Bill McCoy

Przemytnik, bimbrownik, bootlegger jak mawiają Amerykanie. Zasłynął w czasach prohibicji, szmuglując flaszki i zaopatrując amerykańskie bary. Z rumów z destylarni Foursquare na Barbadosie zestawiana jest współcześnie marka The Real McCoy, odwołująca się do legendy.

Nazywał się William Frederick McCoy, pochodził z rodziny o szkockich korzeniach i żył w latach 1877-1948. Był kapitanem statku, który w latach prohibicji wykorzystywał do przemytu alkoholu. Chwalił się tym, że nigdy nikomu nie oferował łapówek, nigdy też nie „chrzcił” swojego alkoholu, oferując produkt jakościowo dobry, jak na owe czasy. Jako marynarz służył m.in. na okręcie wojennym USS Saratoga, a potem na parowcu Olivette. Dużo czasu spędzał na Kubie, gdzie zbudował kontakty z producentami rumu. Od 1900 roku wspólnie z bratem, Benem, prowadził na Florydzie firmę konstruującą luksusowe łodzie motorowe dla milionerów, jednym z jego klientów był Andrew Carnegie. Po 1920 roku razem z bratem zajął się przemytem alkoholu. Miał szybką łódź, która była zarejestrowana jako jednostka brytyjska, co ułatwiało unikanie amerykańskich kontroli. Z czasem dorobił się flotylli pięciu szkunerów. Wielokrotnie z sukcesem umykał policyjnym pościgom. Kiedy w końcu został złapany otrzymał wyrok skazujący na zaledwie dziewięć miesięcy, które odsiedział w więzieniu w New Jersey. Po wyjściu z więzienia wrócił do naprawiania i budowania łodzi.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.