Asbach Uralt

jedna z najbardziej cenionych niemieckich gorzelni specjalizujących się w brandy (Weinbrand), powstała w 1892 roku w Rüdesheim przez Hugo Asbacha. Pierwsze brandy Asbach pojawiały się na rynku w 1907 roku. Alkohole leżakują w 300-litrowych beczkach z dębu z Limousin, a okres starzenia w przypadku najtańszych brandy to minimum dwa lata, choć w ofercie jest też np. 21-letnia wspaniała Asbach Selection, a w piwnicach są takie, które leżakują już 50 lat. Sprzedawane są brandy rocznikowe (począwszy od 1972 roku), a poza wspomnianymi także 8- i 15-letnie. Brandy Asbach Uralt ma elegancką barwę wrzosowego miodu, w smaku śliwki i słodkości, ale też wyraźne nuty drewna. W tańszej wersji Asbach Classic 3YO (38%) to aromat rodzynek, fig, soku winogronowego. Smak lekki i waniliowy, rodzynki, ziołowość. Tony wanilii, toffie w finiszu. Ponadto butelkowana jest bardziej waniliowa, z nutami czekolady i kakao brandy Asbach Urbrand. Specjalnością zakładu jest też niezwykły likier A&A – Asbach & Auslese, jest to likier na bazie wina riesling i brandy, o mocy 19%. Asbach wykorzystuje wina sprowadzane z Francji, m.in. z regionu Charente oraz z Bas-Armagnac. Wino poddawane jest dwukrotnej destylacji w alembikach, następnie starzone, a na koniec kupażowane. Do firmy Asbach należą cztery destylarnie – dwie w Niemczech, poza tym we Francji i Włoszech. Jest to najlepiej sprzedawana, najbardziej znana i najlepsza z niemieckich brandy, choć biorąc pod uwagę, że winogrona, beczki, a częściowo też alembiki pochodzą z Francji, można mieć wątpliwości co do jej „niemieckości”.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.