Amerykańskie whiskey

4 października w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja amerykańskich whiskey – rye, Tennessee i bourbon. Pretekstem do spotkania było pierwsze w historii butelkowanie Tennessee whiskey specjalnie na polski rynek, pod polską marką Pawlina. Gościem degustacji był Mirosław Pawlina, prezes sieci salonów M&P i właściciel marki, który opowiadał o doświadczeniach we współpracy z amerykańskimi destylarniami i o wyborze beczek dla swojej whiskey.

Whiskey powstała w zakładzie Tennessee Distilling Group LLC. To duża destylarnia usługowa, założona w 2014 roku. Zlokalizowana w Columbia w stanie Tennessee – zaledwie godzinę jazdy na południe od Nashville. Produkują na zamówienie, mają wiele rodzajów receptur i whiskey – od tradycyjnej Tennessee filtrowanej przez węgiel drzewny, przez bourbon, rye, corn whiskey po single malt. Mają dwa zakłady produkcyjne, zajmujące gigantyczną powierzchnię 54 hektarów z dwoma niezależnymi gorzelniami, wydzielonym zakładem rozlewu oraz magazynami leżakowania.
Whisky wyselekcjonowana dla M&P to w 80% kukurydza (niemodyfikowana genetycznie), 10% jęczmień i 10% żyto. Fermentacja z wykorzystaniem osadów z wcześniejszej fermentacji, tzw. sour mash. Dojrzewała w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o czwartym stopniu wypalenia. Czwarty poziom trwa 55 sekund i jest nazywany „aligator char”. Filtracja przez węgiel drzewny z klonu przed przelaniem do beczek. Zabutelkowano 66 beczek.
– To duża inwestycja, ale nauczony doświadczeniem ze współpracy z różnymi destylarniami, które często nie są lojalne wobec swoich odbiorców i lubią zmieniać importerów, zdecydowałem się, że bezpiecznie będzie mieć własną markę dobrej whiskey, nie oglądając się na kapryśne dostawy zza oceanu. Kupiłem 66 beczek, na razie tylko część tego trafiła do Polski. Długo z moimi doradcami wybieraliśmy recepturę, sprawdzaliśmy nadsyłane próbki z beczek. Zdecydowałem się na duży udział kukurydzy, żeby whiskey miała typowy amerykański charakter i dużo słodyczy. Słodowany jęczmień jest ważny, bo to europejska tradycja, a żyto, które jest ostrzejsze w smaku, to wybór z myślą o charakterze naszych narodowych trunków, które mają często żytnie pikantne nuty – opowiadał Mirosław Pawlina.

Templeton Rye 4YO (40%)
Pierwsza whisky z destylarni Templeton Rye, sztandarowy przykład whisky żytniej. Mieszanka 95% żyta i 5% słodu jęczmiennego, leżakowała ponad 4 lata w nowych, mocno wypieczonych beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat bardzo wyrazisty, wchodzący w rejestry kiszonek, lakieru, kopru, kminu, fermentującego ziarna. Ogromna liczba estrów sugeruje długą fermentację. Nieokrzesany styl whiskey z Dzikiego Zachodu. W smaku słodycz win z późnych zbiorów, kwiatowość, muszkaty, delikatna ziołowość – rozmaryn, trochę rumianek. W dość długim finiszu słodkie ziarno i wanilia, skórzastość, tytoń, liście herbaty, ale także nuta pieprzna, rozgrzewająca, imbirowa. Świetnie poukłada whiskey, zaskakująca kontrastem między smakiem i aromatem, finisz doskonale oddaje charakter młodego żytniego destylatu i amerykańskiego dębu.
4.5/5
27/27/27/8,5=89,5

Pawlina 66 Tennessee Whisky (40%)
W zapachu dużo słodkiej, mlecznej czekolady, wanilia, orzechy laskowe, prażone migdały, ziołowość (tymianek, majeranek, rozmaryn), ale i owoce, zwłaszcza czereśnie, nuta truskawki. W smaku cierpko – zielony orzech włoski, nuty korzenne i ziołowe, piołun, rozmaryn, dużo mocno wyprażonego popcornu, delikatna słoność. Klasyczny dla kukurydzianej whisky finisz – słodycz kukurydzy, ziołowość, zwłaszcza rozmaryn, mięta, goryczka głogu, tataraku, delikatny pieprz, imbir. I nuty wytrawne, ściągające, dość zaskakujące i interesujące, jak cierpko-gorzka tarnina.
4/5
25,5/24,5/25/7=82

Jim Beam Single Barrel JB2017 (47,5%)
Jim Beam Single Barrel zadebiutował na początku 2014 roku. Jak podaje producent, zaledwie 1% beczek jakie należą do marki trafia do tej edycji. Każda partia jest numerowana, a zawartość butelki różni się, gdyż zawsze jest to jedna beczka o stosunkowo niskim poziomie wypalenia. Moc zawsze jest redukowana do 47,5%. Zapach śliwek, wiśni, cierpkich jabłek, skóry, orzechów włoskich, anyżu. Elegancki, choć intensywny. W ustach przyprawy korzenne – goździki, ziele angielskie, wiśnie w czekoladzie, rozmaryn, mięta, lekko nuta gruszki. Finisz cierpki, wytrawny, dużo skóry, dużo tytoniu, pieprz, gorzka czekolada z pieprzem.
4.5/5
28/28/28/8,5=92,5

Blanton’s Single Barrel no 316 (46,5%)
Whisky z magazynu H w Buffalo Trace Distillery, w którym znajdują się najlepsze beczki. Zabutelkowana w wieku ok. 9 lat 24 stycznia 2023 z jednej beczki nr 316.
Aromat ziół, rozmarynu, czekolady, wanilii i toffi, delikatnie rodzynek. Delikatny i elegancki. W smaku: grejpfrut, banan, tytoń, dużo tytoniu. W finiszu gorzka czekolada, leciutka nuta ziół. Smak gorzki i wytrawny – jarzębina, głóg, tatarak, piołun, żurawina, śliwki i rozmaryn, lekko anyż. W finiszu nadal nuty gorzkie, ale też woskowe, jak propolis, gorzkie jabłka, gorzkie śliwki.
4.5/5
28,5/28,5/28/8,5=93

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.