W maju spróbowałem 184 nowych alkoholi. Okazją był Whisky Day Krakov, podróż na Słowację i wizyty tam w czterech destylarniach, a także liczne butelki spływające na konkurs Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca został koniak Frapin Cuvée Rabelais z kosmiczną notą 99/100. Wyżej oceniłem w życiu tylko dwa alkohole – także koniak, François Voyer Ancestral No 7 i brandy Pérez Barquero 50 Ans Corman Collins, które dostały noty po 99,5/100. Spisanych not mam blisko 30 tys. Trzy spośród próbowanych w maju trunków było wybitnych z notami 95+, poza wspomnianym koniakiem są to: irlandzka whiskey Teeling Rising Reserve 21YO Ruby Port i gin Ginnery Cherry & Chocolate. W strefie medalowej były aż 123 próbki, tj. 2/3 próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
V | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 7 | 9 | 36 | 86 | 37 |
razem | 9 | 15 | 14 | 13 | 24 | 39 | 91 | 157 | 369 | 242 |

Alkohol maja 2025
Frapin Cuvée Rabelais (40%)
Tu są winogrona sprzed filoksery, najstarsze kupażowane eau-de-vie są z 1870, a najmłodsze mają ok. 90 lat. W aromacie: skóra, suszone owoce, zwłaszcza suszone morele i śliwki, suszone skórki pomarańczy, grejpfruta, figi, lukrecja, tytoń fajkowy, delikatnie leszczyna. W ustach – cierpki, tytoniowy, wosk, suszona śliwka, gorzkie nalewy – piołun, nuty korzenne, delikatnie pieprzne, delikatna stara skóra, nuty herbaciane. Finisz bardzo delikatny – zioła, korzenność, koper włoski, szałwia, herbata, nuty grzybowe, a i delikatnie słone, lukrecjowe i również bardzo delikatna pieprzność, do tego suszona pigwa, suszona morela i wosk. Można jeszcze długo się rozwodzić. Genialny koniak.
W ofercie: Ambra
29,5/30/29,5/10=99

Wódka czysta maja 2025
Axelvär Vodka (40%)
Szwedzka pięciokrotnie destylowana wódka czysta robiona z ozimej pszenicy. Aromat słodkich owoców – borówka, słodka mąka, ale też zioła, lekki pieprz, nutka orzechów włoskich, ale też masła orzechowego. W ustach jest tłusta, oleista, orzechowa, rozgrzewająca z nutką pieprzu, ale też słodkiej mąki, delikatna ziołowość, delikatna cierpkość. Długi, cierpki finisz – kwaskowe jabłka, kwaskowe winogrona, onuty ziemiste, mineralne, nawet omułkowe, delikatny pieprz.
Brak w Polsce
27,5/27,5/27,5/7,5=90

Wódka smakowa maja 2025
On Spirit Zajazdówka Focus (38%)
Zajazdówka macerowana z morszczynem. Wódka z miodem i dodatkiem macerowanego morszczynu. W aromacie czuć zarówno słodycz miodu, jak i specyficzną, morską, nieco rybną nutę, dużo wodorostów, delikatna słoność, ziemistość. W ustach zaskakujące – ryba flambirowana w miodzie, słoność i słodycz, umami. W bardzo długim finiszu lekka pieprzność, delikatnie mączność, ryby, masa wodorostów, miód, ziemistość. Smak Bałtyku.
W ofercie: On Spirit
28/28/28,5/8=92,5

Wódka starzona maja 2025
Paweł Wójcik Starka Klasyczna 2015 10YO (57%)
Zrobiona według technologii z XIX wieku, 100% żyto słodowane, użyto trzech mało szlachetnych szczepów drożdży, destylowana w miedzianym alembiku niezbyt starannie. Leżakowana przez dziesięć lat w beczkach z polskiego dębu – 50% szypułkowego i 50% bezszypułkowego, kiepsko sezonowane drewno, pojemność ok 30 l, opalana tylko tak by założyć skrajne obręcze. Bardzo elegancki aromat, nuty kawy, miodu, śliwek, pieczonych śliwek, nuty rumowe, kokos. W ustach jest zaskakująca słoność, lukrecja, skóra, nuta herbaciana i ziołowa – piołun, szałwia, do tego śliwki, suszone śliwki, figi, daktyle, suszone morele. W finiszu i sól, i pieprz, skóra, gorzka herbata, zioła, nuta apteczna, śliwki, suszone śliwki, suszone jabłka, solony karmel, kawa. Bardzo udana edycja.
Brak w Polsce
28/28/28/8=92

Gin maja 2025
Ginnery Cherry & Chocolate Gin (40%)
Zachwycający, intensywny aromat czekolady z wiśnią, ale też ze śliwką nałęczowską, ale też z miętą – After Eight. Lekka leśna nutka jałowca, wszystko tu gra. W ustach dość ostry jałowiec, igliwie, zielone szyszki, terpeny, ale znakomicie połączone z gorzko-słodką nutą dobrego kakao i suszona wiśnia, leciutka słoność. W finiszu na pierwszym planie jest kakao, potem dość ostry jałowiec, igliwie, pieprz i wiśnie, pięknie dopełniające całość. Jest też delikatna nuta miętowej czekolady, wszystko tu gra. Wyjątkowy gin.
W ofercie: Ginnery
29/28/29/9=95

Genever/Jałowcówka maja 2025
Bird Valley Distillery BVD Borovička 2023 Limited Edition (40%)
To pierwsza słowacka borovička wydestylowana z jagód jałowca, a nie robiona jako macerat jałowcowy lub redestylat. To podobna technologia, jak w przypadku słoweńskich jałowcowych trunków brinjevec. Jagody jałowca są zbierane ręcznie późną jesienią, gdy owoce przetrwały pierwsze przymrozki i osiągnęły maksymalną dojrzałość. Pochodzą z podnóża gór Słowackiego Krasu i Parku Narodowego Słowacki Raj, na granicy Gemeru i Spiszu, który historycznie jest regionem borovički. Zgodnie ze słowackim prawem do produkcji borovički konieczne jest użycie alkoholu pochodzenia rolniczego, spirytusu zbożowego lub destylatu zbożowego. Dlatego destylat jałowcowy został z mieszany z niewielką ilością destylatu żytniego. W aromacie: oleisty jałowiec, nuty leśne: jagody, igliwie i woskowe. W ustach mocny, gorzki jałowiec, wosk. Finisz długi: igliwie, żywica, pieprzny jałowiec i kwaskowe jabłka.
Brak w Polsce
27,5/27,5/28/8,5=91,5

Akwawit maja 2025
Skanör Extra Prima Aquavit (38%)
Produkowany w Szwecji, w średniowieczu Skanör było jednym z najważniejszych targowisk Europy i przez wiele lat pełniło funkcję ważnego portu połowowego śledzi. Aromat kminu, anyżu, kopru, ziół. Smak lekki, koper, zioła, anyż, nuta wosku. W smaku kmin, chleb z kminem, koper, słodki chleb. Finisz długi, ziołowy, dużo kminu i kopru.
Brak w Polsce
25,5/25,5/25,5/7,5=84

Ouzo/raki/arak maja 2025
Haddad Arak Crystal (50%)
Mocny arak z Jordanii, trzykrotnie destylowany w miedzianych alembikach, produkowany przez Eagle Distilleries Company. Destylat z lokalnych winogron i lokalny zielony anyż. Intensywny, przyjemny aromat anyżu, kopru, winogron. W ustach ostry anyż, koper, nuta woskowa. Finisz to anyż, koper, wosk.
Brak w Polsce
25,5/25,5/24/7=82

Young spirit/new make maja 2025
Millside New Make Peated Laurete Barley (63%)
50 ppm. Aromat dymny, torfowy, śliwki, wędzone śliwki i słodkie pomarańcze, słodka wędzona mąka. W smaku chleb, kwas chlebowy, czarny chleb z rodzynkami, dym, wędzone śliwki. Finisz długi, kwaskowy, chlebowy, dymny, śliwki, wędzone śliwki, dym, sadza, nafta, asfalt.
W ofercie: Millside Distillery
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Okowita maja 2025
Spišská Pálenica Marhulovica Reserva S01-05-1.01 (43%)
Morele z własnych sadów z okolic Stará Ľubovňa. Destylacja w miedzianym aparacie Holstein o pojemności 2000 l, potem destylat oczyszczany jest przez siedem półek. Po destylacji 12 miesięcy leżakuje we francuskim dębie. Słodki zapach moreli, bardzo czysty. W ustach słodycz i lekka taniczność. Słodki przyjemny finisz, jak powidła morelowe. Może konkurować z najlepszymi węgierskimi barack pálinka, albo austriackimi destylatami morelowymi z Wachau.
W ofercie: Gurlex Group PL
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Grappa/marc maja 2025
Marchesi di Gresy Grappa di Moscato La Serra (40%)
Zrobiona z wytłoczyn po produkcji Moscato d’Asti, destylacja w Distilleria del Barbaresco. Bardzo przyjemny słodki, kwiatowy różany aromat moscato. W ustach dużo polnych kwiatów, słodko, ale i delikatna cierpkość, kwaskowe jabłko. W finiszu rumianek, nuta goryczki, kwaśne i gorzkie jabłka.
Brak w Polsce
27,5/28/27,5/8=91

Armaniak maja 2025
Bigor 1963 Version Française (46,4%)
Domaine de Bigor ulokowane jest w Courrensan, regionie Bas Armagnac i należy do Maison Veuve Goudoulin. Armaniaki z tej posiadłości są rzadkością. Destylowane były winogrona baco i ugni blanc. W aromacie dużo kawy, kawa z mlekiem, rodzynki, suche włoskie orzechy, suszone śliwki. W ustach dużo goryczy, gorzkie włoskie orzechy, gorzkie migdały, duża cierpkość, kwaśny agrest, skóra, mocny tytoń. W finiszu lukrecja, słoność, tytoń, skóra, skórki kwaśnych jabłek, rodzynki, suszone morele, gorzka herbata. Wydaje się, że ten armaniak miał swój dobry moment co najmniej dekadę temu. Dzisiaj to ciekawostka historyczna, na pewno warta uwagi.
Brak w Polsce
25/24,5/25,5/7,5=82,5

Kalwados maja 2025
Jérôme Forget Calvados Domfrotais 1999 (53,2%)
Jérôme Forget prowadzi farmę Yonnière w Orne, w Normandii. Na prawie 15 ha ma sad pełen gruszy i w mniejszym stopniu jabłek. Owoce zbierane są ręcznie, ma stare odmiany, takie jak plant de blanc, niektóre drzewa mają ponad 200 lat. Od 1995 roku robi swój cydr i perry, likier apéritif de poire Pyrus, a także w niewielkich ilościach calvados, korzystając z przewoźnego alembika. W jego kalwadosie gruszki stanowią aż 80% nastawu. Ta edycja została zabutelkowana w 2024 roku, w wieku 25 lat. Aromat jabłek, pieczonych jabłek, słodkich gruszek, lukrecji, tytoniu, wanilii. W ustach bardzo cierpko, gorzkie śliwki, mirabelki, ananas, ostry tytoń, lukrecja, marcepan. Ostry finisz – cierpki tytoń, kwaśne i gorzkie jabłka, ananasowe jabłka, nuta suszonej papryki, lukrecja.
Brak w Polsce
26/27/27/7,5=87,5

Rum maja 2025
Dictador 2008 17YO Bottled for Al. Capone (42%)
438 butelek, 4 lata z beczek po bourbonie i 10 lat z beczek po szkockiej whisky i trzy lata po szampanie. Aromat głęboki – skóra, tytoń, lukrecja, lekka słoność, wosk, wędzona śliwka. W smaku dużo wędzonej śliwki, zaskakuje słonością, dymem, wędzona śliwka, wędzona czarna porzeczka. W finiszu jest lekka słoność, agrest.
W ofercie: Al. Capone
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Cachaça maja 2025
Rio do Engenho Ouro 2021 (38%)
Aromat lekko ziemisty, bardzo dużo bananów, lekko nuta ananasa, słodki sok trzcinowy, miodowość, śliwka. W ustach dużo miodu gryczanego, woskowość, marakuja, banany. Finisz bardzo lekki, słodko-gorzki, dużo bananów, gałka muszkatołowa.
Brak w Polsce
26/26/25,5/7=84,5

Whisky blended maja 2025
Nestville 15YO 2009 Master Blender (45%)
Butelkowanie 2024, mieszanka destylatów z kukurydzy i słodu jęczmiennego, amerykańska beczka. W aromacie stara piwnica, stare wilgotne drewno, orzech włoski, delikatna nuta lukrecji. Smak bardzo lekki, wilgotny, orzech włoski, wilgotna kukurydza, suszona śliwka. Finisz przyjemny, dość głęboki – orzech włoski, wilgotne stare beczki.
Brak w Polsce
27,5/27/27/7,5=89

Whisky single malt maja 2025
Glenfarclas 20YO 2004 Selection by Jarek Buss & Sons Chapter 17 Cask 2032 (56%)
Edycja liczy 150 butelek, butelkowanie grudzień 2024. Aromat rodzynek, suszonych śliwek, suszonych morelki, wiśnie, czereśnie, soda, kawa, kakao, gorzka czekolada. W smaku jest lekko nuta wanilii, mleczna czekolada, dalej rodzynki, ale też pieprz, wosk, miód. W finiszu kogel-mogel kawowy, suszone morele, suszone śliwki, ale też kwaskowe jabłka, kwaśne gruszki, świetnie wyważona whisky.
W ofercie: Tudor House
28/28/27/8=91

Whisky single grain maja 2025
Invergordon 43YO Cadenhead (51,3%)
Butelkowanie w 2017 roku, beczka po bourbonie. Aromat przyjemnie owocowy – śliwki, suszone śliwki, suszone gruszki, figi, wyraźne utlenienie. W smaku pigwa, orzechy włoskie, śliwki, suszone śliwki, suszone morele, wanilia, wiórki kokosowe, czekolada. Finisz jest nieco rumowy, dużo kokosa, śliwki, nuta imbiru, wanilia.
Brak w Polsce
27/26,5/27/7,5=88

Whiskey rye maja 2025
Alberta Premium Cask Strength Rye (66%)
Whisky w 100% z kanadyjskiego żyta, leżakowana ponad 5 lat. Aromat kwiatowy, pudrowy, śliwki, morele, czekolada, orzech laskowy w czekoladzie, zioła. W smaku zioła, kukurydza, śliwka, śliwka w czekoladzie, wosk, mięta. Finisz cierpko-słodki, dużo mięty, eukaliptus, zioła. Świetna kanadyjska whisky.
Brak w Polsce
28/29/28,5/9=94,5

Whiskey irlandzka maja 2025
Teeling Rising Reserve 21YO Ruby Port no 3 (46%)
Edycja liczy 6000 butelek. W aromacie śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nuty kwiatowe, kwiaty z rozgrzanego sadu. W smaku jest słodycz i lekka cierpkość, lekka goryczka, dużo słodu, ciemne piwo, miód, lekka goryczka. W finiszu nuty leśne – igliwie, sosna, poza tym goryczka, gorzki miód, lekki pieprz, lekka sól, lukrecja. Niesamowicie bogata i smaczna whiskey.
W ofercie: Bacardi-Martini Polska
29/29/28,5/9=95,5

Whiskey amerykańska maja 2025
Heaven Hill 12YO Corn Whiskey Barrel 3440931 Whiskybroker (52,3%)
Unikatowa edycja, corn whiskey z Heaven Hill, z mocą beczki, butelkowana przez europejskiego bottlera w liczbie zaledwie 304 butelek. Aromat bardzo świeży, dużo słodkiej gotowanej kukurydzy, corn pie, leciutka nuta politury. W ustach słodycz, kukurydza, lekko lakier, lekka ziołowość, przyjemnie rozgrzewa moc alkoholu. W finiszu słodycz obgryzanej kolby kukurydzy, delikatna maślaność, słoność – a może to tylko wyobraźnia pracuje wraz ze śliniankami, są nuty zielone i gotowane, czyste kukurydziane. Biorąc pod uwagę finisz można mówić nawet o wybitnej corn whiskey, choć w aromacie nieco jej brakuje. Na pewno jest to rarytas dla miłośników amerykańskiej whiskey.
Brak w Polsce
26,5/26,5/29/9=91

Bourbon maja 2025
Angel’s Envy Triple Oak (46%)
Blend bourbonów w wieku 4-6 lat, finiszowanych w beczkach z dębów: węgierskiego, francuskiego i chinkapin. W aromacie dużo ziół, zwłaszcza rozmaryn, tymianek, lekko piołun i czekoladka mon cheri. W ustach gorzko-słodka, gorzka czekolada, czekolada z wiśnią, ze śliwką i zioła. W finiszu czekolada z rodzynkami, z suszoną żurawiną, czerwona porzeczka, rokitnik, malina. Bardzo ciekawy bourbon.
W ofercie: Bacardi-Martini Polska
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Tequila maja 2025
Satryna Tequila Reposado (38%)
Aromat lekki, cytrusowo-miodowy, kandyzowane skórki cytryny, limonka, grejpfrut, do tego słodkie nuty brzoskwiniowe i delikatna ziemistość. W ustach jest słodko-cierpka, kwaskowa morela, kwaskowe jabłka, cytrusy. W finiszu kwaskowość, wyraźnie miód lipowy, ziemistość. Lekka, przyjemna tequila.
W ofercie: BevWorks
26/25,5/25/7=83,5

Mezcal maja 2025
Rincón de Dios Maguey Coyote Ancestral Joven (47,34%)
Etykieta wszystko przyjmie, nawet określenie „ancestral joven”, co pewnie by należało tłumaczyć jako „najstarszy z młodzików”. Moc alkoholu też jest mocno marketingowa. W aromacie jest wosk, nuta nafty, sól, wędzona śliwka, słoność. W ustach miód, dym, śliwki, nafta, smoła, sól, tytoń, porzeczka. W finiszu czarna porzeczka, słoność, tytoń, sadza, lekka goryczka.
Brak w Polsce
24/24,5/25/7=80,5

Shōchū maja 2025
Rượu Phú Lễ Rượu nếp trắng (29%)
Alkohol z lokalnej wietnamskiej odmiany kleistego ryżu ba tri, który jest gotowany, a potem pozostawiany do ostygnięcia, aż stanie się lekko ciepły w dotyku. Wówczas jest posypywany rozgniecionymi drożdżami, dobrze ugniatany, a następnie pozostawiany do fermentacji w czystych kadziach. Po trzech dniach drożdże i ryż łączą się ze sobą, wydzielając wyjątkowy zapach, sygnalizując właściwy czas na dodanie niewielkiej ilości wody przed wznowieniem fermentacji. Po siedmiu dniach mieszanka jest gotowa do destylacji w niskiej temperaturze. Aromat lekki, owocowy – poziomki, jagody goji, truskawki, ale też nuty gotowanego ryżu. W ustach lekko nuta słona, fermentacyjna, mdła, woskowa i drożdżowa. Lekki, drożdżowo-owocowy finisz. Delikatne jagodowe czerwone owoce i ryż.
Brak w Polsce
26,5/25/24/7=82,5

Baijou maja 2025
方八仙 麵酒 Fāng Bāxiān Miànjiǔ Sam Seng (30%)
Lekkie miànjiǔ, produkowane w Hongkongu przez firmę Sam Seng, istniejącą od 1961 roku, mają wielki zakład w Chuen Lung. Destylowane z mąki pszennej, wcześniej powolna fermentacja z udziałem startera qū z ryżu, drożdży i bakterii. Wypuszczone w serii ośmiu ceramicznych buteleczek, z postaciami symbolizującymi Ośmiu Nieśmiertelnych – Bāxiān. Aromat jest mączny, kwaskowy, nuta śliwek, brzoskwini, leżakowanego kwaskowego sera, drożdży, lekka słoność. W ustach wędzony ser, oscypek, wędzone śliwki, susz wigilijny. Finisz dość lekki, dużo wędzonego owczego sera, słoność, słodka suszona, wędzona śliwka węgierka, oleistość, czarna oliwka, nuty lakieru.
Brak w Polsce
28,5/28/28/8,5=93

Likier maja 2025
Tatratea Chaga & Aloe Vera Tea (40%)
Edycja limitowana, mamy tu: herbatę asan, macerat tatrzańskich ziół, macerat dębu, a także chaga, aloes, szyszki sosny i jemioła. Nuty grzybowe, umami, lekka nuta śliwki, herbata, delikatna ziołowość. W ustach nuta żywiczna, leśna – poszycie leśne, grzyby i nuta brandy oraz werbena. Finisz długi, przyjemny, herbaciany i leśny, drzewny, igliwie, wytrawne, nieco ziemiste.
Brak w Polsce
27/27,5/27,5/8=90

Odkrycie maja 2025
Castle Distillery (Słowacja)
Mała destylarnia przy zamku w Stará Ľubovňa, powstała w 2022 roku. Destylują głównie owoce z okolicznych sadów. Mają dwa aparaty Holstein ze zbiornikiem po 300 l i dwoma kolumnami pięciopółkowymi. Ich oferta to: jablkovica, hruškovica, slivovica, marhulovica, višňovica, jahodovica, drienkovica a także wódka i borovička.
Brak w Polsce
Alkohol maja 2025: Frapin Cuvée Rabelais (Francja)
Wódka czysta maja 2025: Axelvär Vodka (Szwecja)
Wódka smakowa maja 2025: On Spirit Zajazdówka Focus (Polska)
Wódka starzona maja 2025: Paweł Wójcik Starka Klasyczna 2015 10YO (Polska)
Gin maja 2025: Ginnery Cherry & Chocolate Gin (Anglia)
Genever/Jałowcówka maja 2025: Bird Valley Distillery BVD Borovička 2023 (Słowacja)
Akwawit maja 2025: Skanör Extra Prima Aquavit (Szwecja)
Ouzo/raki/arak maja 2025: Haddad Arak Crystal (Jordania)
Young spirit/new make maja 2025: Millside New Make Peated Laurete Barley (Polska)
Okowita maja 2025: Spišská Pálenica Marhulovica Reserva (Słowacja)
Grappa/marc maja 2025: Marchesi di Gresy Grappa di Moscato La Serra (Włochy)
Brandy maja 2025: Lustau Aged in Oloroso Sherry Casks (Hiszpania)
Armaniak maja 2025: Bigor 1963 Version Française Antipodes (Francja)
Kalwados maja 2025: Jérôme Forget Calvados Domfrotais 1999 (Francja)
Rum maja 2025: Dictador 2008 17YO Bottled for Al. Capone (Kolumbia)
Cachaça maja 2025: Rio do Engenho Ouro 2021 (Brazylia)
Whisky blended maja 2025: Nestville 15YO 2009 Master Blender (Słowacja)
Whisky single malt maja 2025: Glenfarclas 20YO 2004 Selection by Jarek Buss & Sons Cask 2032 (Szkocja)
Whisky single grain maja 2025: Invergordon 43YO Cadenhead (Szkocja)
Whiskey rye maja 2025: Stork Club Rye Malt (USA)
Whiskey irlandzka maja 2025: Teeling Rising Reserve 21YO Ruby Port no 3 (46%) (Irlandia)
Whiskey amerykańska maja 2025: Heaven Hill 12YO Corn Whiskey Barrel 3440931 Whiskybroker (USA)
Bourbon maja 2025: Angel’s Envy Triple Oak (USA)
Tequila maja 2025: Satryna Tequila Reposado (Meksyk)
Mezcal maja 2025: Rincón de Dios Maguey Coyote Ancestral Joven (Meksyk)
Shōchū maja 2025: Rượu Phú Lễ Rượu nếp trắng (Wietnam)
Baijou maja 2025: Fāng Bāxiān Miànjiǔ Sam Seng (Chiny)
Likier maja 2025: Tatratea Chaga & Aloe Vera Tea (Słowacja)
Odkrycie maja 2025: Castle Distillery (Słowacja)
