Alkohole stycznia 2020

W styczniu spróbowałem 112 nowych mocnych alkoholi. Dużo nowych i dobrych whisky, bardzo dużo nowych wódek. Najważniejszą imprezą stycznia był trzeci Festiwal Wódki i Zakąski. Ponad połowa próbek (aż 77) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

1

2

1

2

4

7

16

52

25

Alkoholem stycznia został trunek niedostępny w sprzedaży, odtworzona dawna receptura likieru Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte (47%) z notą 97,5/100. Historia „likieru warszawskiego” sięga końca XVIII lub początku XIX wieku. Były to cenione (i drogie) likiery ziołowe z grupy digestif. Jednym z głównych składników był korzeń kolcorośli, sarsaparilla. Oryginalnie produkowany w Warszawie, potem jednak także na innych terenach, także w Berlinie. W 2019 roku dawną, zapomnianą, recepturę postanowił odtworzyć Bogumił Rychlak, użyte botaniki to: cytwar, sarsaparilla, kłącze kosaćca, tatarak i ok. 250 g cukru rafinada na litr (w formie syropu). W zapachu korzennie, cytrusowo, warzywnie: imbir, cytryna, dzięgiel, pietruszka, seler, miód. W smaku masa ziół, imbir, żywiczność, igliwie, tuja, tymianek. W finiszu sosna i tussipec.
Wódka czysta stycznia to Grey Cardinal Premium Organic (40%) z notą 89,5, produkowana na Litwie przez Stumbras. Destylowana jest ekologiczna pszenica, klasyczna filtracja węglowa. W aromacie delikatna, lekko czuć pieprz, lekko liście. W ustach słodko – słód, słodkie ziarno, miód. W finiszu nuty mięty, kminu.
Wódka smakowa stycznia to Nemiroff Wild Cranberry (40%) z notą 87,5. W zapachu – żurawina i brandy. Smak rześki, kwaskowy – żurawina i jagody leśne, a w finiszu poza żurawiną tarnina, śliwki.
Jest także wódka starzona stycznia – Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1 (52,8%) z notą 93. Aromat intensywny: orzechy włoskie, czekolada z orzechami laskowymi, delikatnie wanilia, nuty balsamico, surowe drewno. Aromat dobrego alkoholu i dobrej beczki, trudno jednak ocenić czas leżakowania, prawdopodobnie była to świeża beczka, która bardzo dużo wniosła w budowę aromatów tej wódki. Smak w pierwszej chwili ostry, pieprzny, po chwili pojawiają się nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych, chałwy, suszonych wiśni. Dość mocno czuć alkohol, no ale nic dziwnego, to jest ponad 50%. Zaskakująco soczysty finisz – sok z wiśni, grejpfrut, rozgrzewający imbir i mleczna czekolada z czerwonym pieprzem, delikatna nuta drożdżowa.
W styczniu wyróżniliśmy też akwawit miesiąca, to duński Aalborg Jule Akvavit 2019 (47%) z notą 96. Aromat cytrusów, dużo grejpfruta, pomarańczy i cytryny, kmin, koper. W smaku dużo kopru i kminu, anyż, czarny chleb z kminem, masa pomarańczy. Finisz lekko pomarańczowy, mocno kminkowy i lukrecja, anyż, pumpernikiel.
Kolejna rzadka kategoria – raki/ouzo miesiąca, nagrodziliśmy Bogazin Kalbi Raki (45%) z notą 88. Dwukrotnie destylowany alkohol z winogron z zachodnich regionów Turcji, do tego anyż. Trunek ma lekki aromat anyżu, świetnie uzupełniony winogronami, różanością muskatu. Do tego nuta drożdży i wiśni, mineralność. W smaku: anyż, gorycz albedo, wiśnie, nuta mleczna. Finisz cierpki, winogronowy, pestkowy, ziemisty.
Tytuł young spirit stycznia otrzymuje Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2019 (47,5%) z notą 91,5. Aromat zaskakująco zielony, jak zielony ogórek, koperek i migdał. W smaku ogórek i rabarbar, soczysta morela, ananas. W finiszu liście porzeczki i czarna porzeczka, konopia.
Okowita stycznia to Kulturna Oryginalna Rakija (40%) z notą 88,5. Słodkie aromaty kwiatów, migdałów, róży. Czysty, delikatny smak winogron i kwiatów – rumianek i róża. Lekki, kwiatowy finisz, zielone winogrona i miód.
Ginem stycznia zostaje Blackwoods 2017 Limited Edition (60%) z notą 90. Aromat jałowca, igliwia, dzięglu, pieprzu, wrzosów, zielonych jabłek. Smak słodowy, ciężki, ciemne piwo z jałowcem, kwas chlebowy, jabłka, ściągająca cierpkość. Finisz lekko piekący, imbirowo-jałowcowy, wciąż mocno czuć słód.
Rum stycznia to Mount Gay 1703 Master Select 2017 (43%) z notą 92,5. Blend 55 beczek w wieku minimum 10 lat. Aromat skóry, karmelu, gorzkiej czekolady z wiśnią. Smak cierpki, skórzasty, wiśnie, wiśniowy tytoń, lekko cynamon. W finiszu wiśnie, tytoń i herbata hibiskusowa.
Brandy stycznia zostaje Metaxa Angels Treausre (41%) z notą 91. Bardzo ciemny kolor, w aromacie orzechy, toffie, czarna czekolada, rodzynki. W smaku masa rodzynek, likierowe wino, bardzo lekkie. Finisz słodki, rodzynki i figi, do tego gorzka czekolada, lekko imbir i drewno.
Armaniak stycznia to Comte de Lauvia 1968 (40%) z notą 95. W aromacie: skóra, orzechy, wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, guma arabska, aceton. W smaku śliwki, czekolada, tytoń, rodzynki, drożdże. Finisz to makowiec z rodzynkami i rumem.
Grappa/marc stycznia to OVII Okowita z wytłoków winogron 2019 (40%) z notą 93,5. Aromat: jabłek, trawy, gruszek, zielonych liści, orzechów, tytoniu. Smak ziemisty, kwiatowy, w finiszu dochodzą nuty rumianku i róży. Wytłoczyny pochodzą z winnicy Ingrid – zweigelt, pinot noir, pinot blanc i gewürztraminer.
Whisky blended stycznia zostaje japońska Helios Whisky Pure Malt (40%) z notą 87. W aromacie ziarna prażone kawy, anyż, lukrecja i wiśnie. Smak bardzo lekki, słodki, figi, daktyle, syrop cukrowy. Słodki, cukrowy finisz, z bardzo przyjemną nutą rabarbaru.
Bourbon stycznia to Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey (46,3%) z notą 88. To pierwszy oficjalny bourbon, który był finiszowany w systemie solera, w starych beczkach po sherry oloroso. Wcześniej leżakował przez ok. sześć lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Spory jest stosunek żyta w nastawie – ok. 37%. Zapach delikatny, kukurydza, czekolada, orzech laskowy. W smaku trochę orzechowego balsamico, słonecznik. Gorzka czekolada, orzechy i lody waniliowe w finiszu.
Whisky single malt stycznia zostaje Benrinnes 23YO Cadenhead (51,1%) z notą 95,5. Bardzo przyjemny aromat jabłek – zielonych i kwaśnych, czerwonych i słodkich oraz pieczonych z cynamonem. Poza tym ciasto drożdżowe ze śliwkami. W smaku nuta likierowego wina, ale dominantą są owoce – ananas, gruszki, brzoskwinie w syropie i jabłka, lekka gorycz albedo. Morele i brzoskwinie, a nade wszystko bardzo dojrzałe gruszki w słodkim, długim finiszu, a też słodycz syropu trzcinowego.
Whisky single grain stycznia to Strathcydle 30YO 1987 Whisky Broker (52,6%) z notą 89. Aromat rodzynek, świątecznych bakalii. W smaku cytryny, limonki, kandyzowane limonki, w finiszu imbir, kandyzowany imbir i limonka.
Whiskey rye stycznia to Russel’s Reserve 6YO Rye (45%) z notą 92,5. W aromacie: wanilia, banany, śliwki, wiśnie, pestki, tabaka. W smaku: tytoń, wiśnie, wino likierowe. W finiszu: rodzynki, tytoń i daktyle.
Whiskey irlandzka stycznia to Glendalough Pot Still Irish Whiskey Batch 1 (43%) z notą 92. Aromat oleisty – czarne oliwki, zacier zbożowy, ciasto drożdżowe i wanilia. W smaku podobnie – czarne oliwki, drożdże, do tego wędzone śliwki. W finiszu dużo ziarna, zacieru, a także prażone ziarna kawy.
Odkryciem stycznia jest seria rumów Havana Club Professional Edicion. Jak na razie dwa specjalne rumy zrobione z myślą o miksologii w najlepszych barach. Wypuszczone w liczbie zaledwie 12 tys. butelek, o mocy 40% każdy. Havana Club Professional Edicion A powstał z okazji dwustulecia baru El Floridita w Hawanie, a w jego opracowaniu uczestniczyli barmani Cesar Martí i Alejandro Bolivar. Celem było stworzenie białego rumu, idealnego do daiquiri. Jest to mieszanka trzech rumów i aguardiente, beczki typu bocoy po 500 l i typu pipas po 200 l. Wiek destylatów… do 60 lat. Rum biały, czyli odfiltrowany. Rum Havana Club Professional Edicion B powstał w wyniku przypadku, ze Szkocji zamówiono beczki po whisky, ale niespodziewanie dotarły beczki po torfowych whisky ze Szkocji. Postanowiono zaeksperymentować, a do współpracy zaproszono barmana Nicka Strangewaya. Trzy leżakowane rumy trafiły na dodatkowych 12 miesięcy do beczek po whisky z Islay. Wcześniej leżakowały przez okres…. do 70 lat w beczkach o pojemności 180 l z amerykańskiego dębu.
Wyróżnienia w kategorii Lektura miesiąca brak.

Alkohol stycznia 2020: Warschauer Liqueur 1824 5. Sorte (Polska)

Wódka czysta stycznia 2020: Grey Cardinal Premium Organic (Litwa)

Wódka smakowa stycznia 2020: Nemiroff Wild Cranberry (Ukraina)

Wódka starzona stycznia 2020: Polska Wódka Starzona w Beczkach Tempranillo 2019 Batch 1 (Polska)

Akwawit stycznia 2020: Aalborg Jule Akvavit 2019 (Dania)

Raki/ouzo stycznia 2020: Bogazin Kalbi Raki (Turcja)

Young spirit stycznia 2020: Podkarpacka Destylarnia Okowity Okowita z Ziemniaków 2019 (Polska)

Okowita stycznia 2020: Kulturna Oryginalna Rakija (Bułgaria)

Gin stycznia 2020: Blackwoods 2017 Limited Edition 60% (Szkocja)

Rum stycznia 2020: Mount Gay 1703 Master Select 2017 (Barbados)

Brandy stycznia 2020: Metaxa Angels Treausre (Grecja)

Armaniak stycznia 2020: Comte de Lauvia 1968 (Francja)

Grappa/marc stycznia 2020: OVII Okowita z wytłoków winogron 2019 (Polska)

Whisky blended stycznia 2020: Helios Whisky Pure Malt (Japonia)

Bourbon stycznia 2020: Hillrock Solera Aged Bourbon Whiskey (USA)

Whisky single malt stycznia 2020: Benrinnes 23YO Cadenhead (Szkocja)

Whisky single grain stycznia 2020: Strathcydle 30YO 1987 Whisky Broker (Szkocja)

Whiskey rye stycznia 2020: Russel’s Reserve 6YO Rye (USA)

Whiskey irlandzka stycznia 2020: Glendalough Pot Still Irish Whiskey Batch 1 (Irlandia)

Odkrycie stycznia 2020: Havana Club Professional Edicion (Kuba)

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.