Whiskey wydestylowana z kilku odmian żyta, w tym rosnącej w Teksasie odmiany elbon rye. Butelkowana z mocą beczki 64%. Barwa bardzo ciemna, widać i czuć w aromacie mocno wypaloną beczkę. W zapachu jest dużo nut kawy, kakao, pralinki kawowe, w tle delikatna nuta wanilii i kandyzowanej wisienki, ale też suszonej czerwonej papryki. W ustach z jednej strony dużo surowego, wytostowanego i wypalonego drewna, lekka goryczka, z drugiej dużo czerwonych owoców – wiśnie, czereśnie. Jest też lekka korzenność i mocno wypieczona skórka żytniego chleba. Do tego jeszcze trochę anyżu i eukaliptusa. W finiszu kwaśne i gorzkie jabłka, cierpkie winogrona, agrest, rokitnik, dla odmiany słodkie śliwki, sos hoisin. Czuć rozgrzewającą moc alkoholu, nutę papryki. Złożona, ciekawa rye whiskey.
