Lektury, Spirits
cydr, recenzje

April White, Stephen Wood: Cydr

April White, Stephen Wood: Cydr

Udostępnij:

Za pisanie książki o cydrze wzięli się Amerykanie! April White jest autorką książek kulinarnych, Stephen Wood ma swój sad i prowadzi amerykańską wytwórnię Farnum Hill Ciders. Ich spojrzenie na cydr to z jednej strony zachwyt naturszczyków, z drugiej – chęć podzielenia się praktycznymi uwagami z początkującymi amatorami, by uniknęli błędów, jakie Stephen Wood sam popełniał na początku.


Autorzy przedstawiają różne style, smaki i technologie produkcji cydru w krajach, które mają duże tradycje w wyrobie jabłecznika – we Francji, Anglii, Hiszpanii i w regionie Quebec, w Kanadzie. Sami eksperymentują z różnymi metodami fermentacji i wykorzystują różne jabłka. Piszą Jak prowadzić sad jabłoni, jak wybierać jabłka, jak je zbierać. Poznajemy pełen proces technologiczny związany z ich obróbką, tłoczeniem, fermentacją, butelkowaniem. Autorzy uczą też jak degustować cydr, jak cieszyć się jego bukietem, tanicznością, różnorodnością. Drobiazgowość odczuć autorów przy degustacji cydru może wywołać konsternację (lub być tematem anegdot), oto próbka wrażeń aromatycznych: pot osoby, która pracowała fizycznie, pot osoby zmartwionej i pot osób, które się lubią. Nie wiedziałem, że pot osoby zmartwionej ma inny zapach niż zadowolonej, myślałem, że to raczej cecha osobnicza, być może rasowa, ale o tym polityczna poprawność nie pozwala mówić. I czy zapach potu w cydrze osób, które się lubią jest bardziej przyjemny od zapachu potu osób, które się nie lubią? To jakiś absurd.
Pomijając jednak wrażliwości sensoryczne autorów, książka jest godna polecenia amatorom własnej produkcji cydru. Przydałyby się tylko polskie przypisy tam, gdzie mowa jest o dostępnych na amerykańskim rynku preparatach chemicznych czy drożdżach – w naszych sklepach winiarskich są inne.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]

Degustacje
degustacje, likier, wódka

Dużo się pisało o marce Monkey VooDoo, która wywołała prawdziwą polityczną burzę w październiku 2024 […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.