Awamori

„Południowy Wiatr”, jednokrotnie destylowany alkohol, którego tradycje wywodzą się z Okinawy. Zwykle robione z ryżu sprowadzanego z Tajlandii, moc: 25-30%, choć bywa też 43%. Awamori jest destylowane z ryżu, który jeszcze nie zakiełkował. Ryż jest fermentowany w tradycyjny, powolny sposób, z udziałem drożdży koji. Poza Tajlandią, popularne w: Chinach, Korei, na Tajwanie i w Indonezji, a także oczywiście w Japonii, na wyspie Okinawa, gdzie do II wojny światowej działało aż 47 producentów awamori. Obecnie najbardziej znany producent, to firma Ryuku, należąca do grupy Satsuma. Awamori poddaje się procesowi starzenia, a te najlepsze leżakują 20-25 lat, zaś minimalny okres starzenia, to trzy lata. Niegdyś Awamori zakopywano w ziemi nawet na sto lat, niczym polską starkę. Dziś trudno jednak trafić w rozsądnej cenie na Awamori starsze niż 10 lat, a leżakowanie odbywa się zwykle w kamionkach. Smak delikatny, ryżany, przypominający sake, tylko alkohol jest mocniejszy.  Najlepiej smakuje podgrzane, choć podobno w Japonii coraz częściej podawane jest z kostkami lodu. Inne marki poza Ryuku to m.in.: Kumesen, Zanpa czy Tenryuzo.

1 komentarz do “Awamori”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.