jedna z najbardziej cenionych niemieckich gorzelni specjalizujących się w brandy (Weinbrand), powstała w 1892 roku w Rüdesheim przez Hugo Asbacha. Pierwsze brandy Asbach pojawiały się na rynku w 1907 roku. Alkohole leżakują w 300-litrowych beczkach z dębu z Limousin, a okres starzenia w przypadku najtańszych brandy to minimum dwa lata, choć w ofercie jest też np. 21-letnia wspaniała Asbach Selection, a w piwnicach są takie, które leżakują już 50 lat. Sprzedawane są brandy rocznikowe (począwszy od 1972 roku), a poza wspomnianymi także 8- i 15-letnie. Brandy Asbach Uralt ma elegancką barwę wrzosowego miodu, w smaku śliwki i słodkości, ale też wyraźne nuty drewna. W tańszej wersji Asbach Classic 3YO (38%) to aromat rodzynek, fig, soku winogronowego. Smak lekki i waniliowy, rodzynki, ziołowość. Tony wanilii, toffie w finiszu. Ponadto butelkowana jest bardziej waniliowa, z nutami czekolady i kakao brandy Asbach Urbrand. Specjalnością zakładu jest też niezwykły likier A&A – Asbach & Auslese, jest to likier na bazie wina riesling i brandy, o mocy 19%. Asbach wykorzystuje wina sprowadzane z Francji, m.in. z regionu Charente oraz z Bas-Armagnac. Wino poddawane jest dwukrotnej destylacji w alembikach, następnie starzone, a na koniec kupażowane. Do firmy Asbach należą cztery destylarnie – dwie w Niemczech, poza tym we Francji i Włoszech. Jest to najlepiej sprzedawana, najbardziej znana i najlepsza z niemieckich brandy, choć biorąc pod uwagę, że winogrona, beczki, a częściowo też alembiki pochodzą z Francji, można mieć wątpliwości co do jej „niemieckości”.