Jak podaje rp.pl, unikatową specjalnością chińskich destylatorów jest leżakowanie alkoholu w łodygach bambusa. Taka maturacja pozwala oczyścić i wzbogacić destylat o właściwości lecznicze. Jednym z producentów tą metodą jest Chen Chao z Syczuanu. Alkohol zbożowy o mocy 60-70% wstrzykuje pod ciśnieniem do łodygi. Z upływem czasu spada moc trunku, gdyż tkanki źdźbła wchłaniają „procenty”. Sok z bambusa znany jest w medycynie chińskiej jako środek odtruwający i wzmacniający płuca. Podczas leżakowania zachodzi proces maceracji ze związkami flawinowymi, które są w sokach bambusa. Roczna produkcja jest na poziomie 25 tys. litrów rocznie. Dojrzewanie odbywa się w bambusowym lesie w górach. Więcej www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/301219983-Bambusowka-prosto-z-lodygi-zamiast-butelki.html#ap-2.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail