Alkohole dnia, Spirits
shōchu

Awamori

Awamori

Udostępnij:

„Południowy Wiatr”, jednokrotnie destylowany alkohol, którego tradycje wywodzą się z Okinawy. Zwykle robione z ryżu sprowadzanego z Tajlandii, moc: 25-30%, choć bywa też 43%. Awamori jest destylowane z ryżu, który jeszcze nie zakiełkował. Ryż jest fermentowany w tradycyjny, powolny sposób, z udziałem drożdży koji. Poza Tajlandią, popularne w: Chinach, Korei, na Tajwanie i w Indonezji, a także oczywiście w Japonii, na wyspie Okinawa, gdzie do II wojny światowej działało aż 47 producentów awamori. Obecnie najbardziej znany producent, to firma Ryuku, należąca do grupy Satsuma. Awamori poddaje się procesowi starzenia, a te najlepsze leżakują 20-25 lat, zaś minimalny okres starzenia, to trzy lata. Niegdyś Awamori zakopywano w ziemi nawet na sto lat, niczym polską starkę. Dziś trudno jednak trafić w rozsądnej cenie na Awamori starsze niż 10 lat, a leżakowanie odbywa się zwykle w kamionkach. Smak delikatny, ryżany, przypominający sake, tylko alkohol jest mocniejszy.  Najlepiej smakuje podgrzane, choć podobno w Japonii coraz częściej podawane jest z kostkami lodu. Inne marki poza Ryuku to m.in.: Kumesen, Zanpa czy Tenryuzo.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.