4 grudnia odbyła się degustacja alkoholi z portfolio firmy Bayadera Poland, nagrodzonych w konkursie Warsaw Spirits Comeptition 2023. To ukraińskie wódki, a także wódki i likiery z Finlandii, a wśród nich likier kawowy Koskenkorva Espresso, który zdobył Grand Prix festiwalu z notą jury 94,2/100 punktów.
Bayadera Poland
Spółka istnieje od 2022 roku i powstała jako filia Bayadera Group LLC. To największa firma alkoholowa w Ukrainie, Integracja pozwala monitorować wszystkie etapy produkcji wysokiej jakości alkoholu w trzech lokalizacjach produkcyjnych – fabryce National Vodka Company w obwodzie czerkaskim, PJSC Koblevo i Nikolaev Brandy Factory w obwodzie mikołajewskim. Sieć dystrybucyjna zapewnia zasięg w 24 regionach Ukrainy.
Główne marki to krajowi liderzy w swoich kategoriach: wódka Hlibny Dar – najlepiej sprzedająca się wódka w Ukrainie, wina Koblevo – nr 1 w kategorii win, marka Marengo – lider wśród wermutów. W 2014 roku uruchomiona została produkcja brandy – Koblevo, a w 2015 roku produkcja win musujących.
Katalog oferty dystrybucyjnej w Polsce obejmuje kluczowe marki z własnego portfolio, czyli: Hlibny Dar, Kozak, Kozacka Rada oraz nową wódkę, brandy Koblevo VSOP i XO. Uzupełnieniem portfela marek własnych są marki od nordyckiej grupy Anora (gin Skagerrak, likier Valhalla, rum Barracuda czy lider na rynku fińskim – Koskenkorva), których wyłącznym dystrybutorem na rynku polskim jest Bayadera Poland.
Hlibny Dar Classic (40%)
Wódka pszeniczna, dziesięciostopniowa filtracja, ekologicznie czysta woda ze studni artezyjskiej. To szósta marka wódki na świecie i 30. miejsce na liście najlepiej sprzedawanych alkoholi świata – 78 mln l rocznie. Zapach bagietki, cytrusów, zielonego pieprzu, ziół, soczystego zielonego ziarna, kwiatów, jabłka, gruszki. W ustach delikatna – słodkie jabłka, morele, cytrusy. Także łagodny smak białej czekolady, lekko cierpka, przypieczona skórka chleba, pieprz, kardamon, imbir. W finiszu jest sporo kardamonu, przypraw korzennych, pieprzu, cierpkość jabłek, sok cytrynowy, aronie, winogrona, jest też słodka mleczna czekolada, karmel. Ciekawie zbudowana.
27,5/28/27,5/9=92
Kozak Classic (40%)
Wódka pszeniczna, zmiękczona suszem pszenicznym z pieczywa. Przyjemny zapach słodkiego prażonego ziarna, wanilii, owoców grejpfruta, słomy, czekolady z orzechami laskowymi, ziół. Smak dobrze zbalansowany, owocowy: jabłka, skórki kwaśnych jabłek, cytrusy, ale też orzech laskowy, sporo wanilii, karmelu, biała czekolada, kremowość, lukier. Finisz długi, ostry, rozgrzewający, dużo chili i karmelu, pieprzny, kardamonowy. Bardzo dobra wódka.
27/27,5/27,5/8=90
Avokado Vodka (40%)
Wódka żytnia, z dodatkiem suchego chleba żytniego, filtrowana przez awokado i zielone ogórki. Zapach nieco pudrowy, oleisty, chlebowy, skórka razowego chleba, mąka razowa, pieczone jabłka, ale jest też ogórkowa rześkość. W ustach słodko-cierpka, rześka, dużo zielonego ogórka, ale też prażone ziarno, pumpernikiel, delikatnie pieprzność. Finisz rozgrzewa – kardamon, pieprz, do tego ogórkowa czy nawet melonowa słodycz, nuty cytrusów, a także słodki wafel. Ciekawie zestawiona wódka.
27/28,5/27,5/8=91
Anora
Nowa spółka, powstała w 2021 roku w wyniku połączenia dwóch dużych skandynawskich producentów alkoholi – Altia z Finlandii i Arcus z Norwegii. Siedziba spółki jest w Helsinkach, a od listopada 2023 na jej czele stoi Polak, Jacek Pastuszka.
Altia to były państwowy potentat w Finlandii, właściciel zakładów produkujących dla Coca-Cola wódkę Finlandia i własnych wódek pod marką Koskenkorva.
Arcus znany jest m.in. z Linie Aquavit, jest największym i najstarszym producentem w Norwegii.
Grupa Anora to ok. 650 mln euro obrotu, zatrudnia ponad tysiąc osób.
Koskenkova Original (40%)
Koskenkorva to po Finlandii druga najbardziej znana fińska wódka, obydwie zresztą są destylowane w tej samej gorzelni, choć obecnie mają różnych właścicieli. W Finlandii sprzedawana z lokalnym określeniem wódki – Koskenkorva Viina – i familiarnie nazywana Kossu. Produkcja odbywa się w zakładzie Koskenkorva w wiosce Ilmajoki, butelkowana jest w Rajamäki.
Koskenkorva destylowana jest 250 razy, oczywiście jest to związane z wysokością kolumn i liczbą półek, gdzie alkohol jest oczyszczany w procesie destylacji ciągłej. Podobnie jak w przypadku Finlandii, do produkcji używa się sześciorzędowych źdźbeł jęczmienia. W procesie mieszania dodaje się wody lodowcowej oraz odrobiny cukru.
Wyraźny zapach mielonego ziarna, mąki, wafla, wanilii a w tle przyjemna owocowa nuta. W smaku delikatna, słodko-gorzko, kakao, wanilia, tłusta, duża owocowość (jabłka, brzoskwinie, morele, cytryny, nawet melon), pieprz czarny i razowy chleb. Słodki, przyjemnie owocowy finisz, gdzie są nuty arbuza i brzoskwini, gorzka czekolada, kakao, imbir, orzechy, limonki, nieco ziół – tymianek, rozmaryn. Wódka z charakterem.
27/27,5/27,5/8=90
Koskenkorva Espresso (21%)
Fińska wódka i kawa Arabica. Zapach wytrawny bardzo dobrej zmielonej kawy. W ustach nadal dobre espresso, bardzo mało cukru, gorzko-kwaśne. W bardzo długim finiszu espresso, ale też nuty mokka i nutka delikatnie owocowa, jakby jagodowa, śliwki, wiśnie. Konsekwentnie mało słodka, pięknie zrównoważona.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Valhalla (35%)
Aromatyczny macerat ziołowy, w którym znajdziemy: arcydzięgiel, krwawnik, piołun, anyżek. Zapach piołunu, szałwii, mięty, anyżu, kopru. Smak lekki, gorzko-słodki, sporo mięty, szałwia, koper, dzięgiel, piołun, anyż i lukrecja. Finisz apteczny – syrop, orzechy włoskie, piołun, mięta, lukrecja. Oleisty, lepki, słodko-gorzki, rozgrzewający.
27/27/27/8=89