W październiku spróbowałem 306 nowych alkoholi. Okazjami były przede wszystkim festiwale – M&P Pavlina Festival, Whisky Live Warsaw i Open Bar Festiwal. Wciąż jeszcze mam dużo próbek z dwóch pierwszych imprez, do których będę w kolejnych miesiącach wracał. Odwiedziłem trzy destylarnie. Wciąż też spływały do oceny butelki zgłoszone na konkurs Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca została whisky single malt Glenfiddich 40YO Batch 17 z notą 97,5/100. W październiku dużo miałem trunków wybitnych z notami 95+, poza wspomnianą Glenfiddich są to: Springbank 24YO 1998 Valinch & Mallet, Mortlach 38YO 1987 Adelphi Cask 1594, Czysta Odwaga Vodka Horseradish Apple, Probiernia Urbanowicz RoseBerry, Danryu Bless Awamori, Gujinggong Jiu Ancient 26 – 2019, Mariusz Trzeciak Aronia z Całą Pomarańczą 2022, Calisia Okowita Zbożowa Starzona 15YO, Balancal Eau de Vie Banana, Balancal Eau de Vie Banana Matured in Portuguese Oak, Glenallachie 35YO, Browar Miejski Porterówka (35%), Wrzos Chmielówka Ustrońska 2024 (50%) i Persha Gildiya – G1&Oyester Organic Vodka (44%). W strefie medalowej były 203 próbki, tj. 2/3 próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
| miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
| I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
| II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
| III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
| IV | 0 | 1 | 4 | 4 | 5 | 7 | 14 | 29 | 80 | 46 |
| V | 0 | 0 | 2 | 3 | 4 | 7 | 9 | 36 | 86 | 37 |
| VI | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 12 | 24 | 34 | 110 | 74 |
| VII | 6 | 2 | 2 | 2 | 13 | 17 | 22 | 35 | 63 | 47 |
| VIII | 1 | 0 | 6 | 6 | 7 | 6 | 17 | 48 | 99 | 55 |
| IX | 3 | 2 | 4 | 4 | 5 | 12 | 24 | 42 | 93 | 75 |
| X | 2 | 3 | 6 | 5 | 6 | 9 | 16 | 56 | 133 | 70 |
| razem | 25 | 24 | 36 | 31 | 56 | 95 | 194 | 338 | 867 | 563 |

Alkohol października 2025
Glenfiddich 40YO Batch 17 (44,6%)
Whisky leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry, z amerykańskiego i europejskiego dębu. W aromacie dużo ananasa, gorzkie pomarańcze, mandarynki, nektarynki, goździk, kadzidło, egzotyczne drewno, kory egzotycznych drzew, jabłka, gruszki. W ustach cierpkość, lekka słoność, skóra, bardzo taniczne, tytoń, imbir, pieprz, pieczone jabłka, śliwki, wiśnie i renklody. W finiszu jest nutka lekko wypieczona, imbir, zielone śliwki, zielona herbata, matcha, pieczone jabłka, orzechy włoskie, umami.
W ofercie: CEDC
29,5/29,5/29/9,5=97,5

Wódka czysta października 2025
Subsea Vodka (41,7%)
Pszeniczna wódka produkowana przez Faer Isles Distillery. Jak opowiada Dánial Hoydal, współzałożyciel destylarni: Podczas wiercenia podmorskiego tunelu łączącego dwie wyspy, pod dnem morskim odkryto liczący ponad milion lat zbiornik słodkiej wody. Natychmiast nas to zaintrygowało i odkryliśmy, że woda jest niezwykle czysta i przejrzysta, a jej wyrazisty smak świadczył o tym, że trafiliśmy na żyłę złota. Okazało się, że woda doskonale nadaje się do destylacji, tworząc bardzo czystą i gładką wódkę o wyraźnym oceanicznym charakterze. Dodatek odrobiny destylowanych wodorostów nadaje lekko słonawy smak, nut orzechowych i kwiatowych. Filtrowana przez warstwy skał przez tysiące lat, woda jest bogata w minerały, które przyczyniają się do jej złożonego smaku. Wódka ma nuty ziołowe i mineralne, lekka słoność, kredowość. W smaku jest kredowa i bardzo słona, wyrazista. Finisz nieco taniczny, mineralny, botaniczny, kredowy, a przede wszystkim bardzo słony.
Brak w Polsce
26,5/28,5/28,5/8,5=92

Wódka smakowa października 2025
Persha Gildiya – G1&Oyester Organic Vodka (44%)
Holenderska wódka, ale robiona na Ukrainie. Bardzo ciekawy aromat, nieco morski, lekko kredowy, lekko cytrusowy, nuta białego rybiego mięsa. Intrygujący, ale elegancki. W ustach – zaskakuje słonością, cytrusowością. Bardzo wyrazista, taniczna, cierpka, lekka nuta wędzona, ostrygowa, jest też w smaku lubczyk i ziele angielskie. Niebywale długi, wyrazisty finisz – sól, morze, morska tawerna, lekka biała gotowana ryba i limonka, grejpfrut w posmaku oraz kardamon. Na ustach sól. Wyjątkowa, wykwintna wódka. Margarita na niej smakowałaby cudownie.
W ofercie: Bayadera Group
28/30/30/9,5=97,5

Wódka starzona października 2025
Calisia Okowita Zbożowa Starzona 15YO (40%)
Głęboki aromat długo leżakowanego żyta, jest tu przyjemna słodycz, niemal czekoladowa, wiśnie w czekoladzie, śliwka nałęczowska w czekoladzie, ale też nuty kwaskowe, zaczynając od pomarańczy po zielony włoski orzech. W tym wszystkim wyczuwalne jest zboże, lekko kwaskowe, lekko pieprzne, lekko słodkie, bogate z korzenną kardamonową nutą. W ustach cierpkość, nuty warzywne, chrzanowe, dużo nasturcji, pieprz, a w tle słodka czekolada i masło orzechowe, orzeszki ziemne. W smaku blisko jest do dobrej amerykańskiej rye whiskey. Posmak jest delikatny, choć długi, ziołowo-korzenny, są nuty imbiru, pieprzu, ale też wanilii i masła orzechowego, skóra, lekka ziemistość. Doskonała stara zbożowa okowita, porównywać ją można jedynie do szczecińskiej Starki, z młodych polskich produktów nie ma sobie równej.
W ofercie: AWW
29/29/29/9=96

Gin października 2025
Indian Summer Cask Strength Gin Aromatic Zesty Creamy Peat Cask (52%)
Gin z kolekcji Duncan Taylor, leżakowany w beczce po torfowej whisky. Wśród botaników są m.in.: szafran, dzięgiel, gorzkie i słodkie migdały, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, korzeń irysa, skórka pomarańczy. W aromacie wosk, igliwie, zielone szyszki, jałowiec, lekka dymność, imbir. W ustach dużo torfu, dużo jałowca, zielone szyszki, nuty anyżu i eukaliptusa. Dymny, torfowy finisz, ale jednocześnie bardzo leśny – igliwie, szyszki, paprocie,
W ofercie: Whisky & Spirit House
27,5/28/28/8=91,5

Akwawit października 2025
Faer Isles Ocean Truffle Akvavit (43,4%)
Akwawit z Wysp Owczych, robiony m.in z ręcznie zbieranych wodorostów „truffle oceanicznych” z północnego Atlantyku. W aromacie nuty kredowe i lekko omułkowe, anyż, koper, kmin, słodkie jabłka. W smaku przyjemny słodko-ziołowy smak kminu, anyż, koper i nuta morska, delikatnie słona. W finiszu lekka nutka cytrusa, kwaskowość, kmin, słoność i kredowość. Smaczne i nietuzinkowe.
Brak w Polsce
26,5/27,5/27/8=89

Raki października 2025
Kulüp Rakı (50%)
Najstarsza marka tureckiej raki, wprowadzona na rynek w 1936 roku. Robiona z trzykrotnie destylowanych rodzynek, z dodatkiem nasion anyżu z regionów Burdur i Denizli w Anatolii, a także ziół i winogron. Krótko leżakowane w beczkach, butelkowane z wysoką jak na raki mocą 50%. Intensywny aromat anyżu, lukrecja, nutki słone, ale też słodkie, waniliowe. W ustach dużo anyżu, mięta, lukrecja, kwaskowe jabłka. Długi, przyjemny anyżowo-słonawy finisz.
W ofercie: M&P
26,5/26,5/27/7=87

Young spirit/new make października 2025
Probus Okowita Torfowa 2025 (46%)
Destylat słodu jęczmiennego, odymionego do 110 ppm. Aromat oscypka, wędzonej czarnej porzeczki, wosku. W ustach torf, dym, sadza, wyciągnięte z ogniska ziemniaki i wędzone owoce. W finiszu masa nut medycznych, gencjana, grill, sadza i sól. Torf na maksa.
W ofercie: Browar i Destylarnia Probus
27/27/27/8=89

Okowita października 2025
Balancal Eau de Vie Banana Matured in Portuguese Oak (48,2%)
Fermentacja zimą przez miesiąc samego owocu banana z dzikimi winnymi drożdżami. Destylacja w aparacie Carl do 84%. Sześć miesięcy leżakowania w stali nierdzewnej, a potem rok w nowych beczkach z portugalskiego dębu. Słodki, bardzo przyjemny aromat banana, lekka nuta kakao i kadzidła. W smaku cierpkie i kwaskowe banany, nutka korzenna, melon i ananas. W finiszu banan i cynamon, egzotyczna kora, melon, miód.
Brak w Polsce
29/29,5/29/9=96,5

Kalwados października 2025
Christian Drouin Pays d’Auge 12YO Chichibu Angels #11 (45,3%)
Kolejna eksperymentalna wersja kalwadosu Drouin, tym razem finiszowana w beczkach po japońskiej whisky Chichibu. Aromat intensywny i bardzo kwaskowy, kwaśne jabłka, a nawet ocet jabłkowy, gruszki, jabłkowy tytoń. W smaku dużo przypraw korzennych, goździki, cynamon, marcepan, śliwki w cynamonie. Finisz ostry, pieprzny – imbir, cynamon, kwaśne i gorzkie jabłka.
W ofercie: M&P
27/27,5/26/7=87,5

Grappa/marc października 2025
Sibona Grappa Riserva Invecchiata in Botti de Sherry (44%)
Wytłoczyny po produkcji wina barbera, finiszowała leżakowanie w beczkach po sherry. Aromat miodu, suszonych ziaren słonecznika, rumianku i ziół polnych, słodkiej gruszki. Smak przyjemny, słodko-cierpki, morele, gruszki, dojrzałe jabłka, orzechy włoskie, hibiskus, nuta herbaciana. W finiszu lekko czuć wanilię, skórki pomarańczy, suszone śliwki, suszone morele i suszone jabłka.
Brak w Polsce
25,5/26,5/26,5/7,5=86

Pisco października 2025
Fundo Los Nichos Espíritu de Elqui (45%)
Aromat kwiatowy, owocowy, sporo gruszek, ananas, winogrona, mineralność. W smaku cierpko- hibiskus, kwaśne jabłka, kwaśne winogrona i nuty kwiatowe, różane, liczi, nuta herbaciana. W finiszu bardzo mineralne, musujące na języku, kredowe, delikatnie słone, solony ananas, morwa, czarna porzeczka, kwaśne jabłka, liczi i rodzynki.
Brak w Polsce
24,5/27,5/28,5/8,5=89

Koniak października 2025
Meukow Opale (41,3%)
Leżakowany w bardzo starych beczkach, żeby miał mniej aromatów dębu i mniej koloru. Aromat kwiatów – rumianek, czarny bez, fiołki, morele, brzoskwinie, nuta kakao. W smaku pomarańcze, nektarynki, nuta karmelu. Dość intensywny, kawowo-karmelowy finisz z pomarańczową nutą.
W ofercie: Top Spirits Brands
23,5/24,5/25,5/7=80,5

Armaniak października 2025
Baron Gaston Legrand 1975 Armagnac (40%)
Armaniak 50 lat spędził w beczkach. W aromacie nuty herbaty, tytoniu, śliwek, mirabelek, suszone gruszki, rodzynki, daktyle, lukier. W smaku kakao, rodzynki, suszone morele, tytoń, słoność. W finiszu umami, lekko nuta grzybowa, soja, lubczyk, śliwki.
W ofercie: M&P
28,5/28/28/8=92,5

Rum października 2025
Saint James 2003 18 Ans Single Cask 62-05-2003 (42,4%)
W aromacie mango, papaja, banany, lekka słoność, imbir, cynamon, dużo cynamonu. W smaku – stare drewno, egzotyczne drewno, śliwki, agrest, porzeczka. W finiszu stare drewno, przejrzałe, czarne już banany, imbir i cynamon, skóra i tytoń, zioła i przyprawy korzenne. Świetny rhum agricole.
W ofercie: M&P
27,5/29/29/9=94,5

Cachaça października 2025
Mel de Minas Cachaça (43%)
Aromat egzotycznego drewna balsamo, sporo cynamonu, orzechy włoskie, miód, syrop trzcinowy. W smaku dużo cynamonu, jabłka w cynamonie, chupachups cynamonowy, pieczony banan, gotowane śliwki, gotowany ananas. W finiszu dużo cynamonu i bardzo dużo bananów, marakuja, ananas.
Brak w Polsce
24,5/26,5/25/7,5=83,5

Whisky blended października 2025
Black Bull 30YO Double Matured (50%)
Nowa edycja, poprzednia była w 100% z beczek butt pierwszego napełnienia po sherry. W obecnej wpływ sherry jest mniejszy. Aromat słodki, lekki torf, pieczone jabłka, morele, wanilia. W ustach bardzo cierpka – gorzka herbata, zioła, liście porzeczki, lekki torf, lekka słoność, skóra. W finiszu przyprawy korzenne, imbir, gałka muszkatołowa, cierpkie jabłka i skóra.
W ofercie: Whisky & Spirit House
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Whisky single grain października 2025
Strathclyde 32YO 1990 Octave #6438579 Duncan Taylor (52,2%)
Butelkowana w 2023 roku w kolekcji Octave. Aromat śliwek, moreli, gruszek, imbiru, kandyzowanej skórki cytryny, agrest. W ustach śliwki, mirabelki, renklody, lekko słoność, skóra, delikatny tytoń. W finiszu imbir, czerwony grejpfrut, czerwone winogrona, kandyzowane skórki cytryny, tytoń.
W ofercie: Whisky & Spirit House
28/28/28/8=92

Whiskey rye października 2025
RyeLaw 2018 (46,3%)
Whisky wydestylowana w 53% ze słodowanego żyta i 47% ze słodowanego jęczmienia. Butelkowanie 2025, beczka pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu. W aromacie morele, brzoskwinie, gruszki, zielone gruszki, liście wiśni, pieprz, kardamon, ziele angielskie. Smak kremowy, wanilia, lekko pieprz, zioła, zielona gruszka, ale też seler, lubczyk. W finiszu nuty maślane, kremowy ser, gruszka, gruszka williams, gotowana słodka śliwka, wanilia, pieprz.
W ofercie: Bayadera Group
28,5/28,5/28/8,5=93,5

Whiskey irlandzka października 2025
Muja Rosapetra (44%)
Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey stanowiąca mieszankę 90% grain i 10% single malt. Leżakowana przez pięć lat w beczkach po bourbonie, sherry oloroso i po tequili. Aromat cytrynowy, trawa cytrynowa, kolendra, pomarańcze, mandarynki, śliwka, delikatnie kokos, mineralność. W smaku dzięgiel, karotka, mineralność. W finisz pieprz, imbir, cynamon, karotka, seler.
W ofercie: Top Spirits Brands
27,5/28/28/8=91,5

Whiskey amerykańska października 2025
Virginia Courage & Conviction (46%)
Sześć lat leżakowania. Mieszanka trzech różnych single malt – 50% beczki po bourbonie, 25% po pedro ximenez i 25% beczek STR po francuskim winie. W aromacie zioła, śliwki, mirabelki, morele, wanilia, wypieczona skórka chleba. W smaku przyjemna, delikatna, a jednocześnie wyrazista, delikatna słoność, cierpkość, agrest, kwaskowe jabłka, śliwki, nuta wanilii, wytrawna czekolada. Finisz dość długi, kwaskowy, wytrawny – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, agrest, czekolada z suszoną żurawiną, imbir, skóra, lekki owocowy tytoń.
W ofercie: BevWorks
26/26/26/7,5=85,5

Bourbon października 2025
Woodford Reserve Madeira Cask Finish (45,2%)
W aromacie dużo słodyczy – miód, powidła śliwkowe, jabłka słodkie i kwaskowe, sporo też kukurydzy. W ustach słodycz i cierpkość, kwaskowe jabłka, pomarańcze i czekolada z rodzynkami, kakao, pralinki. W finiszu cierpkość, tytoń, skóra, wytrawna czekolada, moka i suszone morele, śliwki oraz imbir.
W ofercie: Brown-Forman
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Tequila października 2025
Aluzar Blanco (50%)
Tequila 100% agawy Weber, edycja z podwyższoną mocą – 50%. Aromat delikatny, kredowy, miód, śliwki, brzoskwinie, nuta chrzanowa. W ustach chrzan i miód, lekka słoność i słodka gruszka williams. W finiszu dużo miodowej słodyczy, brzoskwinie, solony ananas, melon.
W ofercie: VEIS
25/26/25/7=83

Mezcal października 2025
Del Suelo Madrecuishe (45%)
Aromat słodkich białych owoców: moreli, brzoskwini, mirabelki, lekka nuta migdału, skórka limonki, słodka karotka, karczoch, miód. W ustach delikatny, słodko-taniczny, nuty herbaciane, pigwa, porzeczka, tytoń i miód. W finiszu słodka marchew, seler, kwaśne owoce, mirabelki, kwaśne śliwki, porzeczki, taniny, tytoń.
Brak w Polsce
[stars=4,5]
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Destylat z agawy października 2025
La Venenosa Agave Maximilliana (41,1%)
Raicilla o aromacie słodkim, miodowym, czuć śliwki, masa moreli, brzoskwinie, kwaskowe jabłka, lekko nuty ziołowe. W smaku kwaśne śliwki, ume, lekka nuta octowa. W finiszu miód, cynamon, kwaśne śliwki, jabłka.
W ofercie: VEIS
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Baijou października 2025
Gujinggong Jiu Ancient 26 – 2019 (52%)
Baijou z wysokiej jakości sorgo, ryżu, pszenicy, ryżu kleistego i kukurydzy. Produkowane w Anhui Gujing Distillery. Fermentacja trwa 112 dni. 26 lat leżakowania. Elegancki aromat pełen umami i nut fermentacji, dużo soji, słoność, skóra, wędzony ser, wędzona słonina i gotowane śliwki. W ustach kwaskowe – dużo wędzonej limonki, kiszonej cytryny, oleiste, maślane, serowe, soja. Finisz bardzo długi i przyjemny – kwaśne jabłka i pestki jabłek, limonka i liczi, wędzony ser, nuty kredowe, mineralne.
Brak w Polsce
28,5/29,5/29/9=96

Shōchū października 2025
Danryu Bless Awamori (46%)
40 lat leżakowania w terakocie. Raz na 5 lat wypuszczana. 2 tygodnie fermentacji i 18% alkoholu, potem jednokrotna destylacja do 50%. Edycja limitowana do 700 butelek. W zapachu śliwki, morele, miód, słodki ryż, dmuchany ryż, cynamon, orzechy włoskie. W smaku śliwki, sos śliwkowy, sos sojowy, mirabelki, gruszki. Długi słodko-słony finisz, sos śliwkowy i nuty morskie, słone.
Brak w Polsce
28,5 /29/29/9=95,5

Likier października 2025
Browar Miejski Porterówka (35%)
Połączenie własnej piwowicy, piwa porter, leżakowane z dodatkiem miodu, cukru trzcinowego, rodzynek, wanilii i ziaren kawy. Bardzo przyjemny deserowy, bakaliowy aromat, z nutami czekolady, kakao, kawy. W smaku i słodycz słodu oraz miodu, i goryczka, świetnie zbalansowana, dużo piwnych nut. Finisz bardzo długi i intensywnie chmielony, jeszcze zielone koszyczki chmielu, miód spadziowy, nuty leśnego igliwia, słodycz rodzynek, ale takich jeszcze nie wysuszonych, tokajskiego wina, a potem wraca goryczka piwna, chmieli lekko kawa na samym końcu. Wybitna porterówka.
W ofercie: Browar Miejski Bielsko
29/29/29,5/9,5=97

Odkrycie października 2025
Del Suelo
Firma Drinksology Kirker Greer wprowadziła rzemieślniczą linię mezcalu Del Suelo w październiku 2025 roku. Marka powstała we współpracy z Alim Rogelio Ramírezem i wiodącymi na świecie barmanami Gregorym Budą i Kevinem Demersem. Każda butelka prezentuje pojedynczą odmianę agawy z Oaxaca. Mezcale powstają w małej destylarni w wiosce San Luis del Río.
Kolekcja Del Suelo obejmuje agawy odmian: espadín, liso, tobalá i madrecuishe. Mezcale są butelkowane w ekologicznym, „dzikim szkle” i zdobią je ilustracje stworzone przez Waltera Garcíę Hernándeza, artystę z Oaxaca. Grafiki na etykietach przedstawiają serię rodzimych zwierząt, z których każde ma znaczenie dla przyrody i kultury stanu Oaxaca, a jednocześnie stanowi narrację o meksykańskim folklorze i nierozerwalnym związku regionu z produkcją mezcalu.
Agawy są około tydzień pieczone na ogniu, a potem miażdżone w tradycyjnym kamiennym młynie. Fermentacja odbywa się w otwartych drewnianych kadziach, z udziałem dzikich drożdży i bakterii. Destylacja w prostym miedzianym alembiku opalanym ogniem. Pierwsza destylacja zwana ordinarios jest do mocy 20-25%, druga do 45-60%.
Brak w Polsce

Lektura października 2025
Patryk Le Nart „Miksologia: Gin”
Druga książka Patryka Le Nart ukazuje się zaraz po pierwszej, poświęconej koktajlom na amerykańskiej whiskey. Tym razem mamy koktajle z ginem. Ważne jest jaki masz gin, jaki tonik i jaki lód. Jeżeli ktoś nie ma toniku wysokiej jakości, niech nie marnuje dobrego ginu. Jeżeli nie ma dobrej limonki i dużej ilości lodu – niech nie marnuje ani toniku, ani ginu. A jeśli nie potrafi zachować właściwych proporcji, to niech nie marnuje własnego czasu – pisze autor i trudno mu nie przyklasnąć. Dodajmy do tego, że w przypadku koktajli z ginem wyjątkową rolę odgrywa też szkło w jakim się serwuje, ale o tym Patryk także wyczerpująco w swojej książce pisze, jak i o technikach oraz sztuczkach barmańskich. Podaje też swoje ulubione giny i polecaną markę toniku. To są wybory praktyka, więc możecie mu zaufać.
W ofercie: Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Alkohol października 2025: Glenfiddich 40YO Batch 17 (Szkocja)
Wódka czysta października 2025: Subsea Vodka (Wyspy Owcze)
Wódka smakowa października 2025: Persha Gildiya – G1&Oyester Organic Vodka (Holandia)
Wódka starzona października 2025: Calisia Okowita Zbożowa Starzona 15YO (Polska)
Gin października 2025: Indian Summer Cask Strength Gin Aromatic Zesty Creamy Peat Cask (Węgry)
Akwawit października 2025: Faer Isles Ocean Truffle Akvavit (Wyspy Owcze)
Raki października 2025: Kulüp Rakı (Turcja)
Young spirit/new make października 2025: Probus Okowita Torfowa 2025 (Polska)
Okowita października 2025: Balancal Eau de Vie Banana Matured in Portuguese Oak (Portugalia)
Kalwados października 2025: Christian Drouin Pays d’Auge 12YO Chichibu Angels #11 (Francja)
Grappa/marc października 2025: Sibona Grappa Riserva Invecchiata in Botti de Sherry (Włochy)
Pisco października 2025: Fundo Los Nichos Espíritu de Elqui (Chile)
Koniak października 2025: Meukow Opale (Francja)
Armaniak października 2025: Baron Gaston Legrand 1975 Armagnac (Francja)
Rum października 2025: RumP@blic Sicilian Legacy (Włochy)
Cachaça października 2025: Mel de Minos Cachaça (Brazylia)
Whisky blended października 2025: Black Bull 30YO Double Matured (Szkocja)
Whisky single grain października 2025: Strathclyde 32YO 1990 Octave #6438579 Duncan Taylor (Szkocja)
Whiskey rye października 2025: RyeLaw 2018 (Szkocja)
Whiskey irlandzka października 2025: Muja Rosapetra (Irlandia)
Whiskey amerykańska października 2025: Virginia Courage & Conviction (USA)
Bourbon października 2025: Woodford Reserve Madeira Cask Finish (USA)
Tequila października 2025: Aluzar Blanco 50 (Meksyk)
Mezcal października 2025: Del Suelo Madrecuishe (Meksyk)
Destylat z agawy października 2025: La Venenosa Agave Maximilliana (Meksyk)
Baijou października 2025: Gujinggong Jiu Ancient 26 – 2019 (Chiny)
Shōchū października 2023: Danryu Bless Awamori (Japonia)
Likier października 2025: Browar Miejski Porterówka (Polska)
Odkrycie października 2025: Del Suelo (Meksyk)
Lektura października: Patryk Le Nart „Miksologia: Gin” (MSBS)








