Alkohole września 2025

We wrześniu spróbowałem 264 nowych alkoholi. Okazjami były podróże, we wrześniu odwiedziłem Eger, Düsseldorf, Wiedeń i Bukareszt, nowe miejsca to zawsze okazje do wizyt w barach i próbowanie nieznanych lokalnych trunków, a przy okazji też wizyty w destylarniach. Wciąż też spływają do oceny butelki zgłoszone na konkurs Warsaw Spirits Competition. Alkoholem miesiąca została wybitna whisky single malt Glen Scotia 50YO Elements of Cambeltown z bardzo rzadką notą 99,5/100. Nigdy wcześniej tak wysoko nie oceniłem żadnej single malt, dotąd najwyższe noty jakie przyznawałem w tej kategorii to były 98,5. We wrześniu dużo miałem trunków wybitnych z notami 95+, poza wspomnianą Glen Scotia są to: whisky single malt Littlemill 47YO The Vanguards Collection No. 02 i Littlemill 33YO Cask Reflections Release No. 01 Mizunara Oak Finish, okowity: Palona Śliwowica Château Kirwan Cask Finished CKCF002/22, Hämmerle Himbeer, Petrény Arany Muskotály oraz Agardi Miraculum Vilmoskorte 2024, brandy Jad XO 40 Ani oraz Miorita XO 30YO, likiery: Unicum Trezor XO 2013, Berta Il 28 Di Via San Nicolao Amaro d’Erbe, Nalewka Wawelska Z Pędów Sosny, Unicum Reserva 2025 i Youra Nalewka Czarny Bez 1/2025, absynt Pakruojis Manor Absentas, akwawit Pakruojis Manor Kmynų, gin Arpad Malna Gin, a także wódka Silesia Distillery Wódka Ziemniaczana 2/2025. W strefie medalowej było 168 próbek, tj. ponad 60% próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc0-1010-2020-3030-4040-5050-6060-7070-8080-9090-100
I911747929285348
II020031113253923
III011255263911188
IV01445714298046
V0023479368637
VI4241112243411074
VII6222131722356347
VIII10667617489955
IX324451224429375
razem232130265086178282734493

Alkohol września 2025

Glen Scotia 50YO Elements of Cambeltown (42,3%)

Destylowana w 1973 roku, w pełni leżakowana w amerykańskim dębie. Zabutelkowana w 2025 roku, edycja liczy jedynie 100 butelek. Sugerowana cena to 171500 zł. Aromat oleisty, pełen przypraw, egzotycznego drewna, wosku, ale też jabłek, gruszek, moreli. Są też nuty lubczyku, dużo umami, jest delikatna kwaskowość jakby kumkwatu, może rokitnika. I jeszcze trochę wiórków kokosowych. W ustach potężna, elegancka, bardzo zrównoważona. Najpierw jest nieco imbiru i cytrusów, pigwa, kwaskowa gruszka, potem nuty słodsze, wchodzące w rejestry korzenne – miód, słodkie gruszki, słodki tytoń i czekoladki z koniakiem klasy co najmniej hors d’age. W bardzo długim finiszu jest kandyzowany imbir, dużo leśnego miodu, kwaśne i słodkie gruszki, kumkwaty, gorzkie pomarańcze. Finisz trwa i trwa. Wybitna, doskonała whisky.
W ofercie: United Beverages

5/5

29,5/30/30/10=99,5Aqua Vitae rekomenduje

Wódka czysta września 2025

Wódka Ziemniaczana 2/2025 (43%)

Intensywny, wyrazisty, smaczny aromat surowych ziemniaków, zielonego ogórka, delikatna przyjemna nutka ziołowa. W ustach słodka, oleista, pełna smaku – ziemniaki, kalarepka, ogórek, pestki dyni. Finisz bardzo długi, pieczona skórka ziemniaka, znów pestki dyni i zielony ogórek. Niebywale smaczna wódka.
W ofercie: Silesia Distillery

5/5

28,5/29/29/9,5=96Aqua Vitae rekomenduje

Wódka smakowa września 2025

Bon Ton Tradycyjna Wódka o Smaku Barszczu Czerwonego Młody Burak 2025 (40%)

Limitowana edycja – wódka Bon Ton o smaku barszczu czerwonego z młodych buraków. Wódka z młodego kiszonego buraka zachowuje wyrazistość barszczu, ma nuty pikantne, lekko chrzanowe, pieprzne. W porównaniu z późnym burakiem cechuje ją większa lekkość i słodycz w smaku, a jednocześnie bardziej wyrazisty aromat. To limitowana edycja, którą wyróżnia słodki, delikatny charakter czerwonego buraka zbieranego w czerwcu 2025 roku. Dłuższy okres kiszenia buraka nadał charakterystycznych nut barszczu i dał piękną buraczaną barwę. W aromacie kiszony barszcz, nuta chrzanu, pieprzu. W ustach smaczne, wytrawno-słodkie, buraczane, pieprz.
W ofercie: Team Spirit Whisky

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Wódka starzona września 2025

Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 5YO (43,5%)

Żytnia wódka leżakowana pięć lat w beczkach po tempranillo, napełnionych w czerwcu 2020 roku. Aromat cierpki, tarninowy, żurawina, jarzębina, czerwona porzeczka, agrest, delikatnie śliwka w tle i prażone ziarno. W ustach cierpko i słodko, dużo owoców, figi, hibiskus, czerwone i białe porzeczki, morwa, lekka dymność. W finiszu jest tytoń i skóra, delikatna słoność i dużo cierpkości – porzeczka, agrest, ale też limonka i wytrawna herbata z cytryną. Bardzo dobrze zestawiona starzona wódka i niesamowicie pijalna.
W ofercie: Manufaktura Luksusu

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94

Gin września 2025

Árpád Malna Gin (40%)

Gin destylowany w miedzianym alembiku, najważniejszym składnikiem obok jałowca są maliny odmiany fertődi zamatos. Zapach pełen świeżej maliny i jałowiec w tle. W smaku malina, jałowiec, lekko cytrus, dzięgiel. W finiszu jak bardzo dobry destylat z malin, lekko podkręcony jałowcem. Unikatowy gin.
Brak w Polsce

5/5

29,5/27,5/29/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Akwawit września 2025

Pakruojis Manor Kmynų (38%)
Intensywny, ale też bardzo elegancki i subtelny, słodki zapach kminu, lekko słodu i kocimiętki. W ustach słodycz i ziołowość, kmin i nuty apteczne. Finisz długi, przyjemnie rozgrzewający – dużo kminu, ale też lekka nuta pieprzna i trochę goryczki.
W ofercie: Team Spirit Whisky

5/5

28,5/29/29/9=95,5

Young spirit/new make września 2025

The Dullahan (40%)

Irlandzki destylat z jęczmienia i innych zbóż. Aromat słodki, chlebowy, przyjemny, z delikatną nutą suszonych owoców i ciemnego piwa. W ustach skórka dobrze wypieczonego smacznego chleba. W finiszu czarny chleb, delikatnie rodzynki i suszone morele, ciemne jęczmienne piwo.
Brak w Polsce

4/5

25,5/26/25,5/7=84

Okowita września 2025

Palona Śliwowica Château Kirwan Cask Finished CKCF002/22 (52%)

Zlana w czerwcu 2022 roku, leżakowała 32 miesiące w beczce po winie Château Kirwan Margaux Grand Cru Classe Bordeaux. Partia liczy 337 ręcznie numerowanych butelek. Piękne aromaty przyprawowe, korzenne, piernikowe, do tego dojrzałe bardzo dobre śliwki, powidła śliwkowe, sporo słodyczy, marcepan, choć jest też bardziej kwaskowa nuta jakby mirabelki. W ustach cierpka, korzenna i dużo orzechów włoskich, tytoń, skóra, renklody, kwaskowe śliwki, jabłka, lekka słoność, słona lukrecja. W bardzo długim finiszu jest ziemistość, taniczność, tytoń, cierpkie owoce, słoność, lekka goryczka, umami, nuta żywiczna. Wytrawna, bardzo dobra i bardzo ciekawa śliwowica, unikat.
W ofercie: Dom Wina

5/5

28,5/29/30/9,5=97Aqua Vitae rekomenduje

Grappa/marc września 2025

Kövér KP Kékfrankos Törkölypálinka (42%)

Delikatny i elegancki aromat czerwonych winogron, przypraw korzennych, śliwek, czereśni. Smak cierpko-słodki, dużo wiśni i kwaśnych winogron, taniczny, tytoń. Finisz słodki, sok winogronowy, ale też tytoń i cierpkość, dzika róża, delikatnie pieprz i zioła.
Brak w Polsce

4.5/5

26,5/27/28/8=89,5

Pisco września 2025

Aviador de Uvas Escojidas (42%)

Przedestylowano całe winogrona szczepów: muskat aleksandryjski, moscatel rosada i pedro jimenez. Przyjemny aromat śliwek, moreli, brzoskwini, wiśni. W ustach pudrowość, kwiaty – róże, ale też rumianek, kwaśne i gorzkie jabłka. Finisz dość mdły, kwiatowy, dużo muszkatu, morele.
Brak w Polsce

4/5

25/25/24,5/7=81,5

Brandy września 2025

Jad XO 40 Ani (40%)

Producentem tej brandy jest rumuński winiarz Beciul Domnesc, trunek leżakował czterdzieści lat w beczkach po jego winach o pojemności 450 i 600 l. Winogrona szczepów aligote i fetească regală pochodzą z winnic Odobești i Panciu. Przefermentowany moszcz był dwukrotnie destylowany w małym aparacie opalanym ogniem. Beciul Domnesc butelkuje też stare brandy pod marką Miorita. Czterdziestolatnia Jad ma aromat kawy, czekolady, pralinek, orzechów włoskich, suszonych moreli, suszonych śliwek, powideł śliwkowych, fig, derenia, tytoń owocowy. W ustach wytrawna czekolada, suszone orzechy włoskie, lukrecja, lekka słoność, dużo skóry i zaskakująco soczyste winogrona, kwaskowa mirabelka, dojrzała żółta śliwka. Finisz bardzo długi, cierpki, tytoniowy, gorzka mocna herbata, hibiskus, kwaśne wiśnie, czerwone porzeczki, morwa, winogrona i skóra, dużo skóry, bardzo taniczna brandy i bardzo smaczna.
Brak w Polsce

5/5

29/29/29,5/9=96,5Aqua Vitae rekomenduje

Koniak września 2025

Fanny Fougerat Type 73 (49,6%)

45 letnia eau-de-vie z regionu Petite Champagne z pojedynczej beczki, rozlana do 510 butelek. Ten koniak należy do kolekcji Hors-Série, z których każda przedstawia na etykiecie postać, która ilustruje cechy charakteru trunku w butelce. Pochodząca z Burie, Fanny Fougerat przejęła 30-hektarową rodzinną posiadłość w 2013 roku. Winnice rozciągają się na terenach Borderies i Fins Bois, wszystkie obsadzone winogronami ugni blanc. Proces destylacji odbywa się na miejscu. Tradycyjnie rodzina zawsze sprzedawała swoje eaux-de-vie większym domom, ale ostatnio stworzyła małą serię koniaków, które są sprzedawane pod nazwą Fanny Fougerat. Bardzo przyjemny, słodki aromat pralinek, wytrawnej czekolady, rodzynek, fig, suszonych moreli i wanilii. W ustach trunek jest oleisty, dość słony, garbnikowy – dużo tytoniu, skóry, lukrecja, lekko anyż i bakalie, zwłaszcza suszone orzechy włoskie, figi i suszone morele. Finisz ciężki, gorzki, taniczny, mocno alkoholowy, kwaśne i gorzkie jabłka, gencjana, nuta lakieru, anyż i lukrecja. Pomimo wysokiej mocy jest to jednak bardzo pijalny, kontemplacyjny koniak, totalnie nie mainstreamowy.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28,5/28/8=92,5Aqua Vitae rekomenduje

Armaniak września 2025

Saint Christeau 1965 (40,8%)

Butelkowany w 2004 roku armaniak z apelacji Haut Armagnac. Destylowany w kolumnie, leżakowany w beczkach 400 l. W aromacie dużo wosku, rodzynki, brzoskwinie, morele, nektarynki, lukrecja, tytoń. W smaku sporo rodzynek, śliwki, suszone morele, słodkie jabłka, lukrecja. W finiszu tytoń, anyż, lukrecja i suszone morele.
Brak w Polsce

4.5/5

28/27/26,5/7,5=89

Rum września 2025

RumP@blic Sicilian Legacy (43%)

Mieszanka rumów z Jamajki (alembik) i Wenezueli (kolumna) leżakowanych na Sycylii w beczkach z francuskiego dębu po marsali fino z piwnic Florio przez sześć miesięcy w magazynie oddalonym 400 m od morza. W aromacie słodkie nuty rumowe, dużo owoców – ananas, morele, brzoskwinie, figi, kokos, nutka przypraw korzennych. W ustach cierpki tytoń, słodkie banany i ananas, wanilia, melasa, skóra. Finisz słodko-cierpki, suszone lub nawet liofizowane banany, lekka nutka nafty, tytoń, skóra, delikatna słoność.
W ofercie: North Coast

4.5/5

26,5/26,5/27,5/8=88,5

Whisky blended września 2025

Hadrian’s Wall Blended Scotch Whisky (40%)

Mieszanka single malt whisky ze Speyside i Highlands z grain whisky z Lowlands. W aromacie dużo słodu, przyjemne nuty owocowe – gruszka, słodkie dojrzałe jabłka, brzoskwinie. W ustach też dużo słodu, nuty chlebowe, wypieczony chleb z suszonymi owocami, lekka kwaskowość. Finisz lekki, ale przyjemny, zbożowy. Bardzo pijalna mieszana whisky.
Brak w Polsce

4/5

24,5/25/24,5/7=81

Whisky single grain września 2025

Ranczo Olsena Whiskey 4YO Colt no 3 Single Grain American Oak (45%)

W aromacie dużo wędzenia, oscypek, słoność, kukurydza, ziarno, uprażone ziarno. W smaku dużo przypraw korzennych, czarny chleb, kwas chlebowy, chleb ze śliwką wędzoną, herbata, hibiskus. W finiszu jest lekka gorycz, głóg, tatarak, prażone ziarno i wędzone śliwki, wanilia.
W ofercie: Ranczo Olsena

4/5

26/26/26,5/7,5=86

Whiskey rye września 2025

Ranczo Olsena Whiskey 4YO Colt no 2 Single Rye American Oak (45%)

Intensywny aromat żyta, śliwki, wędzone śliwki, brzoskwinie, wanilia, wytrawna czekolada ze śliwkami. Kwaśny smak, młócone żyto, nutka kiszonki i lakieru, cierpkość, wanilia i gorzka czekolada, głóg. Wyrazisty gorzki i ziranisty, zbożowy finisz z pieprzną nutą.
W ofercie: Ranczo Olsena

4.5/5

27/27/27/7,5=88,5

Whiskey irlandzka września 2025

Busker Triple Cask Triple Smooth (40%)

Marka należy do Royal Oak Distillery, którą w 2016 roku w Carlow zaałożyła rodzina Walsh. Wówczas działała jako Walsh Whiskey Distillery. W 2019 roku została przejęta przez włoską firmę Illva Saronno, znaną z marki Disaronno. Produkuje whisky single grain, single malt i single pot still. Te trzy rodzaje whisky zostały zmieszane w tej edycji, a destylaty dojrzewały w beczkach po: bourbonie z Kentucky, sherry oloroso z Jerez oraz sycylijskiej Marsali. Aromat słodkiego ananasa, bananów, gruszek, lekko nuta tytoniu. W smaku masa słodkich gruszek, banany, mango. Słodki finisz pełen tropikalnych owoców, banany i mango.
W ofercie: North Coast

4/5

25,5/26,5/26/7=85

Whiskey amerykańska września 2025

TX Whiskey Texas Whiskey (40%)

Edycja na rynek pozaamerykański, zadebiutowała w 2024 roku. Mashbill to: 74% żółtej kukurydzy odmiany dent, 14% miękkiej czerwonej pszenicy ozimej, 12% jęczmienia. Destylarnia zaadoptowała własny, zastrzeżony szczep dzikich drożdży, który został wyselekcjonowany z drzewa orzechowca pekan z Teksasu. Aromat kukurydzy, toffi, śliwek, czekolady. W smaku rozmaryn, wanilia, toffi, śliwki w czekoladzie. Finisz lekki, rozmaryn, cierpkie wiśnie, toffi, suszone śliwki.
W ofercie: Pernod Ricard

4/5

25/25,5/25/7=82,5

Bourbon września 2025

Woodford Reserve Secretariat Kentucky Derby 149 (45,2%)

Edycja wypuszczona na Kentucky Derby, prezentuje konia, czempiona o imieniu Secretariat, który wygrał derby w 1973 roku. Bogaty aromat, dużo kukurydzy, czekolada. Kakao, śliwka w czekoladzie, lekka nuta kokosa, rumu, melasy. W ustach czekolada, słodka melasa, toffi, snickers, orzeszki ziemne. Kakao, czekolada, masło orzechowe w finiszu i ananas, maliny.
W ofercie: Brown-Forman

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Tequila września 2025

Aluzar Blanco (40%)

Tequila w 100% z błękitnej agawy z Jalisco. Destylacja kolumnowa, co nietypowe – do fermentacji użyto dzikie drożdże wegetujące na liściach agawy. Aromat delikatny, miodowy, nuty mango, papaji, melona, lekko ziemiste. W ustach delikatna, przyjemnie kwaskowa, w smaku – limonka, lekko sól (nic dodać!), mineralność, sporo miodowego wina. Finisz mineralny, rześki – zielone kwaskowe jabłko, limonka, cytryna i miód z cytryną, toffi i mleczna czekolada, i słodki agrest. Przyjemna, nieskomplikowana tequila.
W ofercie: VEIS

4/5

25,5/26/25/7=83,5

Mezcal września 2025

Calenda Joven L000124 (43%)

Mezcal z agawy odmian espadin i mexicano (rhodacantha). Agawy po ścięciu były przez 72 godziny pieczone w tradycyjnym wydrążonym w ziemi dole. Fermentacja bardzo długa, 5-8 dni w otwartych kadziach z daglezji z dodatkiem wody ze strumienia. Podwójna destylacja w prostym alembiku. Zapach słony i owocowy, nuty lubczyku, porzeczki, agrestu, delikatnie dymu, smoły. Smak smolisty, słodki, czarna i czerwona porzeczka, wiśnia. Długi smolisty finisz z nutą miodową i owocową.
W ofercie: VEIS

[stars=4,5]

28/27,5/27/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Destylat z agawy września 2025

La Higuera Sotol Desylirion Cedrosanum 2023 Lot 25 (46,8%)

Sotol La Higuera jest produkowany w Aldama w stanie Chihuahua przez Maestro Sotolero Gerardo Ruelasa. Rośliny sotolu są pieczone w zewnętrznym piecu stożkowym, a następnie miażdżone ręcznie za pomocą siekier. Włókna są naturalnie fermentowane z dzikimi drożdżami w 1000-litrowych kadziach sosnowych, a następnie podwójnie destylowane w miedzianych alembikach. W aromacie lekka kawa, palona cykoria, nuty warzywne, czarna porzeczka, wędzona śliwka, miód, toffi. W ustach sotol dość lekki, masa wędzonego górskiego sera jak oscypek, a jeszcze bardziej jak korbacze. I wędzone śliwki, wędzone porzeczki. Finisz tłusty, masa wędzonego tłustego sera, raczej krowiego niż owczego. I czarna porzeczka, żurawina. Bardzo oryginalne.
W ofercie: VEIS

4.5/5

27,5/28/27,5/8=91Aqua Vitae rekomenduje

Baijou września 2025

Hong Xing Er Guo Tou (56%)

Aromat ryżu, kwiatów, lekko lakieru, delikatne nuty owoców, zwłaszcza liczi. W ustach bardzo ziemiste, dużo wędzonego sera, długo leżakowanego sera bleu, cierpkość, goryczka, pieprz, imbir. Finisz długi, ziemisty i pleśniowy, wędzony, słony i cierpki, tytoniowy oraz pieprz, imbir, żeń-szeń oraz umami – soja wędzona.
Brak w Polsce

4.5/5

28/28,5/28/8,5=93Aqua Vitae rekomenduje

Likier września 2025

Unicum Trezor XO 2013 (40%)

3200 butelek. Dziesięcioletnie Unicum, leżakowane w beczkach po francuskich brandy. Zapach piołunu, lukrecji, werbeny, mięty, suszonych śliwek, lekka nuta karmelu, cynamon, lekko goździki. W smaku masa goryczy, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon. W finiszu słodycz – miód, słodkie śliwki, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pierniki i delikatnie miód.
Brak w Polsce

5/5

29,5/29/29/9,5=97Aqua Vitae rekomenduje

Absynt września 2025

Pakruojis Manor Absentas (60%)

Absynt, w którym wykorzystano rosnące na Litwie: piołun, chmiel i wrotycz. Aromat jest mocno ziołowy, apteczny, są też zapachy, które kojarzą się ze starą ludową ziołową łaźnią (banią). Czuć dokładnie trzy wykorzystane składniki i są one w absolutnej równowadze – chmiel – wrotycz – piołun, każde czuć równie wyraźnie. W ustach przez chwilę słodko, nuta anyżowa, a potem robi się gorzko – piołunowo i chmielowo. Jest też w smaku delikatna słoność, a w finiszu tej soli, słonej lukrecji jest już naprawdę dużo i to świetnie współgra z gorzkimi zielonymi szyszkami chmielu i piołunem. Nie jest to absynt klasyczny, ale jest doskonale pyszny.
W ofercie: Team Spirit Whisky

5/5

29,5/28,5/29/9=96Aqua Vitae rekomenduje

Odkrycie września 2025

Kövér Pálinkafőzde

Zakład otworzył w 2019 roku Ferenc Kövér, zatrudniając do destylacji jednego z najbardziej utytułowanych twórców pálinki, Zoltána Hornunga. Mają dwa miedziane aparaty Kothe, jeden ze zbiornikiem na 400 l, drugi 500 l, oba z czteropółkowymi kolumnami. Ich oferta obejmuje pálinki z ok. 20 owoców, które kupują od okolicznych sadowników, mają też destylat z piwa IPA. Sprzedają swoje wyroby głównie do restauracji, ale aż 90% produkcji to destylacja usługowa. W 2024 roku zdobyli tytuł najlepszej destylarni kontraktowej na Węgrzech. Mają pełną linię do przerobu owoców – drylownice, prasy, fermentacja odbywa się w plastikowych beczkach.
Brak w Polsce

Lektura września 2025

John Gautner
Sake Confidential

John Gautner pisze, że sake ma bardzo uczciwe ceny, dzięki czemu nawet kompletny amator może być pewien, że im więcej zapłaci, tym lepszy trunek dostanie. Sake zawsze jest robione z jednego tylko surowca – z białego ryżu, do którego nie wolno dodawać niczego poza wodą, drożdżami i pleśni koji (Aspergillus oryzae). Proces fermentacji jest dość podobny do warzenia piwa, z tą różnicą, że do piwa dodaje się enzymy lub zesłodowany jęczmień, by wydobyć ze skrobi zawartej w ziarnach cukry. W przypadku ryżu zamiast słodu czy enzymów dodaje się właśnie koji, które także mają zdolność uwalniania cukru ze skrobi. Dobrze napisana jest ta książka, w formie najczęstszych pytań i mitów dotyczących sake z obszernymi wyjaśnieniami i odpowiedziami autora. Mity m.in. o filtracji, o dodawaniu neutralnego destylatu, o polerowaniu ryżu, o kwasowości itd. Do tego prezentacje wybranych przez autora ciekawych etykiet z różnych gatunków sake. Dużo potrzebnej wiedzy.
W ofercie: Amazon.com

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.