Alkohole dnia, Spirits
armaniak

Armagnac

Armagnac

Udostępnij:

najstarsza europejska brandy z winogron, produkowana we francuskim regionie regionu Armagnac w Gaskonii co najmniej od połowy XV wieku, a nie wykluczone że nawet sto lat wcześniej. Nazwa jest zastrzeżona dla regionów: Bas-Armagnac, Ténerèze, i Haut-Armagnac, przy czym zdecydowanie dominuje produkcja z Bas-Armagnac. Do destylacji wykorzystywane jest świeżo przefermentowane białe wino robione z winogron głównie ze szczepów: Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco i Colombard. Destylacja następuje w specjalnych miedzianych aparatach do pracy ciągłej. Winiak przechowywany jest w czterystulitrowych dębowych beczkach, a następnie kupażowany, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny dla siebie smak – lekko śliwkowy, waniliowy. Smak ten zbliżony jest do koniaku, jednak jest łagodniejszy gdyż podczas procesu destylacji oddzielany jest osad drożdżowy. Nazywany „Płonącą duszą Gaskonii” należy do najdroższych i najlepszych trunków francuskich.
Dla oznaczenia wieku armaniaku obowiązują te same oznaczenia, co przy koniakach, po których poznamy te najlepsze trunki. V.S. (Very Special) to odpowiednik trzech gwiazdek, oznacza trunek leżakujący w dębowych beczkach co najmniej dwa lata, V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub V.O. czy Reserve to co najmniej cztery lata leżakowania, X.O. (Extra Old) czy Vieille Reserve to co najmniej sześcioletnie, Vintage to armaniaki tzw. rocznikowe, gdzie rok opisany na butelce oznacza datę beczkowania, zaś  Hors d’Age to wiekowe, co najmniej 10-letnie. Ciekawostką jest Armagnac Blanche – biały i niezwykle łagodny.
Produkowany przez niewielkie firmy, często w prywatnych gospodarstwach. W Polsce można dostać m.in.: Saint Vivant, Cles Des Ducs

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.