Francuska single malt, marka należy do znanego producenta koniaku, Tessendier & Fils. Whisky dojrzewała dwa lata w nowych beczkach z amerykańskiego dębu i beczkach po bourbonie, a potem dodatkowy rok w beczkach z japońskiego dębu mizunara. Edycja zadebiutowała w 2022 roku, zabutelkowana z mocą 48%. Zapach maślany, orzechowy, masło orzechowe, fistaszki, popcorn. Smak dość ostry, bardzo ziarnisty, jest sporo nut typowych dla bourbona – kukurydziano-ziołowych, ale też owocowość, bardzo dojrzałe gorzkawe jabłka. W finiszu nieco pikantne, zioła, dużo ziarna, popcorn. W Polsce w ofercie Spirit Depot.
Alkohole dnia, Spirits
single malt
Arlett French Single Malt Mizunara
Powiązane artykuły
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Alkohole dnia
absynt
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]