W październiku spróbowałem, podobnie jak we wrześniu, 71 nowości, w tym 46 wysokich ocen. Kolejny raz były to niemal wyłącznie próbki przysłane mi do oceny przez producentów. Bary i restauracje zamknięte, kolejny lockdown, który dobije branżę gastronomiczną, ale też uderza w mniejszych kraftowych producentów alkoholi. Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli:
miesiąc |
0-10 |
10-20 |
20-30 |
30-40 |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 |
80-90 |
90-100 |
I |
2 |
1 |
2 |
1 |
2 |
4 |
7 |
16 |
52 |
25 |
II |
2 |
5 |
7 |
13 |
3 |
4 |
12 |
8 |
10 |
4 |
III |
2 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
4 |
9 |
25 |
4 |
IV |
0 |
2 |
4 |
5 |
4 |
4 |
10 |
9 |
12 |
2 |
V |
1 |
3 |
0 |
6 |
6 |
2 |
16 |
21 |
64 |
17 |
VI |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
10 |
16 |
21 |
50 |
29 |
VII |
0 |
0 |
3 |
1 |
1 |
3 |
2 |
8 |
35 |
19 |
VIII |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
3 |
5 |
12 |
32 |
18 |
IX |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
1 |
3 |
8 |
36 |
22 |
X |
1 |
0 |
1 |
0 |
4 |
3 |
2 |
14 |
26 |
20 |
razem |
9 |
16 |
21 |
24 |
25 |
37 |
77 |
126 |
342 |
159 |
Alkoholem października jest limitowana edycja z serii 2 Masters, Dictador 1978 Matured 12 Months in Chateau d’Arche Cask (40%) z niewyobrażalnie wysoką nota 99/100. Fantastyczny rum. Cudowny aromat skóry i tytoniu, rodzynek i liści wiśni. Smak cierpko-słony, dużo tytoniu, wędzone śliwki. Finisz to także wędzenie: śliwki i inne owoce, a nawet grillowane krewetki i lekko węgiel.
Wódka października to nowa receptura znanej już od lat marki Splendor Orkisz (40%) z notą 88,5. Aromat bardzo delikatny, nuty owocowe – zwłaszcza dojrzałe jabłka, a w tle – prażone ziarno. Także w smaku przyjemnie kwaskowa, jabłkowa w smaku wódka. Cierpki, owocowy finisz, są tu i wytrawne białe winogrona, i jabłka, i zielone orzechy włoskie.
Okowitą października wybrałem bułgarski trunek, Lubimets Muskatova (40%) z notą 89. Aromat intensywny, perfumowy, różany, pączki różane, w tle jabłka, gruszki. Smakuje jak destylaty różane, w których Bułgarzy się specjalizują. Bardzo aromatyczna, delikatna, słodka. Bardzo słodki finisz – syrop różany, śliwki w miodzie.
Gin października to unikatowy produkt, Drouin Le Gin Calvados Cask Finish M&P Small Batch Fut 24 (45%) z notą 94,5. Gin na destylacie jabłkowym, do którego wykorzystano 30 różnych odmian jabłek i osiem botaników, leżakował przez rok w 225 litrowych beczkach po kalwadosie. Pachnie rześko, jałowiec i łąka, świeżo ścięte kwiaty polne, dzięgiel, pietruszka, słodka marchew, pudrowość, ale też cynamon, imbir, wanilia, jabłka pieczone, egzotyczne drewno. W smaku: jałowiec, pomarańcze, mandarynki, lekko marchew, tytoń, zioła, drewno wilgotne, herbata. W finiszu pomarańcze i azjatyckie dodatki, jak kiełki soji, dużo jałowca, jagody, maliny.
Koniak października to kolejna bardzo limitowana edycja, Pierre de Segonzac Private Collection Lot#1 (40%) z notą 95,5. Winogrona wyłącznie ugni blanc, destylacja z osadami drożdżowymi, beczki z limuzynowego dębu 400-500 l. Głównie bardzo stare eau-de-vieux z Petite Champagne, kupażowane z niewielkim dodatkiem koniaków z Grande Champagne, by dodać tanin. Aromat kwiatów, łąk, pól, sadów, gruszki, morele, brzoskwinie, migdały, akacje, czarny bez, delikatnie tytoń. W ustach: tłuste, oleiste, bardzo owocowe, masa brzoskwini, moreli, gruszki, renklody. Finisz to przyjemny balans między słodyczą owoców, a tanicznością – słodki tytoń, cynamon, nuta herbaciana, ale przede wszystkim masa gruszek i moreli.
Jest w październiku armaniak miesiąca, Baron Gaston Legrand Bas Armagnac 1971 (40%) z notą 91,5. Aromat sera pleśniowego, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, suszonych wiśni. Smak cierpki, bardzo tytoniowy, rodzynki, wiśnie, suszone morele, ziarna kawy. Finisz cierpki, wytrawny, dużo orzechów włoskich, śliwki w occie, popiół, migdały.
Whisky single malt października 2020: Longrow 10YO Virtual Open Day 2020 (53,7%) z notą 92,5. Bardzo mocno torfowa whisky ze Springbank, pochodzi z dwóch beczek po winach pinot noir i dwóch beczek po winach malbec. Bardzo intensywny fenolowy zapach – smoła, ziemistość, popiół, torf, paprocie, korzenie, żywica, sól, ale też kwiaty. W ustach bardzo dużo soli, lukrecja, ale też są tu jabłka, gruszki, mango, papaja, ananas. Bardzo przyjemnie, torf się schował. Niesamowity kontrast między ciężkim aromatem, a lekkim, owocowym smakiem. W finiszu główne skrzypce gra sól. Są nuty wędzenia wędzone śliwki, ale i wędzone owoce morza), jest goryczka głogu, tarniny i warzywna nuta dzięgla. Jest cierpko, znów nuty fenolowe, torfowe, ziemiste.
Likier października 2020: Śmietanówka Oleska o smaku kawy (17%) z notą 89,5. Aromat dobrej kawy espresso z mlekiem. W smaku Americano z grubą śmietaną. Nie za słodkie, bardzo kawowe, o długim kawowym finiszu. Doskonała na lodzie, albo do polania tiramisu.
Odkrycie października 2020: Śmietanówka Oleska, produkt regionalny z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie, podobno znany od stu lat, podobno zachwycał się nim prymas Polski, to i ja się zachwyciłem. Nie za słodkie, wspaniale mleczne, samo w sobie jest deserem.
Lektura października 2020: Ingvar Ronde „Malt Whisky Yearbook 2021” (Magdig Media). Kolejna edycja, prezentująca trendy w branży whisky single malt, wszystkie szkockie destylarnie i najważniejsze na świecie. W tym roku Ingvar Ronde po raz pierwszy uwzględnił destylarnie whisky z Węgier i ze Słowacji… Polski ciągle nie ma, ale jest coraz bliżej. Jak to rocznik – trzeba kupić, przeczytać, trzymać rękę na pulsie.
Alkohol października 2020: Dictador 1978 Matured 12 Months in Chateau d’Arche Cask (Kolumbia)
Wódka października 2020: Splendor Orkisz (Polska)
Okowita października 2020: Lubimets Muskatova (Bułgaria)
Gin października 2020: Drouin Le Gin Calvados Cask Finish M&P Small Batch Fut 24 (Francja)
Koniak października 2020: Pierre de Segonzac Private Collection Lot#1 (Francja)
Armaniak października 2020: Baron Gaston Legrand Bas Armagnac 1971 (Francja)
Whisky single malt października 2020: Longrow 10YO Virtual Open Day 2020 (Szkocja)
Likier października 2020: Śmietanówka Oleska o smaku kawy (Polska)
Odkrycie października 2020: Śmietanówka Oleska (Polska)
Lektura października 2020: Ingvar Ronde „Malt Whisky Yearbook 2021” (Magdig Media)