Amerykańska whiskey z beczki z dębu mizunara

Po raz pierwszy poza Japonią whisky została wlana do beczki z japońskiego dębu mizunara. Właściwie nie whisky, bo chodzi o amerykańska whiskey, z mikrodestylarni Bainbridge Organic Distillers. Jest to whiskey single grain z organicznych upraw jęczmienia, który rośnie w stanie Waszyngton. Dodane drożdże sprowadzono ze Szkocji. Whiskey dojrzewała wyłącznie w dziewiczej beczce z japońskiego dębu mizunara, rosnącego na Wyspie Hokaido. Drewno pozyskiwane z dębu mizunara jest sezonowane przez co najmniej trzy lata, suszone pod japońskim niebem, by potem trafić do USA, gdzie powstają z niego beczki. Bainbridge Yama Mizunara Cask Whiskey, bo taką nazwę otrzymał trunek, zostanie wypuszczony na rynek wiosną 2016 roku w liczbie zaledwie 200 butelek, z mocą 45% (90 Proof). Whiskey bierze swoją nazwę od miejscowości Yama założonej na Bainbridge Island (Washington State) przez japońskich emigrantów w 1880 roku.


Jak rekomenduje producent, w smaku: gałka muszkatołowa, goździki, gruszka, lekko drewno, a finisz opatula miodowością, wanilią, tostem i syropem prawoślazowym.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.