Alkohole stycznia 2024

W styczniu spróbowałem 162 nowych alkoholi, sporo było polskich nowości, sporo whisky i rumów, kilka próbek znakomitych, cztery z notami 95+. W strefie medalowej było 111 próbek, czyli ponad 2/3. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach. Najwyższą ocenę dostała tequila, wyjątkowa Tears of Llorona Extra Añejo.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I00231416257734

Alkohol stycznia 2024

Tears of Llorona Extra Añejo (43%)

Niezwykła marka tequili, która leżakowała ok. pięć lat w trzech różnych beczkach – po koniaku, szkockiej whisky i sherry. Co ciekawa, każda z tych beczek jest wyczuwalna w owocowym i słodkim aromacie. Jej twórcą jest Germán Gonzalez, jego ojciec stworzył markę tequili Chinaco, a Germán odpowiadał wcześniej za projekt tequili T1. Tears of Llorona to tequila w 100% z agave Weber rosnącej na wzgórzach Los Altos przy Jalisco. Dwukrotna destylacja w alembiku. Zapach bardzo bogaty, głęboki – są tu pigwy, morele, brzoskwinie, jest miód, ale też zielone orzechy włoskie, prażone migdały, lekka nutka ziołowa, leśna. W smaku i cierpka, i słodka, owocowa – dojrzałe pigwy, ale też suszone morele, nawet suszone skórki pomarańczy, ale też owocowy tytoń, zioła, hibiskus, koper. Finisz długi, głęboki, wytrawny, dużo nut koniakowych, sporo tytoniu, orzechów włoskich, kwasowych śliwek, ume, agrestu, kumkwatu, lekki owocowy tytoń. Niesamowicie kompleksowa tequila, elegancka i świetnie ułożona.

Brak w Polsce

5/5

28,5/29/29,5/9,5=96,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta stycznia 2024

Soyombo Super Premium Mongolian Vodka (39,5%)

Soyombo to symbol Mongolii. Wódka wyprodukowana w małych partiach w oryginalnym miejscu destylarni ostatniego Pałacu Cesarskiego, Pałacu Zimowego Bogd Khana, znajdującego się w Ułan Bator, stolicy Mongolii. Surowcem są ziarna organicznej pszenicy z Selenge na mongolskich stepach. Destylowana sześciokrotnie, filtrowana przez 5 dni przez węgiel drzewny, kwarc, diamenty i srebro. Wykorzystano wodę z podziemnych źródeł spływających z lodowych kopuł gór Bogd Khan. Zapach pełen słodkiej mąki, pszennego chleba, nuty rodzynek, czekolady z rodzynkami, ale też ziół i lekko jakby skórek cytryny. W ustach kremowa, mleczna, słodka, ale jednocześnie mineralna, rześka, niesamowicie pijalna. W finiszu natomiast najpierw jest wafelek kakaowy, gorzka czekolada, piernik, przyprawy korzenne, a potem cierpkość – czerwone winogrona, sporo mineralności. Ciekawa, smaczna wódka w bardzo eleganckim opakowaniu, oczywiście ze znakiem soyombo.

W ofercie: Ice-Full

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Wódka smakowa stycznia 2024

Conopcia Limited Edition (40%)

Conopia sativa indica, z jednej wybranej odmiany. Zapach bardzo intensywny, dużo kwiatostanu konopi, nutka cytrusowa, limonkowa, mięta, zielony ogórek. W ustach niesamowicie delikatna, dużo ziół, koszyczki konopi, lekko szałwia, sosna, mięta, zielony ogórek. Finisz długi, gorzkawy – konopia i szałwia, mięta pieprzowa, nuty herbaciane. Idealnie oddaje zapach i smak kwiatów konopi. Cudowne koktajlowo. Cytrusowy charakter sugerowałby wykorzystanie np. zamiast ginu do koktajlu gimlet, ale też spróbowałbym zamiast rumu w daiquiri.

W ofercie: ICM

5/5

28,5/29/28,5/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Okowita stycznia 2024

Podole Wielkie Rowing Jack Rum Cask 2021 (50%)

Edycja limitowana, tylko 322 butelki. 18 miesięcy leżakowania w beczce po rumie. Zapach cytrusowy, chmielowy, delikatna owocowa słodycz, pomarańcze, ale głównie rześkość. W smaku słodkie pomarańcze, pomelo, kandyzowane skórki cytryny, mirabelki, renkloda, brzoskwinia. Finisz słodko-cierpki – tytoń, ale też brzoskwinie i morele, chmiel i goryczka, słodki słód, koper, odrobina anyż. Znakomite.

W ofercie: Podole Wielkie

5/5

28,5/29/29/9=95,5Aqua Vitae rekomenduje

Gin stycznia 2024

Elements of Botanica Mystical Forest Gin (42%)

Czeski gin od producenta wódki Helsinki. Część botaników pochodzi z Beskidów Morawskich i Gór Wołoskich. Jałowiec jest najpierw długo macerowany w alkoholu, zanim nastąpi destylacja. Oparty na 13 składnikach, poza jałowcem to m.in.: kolendra, irys, tatarak, skórki pomarańczy, tangerynki, pigwa, migdały. Piękny owocowy zapach z tangerynka, mandarynką, pomarańczą na pierwszym planie, a głębiej leśne nuty jałowca, nie tylko jagód, ale całych gałązek. Są też inne słodkie owoce – pigwa, może leśne jagody. W smaku dużo słodkich pomarańczowych cytrusów, konsekwentnie leśne nuty jałowca, igliwia, kolendra, jakby bergamotka. Finisz soczysty – pomarańcze, tangerynki, liczi, do tego nuty cierpkie – herbaciane, lekka pieprzność, pikantność. Niezwykle smaczny, bardzo ładnie poukładany gin.

W ofercie: Pinot Wine & Spirits

4.5/5

28,5/28,5/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Akwawit stycznia 2024

Aalborg Jule Akvavit 2023 (47%)

Zapach koper, kmin, mięta, limonka, pomarańcza, mandarynka, tangerynka, słód, kwaśna śliwka, czarne oliwki. Smak oleisty, bardzo kminkowy, mięta, cytrusy. W finiszu dużo kopru i kminu, oliwki, anyż, mentol, mirabelki, pieprz.

Brak w Polsce

5/5

29/29/28/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Grappa/marc stycznia 2024

Dyssov Grappissimo G/1 (40%)

Okowita z wytłoczyn winogron, powstała przy współpracy z Winnicą Kazimierskie Wzgórza z odmian riesling i roter riesling, zbiór 2023, moc – 40%. Zapach trawiasty, drożdżowy, mniszek lekarski, kolendra, gorczyca, pokrzywa, mięta. W smaku słodkie i cierpkie winogrona, kolendra, mięta, lekko rumianek. W finiszu goryczka szałwii, lekki pieprz, mięta, kolendra.

W ofercie: Dyssov Mill Distillery

4/5

26/26,5/26,5/7,5=84,5

Brandy stycznia 2024

Koya XO (40%)

Dziesięcioletnia chińska brandy. Wyłącznie z winogron ugni blanc. Podwójna destylacja we francuskich alembikach. Leżakowanie we francuskim dębie z Limousin. Zapach kwiatów, ogrodu różanego, liczi, słodkich jabłek, gruszek, mango, lekko anyż, tymianek, odrobina kakao, skórzastość, lukrecja. W ustach delikatna, cierpka, sporo tytoniu, zielonej herbaty, lukrecja, suszony rumianek, rodzynki i figi, chlebowiec. W finiszu cierpki tytoń, zielone orzechy włoskie, skóra, lukrecja, koper, migdały, lekka słoność. Smaczna, złożona, wysokiej klasy brandy.

W ofercie: Cerville Investments

4.5/5

28,5/28,5/28/8,5=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Koniak stycznia 2024

Pierre Vallet XXO Hors d’Age (40%)

Najmłodszy składnik tego koniaku ma co najmniej 14 lat. Zapach moreli, brzoskwini, pomelo, delikatnego tytoniu, migdału. Smak cierpki, kwaskowe jabłka i gruszki, kwaskowe winogrona, tytoń, gorzka herbata, lukrecja. W finiszu gorzkie śliwki, renklody, mirabelki, do tego słodkie nuty rodzynek i daktyli, pralinki, wiśnie w czekoladzie, włoskie orzechy w gorzkiej czekoladzie.

W ofercie: Crimston

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Armaniak stycznia 2024

Baron Gaston Legrand 1974 Armagnac (40%)

Zapach wiśni, śliwek, moreli, migdałów, orzechów włoskich. Rześko jak na wiek. Smak cierpki – kwaśne morele, kwaśne jabłka, śliwki w occie, tytoń, lekko anyż. Finisz bardzo długi, owocowy i octanowy – jabłka, brzoskwinie, morele octujące, orzechy włoskie, tytoń, lukrecja, słodki miąższ gruszki, goryczka głogu.

W ofercie: M&P

4.5/5

27,5/27/28/8,5=91Aqua Vitae rekomenduje

Rum stycznia 2024

Mhoba High Ester Pot Still Batch 2022HE2 (65,2%)

Powstał z użycia dundra, długiej i dzikiej fermentacji. Intensywny zapach bananów, liści bananów, kiszonej rzepy, marynowanych arbuzików, topinambura, chrzanu, pomidorowego octu, ale też malin, znakomite. Smak kwaśny, octowy, pomidory, domowy keczup, słoność, cierpkość, tytoń, masa soli. W finiszu sól, ocet pomidorowy, keczup, lekko tobasco, pieprz kajeński, siarczany, cierpkość, taniczność. Rozgrzewający, bardzo dziwny, wymagający, wyrazisty rum.

W ofercie: The Last Port

4.5/5

29/28/28,5/9=94,5Aqua Vitae rekomenduje

Whisky blended stycznia 2024

Malts of Islay 34YO Mission Gold Murray McDavid (41,1%)

Mieszanka Bowmore i Laphroaig, beczka ponownego napełnienia po sherry, finiszowana w beczce pierwszego napełnienia po sherry oloroso. Butelkowanie 2023, 626 butelek. W zapachu dużo wosku, nuty medyczne, bandaże, zioła, gencjana, wypieczona skórka chleba. Smak ziołowo-apteczny, syrop, jest lekka, torf schowany. W finiszu jest lekko, wosk, zioła, wrzosy, skórki jabłek.

W ofercie: M&P

4.5/5

26,5/26,5/27/7,5=87,5

Whisky single malt stycznia 2024

GlenAllachie 30YO Batch 3 (48,9%)

Wykorzystano do tej edycji beczki po: po sherry pedro ximenez, oloroso oraz nowe beczki z dębu amerykańskiego. Zapach śliwek, suszonych moreli, suszonego mango, daktyli i tłustego słodowanego ziarna. W smaku – śliwki, czereśnie, wiśnie, imbir, anyż, kwaskowe jabłka, pieprz, sporo wanilin. W finiszu cierpkie jabłka, anyż, tytoń, lukrecja, pieprz, kardamon, budyń waniliowy. słód piwny.

W ofercie: M&P

4.5/5

28,5/28,5/28/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Whisky single grain stycznia 2024

Fuji Single Grain Japanese Whisky (46%)

Kukurydziana whisky destylowana w kolumnach, z niewielkim dodatkiem słodu jęczmiennego. Zapach ziół, prażonej kukurydzy, siana, suszonych moreli, dużo wanilii, mleczna czekolada z orzechami włoskimi. W smaku jest słoność, jest dużo ziarna, prażone ziarno, wypieczona skórka chleba, chrupki kukurydziane. Ładnie ułożona, w finiszu konsekwentnie czuć słodycz ziarna i nuty ziołowe z wypalonej beczki, czekolada z rodzynkami, z orzechami, rozmaryn.

W ofercie: Wyborowa Pernod Ricard

4.5/5

26,5/26,5/26,5/7,5=87

Whiskey irlandzka stycznia 2024

Redbreast 12YO CS B1/23 (57,2%)

Zapach intensywny, przyjemny, są w nim nuty słodkiego ananasa, liczy, wanilii, kokosa, masła kakaowego. Jest też nuta septyczna, zielone orzechy włoskie. W ustach czuć moc alkoholu, sporo kokosa, nuty rumowe jak rumy z Barbadosu, jest też cierpkość, zielone orzechy, skóra, tytoń. Finisz bogaty, sporo owoców sadu – biała porzeczka, agrest, ale też egzotycznych, nietypowych, jak tłuste awokado i kwaśne kiwi, jest też czekolada z kokosem.

Brak w Polsce

4.5/5

26/26/27,5/7,5=87

Mezcal stycznia 2024

Don Ramon Joven Salmiana (40%)

Zapach prażonych migdałów, prażonych orzeszków ziemnych, masła orzechowego i smoły, nafty. W ustach smolistość, pieczone kasztany, wędzona czarna porzeczka, nuty rybnej wędzarni – wędzony dorsz, wędzone krewetki, ale też wędzone szprotki. W finiszu masło orzechowe, dużo laskowych orzechów, wędzenie ryb w dobrej portowej wędzarni – sardynka, wędzony śledź, dym wędzarni, smoła.

W ofercie: Crimston

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8,5=91Aqua Vitae rekomenduje

Likier stycznia 2024

Jakob Haberfeld Basztówka (35%)

Likier na bazie torfowego stouta, leżakowany w beczce po szkockiej torfowej whisky, z dodatkiem ziół i korzeni. Zapach pierników – gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, koper, także dużo słodkiego, przyjemnego słodu, który harmonijnie łagodzi ostrość przypraw korzennych. W smaku czuć wędzony słód, wędzone śliwki, jest też lekka kwaskowość, jak z soku z wiśni i świetne dopełnienie przyprawami korzennymi, a także jakimś gorzkim ziołem. Finisz długi, dużo wędzenia, ale też rześki nuty eukaliptusowe, mięta, pokrzywa, lukrecja, anyż. Harmonijne, świetnie ułożone, wszystko tu do sienie pasuje i jest… zwyczajnie bardzo smaczne. Świetny likier na chłodne wieczory.

W ofercie: Jakob Haberfeld

4.5/5

27,5/28,5/29/8,5=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie stycznia 2024

Rummie Club (Holandia)

Judith i Martijn prowadzą w Amsterdamie sklep pod szyldem RummieClub. Oferują tam nie tylko rumy z całego świata, także inne alkohole, organizują degustacje. Maja bardzo małą destylarnię, wyposażoną w prosty holenderski aparat Istill500. To 500 l zbiornik ze stali nierdzewnej i kolumna z miedzianymi wsadami. Do produkcji własnych rumów używamy głównie organicznej melasy z Paragwaju. Zużywają ok. 100 l melasy na 500 l fermentacji. Proces fermentacji jest inny dla poszczególnych rumów. Większość fermentacji trwa około 6-10 dni i nie jest kontrolowana temperaturowo. Mają także krótszą fermentację, ok. 5 dni, prowadzoną bezpośrednio w zbiorniku Istill500, która jest kontrolowana temperaturowo, w niższych temperaturach. Przeprowadzają również fermentację trwającą od 10 do 20 dni, podczas której starają się zwiększyć kwasowość i poziom estrów, czasami dodają też dunder. Używane odmiany drożdży dają owocowy i intensywny smak.

Brak w Polsce

Lektura stycznia 2024

Jim Murray „Whisky Bible 2024” (Dram Good Books)

Jubileuszowe wydanie, pierwsza edycja „Whisky Bible” ukazała się w 2004 roku. Przez tych 20 lat świat whisky zmienił się zupełnie, o czym Murray pisze we wstępie. Mało kto butelkował z mocą beczki, dominowały szkockie blendy, poza Szkocją destylarni whisky prawie nie było. Tegoroczne wydanie zawiera oceny 4000 whisky, w tym 1500 szkockich single malt, 400 szkockich blendów i aż 900 whiskey z USA. Po raz pierwszy zrecenzowanych zostało 777 whisky.

W ofercie: SingleMalt.pl
Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.