najpierw był Rumnac (rum + cognac), teraz duński blender Jan Vistisen stworzył nowy produkt, jest to mieszanka rumów z Jamajki i Barbadosu oraz gaskońskiego Delord Bas Armagnac XO, z dodatkiem przypraw korzennych. Marka jest duńska, ale butelkowana w Hiszpanii, niedaleko Granady. Aromat jest bardzo słodki, czuć: wiśnie, śliwki, jabłka, maliny i pomarańcze oraz przyprawy korzenne, w ustach dominują pomarańcze z cynamonem i podobnie w lekkim, słodkim finiszu. Moc – 40%.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]