Benromach

niewielka szkocka gorzelnia whisky, działająca w regionie Speyside, w miasteczku Forres od 1898 roku. Wielokrotnie zmieniała właścicieli, a w latach 1983-1998 stała zamknięta. Obecnie jest własnością Gordon & MacPhail. Produkowane tu whisky mają nuty torfowego dymu, wersja podstawowa Benromach Traditional Single Malt Scotch Whisky (40%) niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma słomkową barwę i smak słodowo-ziołowy. Wersja dziesięcioletnia ma dość pikantne nuty – chilli i pieprzu, które mieszają się z torfową smolistością. Ciekawsza jest oferta whisky specjalnie starzonych w wybranych beczkach (np. po węgierskim Tokaju) czy prosto z beczki (cask strength), są też bardzo stare roczniki (w tym 55-letnia pochodzące z zapasów, kiedy gorzelnią zarządzała jeszcze firma Scottish Malt Distillers). Obecnie poza podstawowym maltem na ofertę składają się: Benromach Organic (40%), Benromach Tokaji (40%), Benromach 21 Year Old (43%), Benromach Sassicaia Wood Finish (45%), Benromach Port Wood Finish 22 Year Old (45%), Benromach 25 Year Old (43%), Benromach Cask Strength 1980 (58,6%), Benromach Vintage 1968 (41,8%), Benromach Classic 55 Year Old (42,4%), Benromach Peat Smoke (40%).

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.