, suszona śliwka. Finisz przyjemny, dość głęboki – orzech włoski, wilgotne stare beczki.
Brak w Polsce

4.5/5

27,5/27/27/7,5=89

Whisky single malt maja 2025

Glenfarclas 20YO 2004 Selection by Jarek Buss & Sons Chapter 17 Cask 2032 (56%)

Edycja liczy 150 butelek, butelkowanie grudzień 2024. Aromat rodzynek, suszonych śliwek, suszonych morelki, wiśnie, czereśnie, soda, kawa, kakao, gorzka czekolada. W smaku jest lekko nuta wanilii, mleczna czekolada, dalej rodzynki, ale też pieprz, wosk, miód. W finiszu kogel-mogel kawowy, suszone morele, suszone śliwki, ale też kwaskowe jabłka, kwaśne gruszki, świetnie wyważona whisky.
W ofercie: Tudor House

4.5/5

28/28/27/8=91Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single grain maja 2025

Invergordon 43YO Cadenhead (51,3%)

Butelkowanie w 2017 roku, beczka po bourbonie. Aromat przyjemnie owocowy – śliwki, suszone śliwki, suszone gruszki, figi, wyraźne utlenienie. W smaku pigwa, orzechy włoskie, śliwki, suszone śliwki, suszone morele, wanilia, wiórki kokosowe, czekolada. Finisz jest nieco rumowy, dużo kokosa, śliwki, nuta imbiru, wanilia.
Brak w Polsce

4.5/5

27/26,5/27/7,5=88

Whiskey rye maja 2025

Alberta Premium Cask Strength Rye (66%)

Whisky w 100% z kanadyjskiego żyta, leżakowana ponad 5 lat. Aromat kwiatowy, pudrowy, śliwki, morele, czekolada, orzech laskowy w czekoladzie, zioła. W smaku zioła, kukurydza, śliwka, śliwka w czekoladzie, wosk, mięta. Finisz cierpko-słodki, dużo mięty, eukaliptus, zioła. Świetna kanadyjska whisky.
Brak w Polsce

4.5/5

28/29/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Whiskey irlandzka maja 2025

Teeling Rising Reserve 21YO Ruby Port no 3 (46%)

Edycja liczy 6000 butelek. W aromacie śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nuty kwiatowe, kwiaty z rozgrzanego sadu. W smaku jest słodycz i lekka cierpkość, lekka goryczka, dużo słodu, ciemne piwo, miód, lekka goryczka. W finiszu nuty leśne – igliwie, sosna, poza tym goryczka, gorzki miód, lekki pieprz, lekka sól, lukrecja. Niesamowicie bogata i smaczna whiskey.
W ofercie: Bacardi-Martini Polska

5/5

29/29/28,5/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Whiskey amerykańska maja 2025

Heaven Hill 12YO Corn Whiskey Barrel 3440931 Whiskybroker (52,3%)

Unikatowa edycja, corn whiskey z Heaven Hill, z mocą beczki, butelkowana przez europejskiego bottlera w liczbie zaledwie 304 butelek. Aromat bardzo świeży, dużo słodkiej gotowanej kukurydzy, corn pie, leciutka nuta politury. W ustach słodycz, kukurydza, lekko lakier, lekka ziołowość, przyjemnie rozgrzewa moc alkoholu. W finiszu słodycz obgryzanej kolby kukurydzy, delikatna maślaność, słoność – a może to tylko wyobraźnia pracuje wraz ze śliniankami, są nuty zielone i gotowane, czyste kukurydziane. Biorąc pod uwagę finisz można mówić nawet o wybitnej corn whiskey, choć w aromacie nieco jej brakuje. Na pewno jest to rarytas dla miłośników amerykańskiej whiskey.
Brak w Polsce

4.5/5

26,5/26,5/29/9=91Aqua Vitae rekomenduje

Bourbon maja 2025

Angel’s Envy Triple Oak (46%)

Blend bourbonów w wieku 4-6 lat, finiszowanych w beczkach z dębów: węgierskiego, francuskiego i chinkapin. W aromacie dużo ziół, zwłaszcza rozmaryn, tymianek, lekko piołun i czekoladka mon cheri. W ustach gorzko-słodka, gorzka czekolada, czekolada z wiśnią, ze śliwką i zioła. W finiszu czekolada z rodzynkami, z suszoną żurawiną, czerwona porzeczka, rokitnik, malina. Bardzo ciekawy bourbon.
W ofercie: Bacardi-Martini Polska

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8,5=94Aqua Vitae rekomenduje

Tequila maja 2025

Satryna Tequila Reposado (38%)

Aromat lekki, cytrusowo-miodowy, kandyzowane skórki cytryny, limonka, grejpfrut, do tego słodkie nuty brzoskwiniowe i delikatna ziemistość. W ustach jest słodko-cierpka, kwaskowa morela, kwaskowe jabłka, cytrusy. W finiszu kwaskowość, wyraźnie miód lipowy, ziemistość. Lekka, przyjemna tequila.
W ofercie: BevWorks

4/5

26/25,5/25/7=83,5

Mezcal maja 2025

Rincón de Dios Maguey Coyote Ancestral Joven (47,34%)

Etykieta wszystko przyjmie, nawet określenie „ancestral joven”, co pewnie by należało tłumaczyć jako „najstarszy z młodzików”. Moc alkoholu też jest mocno marketingowa. W aromacie jest wosk, nuta nafty, sól, wędzona śliwka, słoność. W ustach miód, dym, śliwki, nafta, smoła, sól, tytoń, porzeczka. W finiszu czarna porzeczka, słoność, tytoń, sadza, lekka goryczka.
Brak w Polsce

4/5

24/24,5/25/7=80,5

Shōchū maja 2025

Rượu Phú Lễ Rượu nếp trắng (29%)

Alkohol z lokalnej wietnamskiej odmiany kleistego ryżu ba tri, który jest gotowany, a potem pozostawiany do ostygnięcia, aż stanie się lekko ciepły w dotyku. Wówczas jest posypywany rozgniecionymi drożdżami, dobrze ugniatany, a następnie pozostawiany do fermentacji w czystych kadziach. Po trzech dniach drożdże i ryż łączą się ze sobą, wydzielając wyjątkowy zapach, sygnalizując właściwy czas na dodanie niewielkiej ilości wody przed wznowieniem fermentacji. Po siedmiu dniach mieszanka jest gotowa do destylacji w niskiej temperaturze. Aromat lekki, owocowy – poziomki, jagody goji, truskawki, ale też nuty gotowanego ryżu. W ustach lekko nuta słona, fermentacyjna, mdła, woskowa i drożdżowa. Lekki, drożdżowo-owocowy finisz. Delikatne jagodowe czerwone owoce i ryż.
Brak w Polsce

4/5

26,5/25/24/7=82,5

Baijou maja 2025

方八仙 麵酒 Fāng Bāxiān Miànjiǔ Sam Seng (30%)

Lekkie miànjiǔ, produkowane w Hongkongu przez firmę Sam Seng, istniejącą od 1961 roku, mają wielki zakład w Chuen Lung. Destylowane z mąki pszennej, wcześniej powolna fermentacja z udziałem startera qū z ryżu, drożdży i bakterii. Wypuszczone w serii ośmiu ceramicznych buteleczek, z postaciami symbolizującymi Ośmiu Nieśmiertelnych – Bāxiān. Aromat jest mączny, kwaskowy, nuta śliwek, brzoskwini, leżakowanego kwaskowego sera, drożdży, lekka słoność. W ustach wędzony ser, oscypek, wędzone śliwki, susz wigilijny. Finisz dość lekki, dużo wędzonego owczego sera, słoność, słodka suszona, wędzona śliwka węgierka, oleistość, czarna oliwka, nuty lakieru.
Brak w Polsce

4.5/5

28,5/28/28/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Likier maja 2025

Tatratea Chaga & Aloe Vera Tea (40%)

Edycja limitowana, mamy tu: herbatę asan, macerat tatrzańskich ziół, macerat dębu, a także chaga, aloes, szyszki sosny i jemioła. Nuty grzybowe, umami, lekka nuta śliwki, herbata, delikatna ziołowość. W ustach nuta żywiczna, leśna – poszycie leśne, grzyby i nuta brandy oraz werbena. Finisz długi, przyjemny, herbaciany i leśny, drzewny, igliwie, wytrawne, nieco ziemiste.
Brak w Polsce

4.5/5

27/27,5/27,5/8=90Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie maja 2025

Castle Distillery (Słowacja)

Mała destylarnia przy zamku w Stará Ľubovňa, powstała w 2022 roku. Destylują głównie owoce z okolicznych sadów. Mają dwa aparaty Holstein ze zbiornikiem po 300 l i dwoma kolumnami pięciopółkowymi. Ich oferta to: jablkovica, hruškovica, slivovica, marhulovica, višňovica, jahodovica, drienkovica a także wódka i borovička.
Brak w Polsce

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.