Ardbeg długo fermentowany

Ukazała się edycja Ardbeg 13YO Fermutation, w Polsce w sprzedaży od 1 lutego. Wyjątkowość tej edycji polega na tym, że słodowany jęczmień był fermentowany aż trzy tygodnie, zanim trafił do alembików. To najdłuższa fermentacja w historii whisky Ardbeg, a jej czas powinien znaleźć odzwierciedlenie w większej odczuwalności estrów, czyli whisky powinna być cięższa, bardziej oleista, owocowa. Był to przypadkowy eksperyment, związany z awarią ogrzewania sześciu fermentatorów w 2007 roku. Kadzie fermentacyjne została wówczas otwarte, a zacier miał długi kontakt z powietrzem wyspy. Dla porównania – typowa fermentacja w destylarni Ardbeg to zaledwie 72 godziny.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.