Koronawirus niszczy świat jaki znaliśmy i lubiliśmy. Zamknięte bary, odwołane degustacje i imprezy targowe. Każdego roku przywoziłem w marcu masę nowych smaków i aromatów z targów ProWein w Düsseldorfie. Każdego miesiąca zaglądałem na degustacje do mojego ulubionego baru Max, nie mówiąc już o degustacjach, które sam organizowałem i musiałem odwołać. W rezultacie w marcu spróbowałem jedynie 52 nowe alkohole. Trochę udało się spróbować zanim jeszcze zamknięto bary, trochę podesłali przyjaciele. Jest źle i będzie jeszcze gorzej, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że po świętach Wielkanocy wszystko się odmieni, o czym zapewniają wierzący w cud politycy. Większość tego co próbowałem w marcu, to były na szczęście dobre rzeczy i 29 próbek znalazło się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
III |
2 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
4 |
9 |
25 |
4 |
razem |
6 |
6 |
12 |
15 |
5 |
11 |
23 |
33 |
87 |
33 |
Alkoholem marca jest whisky single malt Paul John Select Cask PX (46%) z notą 90,5. W aromacie: rodzynki, figi, śliwki, daktyle, orzechy, skóra, tytoń, balsamico. W smaku nadal orzechy i śliwki, do tego wiśnie, jest skóra i tytoń, ale jest też cynamon i rumowa słodycz. Finisz gorzko-słodki, nuty pieprzu i skóry.
Wódka czysta marca to V-One Orkisz (40%) z notą 82,5. Aromat zbożowy – siano, wafelki waniliowe, ziemistość. W smaku słodka i bardzo delikatna, ziarno i kwas chlebowy. Przyjemny finisz – słodkie ziarna, mlecznie i waniliowo.
Także wódka smakowa marca jest od tego samego producenta, V-One Ogórek (40%) z nota 90. W aromacie rześki ogórek, mizeria. W smaku słodki ogórek, podobnie w finiszu, słodko, ogórkowo, do tego nuta ciemnego chleba.
Okowita marca to Drake OVII Okowita z Kukurydzy 4/2019 (40%) z notą 90. Przyjemny, słodki i zbożowy, wręcz mączny aromat, z lekką nutą lakieru. Smak gorzkawy, piekarniczy, są drożdże, jest ciasto, zakwas na chleb. Finisz to ciasto kukurydziane, chrupki kukurydziane, lekko czarna porzeczka.
Ginem marca zostaje włoski Red Hills Gin (45%) z notą 88. Aromat mandarynek, pomarańczy i jałowca, goździków, kardamonu, pieprzu cubeba. W smaku mieszanka pieprzów – czarny, różowy, kardamon, do tego korzeń irysa, finisz przyjemnie leśny – jałowiec, żywica, igliwie. Plus cytryny.
Destylat winogronowy marca to Tsipouro Tirnavou Anise Free (40%) z notą 81. Wersja bez anyżu, przedestylowano winogrona szczepu muscat hamburski, 5 kg winogron na 1 litr alkoholu. Aromat zielonych liści, kwiatów, zielonych winogron, muskatu. Smak cierpki i kwiatowy, do tego powidła różane. Przyjemny kwiatowy finisz ze słodką nutą rumianku i lukrecji, leciutko anyż.
Tequila marca to Gila Añejo (40%) z notą 86,4.Około 27 miesięcy leżakowania w białym amerykańskim dębie. W aromacie: miód, wędzone śliwki, rodzynki, czekolada, ziemistość. Smak słodki, miód, słodka herbata, bardzo słodka papaja. W finiszu orzeszki coli i fistaszki, leciutko pieprzna, lekko słodka – gruszki w syropie.
Whiskey rye marca to Wolf Distillery 100% Rye Polish Oak New/Sweet Red Wine 3YO Bottling for Stanowski.it 2018 (46%) z notą 83. Aromat wędzenia, oscypka, wędzonych wiśni, wędzonych śliwek i pomarańczy. W ustach bardzo delikatna, przemieszana pomarańczowość jak w Grand Marnier z orzechami, ziarnistością. Pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie w bardzo delikatnym finiszu.
Likier marca to Miodonka Gryczana Beskidzka (28%) z notą 88,5. Bardzo przyjemny, naturalny aromat miodu gryczanego i lekka nuta miodów kwiatowych, miodu pomarańczowego. Smak lekki, nie za słodki, kwiatowo-gryczany, miodowy, lekko owocowy. W finiszu miód, delicje, skórki pomarańczowe, ale nie za słodkie.
Odkryciem marca jest seria Nalewki Szlacheckie. Marka stworzona przez Dariusza Semkowicza i Dariusza Bogonia. Ręcznie przygotowywane i rozlewane w Sulejówku, receptury pochodzą z Kresów. Obecna oferta to dziesięć różnych smaków.
Lekturą miesiąca jest książka Iana Williamsa „Rum: A Social and Sociable History of the Real Spirit of 1776” (Nation Books). Autor pisze, że „rum zawsze przywodzi na myśl ciepło Karaibów, tropikalnego klimatu i morza”. Ale też pisze o relacjach między rumem a wojną – wojną o wpływy w Nowym Świecie, o szlaki handlowe, o zyski, wreszcie bezpośrednio wpływał na morale żołnierzy, dodając im odwagi, pozwalając lepiej znosić trudy dalekich wypraw morskich i tropikalnego klimatu w koloniach.
Alkohol marca 2020: Paul John Select Cask PX (Indie)
Wódka czysta marca 2020: V-One Orkisz (Polska)
Wódka smakowa marca 2020: V-One Ogórek (Polska)
Wódka starzona marca 2020: Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2020 Batch 1
Okowita marca 2020: OVII Okowita z Kukurydzy 4/2019 (Polska)
Gin marca 2020: Red Hills Gin (Włochy)
Marc marca 2020: Tsipouro Tirnavou Anise Free (Grecja)
Tequila marca 2020: Gila Añejo (Meksyk)
Whiskey rye marca 2020: Wolf Distillery 100% Rye Polish Oak New/Sweet Red Wine 3YO Bottling for Stanowski.it 2018 (Polska)
Likier marca 2020: Miodonka Gryczana Beskidzka (Polska)
Odkrycie marca 2020: Nalewki Szlacheckie (Polska)
Lektura marca 2020: Ian Williams „Rum: A Social and Sociable History of the Real Spirit of 1776” (Nation Books)