23 maja odbyła się degustacja z cyklu Przesłuchanie Scotland Yard, którą prowadził Markus Bomba. Tematem były niezależne butelkowania whisky z destylarni Ardbeg, co ciekawe – wszystkie butelki pochodziły z destylacji w tym samym 2009 roku. Na etykietach nie znajdziemy nazwy Ardbeg, a prezentowany styl był mocno zróżnicowany. Różnice jakościowe zapewne wynikały głównie z pozyskanego wyjściowego alkoholu nie najwyższej próby, co w niektórych edycjach udało się uszlachetnić dodatkowym finiszowaniem.
Ardbeg bardzo niechętnie, a praktycznie nigdy obecnie, nie pozwala na użycie swojej nazwy przez niezależnych bottlerów. Należąca do grupy Louis Vuitton Moët Hennessy destylarnia bardzo ściśle kontroluje swoją markę i wizerunek. Jeśli ktoś spotka butelkę z nazwą Ardbeg wydaną przez bottlera, to najpewniej whisky pochodzi sprzed 1997 roku, czyli przejęcia przez LVMH.

Secret Islay (Ardbeg) 2009 14YO The Roots Bourbon Hogshead (52,5%)
Butelkowanie 2023, 179 butelek. W aromacie dym, sadza, asfalt, sól, wodorosty, medyczność. Agresywny jest ten zapach torfu. Do tego nuty maślane, toffi. W ustach cierpka, gorzkawa, bardzo mocno torfowa. W finiszu przyprawy piernikowe – imbir, goździki, gałka muszkatołowa i smolisty mało przyjemny torf.
18/17/16/4=55

Secret Islay Distillery (Ardbeg) 2009 14YO The Whisky Agency Sherry Butt (50,7%)
Butelkowanie 2023. Zapach mineralny, węgiel, wodorosty, miód, wanilia, butterscotch, landrynki malinowe. W smaku wosk, zioła, śliwki, wędzone śliwki, korzenność, zwłaszcza cynamon, goździki i pieprz, ziemistość. W finiszu woskowość, miód, nuta pikantna, imbir, cynamon, lekka goryczka, węgiel.
24,5/25,5/25,5/7=82,5

Islay Single Malt (Ardbeg) 2009 13YO Michiel Wigman They Inspired III (53,3%)
Beczka po bourbonie, butelkowanie 2023, 250 butelek. W aromacie dym, owocowy dym, wędzone liście czarnej porzeczki, lekka słoność, medyczność. W ustach dość delikatna, jest nuta pieczonych jabłek, wanilii, dymu i torfu, jest delikatna kwiatowość. Finisz nieco płaski – polne kwiaty, polne zioła, siano, słoność, wosk i kamienny torf.
25,5/25,5/24,5/7=82,5

Islay Malt (Ardbeg) 2009 14YO Maltbarn Bourbon Cask (50,2%)
Butelkowanie 2023, tylko 166 butelek. W aromacie dym, siarka, nuty maślane, kremowe, waniliowe, toffi. W ustach przyjemna owocowość – cierpko i słodko, jakby jabłka (z czego się wzięły?), sól, torf. W finiszu węgiel (kamienny torf), sól, medyczność, zioła (głównie rozmaryn) i wanilia.
17/22/18/5=60

Distilled at a Secret Islay Distillery (Ardbeg) 2009 13YO East Village Whisky Company (54,4%)
Seria Makes My Heart Wreck, beczka hogshead po bourbonie, butelkowanie 2023, 333 butelki. Aromat mineralny, węglowy, kamienny z nutą słodką owocową – jabłka, gruszki. W smaku cierpkie jabłka, cierpkie gruszki, torf, słoność. W finiszu sporo soli, torf, ale nie przytłaczający, bardziej mineralny niż smolisty, lekkie kwaskowe owoce sadu.
25/25,5/25/7=82,5